60 seconden wachten met navelstreng doorknippen kan levens redden

60 seconden wachten met navelstreng doorknippen kan levens redden

Het moment waarop de navelstreng wordt doorgeknipt, is een bijzonder moment. Nu moet je kleintje het alleen doen. Meestal wordt de navelstreng meteen doorgeknipt, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit dat het belangrijk is om daar toch eventjes mee te wachten.

Uit onderzoek van de University of Sydney blijkt dat het zelfs levens kan redden om een minuutje te wachten met het doorknippen van de navelstreng. Voor alle baby's is dit gezonder, omdat het voor een betere bloedcirculatie, een minder hoog stressniveau én meer rode bloedcellen zorgt, maar voor premature baby's kan het zelfs cruciaal zijn. 

Lees ook:
Navelstrengbloed doneren na de bevalling: waarom wel of niet?

Schokkende cijfers

Voor het onderzoek werd er gekeken naar 3000 gegevens van kinderen die voor 37 weken geboren werden. Bij sommige kinderen werd de navelstreng direct na de geboorte doorgeknipt, bij sommigen werd een volle minuut gewacht met het doorknippen. Wat bleek? Onder de prematuur geboren baby's waarbij ongeveer een minuut gewacht werd, voordat de navelstreng werd doorgeknipt, was sprake van een derde minder overleden kindjes dan onder de kinderen waarbij er meteen werd geknipt. 

Geweldig nieuws

Volgens David Osborn, professor aan de University of Sydney is dit fantastisch nieuws. Hij verwacht dat er van elke 1000 extreem vroeg geboren baby's (meer dan 10 weken te vroeg) er nu minstens 100 méér gered kunnen worden, door het doorknippen van de navelstreng een minuut uit te stellen. Een hele kleine ingreep, met hele grote gevolgen dus. 

Hebben jullie de navelstreng uit laten kloppen?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • W-piek

    Najaa zeg. De kindjes die direct losgeknipt worden, zitten de spoed behandelingen daartussen? Moesten die kinderen direct los voor een stroomstoot of een operatie? Dan is het logisch dat de kinderen die een minuut konden wachten meer overlevingskans hebben. Ik ben benieuwd naar het effect van uitkloppen van de navelstreng, maar neem dan wel de omstandigheden mee en ga niet lukraak computergegevens overnemen.

  • Lovely4c

    Vanaf vorig zwangerschap had ik al in mn geboorteplan 30 minuten wachten met navelstreng afklemmen.... ik heb veel resereach gedaan en vond dit het beste voor mijn kind.

  • strelitzia

    Alweer een summier onderzoek uit verwegistan. Volgens mij is het in NL allang standaard dat - indien niet strikt medisch noodzakelijk - de navelstreng na de geboorte nog even blijft zitten.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50