Deze opmerkingen horen jonge moeders echt te vaak

Deze opmerkingen horen jonge moeders echt te vaak

In Nederland zijn moeders gemiddeld zo’n 30 jaar als ze hun eerste kindje verwelkomen. Een stuk ouder dan een aantal decennia geleden, toen de gemiddelde leeftijd om voor het eerst moeder te worden 24 was!

Moeders die tegenwoordig op jongere leeftijd kinderen krijgen, kunnen rekenen op de nodige opmerkingen vanuit hun omgeving. Deze opmerkingen kunnen jonge moeders in ieder geval niet meer hóren:

- "Was het een ongelukje?"

- "Ben je nog samen met de vader?"

- "Wil je niet eerst leven?"

- "Kun je dat wel aan dan, zo jong?"

- "Nou.... Weet waar je aan begint!"

- "Wat zonde van je jeugd! Nu kan je niet feesten!"

- "Wel relaxed dat je er straks weer lekker snel vanaf bent!"

- "Ah wat leuk, ben je met je zusje op pad?" (als je dus met je dochter op pad bent)

- Of: "Ohh, dat is zeker je oppaskindje?"

- "Daar gaat je vrijheid!"

- "Nu kan je vast niet meer naar festivals/de kroeg/

- "Wel een hele heftige verantwoordelijkheid he, als je nog zo jong bent..."

- "Nou, ik moest er op jouw leeftijd niet aan denken om al kinderen te krijgen!"

- "Had je niet beter nog even kunnen wachten?"

Nogal brutale reacties dus, want ze suggereren allemaal dat je als jonge moeder niet helemaal weet waar je aan bent begonnen. Gelukkig gaat het de jonge moeders op onze Facebook-pagina allemaal heel goed af. Dus de opmerkingen hierboven.... Houd die lekker voor je. En ben je écht benieuwd naar hoe het met de privésituatie van een jonge moeder zit? Vraag er dan alleen naar als het een vriendin betreft en laat alle willekeurige voorbijgaande jonge moeders lekker met rust! ;-)

Reageer op dit artikel

reacties (15) Stuur een bedankje


 • Bby4

  Bevallen op mijn 17e en inmiddels is hij al 18 jaar in mijn leven. De hele 18 jaar heb ik rare gezichten gezien. Eigenlijk wordt het nu weer erger, hij is een jonge man van bijna 19 en ik ben nog maar 36. Mensen kunnen het niet plaatsen als ze ons samen zien. Omdat ik ook jongere kinderen heb denken mensen advies te geven als bv " het komt goed als ze ouder zijn" ofzoiets. Dan denk ik altijd ehhhh ik heb er al 1 die volwassen is, ik weet wat me te wachten staat en ik ken alle fases waar ze door heen gaan al. Opvang, basisschool, middelbare school allemaal al gehad hoor..

 • Proudmama92

  Haha heel herkenbaar!! ik was 15 toen onze oudste geboren werd. Ik heb alle opmerkingen wel gehoord ondertussen.

  Vooral de vraag "ben je nog samen met de vader?", die krijg ik nu nog te horen. En JA! We zijn nog steeds samen, al bijna 11 jaar. 😍

 • Snuff92

  Ik ben 25 en een zoontje van bijna een half jaar. Ik ken de uitspraken (gelukkig) niet. Hier in de omgeving heb je veel jonge en grote gezinnen. Was graag nog wat jonger geweest. Heeft 13 maanden geduurd voor ik zwanger was. Maar dan had ik deze mooie kanjer van een zoon niet gehad.

 • gewoonmoeders

  Ik herken geen van deze uitspraken. Ik was 21 toen mijn eerste kind geboren werd. nu 26 en in verwachting van de 3e.

 • Katjahuttora

  Heel herkenbaar.. Met 22 van de eerste bevallen en 30 bij de tweede en nog steeds dezelfde vragen.. Heb de vraag omgekeerd ook gesteld.. Ben je niet een beetje aan de oude kant voor kinderen je bent eeuhm.. Een jaar of 40.. Goh gek genoeg werd dat niet op prijs gesteld haha

 • Daisy17

  Loop ik trots achter de kinderwagen. Vraagt een kennis die ik al een tijd niet meer gezien heb. Goh is die van jou? Nee orr heb een kindje gevonden en meegenomen

 • Daisy17

  Loop ik trots achter de kinderwagen. Vraagt een kennis die ik al een tijd niet meer gezien heb. Goh is die van jou? Nee orr heb een kindje gevonden en meegenomen

 • keizerswensje

  de omgekeerde vraag kreeg ik vaak:

  ben je met je dochter op stap? NEE DA'S MIJN ZUS EN HAAR BROER IS NOG 10 JAAR OUDER (en daar kunnen wij ook niets aan doen!!)!!!

  en nu is het vaak: zijn dat je zusjes of je dochters?

  euh van elk een..

 • Robin120910

  Hier 16 en zwanger 17 en bevallen en heb alles gehoord.. de een nog botter dan de ander en ja de vader vraag en hun hooft als ik zeg ja natuurlijk wat dan? Domme mensen Pff

 • Wensvoor3e

  Net 22 van de eerste en 25 van de 2e lekker op.tijd zeg ik altokd maar want als mijn kids volwassen zijn...zijn wij nog jong genoeg ;-)

 • Mama-van-3-lieverds

  Helemaal waar. Ik was 20 toen ik mijn oudste kreeg en bijna 22 bij de tweede. Ze dachten bij mijn dochter ook altijd dat ik de grote zus was of de oppas. En wanneer mijn moeder met haar weg was (die ook nog jong is) dan vroegen ze "wil uw dochtertje ook een plakje worst etc. Ik heb mij vaak moeten verantwoorden. En nu ik met mijn vriend weer voor een kindje ga (zijn eerste) krijg ik weer gezeik van waar begin je toch weer aan!

 • Florien84

  Vooral de opmerking "ben je nog samen met de vader?" Ik was 24 toen ik beviel en snap echt niet waar ze het lef vandaan halen om het te vragen.

 • Spannend...

  Ik was 25 bij mijn eerste, en hoewel het echt een bewuste keus was, denk ik bovenstaande soms zelf ook. Zeker met het boeken van vakanties/weekendjes weg.

  Het van een ander horen, daar zit ik dan weer niet op te wachten inderdaad.

 • nog-even!

  En dat terwijl ik nooit gehoord heb: wou je niet eerder kinderen, of durf je het nog wel aan op deze leeftijd?

 • Trotse-Ouders-Van-4-Wonders

  Ja precies helemaal mee eens!

  Niets meer aan toevoegen!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50