7 tips voor iets meer rust in je leven

7 tips voor iets meer rust in je leven

Of je nu al moeder bent of niet: iedereen lijkt tegenwoordig een heel druk leven te hebben. Té druk. Want ben je niet in de weer met je (toekomstige) kind(eren), dan is er ook nog werk, een partner die aandacht verdient, een sociaal leven, de sportschool, je familie, je hon- aaargh! Precies, dat bedoel ik. 7 tips voor meer rust in je leven. Zucht.

Je dertigerjaren zijn vaak de jaren dat je op je allerdrukst bent. Je carrière, je nog jonge kinderen, de doelen die je misschien voor jezelf gesteld hebt, de druk die je jezelf oplegt op verschillende gebieden: niet voor niets krijgen veel meer jonge mensen tegenwoordig een burn-out dan vroeger. En dus is het ontzettend belangrijk rustmomenten voor jezelf in te bouwen. Hoe? Zo.

Investeer alleen in echte vriendschappen

Toen je nog studeerde of nog geen gezin had, had je alle tijd voor een rijk sociaal leven. Je ging van het ene feestje naar het andere etentje: heerlijk! Maar zodra je fulltime werkt of moeder bent geworden merk je het al snel: je wordt helemaal gek van al die ‘we moeten weer eens afspreken!’-whatsapp’jes. Wáár moet je de tijd vandaan halen? Nou euh… niet. Voel je dan ook niet schuldig om die toch al niet zo hechte vriendschappen te laten verwateren. Investeer liever in je échte vriendinnen én natuurlijk je gezin.

Stel prioriteiten

Zoals je prioriteiten moet stellen met vriendschappen, geldt dit ook voor je andere bezigheden. Je kunt niet binnen twee maanden na de bevalling weer een afgetraind lichaam hebben én je sociale leven op peil houden én werknemer van het jaar worden én elke avond in de lampen hangen met je man én altijd en overal voor je kind klaarstaan. Je bent geen superwoman. En dus is het belangrijk dat je weet waar jouw prioriteiten liggen en je daarnaar gaat leven zonder schuldgevoel. Die sportschool kan bijvoorbeeld over een jaar ook nog, als de kleine wat beter doorslaapt en je iets energieker bent.  

Plan me-time in

Oké de term me-time moet ik altijd een beetje van huilen, maar belangrijk is het zeker: tijd voor jezelf. En ga dan niet doelloos tv kijken of alsnog achter je laptop kruipen, maar neem bijvoorbeeld een warm bad. Ga mediteren. Maak een herfstwandeling in je eentje. Volg een lesje yoga. Lees een goed boek. Als je er maar écht ontspannen van wordt. Plan dit standaard elke week in, in overleg met je man, anders komt het er echt niet van…

Beperk je social media-gebruik

Weet je waar je nu ontzéttend onrustig van wordt? Constant Facebook, Twitter en Instagram checken. Waarom je dit steevast blijft doen? Fear of Missing Out, oftewel: FOMO. Tegenwoordig zijn we allemaal ontzettend bang om van alles te missen, maar als je dan weer een halfuur doelloos op Facebook hebt rondgezworven kom je erachter dat het je eigenlijk geen ruk interesseert dat tante Annie op de verjaardag was van haar kleinzoon of dat je vriendin uit eten was met haar vriend. En jij? Jij hebt weer een halfuur tijd verspild en gaat je afvragen of je niet óók eens uit eten moet met je vriend of naar de verjaardag van Max had moeten gaan. Kun je echt niet zonder social media? Probeer dan vaste tijden te hanteren, bijvoorbeeld ‘s ochtends in de trein naar werk een kwartiertje en na het eten een kwartiertje.

Zet je push-berichten UIT

Mail van je werk op je telefoon? Uit. Je WhatsApp die maar af blijft gaan: geluid uit. Je privémail: beperk de push-berichten tot bijvoorbeeld één of twee keer per dag. De constante stroom aan informatie maakt je ontzettend onrustig. Want als jij ‘s avonds die mail van je baas hebt gezien, reageer je misschien niet direct, maar je bent wel heel de avond bezig in je hoofd met wat je ‘m morgenochtend gaat antwoorden. Leg uit aan je collega’s en vrienden dat wanneer ze echt spoedjes hebben, ze je altijd kunnen bellen. Zo niet, dan kan het zijn dat je wat laat reageert omdat je ‘s avonds liever tijd vrijmaakt voor je man of gezin.

Schrijf je to do’s altijd op

Ken je dat? Dat je niet alleen druk bent omdat je van alles moet doen, maar ook omdat je constant zit na te denken of je niet allerlei dingen vergeet. Hierdoor word je nóg drukker in je hoofd. Een simpele maar daarom niet minder handige truck is om to-do-lijstjes te maken. Zo hoef je niet bang te zijn dat je dingen vergeet en oh boy, wat is het heerlijk om eind van de dag alles afgestreept te hebben!

Plan altijd ruim

Eén van de dingen die de meeste stress oplevert is te laat komen. Plan daarom je afspraken niet te strak, zo voorkom je ik-kom-te-laat-stress en hoef je ook weer niet te gaan bellen en app’en dat je er ‘nu echt bijna bent!’. En als je dan een keer een halfuur te vroeg bent kun je mooi even je mail checken, die vriendin bellen die je al te lang niet gesproken hebt of gewoon even heerlijk tot rust komen.

Heb jij nog tips?

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden