Deze baby had geen overlevingskans, maar is nu 7 maanden

Deze baby had geen overlevingskans, maar is nu 7 maanden

Vijf maanden zwanger was ze, toen de Amerikaanse Sierra Yoder te horen kreeg dat haar baby het niet zou overleven. Zijn hersenen groeiden namelijk buiten zijn schedel, iets wat niet met het leven verenigbaar is. Toch is Bentley inmiddels een blije baby van zeven maanden.

Tijdens de twintig-weken-echo ontvingen Sierra en haar partner Dustin verpletterend nieuws: hun zoontje had de aandoening encephalocele, waarbij de hersenen buiten de schedel groeien. Hierdoor zou de baby volgens artsen, als hij het al tot het einde van de zwangerschap zou halen, geen enkele kans op overleven hebben. Daarop besloten Sierra en Dustin de zwangerschap te beëindigen, maar toen gebeurde er iets indrukwekkends.

Zwangerschap uitgedragen
“De avond voor het beëindigen van de zwangerschap, kreeg ik opeens het idee dat het anders zou uitpakken”, vertelt Sierra aan Washington Post. Na een voldragen zwangerschap werd Bentley uiteindelijk geboren. Zijn ouders hadden een onesie met matchende sokjes en een mutsje meegenomen, waarin hij ook begraven zou worden. “Verwacht geen tot weinig hersenactiviteit”, hadden de artsen nog gezegd. Maar Bentley kwam er tot ieders verbazing huilend en schoppend uit.

Afgesloten uitstulping op zijn hoofd
De eerste vier weken waren Sierra en Dustin er continu op voorbereid dat de toestand van hun zoon plots zou verslechten. Daarom bleven ze zo veel mogelijk wakker. Toen hij een maand oud was, ging het koppel met Bentley naar het Boston’s Children Hospital. Daar kregen de ouders te horen dat hun zoontje functioneert doordat een deel van zijn hersenen zich in een afgesloten uitstulping op zijn hoofd bevonden. Dit deel was verantwoordelijk voor de motoriek, het probleemoplossend vermogen en het zicht. Een team van artsen bedacht vervolgens een strategie om de hersenen buiten het schedeldak veilig te stellen: ze verlengden Bentley’s schedeldak.

Uniek geval
“Normaal gesproken verwijderen we het uitstulpende gedeelte hersenen, omdat het niet functioneert”, legt neurochirug Mark Proctor aan People uit. “In dit geval hebben we er juist alles aan gedaan de hersenen te redden.”

Toen Bentley zeven maanden oud was, onderging hij de procedure. Een team van veertig artsen was met hem bezig. Met succes: hoewel zijn toekomst niet helemaal zeker is, staat hem volgens de doktoren een waardig leven te wachten. “Omdat hij zo’n uniek geval is,” vertelt Sierra, “is er niemand om hem mee te vergelijken, Maar hij is eindelijk op een plek waar ze net zo hard voor hem vechten als Bentley doet.”

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Beeld: Facebook.com/BentleyYoderPizzaFundraiser

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50