Ging jij weg uit de stad toen je kinderen kreeg?

Ging jij weg uit de stad toen je kinderen kreeg?

Van de week was het in het nieuws: jonge gezinnen trekken steeds vaker weg uit de grote stad. Volgens het CBS is de hoofdreden dat deze gezinnen vaak een huurhuis hebben en dus flexibeler zijn, maar voor mij golden er heel andere regels. Hoe zit dat bij jou?

We hadden een prachtig appartement in de hoofdstad en om eerlijk te zijn dacht ik dat ik daar nog heel lang zou wonen. Ook met kinderen. Maar toch… als je eenmaal kinderen hebt in de grote stad zie je ook steeds meer nadelen die je eerder niet waren opgevallen. Althans: ik spreek voor mezelf hoor!

Lees ook:
Zo maak je je huis babyproof

Nadelen stad

Zo vond ik het eigenlijk steeds vervelender om met de boodschappen en kinderwagen twee etages omhoog te sjouwen. Mopperde ik heel wat af als ik na een uur zoeken eindelijk een parkeerplek vond tien minuten lopen van mijn huis af. En werd ik witheet toen ik al vijf trams voorbij moest laten gaan, omdat de plek waar kinderwagens mogen staan, constant bezet was, mijn kind ondertussen honger kreeg en het steeds later in de avond werd. Dit en meer, werden voor ons steeds meer reden om toch buiten de stad te kijken. Want, het zou toch wel erg fijn zijn als we een tuin hadden, meer ruimte, en dat ons kind als het wat ouder zou zijn lekker buiten kon spelen, zonder dat je er constant bij zou moeten zijn.

Uiteindelijk kwamen we in een andere stad terecht, maar in een rustige wijk dat aan een dorp doet denken, maar we zijn blij dat we deze keuze hebben gemaakt.

Voordelen stad

Ook al hebben wij er een goed gevoel over dat we deze stap hebben gemaakt, de stad heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Want wat is het er altijd gezellig en veel te doen en te zien. En alle voorzieningen heb je bij de hand. Dat is natuurlijk ook heel fijn!

Hoe zit dat bij jou? Heb jij de stad achter je gelaten toen kinderen kreeg? Of vind je het juist heel fijn om in de stad te wonen met kinderen?

Chantal is online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • misskaatje

  Wij zijn getrouwd en woonden in een mooie koopwoning (rijtjeshuis)in het centrum. Nu zijn we 10 jaar verder en hebben we een zoon van 5 en dochter van 3. Een jaar geleden hebben we een vrijstaand huis buiten het dorp gekocht en verbouwd. Giga tuin. De kids vinden het heerlijk en we willen nooit meer anders (nu moet ik zeggen dat ik zelf van een boerderij kom en dat het dus wel trok).

 • strelitzia

  Wij zijn al voordat de kinderen geboren werden verhuisd vanuit het centrum naar een kindvriendelijke vinexwijk. We kregen de mogelijkheid om daar een nieuwbouwhuis te kopen. We hebben niet gewacht totdat onze oudste onderweg was. Ik ben zelf opgegroeid op het platteland.

 • Lispeltuut

  Ik ben opgegroeid in een dorp tegen de stad aan. Nu verhuisd naar een dorp tegen een andere stad.

  Onze kinderen zijn 4 en 5. Wij gaan juist verhuizen naar de stad. Officieel dan, het heeft 'stadsrechten' maar is in feite gewoon een dorp. Wel een dorp met alle voorzieningen zoals eettentjes, cocktailbar, ruime keuze in winkels, scholen etc.

 • Lispeltuut

  Ik ben opgegroeid in een dorp tegen de stad aan. Nu verhuisd naar een dorp tegen een andere stad.

  Onze kinderen zijn 4 en 5. Wij gaan juist verhuizen naar de stad. Officieel dan, het heeft 'stadsrechten' maar is in feite gewoon een dorp. Wel een dorp met alle voorzieningen zoals eettentjes, cocktailbar, ruime keuze in winkels, scholen etc.

 • Vi3r-kindjes

  Ik woon in een huurhuis op de 2e etage midden in het centrum in de randstad. Ideaal! Kan altijd de tram in, centrum en al het andere is op loopafstand. Parkeerplek vrijwel altijd voor de deur. Ik zou echt nooit buiten de stad willen wonen. Ja, er zijn zeker voordelen om buiten de stad te wonen maar die wegen voor mij niet op tegen de voordelen die ik nu heb. Dat ik 2 hoog woon is vervelend (wel een schuur voor de wagen). Maar kleine kinderen blijven niet klein.

 • mama van A-M-Z-R

  Ben zelf opgegroeid in een klein dorpje en vond het verschrikkelijk. (Echt zo’n ouderwets christelijk dorp, niks mis mee zelfs erg mooi met een strand en alles erbij, maar totaal niet wat bij ons pastte)

  Ik zou dus absoluut later in een grote stad gaan wonen!

  Maar inderdaad zoals hierboven beschreven staat, zie je pas de nadelen als je er midden in zit... Ik zou nu heeeeel graag ons apartementje inruilen voor een huisje met tuin buiten de stad.

  Wij hebben echter alleen een koophuis, dus is niet zo gemakkelijk verhuizen. Maar staat absoluut wel op de planning voor de aankomende jaren ;)

 • Lispeltuut

  Het is een meer dan prima tijd om je huis te verkopen. Ik spreek echter wel uit ervaring dat een huis terugkopen een stuk lastiger wordt. Zeker de huizen met een ruimte tuin met goede zonligging.... die gaan voor de vraagprijs weg.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50