Het aantal tienerzwangerschappen is gedaald

Het aantal tienerzwangerschappen is gedaald

Wereldwijd is het aantal tienerzwangerschappen gedaald. De grootste daling is te zien in rijke landen, steden en bij de hogere inkomensklasse.

Volgens NRCNext is er in ontwikkelingslanden, het platteland en de armere inkomensklasse nog een wereld te winnen, maar over het algemeen worden er minder meisjes moeder.

Lees ook:
Alles over een tienerzwangerschap

Verklaring voor daling

Deskundigen hebben verschillende verklaringen voor de daling. Zo wordt er beweerd dat het verband kan hebben met mobiele telefoons en social media. Er zou door tieners zoveel op schermpjes worden gekeken dat ze minder tijd hebben om met seks te experimenteren. Maar echt bewijs is hier niet voor.

Ook meer voorlichting en het beschikbaar stellen van voorbehoedsmiddelen leidt tot minder tienerzwangerschappen blijkt uit onderzoek. Maar dit geldt vooral voor ontwikkelingslanden.

Nederland

Nederland heeft het laagste aantal tienerzwangerschappen in Europa. Als een tienermeisje zwanger raakt dan kiest 75 procent voor een abortus. Die mogelijkheid is niet voor iedereen mogelijk.  Bijvoorbeeld in El Salvador is een abortus verboden, ook als een vrouw is verkracht of een kind in levensgevaar is. Abortus wordt zelfs streng bestraft. Zo kan een vrouw tot dertig jaar cel krijgen.

Tags: Zwanger

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • Official.mamaesz

  Mijn beste vriendin was een tienermoeder en gelukkig is zij 1 van dé die wel wat van haar leven gemaakt heeft. Ze heeft nu zelfs 2 kindjes, werkt en een eigen huis. 🏠💜

  Ken genoeg tienermoeders die maar wat aan kloten en denken dat ze zo perfect zijn, maar teren op andermans zaken. Jammer, want tienermoeders zijn over het algemeen niet slecht. Ergens snap ik wel dat ze abortus doen hoor, sommigen zijn verplicht om de baby te houden en kunnen er uiteindelijk niet voor zorgen en laten het werk door opa/oma of instanties opknappen.

 • Mama2008-2013

  Heftig om te lezen dat 75% voor een abortus kiest.

  Ik was zelf 15 toen onze oudste dochter geboren werd. De zwangerschap was niet gepland, maar we zijn er wel samen voor gegaan. Ik heb mijn diploma gehaald toen ze 3 was. Nu ben ik 25, onze dochters zijn 9,5 jaar en 4,5 jaar. Ik ben inmiddels bijna 11 jaar samen met mijn vriend, tevens de papa van allebei mijn dochters. En in 2019 gaan we trouwen! Ik heb een goede baan met een vast contract. Ik ben dus 1 van de tienermoeders die goed terecht gekomen is. Ik ben zeer trots op wat mijn vriend en ik bereikt hebben de afgelopen jaren.

  We hebben er hard voor gewerkt om te komen waar we nu zijn

 • Heartbliss

  In Nederland is het -tegenwoordig- bijna altijd zo dat tienermoeders goed terecht komen. Zelfs als ze alleenstaand zijn. Als ze dit niet alleen kunnen, doen veel scholen en instanties hier keihard hun best voor. Er valt natuurlijk nog altijd iets te verbeteren in Nederland. Maar zo slecht hebben tienermoeders het hier dus niet, vergeleken met een hoop andere landen.

  Ik ken er een hoop en ze hebben allemaal school afgerond, diploma's, een (bij)baan enzovoort.

 • Mama2008-2013

  Maar dat is juist mooi dat ze zo goed terecht komen en dat instanties daar hun best voor doen

  Al zijn er helaas ook situaties waarbij het minder goed afloopt..

 • Heartbliss

  True!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

3 leden zijn nu online
Aanmelden