Back to school: hoe zorg je ervoor dat 's ochtends alles soepel verloopt?

Back to school: hoe zorg je ervoor dat

De zomervakantie is na dit weekend ook voor het laatste deel van Nederland ten einde en dat betekent dat we allemaal terugkomen van onze vakantieadressen en dat het 'gewone leven' weer begint. Mét bijbehorende ochtendstress. 

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat 7 op de 10 gezinnen met jonge kinderen stress ervaren tijdens het ochtendritueel: iedereen heeft haast om op tijd op school of op het werk te zijn, daarnaast gaan kinderen juist dan regelmatig met de kont tegen de krib. Ze willen hun schoenen niet aan doen, hun ontbijt niet opeten of je hebt ruzie over welke outfit ze al dan niet aantrekken. 

Lees ook:
10 struggles waar elke ouder ‘s ochtends tegenaan loopt

Maar hoe zorg je er nu voor dat je deze ochtendstress tot op een minimum beperkt en dat je ochtend zo soepel mogelijk verloopt, zodat uiteindelijk iedereen op tijd op plaats van bestemming is, zonder teveel geruzie?

1. 's Avonds langer door

Zodra je kinderen in bed liggen, wil je het liefst op de bank ploffen met een zak M&M's en een serie. Maar maak héél even tijd om de volgende ochtend vast voor te bereiden: leg vast setjes kleding voor je kinderen en voor jezelf klaar. Scheelt 's ochtends een hoop getwijfel over wat je aan wilt en een hoop gezoek naar dat ene shirtje.

2. Lunch voorbereiden

's Ochtends een berg boterhammen smeren en komkommers en appels snijden kan best wat tijd in beslag nemen. Als je er nog puf voor hebt: maak 's avonds dan vast de lunchtrommels en het ontbijt voor de volgende dag klaar. Dek alles netjes af en stop het vast in de broodtrommels: zo hoef je 's morgens niets anders meer te doen dan het op tafel te zetten of in de rugtasjes te stoppen. Bam: tien minuten in the pocket!

3. Zelf eerder opstaan

Niet echt een hele populaire tip (ik hoor jullie al zuchten!) maar misschien wel een waardevolle. Zet de wekker een kwartiertje voordat je kinderen wakker (hoeven te) worden. In deze tijd kan jij in alle rust even douchen, een kop koffie drinken en je make-up doen. Als dat allemaal al gedaan is, haal je - een stuk wakkerder én rustiger - je kinderen uit bed. 

4. Zorg voor een duidelijke routine

Probeer doordeweeks zoveel mogelijk dezelfde routine aan te houden. Haal je kinderen steeds min of meer rond dezelfde tijd uit bed en volg iedere ochtend eenzelfde ritueel: douchen, aankleden, ontbijten, tanden poetsen, de deur uit. Als je kinderen gewend raken aan een duidelijk ritme, is het zo dat ze eerder geneigd zijn hier in mee te gaan, zonder te gaan steigeren. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk...

5. Vermijd schermen

Het kan een fijne manier zijn om even te gapen en bij te komen: wakker worden met een (teken)filmpje. Ook je kinderen vinden dit prettig. Maar het kan er ook voor zorgen dat niemand zin heeft om te haasten, als er een leuke serie op staat of als er met de iPad gespeeld mag worden. Probeer dus zoveel mogelijk de schermen 's morgens uit te houden. 

Zoals uit onderzoek bleek ben je niet de enige die 's ochtends moeite heeft alles rustig te laten verlopen. Maak je niet te druk, you're not alone. 

Hoe gaat het ochtendritueel bij jullie thuis?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50