Het kan: levenslang last van een vinger tussen de deur

Het kan: levenslang last van een vinger tussen de deur
  • in Kinderen
  • 2
  • 15963
  • 22/10/2017

Het overkomt kinderen regelmatig: een vinger tussen de deur, een hek, een poort… Het klinkt misschien onschuldig, maar een kind kan er zijn leven lang last van hebben.

Een buurjongetje gilde moord en brand toen zijn vinger tussen een hekdeur kwam. Het kostte hem het topje van zijn vinger… Gelukkig lijkt hij redelijk goed te kunnen functioneren met zijn vinger en hand, maar een dergelijk ongeluk kan ook hele nare gevolgen hebben.

Lees ook:
Pas op: kinderen tussen de 12 en 18 maanden lopen grootste risico op brandwondenongeval

Niet zo onschuldig als het lijkt

Plastische chirurgen waarschuwen ouders dat dit huis-tuin-en-keuken ongelukje niet zo onschuldig is als het soms lijkt. In sommige gevallen is het zelfs zo ernstig dat een kind er zijn hele leven lang last van kan hebben, vanwege chronische pijn of door een amputatie van de vinger.

Maatregelen

Ze adviseren ouders om daarom maatregelen te nemen en deuren tegen te hard dichtvallen te beveiligen. Per jaar zijn er in Groot-Brittannië zo’n 30.000 kinderen die hun vingers tussen de deur krijgen. Meer dan 1.500 van hen moet daarna onder het mes.

De cijfers zijn afkomstig van de Royal Society for the Prevention of Accidents. Volgens deze organisatie overkomt per jaar 2 miljoen kinderen onder de 15 jaar een ongeluk in en rondom huis, waarbij medische zorg nodig is.

Wat betreft vingers tussen de deur gebeuren er veel ongelukken met zelfsluitende nooduitgangen, autodeuren en deurscharnieren. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd om deuren tegen dicht vallen te beschermen.

Onderschat

Volgens de plastische chirurgen worden de gevolgen van dit soort ongelukjes behoorlijk onderschat. “Je handen heb je vaak nodig bij alledaagse activiteiten. Denk maar aan je veters vastmaken, typen, een mobiele telefoon vasthouden of eten. Dit kan een grote uitdaging worden.”

Ook kan een vinger of hand tussen de deur tot pijn in de elleboog, migraine en zelfs depressie. “Alleen al een vingertop-ongeluk kan leiden tot 20 procent krachtverlies in de hand en kan ervoor zorgen dat je bepaalde beroepen niet kunt uitoefenen.”

Toch maar even wat extra deurstoppers kopen...

Heb jij thuis allerlei veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat je kind bijvoorbeeld zijn vinger tussen de deur krijgt?

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50