7x wat ik niet had verwacht tijdens de kraamweek

7x wat ik niet had verwacht tijdens de kraamweek
  • in Baby
  • 0
  • 65761
  • 04/06/2020

Als je met een serene glimlach over je steeds boller wordende buikje aan het aaien bent, maak je je een hele voorstelling van de kraamweek die je te wachten staat. Dat de kraamperiode heel anders kan verlopen dan je in gedachten hebt, is iets waar je je ergens wel bewust van bent. Toch zijn er, zelfs in een perfecte kraamweek, momentjes waar je je wenkbrauwen flink van moet fronzen...

Lekken

Of je nu borstvoeding geeft of niet, je borsten maken sowieso melk aan. De melkproductie moet nog aangepast worden aan de behoefte van je kind, of helemaal stoppen als je je kind flesvoeding gaat geven. In de tussentijd zal je te maken krijgen met stuwing. Bedenk eens dat er onder je huid, ter hoogte van je voorgevel, twee enorme ballonnen hebt, waarvan het ventiel niet te vinden is. En het leuke: ze gaan ook lekken wanneer het je wel of niet uit komt. Zo ben ik een keer huilend onder de douche vandaan gekomen omdat ik, eindelijk weer helemaal schoongewassen, na een paar minuten alweer onder de plakkerige melk zat.
 

Lees ook:
9x wat er zo leuk is aan de kraamtijd

Nieuwe liefde

Het kan natuurlijk zijn dat het niet klikt met de kraamverzorgende. In dat geval is het aan te raden contact op te nemen met het kraamzorgbureau om dit te bespreken. In de meeste gevallen heb je echter een kraamverzorgende waar je van gaat houden. Niet alleen is ze deskundige op het gebied van de zorg rondom jou en je uk, ze maakt iedere dag de meest heerlijke fruithapjes voor je, stuurt je subtiel naar bed als je voor de derde keer aan het gapen bent en smeert ondertussen beschuit met muisjes voor alle kraamvisite. Bereid je maar voor op een huilbui als nooit tevoren, als ze met een bos bloemen op dag acht je huis voorgoed verlaat.

Number two

Plassen na de bevalling is al een aardige toestand en amper te doen zonder spuitflesje Spa of douchekop, om de pijn aan het rampgebied wat te verlichten. Number two is echter een nog veel groter probleem. Bij iedere keer op het toilet zitten ben je bang dat je hechtingen eruit springen, of dat er een tweede baby op komst is.

Kraamtranen

Of je nu op een felroze wolk zit of niet, de meeste vrouwen krijgen te maken met kraamtranen rond dag vier. Dit houdt in dat je om alles en niks in een flinke huilbui kan uitbarsten. Je kind dat vredig in de box ligt te slapen? Reden genoeg om snikkend te verkondigen dat je wilt dat de tijd stilgezet kan worden. Kraamvisite die afbelt? Huilen! Je partner, moeder of kraamverzorgende die iets liefs tegen je zegt? Je blijft er bijna in! Geef je er maar aan over, het hoort erbij. 

Slapeloze nachten

Ja natuurlijk weet je echt wel dat de nachten van acht uur onafgebroken slaap voorlopig voorbij zijn, als je kind geboren is. Maar in die eerste week zijn pasgeboren babytjes verrassend genoeg meestal niet de enige reden waardoor je niet aan je nachtrust toe komt. Waardoor je dan amper slaapt in de kraamweek? Door de enorme boost adrenaline die je nieuwe leven met zich meebrengt. Je bent uitgeput van de bevalling, maar ligt te stuiteren in je bed. Alles is nieuw, alles is spannend, je hebt een KIND gekregen! Hoe moet je nu ooit slapen?!

Helse kraamvisite

Je wilt als nieuwe moeder natuurlijk niets liever dan je prachtige nageslacht aan zoveel mogelijk mensen laten zien. Toch is kraamvisite een ingewikkeld fenomeen. Ja, het is fijn om je kind bewonderd te zien worden door iedereen die belangrijk voor je is. En jazeker, de cadeautjes die je krijgt zijn ook allemaal bijzonder welkom. Toch kan het ontvangen van kraamvisite in huis zwaar zijn. Kijk er bijvoorbeeld niet raar van op als je twee dagen na de bevalling zelf voor iedereen kopjes koffie aan het inschenken bent. Voor sommige gasten zelfs twee keer! Als visite dan ook nog eens te laat komt en je in de knoop komt met het voedings- en verschoningsschema, is bij jou de stress compleet.

Stapje terug

In de meeste gevallen is een bevalling een flinke uitputtingsslag voor je lichaam. Niet alleen kan je er nog dagenlang doodmoe van zijn, je hebt ook flink last van lichamelijke ongemakken. Denk dan bijvoorbeeld aan eventuele hechtingen die gaan trekken of spierpijn die je overhoudt aan de bovennatuurlijke inspanning die je hebt geleverd. Om die reden kan het zijn dat je na het bevallen niet meteen alle zorg voor je uk op je kan nemen. Het kan dus zomaar voorkomen dat je op dag drie beseft dat je helemaal nog geen luier zelf hebt verschoond, of dat je op dag vijf nog staat te tollen op je benen, halverwege de baddersessie van je kind. Goddank voor de kraamverzorgende.

Voor mij waren dit van die momenten waar ik me helemaal niet op had voorbereid. Waren er in jouw kraamweek momenten waarvan je dacht: 'huh?'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50