Britse experts pleiten voor bonus bij geven borstvoeding

Britse experts pleiten voor bonus bij geven borstvoeding
  • in Voeding
  • 9
  • 7781
  • 17/12/2017

Om Britse mama's te motiveren ten minste zes maanden lang borstvoeding te geven, pleiten experts er nu voor om moeders die het enige tijd volhouden flink te belonen met cadeaubonnen.

Om het voorstel kracht bij te zetten, besloten de onderzoekers aan de Universiteit van Sheffield een proef te houden waarbij ze 5.000 vrouwen die borstvoeding gaven te belonen met cadeaubonnen voor supermarkten, kledingwinkels en (fast food) restaurants. Van de moeders die géén cadeaubon kregen als stimulans, begon slechts 32 procent aan het geven van borstvoeding. De mama's die wél cadeaubonnen kregen, waren iets gemotiveerder: 41 procent begon met borstvoeding. "Moeders gaven aan zich beloond te voelen voor hun inzet" vertelt Clare Relton van de universiteit. 

Eén procent

In Groot-Brittannië is het karig gesteld met mama's die borstvoeding geven. Waar het advies is om minstens zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven, om allerlei gezondheidsredenen voor baby én moeder, lukt dat slechts 1 procent (!!!) van de moeders. De overheid doet er dus goed aan om inderdaad op zoek te gaan naar een manier om moeders te motiveren wél borstvoeding te gaan geven. Maar of dat door middel van cadeaubonnen de beste manier is?

Zo zijn er andere experts die zich afvragen hoe moeders (en bij wie?) kunnen bewijzen dat ze daadwerkelijk nog borstvoeding geven. Bovendien zijn ze van mening dat geld nooit een motivatie mag zijn om borstvoeding te gaan geven. Shirley Cramer van de Royal Society for Public Health stelt echter dat betaling 'net dat steuntje in de rug kan zijn, dat moeders nodig hebben'. 

Nederland

Uit onze borst- en flesvoedingsenquête konden we opmaken dat het onder de BabyBytes-lezeressen fanatieker gesteld is, wat betreft het geven van borstvoeding. Van de borstvoedende mama's (bijna 80 procent) geeft zo'n 82 procent aan dat zij MINSTENS een half jaar borstvoeding heeft gegeven. 

Goed nieuws, want kinderen die minstens een half jaar borstvoeding krijgen, hebben als kleuter een lagere bloeddruk en minder last van overgewicht dan kinderen die minder of geen borstvoeding hebben gekregen. Een hoge bloeddruk en overgewicht kunnen op den duur hart- en vaatziekten veroorzaken. Dit blijkt uit recent Nederlands promotieonderzoek van het VUmc. 

Voor mij persoonlijk reden genoeg om het in ieder geval een kans te geven. Daar heb ik geen cadeaubon voor nodig...

Hoe denken jullie daarover? Zouden cadeaubonnen voor jullie een goede stimulans kunnen zijn?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50