Volg ons overal!

Hoe en hoe lang kun je moedermelk bewaren?

Hoe en hoe lang kun je moedermelk bewaren?

Als je borstvoeding geeft, kan het zo zijn dat je na een tijdje een aantal voedingen wil gaan afkolven. Dat kan zijn om je kindje aan drinken uit de fles te wennen, alvast een voorraadje op te bouwen voor als je eens een dagje of een paar uur weg gaat zonder kindje. Of als je een werkende moeder bent en je na ongeveer drie maanden weer aan het werk moet. Als je zou willen, zou je al een voorraadje moedermelk kunnen aanleggen als je thuis een vriezer hebt. Er zijn wel een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden, wil je moedermelk bewaren. Dat geldt ook voor moedermelk die je een aantal dagen in de koelkast wilt bewaren, want dat kan ook!

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat als je dit artikel leest, je al weet wat kolven is. Zo niet, dan kun je dat hier uitgebreid lezen. Ik ga je vertellen hoe je je gekolfde melk het best kunt bewaren en er komen handige tips voorbij.

Je bent begonnen met kolven en misschien gaat dat hartstikke goed. Je zit inmiddels met een aantal volle flesjes in de koelkast en zou dit toch graag wat langer willen bewaren. Dan zou je deze moedermelk kunnen invriezen en in de vriezer bewaren. Met deze handige checklist neem ik je stap voor stap mee door het proces van kolven en bewaren.

Tips om moedermelk te bewaren

 • Koel de moedermelk zo snel mogelijk.
 • Bewaar flessen moedermelk altijd achter in de koelkast.
 • Vries de melk binnen 24 uur in. Dat kan in flesjes/bekers maar er zijn ook speciale zakjes. Ik kreeg zelf destijds de tip van iemand om ijsklontzakjes te gebruiken. Zeker in het begin wanneer babytjes nog maar hele kleine porties drinken, is dit een hele fijne manier. Bestudeer wel eerst even goed of er geen BPA in het plastic van de zakjes zit die je koopt. Dat kan schadelijk zijn voor je kindje. Ik vond altijd de juiste zakjes in de supermarkt.
 • Reserveer een aparte lade in de vriezer voor de moedermelk.
 • Geef elk zakje of fles een etiket met daarop de kolfdatum.
 • Bewaar de melk bij voorkeur in kleine porties van 50 - 120 ml; zodat je niet teveel melk opwarmt.
 • Vul een zakje of bakje niet helemaal tot de rand, de melk kan in de vriezer nog uitzetten.
 • Vervoer de melk gekoeld, bijvoorbeeld in een koeltas met koelelementen.
 • Als moedermelk op een temperatuur van 0 tot -5°C wordt bewaard, kun je de melk van één dag opsparen en in één fles of zakje bij elkaar voegen en in de koelkast bewaren of invriezen.
 • Belangrijk: vries ontdooide melk ook NOOIT opnieuw in. Dat verhoogt de kans op bederf en bacterieën.

Handig overzicht voor het bewaren van moedermelk

Toen ik net bevallen was en begon met afkolven, heb ik me rot gezocht naar een handig overzicht met hoelang ik moedermelk kon bewaren in koelkast en vriezer. Ik was nogal een warhoofd en wilde dit graag uitprinten en op mijn koelkast hangen. Ik vond niet echt een leuk lijstje maar enkel wat slappe grafiekjes. Nu ik zelf dit artikel schreef dacht ik, waarom zet ik zelf niet het ideale overzichtje in elkaar? Dus dat deed ik. Print hem uit, plak heb in je agenda, op het boodschappenbord of hang hem op je koelkast. Het bevat alle info die je nodig hebt en ziet er, al zeg ik het zelf, ook gewoon hartstikke gezellig uit.

Print mij uit!

Wat je misschien nog niet wist over moedermelk

 • Verse moedermelk blijft langer goed dan koemelk omdat er actieve ziektekiembestrijdende elementen in zitten. 
 • De kleur van moedermelk kan sterk variëren van doorzichtig tot blauw, groen, wit, grijs en zelfs roze. De kleur van de melk zegt niets over de voedingswaarde. Ook kan afgekolfde melk, en dan in het bijzonder ontdooide moedermelk, wat vreemd, zepig ruiken en/of smaken. Dit is normaal en betekent niet dat het bedorven is.
 • Er kunnen vlokjes in de melk zitten. Dit zijn meestal vetvlokjes en lossen op zodra de melk wordt opgewarmd en rustig geschud. 
 • Sommige baby's weigeren ontdooide moedermelk, waarschijnlijk vanwege de veranderde smaak. Geef deze baby's zo mogelijk verse moedermelk. Veel kinderen lusten de melk ook op kamertemperatuur.

Tips om moedermelk op je werk te bewaren

 • De melk die je hebt afgekolfd, bewaar je achter in de koelkast in een afgesloten fles. De volgende kolfbeurt gebruik je een nieuwe fles. Ook deze zet je achter in de koelkast. De melk van een dag kun je samenvoegen als de melk dezelfde temperatuur heeft. Je bewaart de melk in een fles, afsluitbaar (diepvries)bakje, bewaarzakje of -bakje. Thuis kun je de melk overdoen in kleine flesjes, bakjes of milktrays; bijvoorbeeld om in te vriezen. Als de melk de volgende dag meegaat naar de kinderopvang, hoef je deze niet in vriezen. Schrijf altijd datum, hoeveelheid melk en naam van je baby op de porties melk.
 • Wil je de melk 'discreet' bewaren? Doe dan de flessen of zakjes in een afsluitbare doos of een open koeltas in de koelkast. Als er op je werk geen koelkast is, bewaar de melk dan in een koeltas of -box met bevroren koelelementen.

Onderweg

 • Afgekolfde melk vervoer je het best in een speciale koeltas. Stop daar bevroren koelelementen bij en zet de tas altijd in de achterbak van je auto. Daar is het het koelst.

Bron: borstvoeding.com

Reageer op dit artikel

Reacties (5) Stuur bedankje


 • Chudo

  Grappig, lees mn reactie net terug van een paar maanden geleden. Wat maakte ik me toen druk om welke flesjes ik moet hebben en hoe het moest haha. Het loopt vanzelf en je groeit er vanzelf in!

  Nu kolf ik af met de medela swing dubbel, en giet het in allerlei goedkope kruidvatflesjes om in te bewaren!

 • Chudo

  Bedankt voor de handige tips hier was ik echt naar op zoek! Heb je ook nog advies over welke borstkolf en welke flesjes het makkelijkste zijn? En of je dan afkolft en de melk dan overgiet of dat je het in hetzelfde flesje laat? En hoeveel flesjes zou je bij start aan moeten schaffen?

 • meadow

  Hoi hoi.. Uit ervaring : ) Met mijn handmatige kolf van avent kon ik heel fijn mijn eigen tempo bepalen en mijn toeschietreflex snel op gang helpen. Liep dan als een tierelier, en avent heeft handige potjes om gelijk de diepvries in te stoppen. Met mijn elektrische dubbelzijdige van medela kon ik tijd winnen door dubbel de flesjes vol te laten lopen, als als je die flesjes ook gebruikt met voeden is het helemaal handig. Dop erop, en klaar. Daarbij moest ik iets langer wachten tot de reflex kwam. Maar de moeite waard ; ) Het is persoonlijk. En het is echt even oefenen soms. Hoeveel flesjes.... Ik had geluk dat ik er heel wat kreeg van de buurvrouw de 1e keer. Maar ik had er een stuk of 20, veel te veel hoor ^^ maar dan vries je nog eens een beetje in... Of iets meer of minder.

 • Suzanne Mensen

  Ik heb ook de Medela elektrische kolf gebruikt, dubbelzijdig. Vond het ook heel fijn om tegelijk met twee borsten te kolven omdat je dat maar één keer gebruik hoeft te maken van je toeschietreflex. Dat moet je opwekken om de melk te laten stromen. Dat gebeurt vanzelf maar kan wel even duren. De kolf zit in een rugzak zodat hij handig mee te nemen is overal heen. Maar ik hoor ook heel veel goede dingen over de Medela swing. Die is veel kleiner, handig mee te nemen en zelfs draadloos te gebruiken. Het invriezen deed ik in ijsklontzakjes in de vriezer omdat ik niet genoeg ruimte had om het in flesjes te bewaren. Heel veel succes! Liefs Suzanne

 • meadow

  Oh ja. Die potjes stapelen handig in de diepvries. En op borstvoeding.com kan je veel vinden qua informatie, met handige schema's ;) en tips. Succes!!!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen