Een bevallingsplan, wat is dat eigenlijk?

Een bevallingsplan, wat is dat eigenlijk?

Een bevallingsplan is, zoals het woord al zegt, een plan voor je bevalling. Hierin kun je zelf richtlijnen aangeven die jij belangrijk vindt en waar rekening mee gehouden moet worden tijdens je bevalling. Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat er altijd afgeweken kan worden van zo'n plan, als dat om wat voor reden ook nodig blijkt. Stel je geeft in je plan aan geen keizersnede te willen maar dit blijkt plots toch medisch noodzakelijk, dan zal deze medische noodzaak voor je plan gaan. Het plan is dus enkel een richtlijn. Goed om te weten ook: een bevallingsplan is aan te raden maar absoluut niet verplicht!

Wat staat er zoal in een bevallingsplan?

Ik had zelf een plan via internet uitgeprint. Daar stonden een aantal standaard vragen in. Onder andere waar ik wilde bevallen, of ik pijnstilling wilde en zo ja, welke. Wie de navelstreng mocht doorknippen, wie er aanwezig mochten zijn bij mijn bevalling en of ik allergieën had. Verder kun je het plan zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Op internet staan veel voorbeelden, google maar eens.  Je kunt er natuurlijk ook zelf één maken en zelf bedenken wat je hierin zet. Zo rond de 37 weken zwangerschap zal je verloskundige vragen of je het plan al af hebt en dan kun je deze tijdens een controle samen doornemen.

Afwijken van je plan

Zelf heb ik graag de touwtjes in handen, ik had mijn plan dus met 30 weken zwangerschap al klaar liggen. Ook waren mijn man en moeder op de hoogte van alle, voor mij, belangrijke ins and outs. Maar ook ik heb ondervonden dat er van je plan afgeweken moet worden in sommige situaties. Zo wilde ik bijvoorbeeld thuis in bad bevallen maar uiteindelijk werd dit toch het ziekenhuis omdat mijn weeën niet vorderden. Ook wilde ik absoluut geen pijnstilling, ik ben namelijk als de dood voor spuiten, maar daar begon de verloskundige  op een gegeven moment toch over omdat ik anders wellicht te uitgeput zou kunnen zijn voor de pers-fase. Gelukkig (voor mij persoonlijk) had ik uiteindelijk al teveel ontsluiting en was pijnstilling geen optie meer.

Lees ook: 6 dingen die gebeuren en zéker niet in je bevallingsplan staan!

Gelukkig kon ik op alle veranderingen, die afweken van mijn bevallingsplan, goed anticiperen op dat moment. Je bent zo bezig met de bevalling dat je eigenlijk niet meer stilstaat bij je plan en je bereidt bent om alles te doen wat beter is voor je kindje en voor jezelf! Zo zie je maar dat een bevallingsplan maar een richtlijn is, toch is het fijn voor jezelf en de verloskundige om deze toch te hebben. Voor zover mogelijk word er rekening gehouden met de wensen die erin staan en daarnaast is het een hele fijne manier om ruim voor je bevalling goed over bepaalde zaken na te denken.

Hadden jullie een bevallingsplan? 

 

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • W-piek

  Bij de eerste moest ik lachen toen de vk over een plan begon. Maar uiteindelijk heb ik wel de bevalling in een spiegeltje gezien omdat het in het plan stond De verpleegkundige zei/riep: als je het wil zien moet je je ogen open doen! En ja... vanaf toen bij iedere pers naar t spiegeltje gekeken. 6 jaar later staat het nog op mn netvlies :D

 • MoedervanPinda

  Ik had bij geen een van de 4 een bevallingsplan. Bij de jongste vroeg mijn VK of ik dat niet wilde en moest ik er hartelijk om lachen. Mijn bevallingen zijn nog nooit volgens plan gegaan. Geen rare of gekke bevallingen maar wel iedere keer anders. Ik ben dan ook heel bang dat je te krampachtig vasthoudt aan je bevallingsplan met gevolg dat je bevalling "teleurstellend" was. Ik ben meer van "ik laat het over me heen komen". Enige wat ik niet wilde was dat een arts of verpleegkundige foto's maakte. Bij mijn oudste is dat wel gebeurd, toen zijn hoofdje stond griste ze de fototoestel uit mijn man zijn handen en maakte ze er PRACHTIGE foto's van . Dat hoefde voor mij niet nog een keer.....

 • Barbamammie79

  Het gaat zoals het gaat. Het enige wat ik bij de jongste heb gezegd: de eerste minuten geen muts op.

  De oudste en de 4de zijn allebei in het ziekenhuis geboren en dat wilde ik bij de jongste ook. En uit ervaring weet ik dat ze er meteen een mutsje op knallen. En ik weet heus wel waarom.. Maar ik wil mijn kind gewoon eerst even goed bekijken.

  Uiteindelijk ging het toch allemaal weer anders haha... baby ademde niet, dus werd vrij snel meegenomen... we hadden wat anders aan ons hoofd dan wel of geen muts op. ... Maar.. hoera... toen ik hem terug kreeg had hij geen muts op.

 • Shrimp

  Nee, veel dingen die op zo'n vragenlijst staan denk ik sja....het loopt zoals het loopt. Heb deze keer wel wat dingen opgeschreven die specifiek zijn. Zo wil ik bij het persen precies weten hoe het ervoor staat. Meestal zeggen ze alleen dingen als "jaaaa, bijna. Even diep ademhalen en duwen" of " even wachten". Vorige keer bleek ik te stoppen terwijl het hoofd van mn zoon eruit lag en hij helemaal blauw aanliep, als ik dat geweten had, had ik nog ff uit mn laatste beetje zuurstof doorgeduwd. Ook dat " wacht even" dacht ik eerst, ja ammehoela! Maar nu weet ik dat het uitschreur preventie is :p. Ook wil ik geen discussie over wel of niet verdoven bij hechten.. tis mn vierde weet nu wel wat ik wil. Lichten dempen zover als kan.Ik kan 38u bevallen zonder pijnstilling dus daar hoeft ze niet over te beginnen xd. Viel wel direct in slaap daarna haha. 2 nachten gemist. Ik wil nu ook eigenlijk de baby zelf aankleden of in elk geval mn man. Niet naar de andere kant vd kamer met rug naar mij, mn kind in zn eerste kleertjes peuteren. Dat wegen vind ik ook wel ff kunnen wachten. Arme dingen, zo vanuit baarmoeder het felle licht in, meteen op een harde weegschaal gemikt. ( ok, het op je borstleg moment nagelaten, die zit er wel tussen, maar nog vind ik dat snel gewogen wordt)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50