Dit hoort nu eenmaal bij je leven met een peuter

Dit hoort nu eenmaal bij je leven met een peuter

Altijd ‘nee’ zeggen, het idee hebben dat de wereld om jou draait, voor geen rede vatbaar zijn, een steeds ergere eigen wil tonen… Het leven met een peuter gaat je bepaald niet in de koude kleren zitten. Met deze tips kun je je enigszins voorbereiden op de ‘terrible two’s’.

Voor mij was het wel even een overgang toen mijn kleine snoezige kindjes in kleine (ook wel schattige) monstertjes veranderden toen ze de leeftijd van ‘twee=nee’ hadden bereikt. Bij de tweede ging het me al wat makkelijker af, omdat ik er enigszins op voorbereid was. Maar toen ik onlangs een bericht op Popsugar.com tegenkwam, dacht ik: het is inderdaad handig om jullie deze tips mee te geven om zo die peuterjaren van je kleine te overleven:

Lees ook:
Handig: omgaan met de peuterpuberteit doe je zo

1. Voor geen enkele rede vatbaar

Zoals ik al zei: een peuter is voor geen enkele rede vatbaar als je duidelijk wilt maken dat iets niet kan, mag of juist moet. Stel je daar op in. Haal diep adem en maak duidelijk wat je duidelijk wilt maken en ga er verder niet meer op in, ook al voel je je steeds bozer en gefrustreerder worden. Stel je grenzen en houd je daar aan en ga vooral niet in de boze bui van je peuter mee.

2. Neem iets te snacken mee

Met kinderen is het altijd lastig plannen. Dus als je net even te laat bent voor de lunch of het avondeten dan is het altijd handig om iets te snacken bij de hand te hebben. Bovendien is het een goede afleiding als je peuter in een lastige bui bent, maar ja, dan wil je ook weer niet dat hij het als beloning ziet: boos zijn is iets lekkers krijgen. Ach ja, dat blijft een moeilijk punt, maar wat is het fijn als ‘ie even vergeet dat hij in een boze bui was. En als hij het niet wil dan kun je altijd nog je eigen frustraties wegeten...

3. Natte doekjes

Zakdoekjes en het allerliefst natte doekjes zijn ideaal met een peuter, (maar geloof me: ook als je kind al veel ouder is). Er wordt heel wat gemorst met drinkbekers, pakjes, smeltende ijsjes, koekjes, plakkerige snoepjes, chocolade en ga zo maar door. En die kleverige handjes maken prachtige afdrukken op je autobekleding, je favoriete spijkerbroek, of oma’s lievelings blouse. Houd een nat doekje in de aanslag om erger te voorkomen!

4. Middagdutje

Heb je een afspraak met de dokter, de tandarts, een vriendin of ben je van plan om boodschappen te doen? Zorg dat je dat ruim voor zijn middagdutje doet of als je peuter net wakker is. Vooral niet vlak voordat hij zijn slaapje gaat doen, want dan is de gezelligheid vaak ver te zoeken.

5. Alleen op de wc? Dacht het niet!

Even een gestolen momentje voor jezelf op de wc? Schrijf dat maar op je buik. Een peuter hangt ongeveer aan je benen, dus ook als jij een grote boodschap aan het doen bent. Lastig, maar houd in je achterhoofd: ‘Deze periode gaat voorbij’.

6. Het gaat voorbij

Ja echt, als je er middenin zit dan vraag je je ernstig af of dit voor altijd zo is, maar gelukkig...dat is niet zo. De peuterpubertijd gaat over. Het is soms een kwestie van tandjes op elkaar en heus: er zitten ook veel leuke kanten aan deze fase!

Waar vind jij moeilijk aan de peuterpuberteit?

Chantal is online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • Silvia39

  Het valt nu reuze mee met sem. Alleen hij gooit met veel dingen. En als je er iets van zegt dan gaat hij huilen. Maar dan weet ik hij is moe en baldadig.. Tijd voor naar bed!

 • M.ardjen

  Bij ons is alles een beetje opgeschoven. Mijn zoontje van 3 is goed voor reden vatbaar. Hij vindt het wel heel belangrijk dat er naar hem geluisterd wordt. Niet dat hij zijn zin wil hebben, maar hij wil graag dat je even luistert.

  Mijn dochter van 16 maanden lijkt meer op een peuterpuber. Als het niet op haar manier gaat werpt ze zich huilend op de grond. En denk maar niet dat ze zich op laat pakken, want ze maakt zich helemaal slap.

  Allebei heerlijke kindjes die met wat begrip zich prima gedragen.

 • mama van A-M-Z-R

  Ik vind eigenlijk alle leeftijden wel lastig haha. Ieder jaar weer nieuwe ontwikkelingen waar ze soms zelf niet uitkomen.

  Mn dochter is nu bijna 2 en doet heerlijk dwars, maar heb toch echt veel meer moeite met mn zoon van 5.

  Die kan veel meer in de strijd gooien

 • M.S

  Ik vind het momenteel echt moeilijk. Ze is 2 jaar en 2 maanden. Kan nog niet echt goed praten dus dat frustreert haar. Vind ik ook weer moeilijk. Soms staat het huilen me nader als het lachen... :(

 • M.S

  Ik vind het momenteel echt moeilijk. Ze is 2 jaar en 2 maanden. Kan nog niet echt goed praten dus dat frustreert haar. Vind ik ook weer moeilijk. Soms staat het huilen me nader als het lachen... :(

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50