Volg ons overal!

Het gaat te vaak fout na miskraam

Het gaat te vaak fout na miskraam

Het aantal curettages moet drastisch omlaag, zeggen onderzoekers van het AMC. De operatie na een miskraam zorgt voor baarmoederverklevingen en vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap. Dit meldt het AD.

De meeste vrouwen willen geen weken rondlopen met een miskraam. Maar standaard een curettage uitvoeren - zoals in de helft van de Nederlandse ziekenhuizen gebeurt - is risicovol, zeggen promovendi Marianne Verschoor en Marike Lemmers van het AMC in Amsterdam. Hun advies: geef het lichaam de kans om zelf de baarmoeder te legen of versnel dit met medicatie.  

Lees ook:
Zo beeldend zagen we een misraam nog nooit

Van de 20.000 vrouwen per jaar met een miskraam in de eerste drie maanden krijgt nu 50 procent een curettage: het operatief leegschrapen of leegzuigen van de baarmoeder. "Dat moet minstens naar een kwart", stelt Verschoor.  

De ingreep zorgt bij een vijfde van de vrouwen voor verklevingen. Die kunnen het  lastig maken om opnieuw zwanger te worden. Bovendien - zo ontdekten de Amsterdamse wetenschappers - is de kans dat bij een volgende zwangerschap een kind te vroeg geboren wordt verhoogd. In plaats van 6 procent is dat 9 procent, vertelt gynaecoloog in opleiding Lemmers. "Bij extreme vroeggeboortes zien we het verband met een curettage het sterkst."

Oorzaak

De oorzaak is nog onduidelijk. Lemmers: "Het kan zijn dat de bevalling eerder op gang komt omdat de baarmoedermond is opgerekt tijdens de curettage. Maar het kan ook zijn dat het baarmoederslijmvlies is beschadigd. Zo kan het vruchtje niet goed nestelen of groeit het kindje slechter waarna de gynaecoloog moet besluiten het eerder te halen." De meest natuurlijke optie is afwachten tot het lichaam zelf het vruchtje en restweefsel opruimt. Bij de helft gebeurt dat binnen twee weken. Bij de andere helft kan het tot wel zes weken en in extreme gevallen zelfs maanden duren. 

Gulden middenweg

"Vrouwen vinden het geen prettig idee om zo lang met de resten van een zwangerschap rond te lopen", weet Lemmers. "Maar belangrijker: ze willen niet zo lang wachten voor ze weer opnieuw zwanger kunnen raken." Met het medicijn misoprostol is er een gulden middenweg. De tabletten zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt. De bijwerkingen zijn - zo stelt het onderzoek - zeer beperkt tot misselijkheid en diarree.

Verschillende protocollen

Vrouwen bij wie resten van het zwangerschapsweefsel gaan ontsteken of die kampen met buitensporig bloedverlies kunnen niet om een curettage heen. Maar dan heb je het over 500-1000 vrouwen per jaar, stelt Verschoor. Terwijl nu ruim 10.000 vrouwen zo'n operatie ondergaan. ,,Dat aantal kan dus drastisch omlaag." 

Waarom ziekenhuizen toch nog zo vaak operatief verwijderen, wijten Lemmers en Verschoor aan de grote verschillen tussen protocollen. Navraag bij alle 96 Nederlandse ziekenhuizen toont dat er talloze werkwijzen zijn. Verschoor: "De een pleit voor een afwachtend beleid, de ander curetteert vrijwel meteen." 

De onderzoekers pleiten voor één landelijke richtlijn. Te denken valt aan het Britse model: 2 weken afwachten (dan is bij de helft de miskraam opgeruimd), anders misoprostol toedienen en pas als dat niet werkt een curettage. 

Reageer op dit artikel

Reacties (1) Stuur bedankje


  • beamke

    Nadat we met de termijnecho te horen kregen dat onze kleine met bijna 9 weken was gestopt met groeien en er geen hartactie was, gaf het ziekenhuis aan dat hun beleid was om 2 weken te wachten om te kijken of de miskraam uit zichzelf zou doorzetten. Na die 2 weken was het gebruikelijk om een curettage te doen. Ik gaf aan dat ik dit als allerlaatste optie zag en ik vroeg of het ook met medicijnen mogelijk was. Dat mocht ook, maar dat was niet hun beleid.

    Gelukkig is het bij mij op de natuurlijke weg gegaan zonder medicijnen of curettage. Natuurlijk was het zwaar om met een dood vruchtje rond te lopen. Maar aan de andere kant vond ik het ook heel fijn. Op deze manier heb ik er echt afscheid van kunnen nemen. Een deel van me wou eigenlijk dat het er altijd bleef zitten. Ik wou hem/haar niet kwijt. Het vruchtje hebben we in een klein houten kistje begraven in het bos. In het kistje hadden we ook een klein knuffeltje, een roos en een gedicht gedaan. Het voelde goed om er op deze manier afscheid van te nemen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen