Eveline: 'Ik ben bang om te bevallen'

Eveline:

Bevallen is - hoe je het ook wendt of keert - spannend: er wordt van je verwacht dat je eigenhandig een heel mens uit je lichaam werkt. Je moet er niet teveel over nadenken, want het doet erg science fiction aan. Hoewel een bevalling dus vrijwel altijd met pijn gepaard gaat, kijken de meeste vrouwen er niet noemenswaardig tegenop. 

Lezeres Eveline wel: zij is enorm bang voor de bevalling en vraagt zich - 34 weken zwanger van haar eerste kindje - af waar ze aan begonnen is:

Lees ook:
Linda lijdt aan baar-angst. Toch beviel ze twee keer

"Ik ben nogal kleinzerig. En angstig voor pijn. Die combinatie zorgt ervoor dat ik elk half jaar nachten niet slaap, voordat ik een tandartsbezoekje op de planning heb staan. De keuze om zwanger te willen worden, was mede hierom dan ook vrij dubbel. Enerzijds kon ik niet wáchten om moeder te worden. Het leek en lijkt me het mooiste wat er is. Maar ik keek ontzettend op tegen alle pijntjes waar een zwangerschap mee gepaard gaat. Ook was ik enorm bang voor een eventuele bevalling. Toen ik dan ook mijn pil weggooide, heb ik er bewust niet over nagedacht dat ik - als het raak zou zijn - ook ooit zou moeten bevallen."

Terugkrabbelen?

Eveline focuste zich op iets anders: "Tussen onze eerste poging om zwanger te worden en de nod (niet-ongesteld-datum, red.) ben ik druk bezig geweest met het vullen van virtuele winkelmandjes vol schattige babykleertjes. Ergens dacht ik ook: 'ik hoop maar dat ik nog niet zwanger ben, want eigenlijk vind ik het allemaal dóódeng!' Maar ik was dus wel zwanger. Niet te geloven, in één keer raak! Ik kreeg dus amper de tijd om er echt over na te denken en om terug te krabbelen. Misschien maar goed ook..."

Hulp

"Al tijdens mijn eerste afspraak bij de verloskundige, met 10 weken, heb ik verteld over mijn angsten. Mijn verloskundige ging hier goed mee om. Ze heeft zelfs een keer een extra consult gepland om me uit te leggen hoe een bevalling in z'n werk gaat en wat ik er aan kan doen om zo beslagen mogelijk ten ijs te komen: ik heb samen met haar een bevallingsplan opgesteld mét een plan B, ik heb een zwangerschapscursus gevolgd én doe aan zwangerschapsyoga en ik heb hulp ingeroepen van een doula."

Reacties

Eveline kan helaas op weinig begrip uit haar omgeving rekenen: "Er wordt vaak wat lacherig gedaan over mijn angst om te bevallen. Alle vrouwen die ik spreek die al bevallen zijn, zijn al snel geneigd om hun eigen horrorverhaal aan mij te vertellen (wat dus niet bepaald helpt!) om mijn angst te bagatelliseren. De vrouwen die nog geen bevalling hebben meegemaakt en de mannen hebben eigenlijk maar één opmerking: 'er is er nog nooit één blijven zitten, dus de jouwe komt er ook wel uit...' Tja, dat laatste is een feit en dat weet ik ook wel. Maar ik ben dus onwijs bang voor dat proces. Bang voor de pijn, bang voor complicaties, bang voor een dagenlange bevalling en uiteindelijk een keizersnede, bang voor tangverlossingen en andere ellende. En heel eerlijk: ik ben ook gewoon een beetje bang voor het hele ídee! Een compleet mens er down under doorheen drukken. Dat kán toch helemaal niet?!"

"Ik merk dat ik nu met name veel steun haal uit de begeleiding van mijn doula. Ze is een ervaren en warme vrouw en ik kan haar - mág haar - op elk moment van de dag bellen als ik bang ben. Zij neemt mijn vragen en angsten wel serieus en weet altijd datgene te zeggen wat mij weer rustig maakt. Ik heb nog zo'n zes weken te gaan en ik hoop met heel mijn hart dat ik op het eind - net als zoveel vrouwen - op het moment kom dat ik de zwangerschap zó zat ben dat ik niets anders wil dan bevallen. En zo niet: dan weet iedereen die dat hoort te weten dat ik bang ben en probeer ik op de kundigheid van de specialisten te vertrouwen om mij door de bevalling heen te loodsen."

Hebben jullie nog geruststellende bevallingsverhalen?

Reageer op dit artikel

reacties (12) Stuur een bedankje


 • Dopje021

  Halverwege mijn zwangerschap begon bij mij de angst voor het bevallen, kreeg paniek en angstaanvallen, ook mede door verhalen van anderen en bevallingen op tv die altijd op horror lijken, durfde zelfs de deur niet meer uit bang om ergens te bevallen in de winkel oid. Heb met de verloskundige gesprekken gehad en er is iemand thuis geweest, ik mocht haar bellen als ik het weer moeilijk had.

  De dag van de bevalling kreeg ik heel gek een beeld voor ogen ( veld vol lavendel) en elke keer als ik weeën had dan focuste ik me op dit veld in gedachten en dat maakte me weer rustig. En als ik weeën had moest iedereen van me stil zijn om te kunnen focussen. Intussen toen de vliezen braken bleek dat mijn zoon in het vruchtwater had gepoept en moesten we gelijk naar het ziekenhuis, de bevalling heeft in totaal 4 uurtjes geduurd, ik was ook enorm bang voor de pijn maar ben eigenlijk de hele bevalling pijnvrij doorgekomen heb ook geen pijnstillers oid gehad. Dit allemaal doordat ik me heb gefocust op iets en op mijn ademhaling. Het leek wel alsof ik in een totale andere wereld was. En angst tijdens de bevalling heb ik geen moment gehad, zelfs niet tijdens dat we naar het ziekenhuis moesten. Heel raar maar ben nog nooit zo gefocust en tegelijk zo ( heel onwerkelijk) ontspannend geweest.

 • Novalie

  Mijn moeder zei toen ik zwanger was van mijn zoontje: de eerste keer als je moet bevallen ben je bang omdat je niet weet wat je moet verwachten. De tweede keer ben je bang omdat je weet wat je kan verwachten heel behulpzaam hahaha not

 • Mamainhetbuitenland

  Is het geen idee om na te denken over een epiduraal (ruggeprik)? Ik ben niet persee een voorstander voor pijnbestrijding maar in jou geval kunnen de voordelen zeker opwegen tegen de nadelen. Goed terug kunnen kijken op je bevalling is veel belangrijker dan men denkt. Teveel vrouwen houden last van nare herinneringen, flash backs en angst voor een volgende zwangerschap/bevalling en dit zou niet moeten! Geen controle hebben of geen gevoel van controle is hierbij de grootste tricker. Dus omring je vooral ook met mensen die je blindelings vertrouwd!

 • BabyBoyMarch2019

  Ik kan het wel begrijpen.

  Ook ik moet nog bevallen van mijn eerste kindje, duurt wel nog een 4 maanden voordat het zover is, maar ook ik denk er wel over na.

  Ik ben echt geen held met pijn, zit momenteel op mijn rug onder de acne en dat wordt dan vakkundig door mijn lieve vriend "uitgeduwd" , want tja zitten laten, dat ziet er niet uit. Dus ik laat het maar doen en dan vlieg ik soms al tegen het plafond van de pijn, de tranen springen me dan al soms in de ogen.

  Dus dan denk ik, jeetje, als ik hier al zoveel last van heb, hoe moet dan een bevalling wel niet voelen?

  Anderzijds ben ik ook iemand die dingen kan loslaten waar ik toch geen grip op heb.

  Ik probeer me er vooral maar niet te druk om te maken, want ja inderdaad, de baby moet er toch hoe dan ook uit. Zelf heb ik veel baat bij Mindfullness, me even helemaal afsluiten van alles en concentreren op bepaalde dingen. Ik probeer de angst voor het nog onbekende los te laten.

  Ook allerlei horrorverhalen laat ik niet mijn gevoel overnemen, ik reageer er gewoon nuchter op.

  Zo pep ik mezelf de laatste maanden gewoon op. En als het moment supreme er is, tja dan zie ik dan wel weer hoe ik het ervaar. Ik denk dat als je probeert je niet te focussen op de pijn en dat kan loslaten dat de bevalling ook sneller en beter zal verlopen.

  Zelf denk ik na om te bevallen in bad. Dat helpt enorm om te ontspannen.

  Al moeten ze op de achtergrond Relaxing Zen muziek opzetten tijdens de bevalling, I don't care, alles helpt wellicht.

  Succes allemaal!!

 • Lauutje

  Ook ik begrijp je gevoel, zelf ben ik dan zwanger van de 4de,zal je zeggen net als heel veel mensen om me heen ach jij kan dat en voor jou is het makkelijk want alle 3 mijn bevallingen gingen goed en zonder pijnstiller. Toch moet ik nu zeggen ik ben nu echt bang! Ik weet het doet pijn! En ik vind het zelf moeilijk dat ik gewoon niet weet hoe het gaat of begint. Er is echt bijna niemand die me begrijp want wat ik nu voel is onzin word er gezegd ik heb gelukkig wel een zeer begrijpend verloskundige nu 31 week dus komt dichterbij😏

 • Eres

  Focus je niet teveel op wat anderen vinden of het (on)begrip van anderen.

  Jij worsteld met deze angst voor pijn en de een kan zich er wel in verplaatsten en een ander niet, so be it!

  Als je dat los kunt laten zit je al op de goede weg. It's you journey and yours alone.

  Bevallen is niet het allerfijnste maar wel het allermooiste wat er is. Kun je je nu nog niks bij voorstellen maar weet zeker dat je dat ook zo zult ervaren.

  Eerlijk is eerlijk, zelf kijk ik ook echt niet uit naar mijn 2e bevalling maar wel naar dat intense euforische gevoel als je babietje op je borst wordt gelegd.

  De pijn van het bevallen vergeet je echt weer. Raar maar waar.

  En een tip voor de week na de bevalling: drink heel veel water/thee en neem n gietertje lauw water mee voor tijdens t plassen. Ik heb nergens last van gehad.

  Zet m op meid! You can do it!!!

 • shrimp

  Ik verwacht de vierde in jan. Elke keer is weer spannend. Mensen om jou heen zijn professionals die zullen allemaal hun best doen om de ervaring zo aangenaam mogelijk te maken. weet dat je best mag eisen. Zodra je denkt...eh...ja maar.,..ik wilde eigenlijk....naja dit zou wel beter zijn. Trek je mond open en vraag. Eerste is zeker overweldigend maar was ook bij mii geen nightmare en die daarop..gingen steeds 'makkelijker' . bij de derde was het. Weeen uit zitten en op den duur voelde ik druk en dacht ik..hè..zal toch echt aan de bak moeten zo voor het laatste deel. Zonder pijnstilling allemaal

 • kelly2212

  Ha Eveline,

  Een heel herkenbaar verhaal. Ik heb zelf regelmatig last van paniek aanvallen en al helemaal als ik ergens pijntjes heb die ik normaal niet voel. Ik zag ook enorm op tegen de bevalling en was ontzettend bang dat ik het niet zou kunnen vanwege de paniek.

  Ik kan ke gerust stellen, alles is goed gegaan! Op het moment dat de bevalling zich aankondigde begin je in je eigen wereld te leven, een soort bubbel. Ik was zelf erg gefocused op het wegpuffen van de weeen. Iiteindleijk heb ik wel voor een ruggenprik gekozen en dat was fantastisch! Ik was pijn vrij en helemaal ontspannen, dat nam het kleine beetje angst dat er nog was weg.

  Ik weet zeker dat het met jou ook helemaal goed gaat komen. Probeer je te focussen op je ademhaling, dat heeft mij geholpen. Zo hield ik de angst bij me weg. En Oohja, pijnbestrijding doet ook wonderen ;)

  Alles komt goed !!

 • mamaelinaemily

  Hoi evelinne toen ik voor het eerst moest bevallen was ik ook heel erg bang om te gaan bevallen vooral voor de pijn en hoe het allemaal zou gaan

  Maar ik heb het uiteindelijk op me af laten komen en veel met me vriend er over gesproken tijdens de bevalling had ik heel veel aan me vriend om dat hij me de moed gaf om door te zetten en dat ik alles aan kon en dat heeft me zo geholpen tijdens de bevalling maar je moet proberen om er van genieten en messchien helpt dat er ook met je vriend er praat en ik denk dat hij het ook wel begrijp maar dat je er over praat is heel goed je kan dit meid en wens je heel veel succes en veel geluk maar vooral genieten van het zwanger kop op meid groetjes linda

 • mama van A-M-Z-R

  Het is ook spannend de eerste keer. En mag ook best spannend zijn :)

  Bij mn tweede en derde had ik er juist helemaal zin in, totaal geen angst.

  Nu bij mn vierde vind ik het toch weer een beetje spannend, omdat ik er lichamelijk niet zo goed aan toe ben als de vorige keren. Niet bang voor de pijn, maar meer of het me lukt. Maar probeer me voor te houden dat het deze keer ook wel weer goed komt. Moet een beetje meer vertrouwen heb en in mn lichaam denk ik. ;)

  Ben nu 38 weken, dus is erg dichtbij...

  Veel succes voor alle mamas die ook zullen bevallen binnenkort!

 • Nx4

  ik ben et nooit bang voor geweest omdat ik niet bang voor pijn ben. maat goed eerlijk is eerlijk lekker os het niet natuurlijk. over 7 weken uitgerekend van dr 4de en ergens wel een beetje gezonde spanning haha.

 • Onsgeheim85

  Bij de eerste vind ik het ook super spannend de tweede was ik een stuk relaxter.... snap het wel... maar achteraf is het me heel erg mee gevallen :)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50