Goed nieuws: antibioticagebruik bij pasgeborenen kan worden teruggedrongen

Goed nieuws: antibioticagebruik bij pasgeborenen kan worden teruggedrongen
  • in Baby
  • 0
  • 5272
  • 22/09/2017

Naar schatting krijgt zo'n 8 procent van de pasgeboren baby's antibiotica toegediend bij verdenking op een infectie. Toch blijkt het in slechts 0,1 procent van de gevallen echt nodig te zijn geweest. En dat terwijl antibioticagebruik op zo'n jonge leeftijd niet zonder gevolgen is...

Pasgeboren baby's krijgen in westerse landen te vaak en te lang antibiotica toegediend als wordt gedacht dat zij mogelijk een bloedvergiftiging (sepsis) hebben. Een bloedvergiftiging kan dodelijke gevolgen hebben én is lastig op te sporen, dus onder het motto 'better safe than sorry' worden de kleintjes behandeld. Toch kan zo jong al antibiotica gebruiken op latere leeftijd voor meer risico op eczeem, verschillende allergieën of darmontstekingen zorgen. 

Onnodig

In slechts 0,1 procent van de gevallen is er namelijk echt sprake van een sepsis en in dat geval is het natuurlijk onwijs fijn dat er antibiotica is waardoor het kleintje er snel weer bovenop komt. Maar in de overige 99,9 procent van de gevallen krijgen de pasgeborenen dus antibiotica uit voorzorg en blijkt dit achteraf (gelukkig) niet nodig geweest te zijn. Zonde van het feit dat ze lang in het ziekenhuis hebben moeten liggen en natuurlijk van dat verhoogde risico op allerlei ellendige kwaaltjes. 

PCT-test

Gelukkig hebben onderzoekers nu een manier gevonden om het antibioticagebruik onder pasgeborenen op een zo veilig mogelijke manier terug te dringen. Voor dit onderzoek werd met een speciale test gekeken of er daadwerkelijk sprake was van een bloedvergiftiging. De zogenaamde PCT-test (procalcitoninetest) kan eerder aantonen of er sprake is van een scepsis of niet. Op deze manier konden de kindjes gemiddeld 12 uur eerder stoppen met antibiotica en mochten ze eerder naar huis. 

Het onderzoek werd gepubliceerd in The LancetAnnemarie van Rossum, kinderarts-infectioloog en onderzoeker van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis geeft aan dat dit goed nieuws is: "De PCT-test is valide en veilig en geeft de kinderen een veel betere start in het leven."

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50