Help! Mijn éénjarige drinkt alleen nog maar uit de borst!

Help! Mijn éénjarige drinkt alleen nog maar uit de borst!

Het is me wel duidelijk dat mijn kinderen enorme boobie-lovers zijn! Mijn zoontje weigerde al vroeg de fles en heeft dat stug volgehouden tot hij zijn eerste verjaardag naderde. Alsof opeens het lichtje aan ging, dronk hij vanaf dat moment ook wel eens wat uit een flesje. Zijn zus is echter vasthoudender...

We kennen het verhaal allemaal: borstvoeding is gezond voor moeder en kind. En langvoeden is eigenlijk dus het allerbest. Helemaal prima en ik wil er best in mee gaan, maar je hoopt als moeder toch dat er na een aantal maanden toch een tijd komt waarin je:

1. Gewoon eens een hele dag op kantoor kan zijn, zonder halverwege de dag of maximaal rond vier uur met gierende banden naar huis te moeten. 
2. Een hele dag met je vriendinnen naar de sauna kan, zonder dat je bang bent dat je dreumes uitdroogt.
3. Een keer een nachtje met je partner naar een hotel kan, om ongegeneerd cocktails te drinken en urenlang luxe te dineren. 

Prijswinnend melkvee

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het fijn om borstvoeding te kunnen geven en ben er blij om dat ik mijn zoon 14 maanden mijn melk heb kunnen geven en mijn dochter 12 maanden and counting dus. Toen mijn jongen zo'n 10 maanden oud was, leerde hij uit een rietjesbeker drinken. Het was niet veel, maar het haalde iets druk van de ketel. Ik wíst namelijk dat hij geen vocht tekort zou komen! 

Wat hebben we al geprobeerd?

Mijn dochter is een stuk 'lastiger' op dat gebied. Het heeft lang geduurd voordat ze is gaan eten en ook nu ze eenmaal eet, is het niet echt te vergelijken met wat haar broer op deze leeftijd naar binnen bikkelde. Daarnaast weigert zij pertinent iedere andere vorm van drinken dan the good old boobie. Rietjesbekers? Daar neemt ze heel voorzichtig een slokje uit en dan laat ze het water langs haar mond terug naar buiten lopen. Gewone bekers? Ze begint enthousiast, drinkt drie slokjes en raakt daarna al snel haar interesse kwijt. Ze wil het bekertje zelf vasthouden en wordt driftig als dat niet mag. Flesjes hebben we overigens ook in alle soorten en maten geprobeerd. 

De slingers zijn ondertussen in huis gehaald, de visite is uitgenodigd, de taart is besteld en volgende week vieren we haar eerste verjaardag. Mijn kleine meisje wordt groot, maar ondertussen krijgt ze nog zo'n vijf a zes voedingen per dag. Het is momenteel nog prima vol te houden - ik heb bovendien niet bepaald een keuze - maar bovenstaande opties beginnen me steeds meer aan te staan. 

Tips gevraagd!

Op het consultatiebureau konden ze me naast 'veel oefenen, joh!' niet veel meer adviseren. De pre-logopedist had eenzelfde soort tip. Volgens de lactatiekundige 'komt het vanzelf' en ondertussen weet ik het ook even niet meer. Nogmaals: ik ben niet wanhopig, het gaat allemaal best. Maar het zou toch wel heel fijn zijn als mijn kleine pop heel soms ergens anders haar vocht vandaan kon halen. 

Dan voelen jullie 'm waarschijnlijk al aankomen: ik heb tips nodig! Praktische, concrete tips en/of ervaringsverhalen. Wie oh wie had ook zo'n boobie-minded baby? En wat deden jullie om je dreumes toch aan het drinken te krijgen? Ik ben benieuwd! 

Namens mijn werkgever, mijn vriendinnen, mijn partner en mezelf vast ontzettend bedankt ;-)

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • Lot04

  Oooh ik herken dit zo goed. Je wil het beste voor je kindje, maar ondertussen ga je er zelf aan onderdoor. Zo heb ik het althans ervaren: geen tijd voor jezelf, het racen om op tijd bij je kind te zijn en de nachtelijke inhaalsessies... Ik bleek mijn zoon de fles te hebben tegengemaakt omdat hij koemelkallergie had en ik hem die koemelk uit de fles gaf naast de borst. Doorzetten zei men toen tegen mij. Het is gewoon een eigenwijze baby. 'Kijk dan hoe dwars hij is, hij moet zelfs overgeven' . Nou mooi niet dat het van dwarsigheid was.... Maar je bent nieuwe moeder en je weet het ook niet. Ik ben er na enkele malen overgeven wel mee gestopt. Ik vond het zielig. Dan maar een watje.... Kijk eens of zij wel pepti lust of anders pap gemaakt van pepti. Dan krijgt ze zo al wat vocht binnen. Wij zijn uiteindelijk in het ziekenhuis bij een diëtiste en een logopediste terecht gekomen. Zij gaf ons het advies onze zoon alles zelf te laten doen. Dan maar een knoeiboel. Hij kreeg dus al snel een bord en een beker en goot mee dan de helft er naast, maar hij kreeg er plezier in om het zelf te doen en kreeg zo toch wat binnen. Verder geven wij hem pakjes drinken en krijpen dan bij zodat er goed wat binnenkomt. Na een tijd met de pakjes, lukt nu ook de rietjesbeker. In bad zuigt hij altijd de washand uit. Rare gewoonte, maar ik laat hem maar. Ik wens je heel veel succes en hoop voor jullie dat ook bij jullie snel de oplossing komt!

 • Shrimp

  Ik geef alles warm..ook aanmaak ielgh hahA maar anders believen ze het niet. Uit een tommee tippee fles. Ik ben nu bezig met een tuitbeker. Die van avent met die pinguin wil hij niet. De hema tuitbeker gaat mondjes maat nu

 • Pluisje2018

  Heel herkenbaar al heeft het bij ons gelukkig veel korter geduurd. Ik kreeg toen de tip om de speen van de fles te laten weken in suikervrije ranja. Niet het meest geweldige en gezonde tip maar het heeft hier geholpen binnen no- time accepteerde m'n dochter de fles naast de borst. Hopelijk heb je er wat aan. Succes in ieder geval

 • Pluisje2018

  Heel herkenbaar al heeft het bij ons gelukkig veel korter geduurd. Ik kreeg toen de tip om de speen van de fles te laten weken in suikervrije ranja. Niet het meest geweldige en gezonde tip maar het heeft hier geholpen binnen no- time accepteerde m'n dochter de fles naast de borst. Hopelijk heb je er wat aan. Succes in ieder geval

 • Pluisje2018

  Heel herkenbaar al heeft het bij ons gelukkig veel korter geduurd. Ik kreeg toen de tip om de speen van de fles te laten weken in suikervrije ranja. Niet het meest geweldige en gezonde tip maar het heeft hier geholpen binnen no- time accepteerde m'n dochter de fles naast de borst. Hopelijk heb je er wat aan. Succes in ieder geval

 • Peme

  Wat mijn zoontje leuk vindt...nu bijna 10 maanden en ook behoorlijk verslaafd aan melk uit de originele verpakking.

  Water uit een washandje zuigen

  Waterijsje zuigen (zelfgemaakt van water en/of diksap)

  Met een echte beker drinken in het bad

  Uit een echte beker drinken met een gewoon rietje (net zoals grote zus)

  Hij vindt onder de douche van de waterstraal drinken ook heel leuk.

  En verder krijgt hij veel sappig fruit zoals watermeloen, sinaasappel, druiven.

  Ik zou graag yoghurt willen geven, maar hij heeft koemelkallergie. Dat vond ik bij mijn dochter altijd zo'n handige snack.

  Hoop dat je hier wat aan hebt. Veel plezier in de sauna zou ik ook willen, maar mijn zoontje is helaas heel erg eenkennig...ook niet handig

 • Jojo91

  Hier net zo, zoontje is nu 20 mnd maar naast bv drinkt hij ook maar een paar slokjes uit zijn beker. Pap eet hij wel goed dus zo zorg ik soms dat hij wat extra vocht binnen krijgt.

 • nog-even!

  Onze dochter weigert gewone melk... Warm, koud, in fles, in beker, met honing of ranja erdoor... Alles weigert ze. Borstvoeding weigert ze ook uit iets anders te drinken dan de borst... Ze is nu 18 maanden. Diksap drinkt ze gelukkig wel uit fles en tuitbeker. Maar alleen appeldiksap- andere smaken ' belieft' mevrouw niet.... Dus tips? Nee helaas....

 • Barbamammie79

  Haha, mijn jongste was net zo.... Heeft nooit uit een fles gedronken, maar dus wel tot aan 15 mnd bv. Rietjes snapte hij ook pas daarna.... Met tuitbeker hebben we wel geoefend, dat ging met slokjes, geen hele bekers.

  Hij dronk tot aan de laatste dag 5/6 keer per dag en toen...... Stopte meneer er radicaal mee, wat ik ook probeerde, hij was echt klaar. Snel een goede kolf gehuurd, want tja, daar zat ik met mijn melk, grrrrr.... Afbouwen heeft toch nog 3 wkn geduurd, hij dronk mijn melk uit een tuitbeker toen.... Ik heb er zelfs om moeten huilen toen ( hormonen?), zo abrupt, ik zag het niet aankomen, ik was zelf eigenlijk nog niet klaar.

 • MemLB

  Geen tips helaas. Wel herkenning. Bij mijn jongste was rond 15 maanden het kwartje pas echt gevallen. Daarvoor dronk ze wel wat, maar was het ook niet meer dan een paar slokjes. Ik heb het op een gegeven moment los gelaten. Ben wel blijven aanbieden, maar heb er voor haar en mezelf geen druk meer op gelegd.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden