'Gebruik pesticiden levert groter risico op geboorteafwijkingen'

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap dichtbij gebieden wonen waar pesticiden gebruikt worden, lopen meer risico op geboorteafwijkingen bij hun kind. 

Deze heftige conclusie trekken onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature na jarenlang en grootschalig onderzoek. Hiervoor hebben ze de gegevens vergeleken van ongeveer 500.000 kinderen die geboren zijn tussen 1997 en 2011 in de San Joaquin Vallei in Californië. In dit gebied van ongeveer 100 bij 500 vierkante kilometer vindt veel landbouw plaats, waar begrijpelijkerwijs gebruik wordt gemaakt van pesticiden. 

Verband aangetoond

Uit de gegevens van de kinderen - die werden vergeleken met de plekken waar gebruik werd gemaakt van verschillende soorten pesticiden - bleek dat er inderdaad een verband is gevonden tussen het gebruik en een aantal geboorteafwijkingen en andere problemen. Hieronder werden ook ondergewicht en vroegtijdige geboorte gerekend. 

Opvallend was dat de 5 procent vrouwen die het meest met pesticiden in aanraking waren gekomen, inderdaad het vaakst te maken kreeg met geboorteproblemen. Normaal gesproken is er in 5,9 procent van de geboortes sprake van een afwijking of complicatie. Bij de 5 procent vrouwen die het vaakst met pesticiden in aanraking waren gekomen, kreeg 6,4 procent te maken met een geboorteafwijking. 

Meer kans

Vrouwen die dichterbij landbouwgrond wonen waar gebruik wordt gemaakt van pesticiden hebben 9 procent meer kans op deze problemen dan vrouwen die hier niet mee in aanraking komen.

De onderzoekers pleiten er nu voor dat in kaart wordt gebracht in welke gebieden en met welke pesticiden de kans op geboorteafwijkingen het grootst is, zodat het gebruik van deze gifstoffen zoveel mogelijk kan worden beperkt als dit gebeurt in gebieden waar veel mensen wonen. 

Bron: Nu.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50