Ben jij een slechte slaper? Grotere kans dat je kind ook slecht slaapt!

Ben jij een slechte slaper? Grotere kans dat je kind ook slecht slaapt!

Dat je als ouders van jonge kinderen wat inlevert op je slaap, weten we allemaal wel. Toch heeft de ene ouder het zwaarder te stellen dan de ander. Sommige kinderen slapen sneller door en maken 's nachts meer slaapuren dan anderen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat een slecht slapend kind vaker te maken heeft met een slecht slapende moeder. 

Zwitserse onderzoekers van de universiteit van Basel en de universiteit van Warwick trokken deze conclusie nadat ze onderzoek hadden uitgevoerd onder zo'n 200 kinderen in de basisschoolleeftijd. Het resultaat werd gepubliceerd in Sleep Medicine.

Lees ook:
Lisa heeft ernstig slaaptekort: "Niemand neemt ons serieus"

Methode

Om tot de conclusie te komen, werd er bij de kinderen (tussen de zeven en twaalf jaar oud) EEG-onderzoek gedaan naar de activiteit van de hersenen tijdens de slaap. Aan de ouders werd gevraagd hoe zij hun nachtrust zouden beschrijven. Ook moesten ze aangeven hoe ze dachten dat hun kinderen sliepen. 

Geen verband met vader

Hieruit bleek dat kinderen van moeders die met enige regelmaat slechter (in)slapen, zelf ook vaker problemen hadden met in- en doorslapen. Er werd geen verband gevonden tussen het slaapgedrag van de vader en zijn kinderen. 

Mogelijke verklaring

De onderzoekers hebben geen sluitende verklaring kunnen geven voor hun resultaat. Wel denken ze dat het feit dat Zwitserse mama's doorgaans meer tijd met hun kinderen doorbrengen dan de vaders hier invloed op heeft. Ook is bekend dat kinderen vaak het slaapgedrag van hun ouders overnemen. Wat bovendien niet helpt om goed in slaap te komen en blijven: een slechte sfeer in huis. 

Hoe zit dat bij jullie thuis? Ben jij een slechte slaper en jouw kind(eren) daardoor ook?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50