7 tips voor thuiswerkende moeders

7 tips voor thuiswerkende moeders

“Oh wat héérlijk dat jij gewoon thuiswerkt! Kan ik op m’n vrije dag koffie bij je doen en kun je lekker veel tijd met je kinderen doorbrengen!” Pardon? Thuiswerken heeft zeker z’n voordelen als moeder, maar ook heel veel nadelen die je moet zien te managen. Wij geven tips!

Als thuiswerkende moeder ben je dus moeder én broodwinner in één. En het kutte is: dat kan eigenlijk helemaal niet allebei tegelijk op hetzelfde moment. Waar de meeste mensen naar kantoor rijden/fietsen/kruipen op maandagochtend om zich daar volledig te focussen op hun taken als werknemer, word jij geacht zowel je taken als moeder en als broodwinner tegelijk te doen. En dat zal niet vlekkeloos gaan. Maar met deze tips kom je wellicht een heel eind.

Lees ook:
Dit zijn de valkuilen van thuiswerken...

Plan je werkzaamheden goed en logisch

Het verschilt nogal of je kinderen hebt die naar school gaan of dat je een baby hebt die wakker wordt wanneer ‘ie zin heeft en misschien wel urenlang huilt. Als je kinderen naar school gaan biedt dit in ieder geval al een hoop rust overdag om je werkzaamheden uit te voeren. Maar ook een baby krijgt op een gegeven moment vaak een (voorspelbaar) ritme. Houd hier dus rekening mee in je planning. Plan telefoongesprekken overdag wanneer de baby slaapt of de kinderen naar school zijn en doe je administratie bijvoorbeeld ‘s avonds wanneer iedereen op bed ligt.

Kom in contact met andere working mums

Niets zo fijn als andere dames spreken die in hetzelfde schuitje zitten. Wellicht hebben zij nog tips voor je. Niet alleen met betrekking tot het combineren van werk en privé maar ook op het gebied van het runnen van een eigen bedrijf.

Temper je verwachtingen!

Het belangrijkste is dat je niet te hoge verwachtingen moet hebben van tevoren. Je zult in de knoei komen met je verschillende rollen als moeder en businesswoman. Je zult meerdere malen onderbroken worden van je werk, vaker dan je denkt. Je zult het lastig vinden om werk en privé gescheiden te houden. Houd hier rekening mee.

Maak je partner duidelijk dat je thuis wérkt en geen huismoeder bent

Zorg dat het tegenover je partner, maar ook tegenover vriendinnen, duidelijk is dat jij gewoon werkt. Je partner kan dus niet verwachten dat je ook nog tijd hebt om het huis te poetsen of te stofzuigen op je werkdag. Die verwachtingen moet je dus managen om gekibbel te voorkomen.

Maak afspraken met je kinderen

Als je kinderen al wat ouder zijn, kun je duidelijke afspraken maken wanneer je werkt en wanneer je tijd voor hen hebt. Je kunt het ook zichtbaar maken door je werk ook echt in je thuiskantoor te doen met de deur dicht in plaats van met je laptop aan de keukentafel te gaan zitten. Zo is het voor je kinderen duidelijk dat ze je niet kunnen storen.

Maak het jezelf makkelijk(er)

Omdat je thuis werkt heb je dus - afgezien van de reistijd die je bespaart - net zo weinig tijd als andere werkende moeders. En dus - als je er budgettair gezien ruimte voor hebt - is het echt geen schande om ook gewoon een schoonmaakster in te huren bijvoorbeeld. Of om één keer in de week een kant-en-klare maaltijd op tafel te zetten. Je brengt tenslotte ook geld in het laatje dus kun je af en toe ook best wat meer uitgeven om het jezelf wat makkelijker te maken!

Regel ook af en toe een oppas

Hetzelfde geldt voor een oppas. Heb je wel af en toe dagen nodig dat je flink moet kunnen doorknallen? Schroom dan niet om je kinderen naar opa en oma te brengen of een oppas in te huren. Het is tenslotte al luxe voor ze dat ze niet op ál je werkdagen naar het kinderdagverblijf, de oppas of naar opa en oma hoeven.

Heb jij nog goede tips voor thuiswerkende moeders?

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • CelineG

  Ik werk volledig thuis maar mijn meisje gaat naar een onthaalmoeder. Niet alleen praktischer voor mij, maar ook beter voor haar. En de vrijdag neem ik mijn ouderschapsverlof dus die spenderen we afwisselend samen (om de vrijdag gaat ze naar haar oma, mijn schoonmoeder, zodat ik een dag heb voor mezelf en het huishouden)

 • beamke

  Ik kan geen uurprijs afspreken met een klant en werk met vaste prijsafspraken. Als ik 100x gestoord wordt, dan ben je elke keer kwijt waar je ook alweer precies was en kost het dus extra veel tijd. Tijd die ik natuurlijk niet kan doorberekenen. Door vaste prijsafspraken hoef ik me niet ook nog zorgen te maken over het bijhouden van mijn uren.

  Thuiswerken met kleine kinderen heeft inderdaad zijn voor- en nadelen. Ik zou het niet anders willen, omdat ik nu zelf degene ben die mijn kinderen opvoedt en ziet opgroeien. Dat vind ik erg belangrijk. Niet dat er iets mis is met een gastouder of kinderopvang, maar wij voelen ons er prettiger bij om dat niet te doen. Overdag werken lukt mij erg slecht. Gevolg is dat ik het 's avonds doe en me er dan ook niet zo goed toe weet te zetten. Gevolg daarvan is weer dat het uiteindelijk nachtwerk wordt om het weer af te maken. Het komt hier altijd wel goed hoor, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het ideaal is om EN thuis te werken EN je kinderen de hele dag om je heen te hebben. Gelukkig heb ik niet veel klanten. Als de jongste naar school gaat, dan denk ik dat ik meer klandizie op ga zoeken. Voor nu is dit meer dan zat. Voor mij althans.

  Thuiswerken is eigenlijk alleen geschikt voor moeders die een grote zelfdiscipline hebben. En voor moeders die kunnen accepteren dat ze niet perfect kunnen zijn.

 • strelitzia

  Velen die thuis werken doen dat in combinatie met werk op kantoor. Veel collega's van mij die regelmatig (een dag per week) thuis werken. Ik werk af en toe ook thuis maar voor mijn functie is wel een minimale bezetting op kantoor nog vereist dus ik kan niet te pas en te onpas thuis werken. Ook heb ik wel eens thuis gewerkt als ik een ziek kind had. Kind lag dan op de bank te slapen. Op dat moment kon ik prima mijn werk vanuit huis doen ipv noodgedwongen vrij nemen. Misschien een keer een nieuw artikel schrijven over het thuiswerken van nu.

 • irenedee

  Ik heb vroeger thuisgewerkt met een baby van rond de 7 maanden, mijn oudste zoon toen. Ik werkte als programmeur de eerste maanden 40+ uur per week en moest toen om een deadline te halen in de weekeinden doorwerken. Ik hield dat slechts een dag vol! De kleine kreeg tandjes en huilde om de haverklap. Ik gaf ook toen nog volledige bv en moest toen juist vaker aanleggen en het kind verschonen. Als ik dat niet deed huilde het ventje bijna de hele dag en was ontroostbaar door pijn en mamma in de stress. Telefoon gesprekken met mijn collega was niet te doen. Kortom: voor mij is thuiswerk met baby eens en nooit weer!!

 • Freshie

  Nee, geen tips. Ik persoonlijk kan niet thuiswerken wanneer de kinderen thuis zijn. Ze hebben teveel aandacht nodig. Ik werk regelmatig thuis wanneer de kinderen naar school/ opvang zijn. Dat vind ik wel erg productief en prettig. Misschien wanneer ze ouder zijn.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50