Een vrouw die is bevallen heeft cadeaus verdiend. Toch?

Een vrouw die is bevallen heeft cadeaus verdiend. Toch?

Wist je dat het in Engeland heel normaal is dat wanneer je een kind hebt gebaard je verwend wordt met luxe cadeaus van je man? Helaas is in Nederland deze traditie nog niet bepaald overgenomen… Tijd voor verandering? 

In Groot-Brittannië is het al jaren populair: bijna 40% van de vrouwen krijgt na de zwangerschap een cadeau. Denk: dure handtassen, keukenmixers, een mooie ring, iPad of parfum: het kan niet op. In de volksmond wordt dit ook wel ‘baargoud’ of ‘werpgoud’ genoemd. “Ik vind absoluut dat een vrouw iets van haar partner moet krijgen na haar zwangerschap. De man hoeft alleen zijn hormonale vrouw of vriendin te tolereren en toe te kijken hoe ze bevalt, dus een cadeau aan het einde is wel op zijn plaats", vertelt een moeder aan DailyMail.

In de betere kringen
En in Nederland dan? Worden de kersverse moeders hier een beetje in de watten gelegd? Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt zegt hierover tegen EditieNL: "Het is in ons land een oude traditie en dan met name voor de betere kringen. Zo is het bijvoorbeeld traditie in bepaalde families om een ring te geven aan de eerste dochter die een kind krijgt. Dat ligt er dus heel erg aan uit welke sociale klasse je komt." Ze denkt echter dat deze traditie geen lang leven meer beschoren is. "Toch een teleurstelling voor veel vrouwen dat ze geen cadeau krijgen. Terecht dat dat voor (kraam)tranen zorgt. Ik vind dat vrouwen best wel wat meer erkenning mogen krijgen voor hun prestaties, en daar hoort een mooi cadeau bij.”Ook Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, ziet dat vrouwen in het buitenland vaker worden overladen met cadeaus dan Nederlandse moeders. Jammer vindt ze dit wel: "Het heeft wel iets moois om wat te krijgen dat herinnert aan de geboorte van je kind."

Hoe zit dat bij jou? Ben jij cadeautechnisch door je vriend of man in de watten gelegd na de geboorte van je kind(eren)? En wat vind je van dit idee? 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (30) Stuur een bedankje


 • mamavanmijnlief

  Hier geen cadeautjes. Hoeft wat mij betreft ook niet. Heb wel gedacht bij de eerste verjaardag van mijn oudste: waarom krijgt alleen zij cadeautjes? Ik heb een jaar geleden ook een geweldige prestatie verricht!!

 • Mamaromina

  Ik had heel subtiel de hint gegeven dat ik graag een ketting wou met onze zoons naam op als hij geboren was. Manlief had de hint niet opgevangen en dus niets gekregen 😂. Maar het mooiste geschenk heb je de dag zelf al, dusja maakt niet uit!

 • Onsgeheim85

  Ik kreeg een stoom strijkijzer 😂😂😂

 • Nx4

  ik man heeft mij bij elke bevalling een kado gegeven, niet zozeer een sierraad ofzo want dat draag ik toch niet, maar wel parfums etc. super lief vond ik het , voor mij niet nodig, hij heeft mij immers elke keer weer het mooiste kado gegeven en dat zijn onze baby's.

 • Schuurtje

  Ik heb beide bevalling een heerlijke parfum gekregen.bij deze wil ik eigenlijk mijn man eens in het zonnetje zetten en wil ik een leren bbq-schort halen.

 • Kikker123

  Nog niet bevallen, maar het beste kraam cadeau lijkt mij toch echt bevallen met je man erbij!

  Samen de eerste blikken mogen werpen op je gezonde baby, als gezin!!

  Voor de rest word ik al de hele zwangerschap verwent met alles wat mijn man voor me doet, zowel in het huishouden, als met lieve cadeautjes en spontane verrassingen.

  Naast dat we naar de bevalling uitkijken, kijk ik er ook naar uit om weer van alles voor hem te kunnen doen. Zonder dat het nodig is, maar gewoon uit dankbaarheid en omdat het fijn is om dingen samen te doen!

  Ik weet trouwens dat er een aantal heerlijke gerechten klaar gemaakt gaan worden na de bevalling door mijn man hahaha, en dat kan ik zeer zeker niet terug doen, maar ervan genieten komt helemaal goed!

 • MandyH

  Ik heb van mijn verloofde een ketting met de naam van de kleine gekregen. En van een vriendin een armband met een geboorte hartje. Dus na een zware bevalling is deze mama wel degelijk vervend.

 • emalien

  Ik heb met de geboorte van mijn eerste zoon een horloge gekregen, met de geboorte van mijn dochter een ring en nu voor de geboorte van mijn tweede zoon nog niets. Maar mijn mam begon er gisteren zelf over dat hij nog niets gevonden Had wat hij mij wil geven.

  Ook mijn vader heeft altijd een cadeau aan mijn moeder gegeven na de geboorte van mij en mijn broer en zussen.

 • Charlotte88

  Mijn man heeft mij na mijn vorige bevalling overladen met pakjes gerookte zalm, dat was voor mij perfect! :D Ik kijk er alvast opnieuw naar uit ^^

 • precious-son

  Van mijn moeder kreeg ik een soort kraammandje. Hierin zaten 8 kleine cadeautjes voor iedere dag eentje. En dan waren het echt kleinigheidjes van nog geen 1 euro, maar het ging om het idee. En op een moeilijke kraamdag bracht dat toch een glimlach op mijn gezicht als ik een cadeautje openmaakte. Ontzettend lief vond ik dat.

 • 5e-wonder

  Mijn man geeft me alle rust en ruimte die ik nodig heb de eerste dagen (bij de vierde zelfs twee weken) met de baby. Hij zorgt dat het huishouden doordraait zonder mij, doet leuke dingen met de andere kinderen. Een groter gebaar kan hij me op dat moment niet geven.

 • one wish

  Ik heb bij beide meiden een bedeltje voor aan mijn armband gekregen met de eerste letter van hun naam. Maar uiteraard is je baby toch het grootste cadeau.

 • pindakaas99

  Ik vind mijn meisje het grootste cadeau daar kon nix tegen op

 • pindakaas99

  Ik vind mijn meisje het grootste cadeau daar kon nix tegen op

 • kiki4kids

  Ik heb altijd bloemen gekregen, bij alle 4. Altijd leuk, toch?

 • Krummeltje-

  Ik had een hanger gekregen bij de geboorte van mijn dochter. Dat is een hele speciale ketting. Bij elk volgend kind komt er een hanger bij. Ik draag hem graag met speciale dingen. Geen dure hangers, maar wel emotionele waarde voor mij.

 • Anita Konink

  Ik kreeg bij na alle drie bevallingen een uitgebreid broodje tartaar. Een ware traktatie na 9 maanden onthouding van rood vlees!

 • Vi3r-kindjes

  Mijn moeder kreeg een vriezer van mijn vader toen ze van mij beviel hahaha. Vond hij wel praktisch.

 • kiwibaby4

  hier heet het in de volksmond een Push Present! ( Pers-Kado dus. Jammer voor de keizersnede-mama's?) Maar ik zou dat maar al te lief inruilen voor: Kraamtijd! Want dat bestaat dus alleen in NL he. Hier in NZ moet je het hebben van je familie (als die tenminste in de buurt wonen) en verder je vrienden en buren die je een schaal avondeten komen brengen bijvoorbeeld, want een week lang op bed liggen is er dus echt niet bij. Gewoon vroeg opstaan en het huishouden draait door, baby of niet. Knijp maar in je handjes met een kraamverzorgster en zonder push present hahaha

 • mama van A-M-Z-R

  Herkenbaar haha

  Hier in iran moet je het ook van je (schoon)familie hebben. Hoewel iedereen meteen voor je klaar staat om te helpen, ben je ook wel meteen je privacy kwijt...

  Maar heb wel altijd mooie cadeaus gekregen van mn schoonvader. zelfs een keer een vaatwasser. Geweldige hulp was dat :) kon me geen beter cadeu wensen

 • Mevrouw-mama

  Hier moet je ook nog

  Mininmaal 6€ per uur eigen bijdrage betalen voor een kraamverzorgster de rest komt uit je verzekering waar je ook maandelijks voor betaald dat is niet voor iedereen weggelegt en je "krijgt" dus eigenlijk niks

 • mar550

  Zo echt helemaal waar. Hierin Canada moet je het ook helemaal zelf doen. Bij de oudste werd ik 2 dagen na mijn keizersnede naar huis gestuurd. Succes met je baby/borstvoeding/verzorging/herstel. Nou stond thuis mooi voor Emmer. Ik kon niks en wist niks. Na mijn andere keizersnedes kwam moeder en vader. Maar ik mis een kraamverzorgster echt wel een geweldige Luxe. Als ik mensen er hier over vertel staan ze met hun oren te klappen.

 • mavan2

  Toen mijn man de tas op ging halen uit de auto (na de bevalling) kwam hij terug met een reep chocolade en een bosje bloemen. Ik moest heel hard lachen! Erg lief natuurlijk maar zo onnodig. Ik heb liever dat hij waardering toont door er te zijn voor mij en de kinderen (wat hij ook doet 'superpapa'). Ik blijf er bij dat ik blij ben dat ik op het moment van bevallen niet in zijn schoenen sta. Natuurlijk doet het verschrikkelijk pijn maar als vrouw zijnde aanvaard je dit en moet je hier doorheen. Je partner ziet diegene waarvan hij het meeste houd, pijn leiden maar kan niets doen. Dat lijkt mij echt drie keer niets.

 • ohmamamia

  Ik word liever in de watten gelegd met lekkere hapjes en drankjes en aandacht in de kraamweek.

 • mijn~meisje

  siraden etc krijgen vind ik wel leuk maar omdat te krijgen omdat ik een kind heb gekregen.... Nee ik wil liever een zorgzame vader en man! Dat is namelijk veeel meer waard! en verder en quote uit de tekst. ''Zo is het bijvoorbeeld traditie in bepaalde families om een ring te geven aan de eerste dochter die een kind krijgt.'' Dus als de tweede dochter een kind krijgt krijgt niet niets? Of als de zoon een kind krijgt ook niets? Raar toch

 • tredde-poppe

  Flauwekul. Alsof het allemaal niet al duur genoeg is. En dan tegen elkaar opbieden wie het duurste heeft zeker. Nee, hoeft van mij niet

 • keizerswensje

  ik kreeg een ketting met de naam van mijn dochter erop van mijn man :) wat hieronder ook gezegd wordt, ik was er dolgelukkig mee (maar wat is er emotioneel aan een handtas of parfum en die andere troep?)

 • Strelitzia

  Van mij hoeft het ook niet. Het mooiste cadeau hebben we al. Daar kan iets materieels echt niet tegenop.

 • Didtje

  Nee hoor ook hier geen cadeau. En het alles mooiste is toch jullie baby die dan de wereld betreed. (nog meer commerciële pingpong)

 • Seadew

  sluit me helemaal aan bij dedriejees.. het gaat toch om het wondertje dat je samen hebt mogen ontvangen O.o

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50