Volg ons overal!

Grotere kans op ouderdomsziekte bij afwijkend geboortegewicht

Grotere kans op ouderdomsziekte bij afwijkend geboortegewicht

Kinderen die geboren worden met een te laag of juist te hoog geboortegewicht hebben volgens onderzoekers een grotere kans op het krijgen van ouderdomsziekten, zoals hart- en vaatziekten en obesitas.

Lees ook:
Te lang foliumzuur slikken kan leiden tot obesitas kind

Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Arend van Deutekom aan de Vrije Universiteit, waarop hij op 21 april promoveert.

Voor het onderzoek werden kinderen van acht en negen jaar oud uitgenodigd. Hun conditie werd gemeten met een piepjestest, de spierkracht werd gemeten met een handknijpkrachttest en ook een verspring-test werd afgenomen. Daarnaast vulden ze verschillende vragenlijsten in.

Volgens Van Deutekom ontwikkelen kinderen een ongunstige energiebalans als zij rondom de geboorte slecht groeien. Het gaat hierbij om baby's die te licht zijn bij de geboorte, maar ook om kinderen die juist te snel aankomen na de geboorte.

Spierkracht

De gewichtsverstoringen op zeer jonge leeftijd hangen volgens de onderzoekers ook samen met problemen in de spierkracht en conditie. Van deze problemen kan een kind een leven lang last houden.

"Een verstoring van de energiebalans betekent dat deze kinderen meer stil zitten, minder sporten en ongezonder eten. Dit gedrag kan ervoor zorgen dat ze een grotere kans hebben op het krijgen van obesitas en hart- en vaatziekten," zegt Van Deutekom.

Het onderzoek is onderdeel van de Amsterdam Born Children and their Development (ABCD) studie. Dit is een studie waarbij 8.000 opgroeiende kinderen vanaf hun geboorte worden gevolgd. Van Deutekom onderzocht de invloed van geboortegewicht en groei tijdens de babyleeftijd op lichamelijke fitheid, energie-inname en eetgedrag, lichamelijke activiteit en veel zitten op latere leeftijd.Reageer op dit artikel

Reacties (3) Stuur bedankje


 • Lusenda

  Vanwaar komen ze met al deze onzin elke keer weer wat anders. Dan zijn alle grootouders die ik tot nu toe heb gehad en die ik ken een laaggeboorte gewicht gehad of te hoog, want ze hadden allemaal ouderdomsziektes. Me Overgroot moeder van 91 dus ook. Wat is het volgende ben benieuwd pfff, hebben ze zulke baby's vanaf de geboorte tot ze kwamen te overleden onderzocht?

 • Babywish81

  Nou wat een onzin weer. Ik had een dysmatuur van 2134 bij de geboorte. En die eet gezond en zit echt niet stil.

  Iedereen heeft kans op hart en vaat ziekte.

  Zolang je zelf gezond leef niets aan de hand...

 • Andami

  Ach ja... nu is het weer geboorte gewicht en straks hebben baby's met drie poepluiers of meer op een dag meer risico op kanker.. ze verzinnen steeds weer wat nieuws, inmiddels zou de mensheid uitgestorven moeten zijn met al die onderzoeken die duiden op de meest afgrijselijke ziekten... sommige onderzoekers vervelen zich rot geloof ik..Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

2 leden zijn nu online
Lid worden