Beroepsvereniging tandartsen: ‘Graag meer aandacht voor kindergebit bij consultatiebureau’

Beroepsvereniging tandartsen: ‘Graag meer aandacht voor kindergebit bij consultatiebureau’
  • in Kinderen
  • 1
  • 2113
  • 07/07/2016

De KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, wil dat er meer aandacht komt voor gebitsverzorging op het consultatiebureau. Dit om slechte gebitten bij kinderen te voorkomen. De beroepsvereniging wil hier meer aandacht voor naar aanleiding van de conclusies uit het Signalement Mondzorg 2016 van het Zorginstituut Nederland.

Uit het Signalement Mondzorg blijkt dat met name kinderen en jongeren uit sociaal-economisch zwakkere gezinnen meer gaatjes hebben, minder poetsen, minder goed eten en minder vaak naar de tandarts gaan.

Meer gaatjes bij kinderen met buitenlandse moeder
Opvallend en zorgwekkend is ook dat kinderen met een buitenlandse moeder 50% meer gaatjes hebben dan kinderen met een moeder van Nederlandse afkomst. Uit het onderzoek van TNO dat aan het signalement ten grondslag ligt, blijkt ook dat de daling van het aantal jongeren dat een gaaf gebit heeft, lijkt te zijn gestopt.

Wolter Brands, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT): “Een goed gebit is heel belangrijk voor je gezondheid, zeker bij kinderen. Tandartsen streven ernaar dat zoveel mogelijk kinderen met een gezonde mond opgroeien. Maar zij kunnen dat niet alleen bewerkstelligen. Er zijn factoren waarop zij onvoldoende invloed hebben."

De KNMT vraagt daarnaast aan huisartsen en wijkverpleegkundigen erop te blijven hameren dat kinderen in ieder geval vanaf 2 jaar oud naar de tandarts gaan. Nu gebeurt dit nog te weinig: zo'n 40% van de 2- en 3-jarigen gaat niet naar de tandarts. 

Consultatiebureau
Waarom het zo belangrijk is dat er extra aandacht komt voor mondhygiëne op het consultatiebureau? Daar komen namelijk bijna alle jonge ouders. Er wordt nu wel aandacht besteed aan het gebit van het kind, maar (soms) niet genoeg.

"Een oplossing zou kunnen komen van een gerichte samenwerking tussen tandartspraktijken en consultatiebureaus. Kinderen kunnen dan totdat ze 4 jaar zijn op gezette tijden worden gescreend en hun ouders krijgen voorlichting van een zorgverlener uit de tandartspraktijk die op het consultatiebureau aanwezig is. Op die manier is ook de drempel naar de tandartspraktijk, die voor sommige ouders hoog kan zijn, te verlagen", aldus Brands.

Hoe is jouw ervaring hiermee? Denk jij dat dit een goed idee is?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50