Geboortefotografie: 'de bevalling van mijn vriendin'

Geboortefotografie:

Eens in de zoveel tijd mogen wij de geboortereportage van één van onze geboortefotografen laten zien. Vandaag het bijzondere verhaal van Margreet, die de geboorte van haar eerste kindje liet vastleggen door geboortefotograaf én vriendin Marjolein

"Als geboortefotograaf de geboorte van het eerste kindje van je vriendin vastleggen, hoe bijzonder is dat? Om zo’n mooi moment samen te kunnen delen is al geweldig, maar om daar als fotograaf een prachtige herinnering van maken, is toch wel heel speciaal!

Toen Margreet hoorde dat ik geboortefotografie wilde oppakken, was ze gelijk enthousiast. Het leek haar zo mooi en waardevol om de geboorte van haar eerste kindje mooi vastgelegd te hebben. Het was voor haar ook extra bijzonder om dat door een vriendin te laten doen, waar ze al twintig jaar zoveel mee had meegemaakt. We spraken af dat ik aanwezig zou zijn en wat keek ik er naar uit.

De uitgerekende datum kwam en ging ook weer voorbij. Op vrijdagavond kreeg ik een berichtje dat het toch wel wat aan het rommelen was en ik was gelijk alert. Een gezonde spanning ging door mijn lijf. Het was de adrenaline van het paraat staan als geboortefotograaf, maar zeker ook de adrenaline van de wetenschap dat je vriendin heel binnenkort mama zal worden.

Speciaal liedje

Zaterdagochtend, heel vroeg, had Margreet vijf centimeter ontsluiting en vertrok ze richting het ziekenhuis. Ik besloot hetzelfde te doen. Onderweg hoorde ik het nummer ‘take your time girl’ op de radio. Heel toepasselijk, zo bleek later. In het ziekenhuis aangekomen hoorde ik dat de vliezen net gebroken waren en dat Margreet onder de douche zat om de pittige weeën op te vangen. Margreet had het zwaar en als vriendin voel je je dan zo machteloos. Ik legde de stilte in de verloskamer vast, waarin Margreet keihard aan het werk was om de weeën op te vangen. Als blijkt dat de ontsluiting blijft hangen op zo'n zes à zeven centimeter, wordt er gekozen voor een ruggenprik en weeën-opwekkers om de weeën effectiever te maken.

‘Take your time girl’

De ochtend en middag trokken voorbij en de ontsluiting vorderde amper. We kletsten gezellig en ik mocht ondertussen de proefdruk van het geboortekaartje zien. Ik wist dus al welke naam het meisje zou gaan krijgen, terwijl ze nog zo lekker in de buik van haar moeder zat. Ik voelde me zo bevoorrecht dat ik erbij mocht zijn en hoopte heel hard dat de kleine meid (al werd geschat dat ze een flinke meid zou zijn) zich snel zou laten zien. Wat waren we allemaal nieuwsgierig! Er werd een plan gemaakt voor de volgende uren, waarin duidelijk werd geschetst wat er moest gebeuren en wat het plan zou zijn als de ontsluiting niet meer zou vorderen. Dat 'Plan B' was gelukkig niet nodig. 

Rond het avonduur gaf Margreet aan dat ze wat drukgevoel had. De ontsluiting werd gecontroleerd en we geloofden onze oren niet, maar er was volledige ontsluiting! Ik moest even mijn tranen wegslikken. Wat ben ik trots op Margreet, dat ze de weeën zo goed opving en het dan toch het gewenste effect heeft. Margreet mocht de laatste actieve fase in gaan en wat deed ze dat krachtig. We zagen in de verloskamer allemaal de vooruitgang en in een half uurtje werd een prachtige dochter geboren. Een flinke meid met een enorme bos donkere haartjes. Bij Margreet rolde een traan over haar wang en ook haar partner moest een traan van geluk van zijn wangen vegen. Ik verstopte me achter mijn camera en voelde me trots en dankbaar. Dankbaar om getuige geweest te zijn van mijn vriendin die moeder is geworden en trots, omdat ze het maar mooi heeft gedaan."

Bedankt Marjolein, voor het prachtige verhaal. En uiteraard ook heel erg bedankt Margreet, dat we jullie schitterende reportage mochten publiceren. Wat een plaatje van een dochter hebben jullie! 

Wil je meer verhalen lezen van onze geboortefotografen? Klik dan hier!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50