Anticonceptie door middel van een app. Hoe betrouwbaar is dat?

Anticonceptie door middel van een app. Hoe betrouwbaar is dat?
  • in Moeder
  • 7
  • 3328
  • 27/11/2017

Als je (tijdelijk) geen kinderwens meer hebt, is het aan te raden je goed te laten informeren over de verschillende soorten anticonceptie die er zijn. Veel vrouwen grijpen naar de pil, maar daar is nu een alternatief voor: een app waarmee je je temperatuur bijhoudt.

Huh? Kan dat dan? En hoe betrouwbaar is dat? De Zweedse app Natural Cycles heeft inmiddels ruim een half miljoen gebruiksters uit wel 160 verschillende landen. Door elke dag rond dezelfde tijd je temperatuur op te nemen en dit bij de houden in de app, kan het uitrekenen wanneer je in je vruchtbare periode bent. Door dan geen seks te hebben of bijvoorbeeld condooms te gebruiken, kan je een zwangerschap voorkomen. Klinkt simpel. 

Minder betrouwbaar

Toch is het helaas niet zo makkelijk als je denkt, zegt Dirk Schoot, gynaecoloog in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en hoogleraar Gynaecologie aan de Universiteit in Gent tegen LindaNieuws. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze ouderwetse methode (die weliswaar in een nieuw jasje is gestoken) zo'n tien keer minder betrouwbaar is dan bijvoorbeeld het gebruik van de pil. Dit heeft volgens Schoot onder andere te maken vanwege het feit dat het nagenoeg niet mogelijk is om élke dag rond dezelfde tijd te temperaturen en daar een gedegen conclusie uit te trekken. De meeste vrouwen hebben namelijk geen erg regelmatige cyclus of erg regelmatig leven, waardoor de berekening er wel eens naast kan zitten. Bovendien kunnen wij ons voorstellen dat metingen wel eens af zullen wijken als er bijvoorbeeld een griepje heerst. 

Schoot benadrukt dat hij zich kan voorstellen dat steeds minder vrouwen de pil willen slikken. Hij ziet vrouwen in zijn praktijk die zich op elk vlak beter voelen als ze na jaren stoppen met de pil. Hormonen hebben namelijk een uitwerking op het lichaam en iedere vrouw ervaart dat anders.

Wij slaan de app voorlopig even over ;-)

Hoe denken jullie erover? Goede uitvinding, of niet veilig genoeg?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50