Hoe betrek je je partner bij je zwangerschap? 13 tips

Hoe betrek je je partner bij je zwangerschap? 13 tips

Gefeliciteerd, je bent zwanger: jullie verwachten een kindje! Bij jou gieren de zwangerschapshormonen door je lichaam, jij voelt je al op en top zwanger. (Helaas) zal je partner dit misschien niet zo ervaren. Wil jij je partner toch helemaal betrekken bij je (jullie) zwangerschap? Dat kan met deze tips!

1. Neem de toekomstige vader (of moeder natuurlijk) mee naar de prenatale controle, zo weet hij of zij precies hoe het met jou en jullie kindje gaat. En het is voor hem ook erg interessant om dat vanaf de eerste rang mee te maken in plaats van het mee te maken via de verhalen die jij vertelt.

2. Kijk samen naar de echofoto's, deze geven een fascinerend beeld van jullie kindje. Jullie kunnen samen heerlijk gaan fantaseren op wie jullie kindje zal gaan lijken qua uiterlijk en innerlijk.

3. Vanaf ongeveer dertig weken kan je partner zijn oor op je buik leggen en het hartje van jullie kindje horen kloppen. Hij voelt natuurlijk niet wat jij voelt, daarom is deze ervaring erg leuk om samen te delen.

4. Na vijf maanden zwangerschap kan je partner jullie kindje voelen bewegen in je buik, hij kan zelfs onderscheid maken tussen een handje of een voetje. Tip: laat hem zachtjes in je buik duwen, misschien duwt jullie kindje wel precies op dezelfde plek terug. Wel is het zo dat deze oefening beter lukt als je rond de zeven à acht maanden zwanger bent, echter ben ik ervan overtuigd dat je er niet vroeg genoeg mee kunt beginnen.

5. Laat je partner zingen en praten tegen jullie kindje, want hij of zij kan de stem van hem horen in de baarmoeder. Zo kunnen zij elkaar alvast leren kennen en als jullie kindje reageert op de stem van je geliefde is dit natuurlijk extra leuk! 

6. Vraag je man om zijn of haar mening en luister hier echt naar, probeer er dan ook wat mee te doen. Denk hierbij aan: de soort opvang waar jullie kleine straks heengaat of de dingen die hij niet wil of juist wel wil in de opvoeding van jullie kindje. Bespreek zijn gevoel hierbij en waarom hij dit graag zou willen zien op een bepaalde manier. Zo kom je in een later stadium ook niet voor verrassingen te staan.

7. Laat je man ook een setje kleren uitkiezen, misschien wel het eerste setje kleding wat jullie kindje aan gaat krijgen. Als het een combinatie wordt waar je echt niet achterstaat moet je dit natuurlijk wel aangeven. Maar hoe bijzonder zal je partner zich voelen als hij straks kan zeggen ‘dit had ik voor je uitgekozen' tegen jullie kindje, later als jullie de foto's terugkijken?



8. Laat je partner helpen bij de inrichting van de babykamer. Dus niet alleen helpen met klussen, maar ook met de inrichting. Als zwangere vrouw met nesteldrang zal dit moeilijk zijn, maar je hoeft het ook niet allemaal uit handen te geven. Echter krijgt je vriend wel het gevoel dat zijn mening er ook echt toe doet (en eigenlijk is die ook gewoon belangrijk natuurlijk)!

9. Ga samen op zwangerschapscursus, bijvoorbeeld 'samen bevallen'. Zo maak je samen leuke herinneringen om op terug te kijken. Je leert al heel veel tijdens zo'n cursus, het zorgt ervoor dat jullie samen goed voorbereid zijn op wat er komen gaat en jullie kunnen ook nog eens overleggen als jullie het even niet meer weten.

10. Neem de tijd om even naar je partner te luisteren, hij kan zich buitengesloten voelen en dit werkt natuurlijk niet mee met het samen zwanger zijn. Vraag naar zijn of haar angsten, zorgen of dromen. 

11. Kies de na(a)m(en) van jullie kindje zorgvuldig samen uit. Ga er echt even voor zitten met z’n tweeën zodat jullie de namen ook samen kunnen uitspreken, kijken hoe het klinkt en of het bij elkaar past. Als je partner een bepaalde naam echt niet wil, dan zul je je hier echt bij neer moeten leggen, maar dit geldt natuurlijk voor jullie alletwee.

12. Het leukste is natuurlijk om samen te fantaseren over jullie toekomst en hoe jullie leven eruit gaat zien met jullie kindje! Wat hebben jullie hem of haar allemaal te bieden en welke toekomstdromen hebben jullie voor hem of haar?

13. Laat je partner duidelijk merken dat je de zwangerschap, bevalling en de tijd daarna niet zonder hem kunt. Vertel hem meerdere malen tijdens de zwangerschap dat je zo blij bent met de hulp en steun die hij je biedt. Schrijf bijvoorbeeld een kaartje of koop een kleinigheidje. Want laten we eerlijk zijn: met de hormonen van een zwangere vrouw zal het niet altijd even leuk en makkelijk zijn..! 

Heb jij nog tips?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Mandy Rutten is 27 jaar en trotse mama van een slimme, bijdehande en bijzondere dochter van vijf en een prachtige zoon die levenloos is geboren in 2014 na een 'perfecte' zwangerschap van 39,5 weken. Door deze gebeurtenis is Mandy anders in het leven gaan staan en ziet ze de essentie van het leven op een andere wijze. Ze is zichzelf bewust en dankbaar voor al het moois om en in haar leven! 'Clavo zijn overlijden heeft ons zoveel meer gebracht dan alleen het verdriet.'

Deze levenservaring heeft haar deskundige gemaakt op het gebied van rouwen. 'Rouwen doe je samen maar eigenlijk toch meer alleen.' Haar levensvraag was: hoe kan je weer genieten van het leven na het overlijden van je kind?' Dat lijkt onmogelijk als dit je net is overkomen. Maar het kan en zonder je mooie dochter of zoon te vergeten! 

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50