Eerste ex-kankerpatiënte bevalt van kind na invriezen eierstokweefsel

Eerste ex-kankerpatiënte bevalt van kind na invriezen eierstokweefsel

Voor het eerst heeft in Nederland een vrouw succesvol een kind gebaard nadat bij haar ingevroren eierstokweefsel was teruggeplaatst. 

De vrouw had haar eierstokweefsel laten invriezen omdat ze kanker had en bang was dat ze door de behandeling onvruchtbaar zou worden. Wereldwijd zijn inmiddels met behulp van deze techniek nu meer dan veertig vrouwen bevallen van een gezond kindje, aldus de Volkskrant. Het eierstokweefsel werd teruggeplaatst in haar lichaam nadat ze genezen was van de kanker. Na een paar maanden begon het weefsel weer te functioneren en de artsen ontdekten in het stukje weefsel onder het buikvlies een blaasje met een eicel. Deze eicel werd weggehaald, bevrucht in het lab en teruggeplaatst. Twee maanden geleden is de vrouw bevallen van een kerngezonde baby. 

De laatste decennia wordt er veel onderzoek gedaan bij jonge kankerpatiënten om de vruchtbaarheid te behouden. Aanvankelijk konden alleen sperma en embryo's worden ingevroren, maar de afgelopen jaren is gebleken dat ook testikelweefsel en rijpe eicellen tegen de vrieskou kunnen. 

Risico’s
Helaas komen niet alle kankerpatiëntes voor de behandeling in aanmerking, zegt Lucette van der Westerlaken, hoofd van het ivf-lab in het LUMC. Vooraf wordt de kans op uitzaaiingen naar de eierstokken ingeschat. Bij vrouwen met leukemie bijvoorbeeld is die kans te groot en wordt er geen weefsel ingevroren. Er moet namelijk voorkomen worden dat in de stukjes eierstokweefsel nog kankercellen zitten en dat door de terugplaatsing het risico ontstaat op terugkeer van de ziekte. Voor de zekerheid wordt voor de terugplaatsing een aantal plakjes gecontroleerd op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50