Dilemma: Hebben mijn kinderen recht om hun oma te zien?

Dilemma: Hebben mijn kinderen recht om hun oma te zien?

Hoe fijn is het als je kinderen een goede band hebben met hun grootouders en andersom. De mensen die je gemaakt hebben en de mensen die jij hebt gemaakt bij elkaar, er is weinig mooiers te bedenken. Helaas werkt het niet altijd zoals in zoetsappige familiefilms. 

Lezeres L. stuurde ons haar verhaal:

Mijn moeder en ik hebben altijd een moeizame relatie gehad. Ik zal wegens privacyoverwegingen niet op de details ingaan, maar laten we het erop houden dat ik me weinig geliefd heb gevoeld in mijn jeugd. Mijn moeder heeft haar best gedaan, maar het was niet genoeg. Ik heb er inmiddels vrede mee dat alles gegaan is zoals het is gegaan, maar het moederschap heeft alles voor mij toch weer ingewikkelder gemaakt dan ik had gedacht. 

Zwangerschap

Tijdens mijn zwangerschappen merkte ik namelijk dat ik het jammer vond dat ik niet zo'n typische, ongecompliceerde moeder-dochterband had. Zij was - bij lange na - niet de eerste waarmee ik het goede nieuws deelde, zat niet in mijn whatsapp-groepje die ik vol spamde met babynieuws en was niet op mijn babyshower. Er was bovendien geen haar op mijn hoofd die erover dacht om haar te vragen bij mijn bevalling te zijn! We hebben elkaar drie keer gezien tijdens de zwangerschap, waarbij ze drie keer commentaar had op de manier waarop ik eruit zag ("Je buik is te klein, je moet meer eten" en "Je buik is te groot, volgens mij eet je teveel"). Ik had het wel gezien. 

Teleurstelling

Toen mijn kinderen klein waren, stak het me dat ze geen lieve, warme oma hadden die ze knuffelde en veel te veel speelgoed voor ze kocht. Niet vanwege die plastic rotzooi zelf natuurlijk, maar je snapt wat ik bedoel. We zagen haar heel soms, maar eigenlijk voelde ik me altijd teleurgesteld als ik vervolgens met kinderen in de autostoeltjes weer terug naar mijn eigen huis reed. 

Mijn moeder staat heel negatief in het leven en vindt altijd wel iets om over te klagen en om ongelukkig mee te zijn. Ik vind het gewoon niet prettig om mijn kinderen daar aan bloot te stellen. Het leven is echt niet altijd leuk en dat weten ze, maar mijn moeder heeft een negatief effect op iedereen en daar wil ik ze van behoeden. Nu ze wat groter worden, vragen ze echter regelmatig om haar. Ze merken ook dat ze veel minder contact met mijn moeder hebben, dan met hun andere opa's en oma. 

Dilemma

Ik zit nu dus met een dilemma. Ga ik - omwille van mijn kinderen - investeren in de band met mijn moeder? Voor mijzelf hoeft het niet, ik heb daar al jaren geleden afstand van gedaan. Maar in hoeverre hebben zij het recht om haar écht te leren kennen en een band met haar op te bouwen? Of doe ik er inderdaad goed aan ze te behoede van de teleurstelling en negativiteit die mijn moeder met zich meebrengt?

Wat zouden jullie in mijn situatie doen?

Wil jij ook je verhaal vertellen of je dilemma uitleggen op BabyBytes? Stuur een mailtje naar betty@babybytes.nl

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • 225veer

  Als kind heb ik de effecten gevoeld van een moeder die altijd stress had omdat haar band met haar schoonmoeder niet goed was. Ik was blij om mijn oma te zien, maar niet om mijn moeder zo te zien. Het is goed dat we jaren maar weinig contact hebben gehad. Dat vond ik als kind jammer, maar het effect op mijn moeder maakte dat ik mijn oma ook niet te vaak wilde zien. Mijn oma was voor mij altijd super lief en aardig, maar niet voor mijn moeder. Dus de situatie is wel anders denk ik dan de jouwe. Maar de stress van mijn moeder en de pijn in mijn buik als we weer naar huis gingen, vreselijk! Waarom pijn in mijn buik als kind? Mijn moeder had dan altijd een heel verslag wat allemaal niet goed ging. Haar manier van verwerken.

  Over jouw situatie. Wat willen jouw kinderen van jouw moeder, hun oma? Wat vinden zij leuk? Het is belangrijk om op die manier een afweging te maken of het geen wat je kinderen willen, ze ook kunnen krijgen op een leuke manier en of vaker zien dan een overweging is. Als je elkaar een paar keer per jaar ziet en dat is goed genoeg voor iedereen, dan is dat toch prima?

 • rlyblue

  Ik zou haar als de verre vriend die ze nu is blijven behandelen. Dit werkt voor jou. Als jij gestresst bent na een bezoek van of aan haar merken jouw kinderen dit ook en hoe meer je met haar omgaat (geforceerd) hoe moeilijker je het van je af kan laten glijden. Dat heeft een groter effect op je kinderen dan dat ze haar minder vaak zien lijkt mij. Ze komen vanzelf op een leeftijd dat ze zelf kunnen kiezen.

 • Sito

  Jij hoeft als je dat wil geen goede band met je moeder te krijgen.

  Maar als de kinderen haar graag willen zien zou ik dat toelaten, ze komen er op een gegeven moment wel achter hoe ze is.

  En dan is het aan hen om te kiezen tussen wel of geen contact.

 • LadyEss

  Ik ken dit. Ik heb al jaren geen contact meer met mijn moeder. Mijn oudste zegt nu ook heb 2 opa's en 1 oma,hewl hard maar die weet niet beter .

  Ik zou niet investeren het negatieve overheerat zo erg(zoals ik uit je verhaal opmaak) dat je het beste kan laten voor hoe het is.

  Ik zeg altijd volg je gevoel! Ik heb dat ook gedaan en het werkt voor mii veel beter en ben gelukkiger nu ik haar niet meer spreek(wat misschien moeilijk voor te stellen is)

 • lijsterbesje

  Zo'n band kun je niet forceren. Als er zoveel gebeurd is dat het gewoon echt niet meer werkt tussen jou en je moeder heeft het ook geen zin om in die band te investeren. Zoals ik het lees zien je kinderen haar wel, alleen minder. Ik denk persoonlijk dat dat prima is. Je kunt niet met iedereen even close zijn. Kinderen pikken spanningen heel goed op, hoe jong ze ook zijn, waardoor regelmatige bezoeken waarbij zowel jij als je moeder aanwezig zijn belastend kunnen zijn. Laat ze vooral genieten van de momentjes die ze met haar hebben. Ik denk dat ze er als ze wat ouder zijn vrede mee hebben dat ze met de ene oma een andere band hebben dan met de andere. Deze mening is gebaseerd op situaties die ik meemaak in mijn omgeving en op mijn werk, maar niet uit mijn eigen gezin. Hopelijk heb je er iets aan.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50