Déze 8 dingen willen alle nieuwe mama's weten

Déze 8 dingen willen alle nieuwe mama
  • in Moeder
  • 0
  • 9021
  • 31/05/2021

Gefeliciteerd! Je bent voor het eerst zwanger of net voor het eerst moeder geworden. Er zal een hoop veranderen in je leven en om je daar vast een beetje op voor te bereiden, hebben we hier wat dingetjes op een rij gezet. 

Onthoud boven alles: het komt goed, je kan het en alles wordt uiteindelijk makkelijker!

1. Voeding

Of je je kindje nu borst- of flesvoeding wilt gaan geven: íedereen heeft er een sterke mening over en niet iedereen steekt die onder stoelen of banken. Door hormonen en door je eigen onzekerheid als nieuwbakken mama kan het best zijn dat die opmerkingen over de voeding van je kindje, je de eerste tijd wat heftiger gaan raken dan je had verwacht. Onthoud: zolang je een keuze maakt waar jij je goed bij voelt, is dat de beste keuze. Wat anderen er dan ook van vinden doet er niet toe.

2. Borstvoeding

Kies je voor borstvoeding? Dan kan het heel goed zo zijn dat het een stuk lastiger is dan je had verwacht. De eerste fase kan gepaard gaan met een hoop frustratie en onzekerheid. Komt de melkproductie wel goed op gang? Hapt je kindje goed aan? Doet het misschien pijn? Krijgt 'ie wel genoeg? Er zijn maar weinig moeders bij wie het borstvoeding geven vanaf de eerste dag zonder struggles verloopt, dus troost je daarmee en schakel (lactatiekundige) hulp in als je twijfels hebt. 

3. Huilen

Heb je wel eens van kraamtranen gehoord? Zo rond dag 3 of 4 na de bevalling kan je hier last van krijgen: zó hard huilen, dat je niet eens meer weet waarom. Maar ook in de periode daarna kan het gebeuren dat je meer huilt dan je van jezelf gewend bent. Ook hiervoor kunnen we hormonen de schuld geven. Bovendien moet je niet vergeten dat je in korte tijd heel veel hebt meegemaakt: een bevalling doorstaan waar je ongetwijfeld nog van moet herstellen, je hebt te kampen met slaapgebrek en je hele leven is veranderd nu er plotseling zo'n hummeltje is waar je voor moet zorgen. Gun jezelf de ruimte om soms even lekker uit te huilen, ook al is er geen 'reden' voor. Mocht je je nu zorgen maken om je huilgedrag, je erg neerslachtig, oververmoeid en angstig voelen, trek dan wel aan de bel bij de verloskundige of huisarts. 

4. Bloed

Ook zo genoten van die 9 maanden zonder menstruatie? Hmm ja dan heb ik nu een onaangename verrassing voor je. Alsof de natuur je terug wilt pakken: je zult waarschijnlijk nog veel en lang bloeden na de bevalling. Het is helemaal niet raar om in de kraamweek flinke bloedstolsels te verliezen (meld dit wel even bij de kraamverzorgende) en om na afloop nog zo'n zes weken bloed te verliezen alsof je menstrueert. Heb je dat meteen weer ingehaald dus. Zo oneerlijk!

5.  Slaap

Normaal gesproken kan je je ziek melden en uitrusten als je je niet goed voelt. Dan slaap je veel en herstel je sneller. Na de bevalling is dat dus niet mogelijk en dat was dus één van de dingen die mij het meest verbaasde. Ik had er gek genoeg namelijk nooit over nagedacht dat je meteen in het diepe wordt gegooid als je een baby hebt gekregen. "Gefeliciteerd, u heeft een 24-uur durende bevalling erop zitten, we hebben u weer aan elkaar genaaid en nu moet u iedere 2 uur borstvoeding geven aan uw nieuwbakken en hongerige kleintje!" Wanneer je wel weer goed kan slapen weet je niet, maar houd hoop: het komt goed. Uiteindelijk.

6. Naweeën

Dacht je dat de weeën na de bevalling voorbij zouden zijn, dan heb ik wederom een onaangename verrassing: er bestaat zoiets als naweeën. Een sadistische grap van moeder natuur waarbij je baarmoeder na de bevalling (soms zelfs enkele dagen later nog) gemeen hard samenknijpt om weer op z'n oorspronkelijke grootte te komen. Ik heb na mijn tweede (snelle) bevalling nog dagenlang naweeën gehad die soms zo heftig waren dat ze weggezucht moesten worden. Maar ook hiervoor geldt: go with the flow, het komt goed!

7. Onzekerheid

Het is héél normaal dat je je over álles afvraagt of je wel de goeie keuze maakt. Je zult je (schoon)moeder, vriendin, buurvrouw of arts van de huisartsenpost meerdere keren per week lastigvallen met vragen waarvan je nooit had verwacht dat je je daar druk om kon maken. Eet je kindje wel genoeg? Plast 'ie genoeg? Is 'ie niet te warm? Ojee, hij snottert, wat heeft hij? De ene moeder is iets sneller in paniek dan de andere, maar íedereen vraagt zich af of ze het wel goed doet!

8. It takes a village...

To raise a child. Ik heb die zin tijdens mijn zwangerschap vaak gehoord en gelezen en ik kan het daar alleen maar mee eens zijn. Het is prachtig om moeder te zijn, maar het is soms ook overweldigend en zwaar en het helpt dan ontzettend om te weten dat je op anderen kunt terugvallen om je te helpen. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50