Gezondheidsraad pleit voor extra echo bij zwangeren

Gezondheidsraad pleit voor extra echo bij zwangeren

Momenteel krijgen we als zwangeren in Nederland standaard twee echo's aangeboden tijdens elke zwangerschap. Als het echter aan de Gezondheidsraad ligt, komt daar een derde echo bij. 

Het zou dan gaan om een echo tijdens de dertiende zwangerschapsweek. Tijdens deze echo zouden er al een aantal aandoeningen uitgesloten of juist opgespoord kunnen worden, die nu met de twintig wekenecho gezien worden. Mocht het - bij de twintig wekenecho - momenteel erg mis zijn, dan hebben de aanstaande ouders maar vier weken om eventueel de beslissing te maken de zwangerschap af te breken. Bovendien kost het vaak nog veel tijd om extra onderzoek te doen en de tijd dringt na de twintig wekenecho. 

Lees meer: Alles over de twintig wekenecho

De Gezondheidsraad pleit voor deze extra echo in een advies aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek blijkt nu dat ongeveer de helft van aandoeningen die nu bij twintig weken ontdekt worden ook al rond dertien weken zichtbaar zijn op een echo. Het gaat dan om ernstige aandoeningen, 'die vaak niet met het leven verenigbaar zijn'. 

NIPT standaard

Volgens de raad zou het ideaal zijn als een zwangere vrouw in totaal drie testen krijgt. Een niet-invasieve test (NIPT) voor chromosomale afwijkingen (downsyndroom), een echo rond dertien weken, en een echo bij twintig weken.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50