Borstvoeding combineren met je werk: hoe doe je dat?

Borstvoeding combineren met je werk: hoe doe je dat?

Volgens de WHO (World Health Organization) zouden kinderen overal ter wereld ten minste de eerste twee jaar van hun leven borstvoeding moeten krijgen. Op die manier krijgen ze alle nodige vitamines en mineralen binnen. Toch vraagt dit veel van een moeder. Voorál als die moeder een intensieve baan heeft waarbij borstvoeding niet heel goed past. 

Ik hoor het in mijn omgeving vaak: ik ga borstvoeding geven, maar als ik weer aan het werk ga, stop ik. Nu is iedere reden om te willen stoppen met het geven van borstvoeding een goede reden, want iedereen beslist daar zelf over. Maar als je als moeder liever wél wil blijven voeden, is het handig om te weten dat je als werkende jonge moeder een aantal rechten hebt.

Lees ook:
Alle rechten en plichten van een werkende zwangere

Rechten 

Tot je kindje negen maanden oud is, heb je kolfrecht. Dat houdt in dat je tijd moet krijgen om te kolven óf om je kindje live te voeden. Je hebt hier maximaal een kwart van je werktijd per dag voor en moet dit in overleg met je werkgever indelen. Ook moet je werkgever je tijdens deze periode op de hoogte houden als je werkt met giftige stoffen. Deze kunnen namelijk via je melk bij je kindje terecht komen. 

Kolfruimte

Daarnaast is iedere werkgever verplicht een passende kolfruimte te regelen. Dat houdt in dat het een afgesloten ruimte is die rustig, tochtvrij, behaaglijk qua temperatuur is en waar een comfortabele stoel of bank staat. Ook is er bij voorkeur een koelkast en een kraan met stromend water aanwezig. Een bezemkast waar de conciërge z'n karretje schoonmaakspullen opbergt is dus géén geschikte ruimte. 

Voorbereiden

Stel je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte van het feit dat je borstvoeding wil blijven geven, ook als je weer aan het werk bent. Deze kan eventueel kijken of er geschoven kan worden met je werkzaamheden, zodat hier tijd voor gemaakt kan worden en kan voor een geschikte ruimte zorgen. 

Zorg dat je thuis al bekend raakt met de kolf én dat je je kindje vanaf ongeveer zes weken laat wennen aan drinken uit een flesje. Ook doe je er goed aan om een voorraadje melk aan te leggen in de vriezer. Dit kan je het best doen als je uk net de ochtendvoeding heeft gehad. Meestal heb je daarna nog melk over. 

Kolven

Stel tijdens het kolven je collega's en werkgever op de hoogte van waar je bent en dat je even niet gestoord kan worden. Het kan helpen een toeschietreflex op te wekken als je naar foto's of filmpjes van je kleintje kijkt. Wees niet bang als je de eerste dagen terug op het werk minder melk kolft dan je gewend bent. Dit hebben meerdere moeders, uiteindelijk gaat het beter. 

Als je kindje de fles weigert

Mijn beide kinderen waren volhardende flesweigeraars. Mijn zoon begon uit een fles te drinken toen hij 14 maanden was, mijn dochter (momenteel 14 maanden) weigert nog elke vorm van plastic in haar mond. Kolven was voor hen dus niet echt een goede optie. Totdat mijn dochter negen maanden oud was, ging ik nog iedere werkdag één tot twee keer per dag naar huis. Ik heb het geluk dat ik met mijn eigen laptop van waar dan ook kan werken, dus dat ik op dagen dat mijn meisje mij nodig had, gewoon vanuit onze werkkamer kon werken en haar aan kon leggen wanneer ze dat wilde. 

Voor moeders die ook met flesweigeraars te maken hebben, kan het rust geven als je kan regelen dat je ook (deels) vanuit huis werkt. Je kunt - als dit niet mogelijk is - een kinderdagverblijf zoeken dichtbij je werk, dus dat je even langsloopt om je kleintje te voeden. Ook kan je vragen of de oppas met je uk langs je werk komt, zodat jij even kan voeden. Mochten er écht problemen zijn, trek dan aan de bel bij de bedrijfsarts. Die kan je verder helpen zoeken naar mogelijkheden. 

Heb jij gevoed tijdens je werk?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • _MJ_

  Ik ben dit wel van plan en heb voorafgaand aan mn verlof besproken met mijn (vrouwelijke) leidinggevende wat hier een geschikte plek voor zou zijn. Dit zou dan een lege vergaderruimte zijn en die heb ik al bekeken. Er zit een glazen ruit in naast de deur, maar als ik in de hoek zou zitten uit het zicht met deur op slot is het een prima plek. Het enige waar ik wel tegenop zie is dat ik de opbrengst in de personeelskoelkast moet bewaren, waar zeg maar alle bedrijven in ons kantorenpand gebruik van maken.. Ook al heb je daar hoezen en dergelijke voor, het lijkt me toch wat ongemakkelijk.

 • Linda-veronique

  Ik combineer bv & flesvoeding en kolf niet. Ik geef mijn dochter voor mijn werk rond 7:00 bv en als ik weer thuis ben nog 2x. Rond 19:00 en 22:00. Overdag kolf ik niet en krijgt mijn dochter gewoon kunstvoeding. Ze is 5 maanden en zolang dit goed gaat wil ik het volhouden. Dus er zijn meer opties behalve kolven of stoppen.

 • W-piek

  Super dat ze dit artikel plaatsen. Het zit niet echt in onze cultuur (om lang te voeden) zodat je je toch bezwaard kan voelen om steeds te kolven op het werk. Bij ons op het werk nu drie kolvende moeders, je ziet dat het aansteekt. Bij de vorige kinderen waren ze uit voorzorg gestopt bij het eind van het verlof. Maar nu meer collega's kolven vonden ze het zonde om de goedlopende borstvoeding te beëindigen.

 • daarja

  Heel fijn dat je allemaal rechten hebt als werkende moeder. Maar hoe zit dit met studenten ? Hier is nog erg weinig voor geregeld en als ik mijn les mis om wat voor reden dan ook dan sta ik absent wat nare gevolgen kan hebben voor mijn eind beordeling. Kolven in een schoolgebouw gaat nog niet zo makkelijk aangezien ik niet in de personeelsruimtes mag komen.

  Wordt dus nog even bakkeleien hoe dit gaat uitpakken aangezien ik wel bv wil blijven geven ook al start ik weer na 3 maanden.

 • Trotse-Ouders-Van-4-Wonders

  Mijn zoontje is nu bijna 5 maanden.. ik heb de mazzel dat ik op amper 3 minuten lopen van m'n werk woon. Ik kan de kleine lekker thuis voeden echt super fijn!

 • Trotse-Ouders-Van-4-Wonders

  Mijn zoontje is nu bijna 5 maanden.. ik heb de mazzel dat ik op amper 3 minuten lopen van m'n werk woon. Ik kan de kleine lekker thuis voeden echt super fijn!

 • Peme

  Ik ben net weer aan het werk, mijn zoontje is nu 12 maanden. Ik kolf 1x op mijn werk, dat kost me zo'n 5 minuten voor een flesje. Mijn zoontje heeft koemelkallergie, dus is kunstvoeding geen optie. Mijn dochter kreeg wel regelmatig een flesje kv op die leeftijd als ik niet genoeg gekolfd had. Voor mij dus heel goed te doen tot 2 jaar bv geven. Maar ik heb wel de mazzel dat je hier in Canada 1 jaar ouderschapsverlof hebt

 • Garnaaltje25

  Eein kleine toevoeging; tot 9 maanden heb je recht om tijdens je betaalde uren te kolven, hierna kan je, in overleg, ook kolven alleen dan in onbetaalde tijd. Mn oudste had tot ong 10 maanden nog behoefde aan zn middagvoeding, ik heb mn pauzes samengevoegd en heb zo nog even doorgekolft. Om me heen heb ik ook moeders die een kwartiertje aan hun lunch toevoegen en die tijd aan t begin of einde van de dienst inhalen..

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

8 leden zijn nu online
Aanmelden