Zes dingen die moeders van vaders kunnen leren

Zes dingen die moeders van vaders kunnen leren

Soms lijkt het wel of je de enige bent van jullie twee die zich druk maakt om de toekomst van jullie kind. Of dat je de enige bent die elke avond staat te stofzuigen, te koken of babybillen aan het wassen is. Maar bekijk het eens van de andere kant: er zijn ook genoeg dingen die je van je geliefde kunt léren. Wat? Nou dit.

Je minder druk maken van tevoren

Zodra die positieve zwangerschapstest een feit was wist je niet hoe snel je je moest abonneren op alle moedertijdschriften en vulde je je dag met mamablogs lezen en googelen tot je er spontaan ontsluiting van kreeg. En je man? Die wachtte rustig af tot jij weeën kreeg en wat de kraamverzorgster te vertellen had over het verschonen van de luier. Oftewel: laat het wat meer op je af komen. Je kunt je inlezen tot je een ons weegt maar op het moment zelf doe je toch waar jij je het beste bij voelt. En terecht.

Lees ook:
Trotse vaders en hun tatoeages voor hun kinderen

Lekker ravotten met de kinderen

Terwijl jij je inleest op de bank met een kop thee over ‘hoe de perfecte moeder te worden’, is die man van jou aan het voetballen met de kleine, riddertje/spookje/brandweer aan het spelen met ‘m of loopt-ie gekke bekken te trekken naar jullie dochter die onder de bank ligt van het lachen. Wat we hiermee willen zeggen? Doe wat vaker gek met je kinderen in plaats van continu de moeder te spelen of je druk te maken over de opvoeding. Deze momenten zijn namelijk voor kinderen onbetaalbaar!

Niet roddelen over, concurreren met of het veroordelen van andere moeders/vaders

Ook dit is een punt waar wij moeders écht wat kunnen leren van de vaders. Vaders vergelijken zichzelf niet met andere vaders, ze ‘concurreren’ niet met andere mannen over wie de meest fabulous papa is en ze veroordelen elkaar niet (of in ieder geval een stuk minder). Zie je het al voor je? Dat je man ineens zegt: “Ahwmegawd, wist je dat Hans gestopt is met werken om fulltime voor de kinderen te zorgen? Ik vind dat zó 1991!” Nee, dat hoor je dus nooit, want mannen doen dat niet.

Grenzen stellen en ‘nee’ zeggen

Of het nu je peuter is die loopt te drammen omdat-ie nog een ‘koekie!!!’ wil of dat het je werkgever is die meer van je verwacht dan redelijk is: ‘nee’ zeggen is voor veel dames lastig. Met opvoeden van je kind is dit echter heel belangrijk zodat je kind weet waar hij of zij aan toe is. Daarnaast is grenzen stellen ook gewoon heel belangrijk voor je eigen gemoedstoestand. Wie dit wél kan en jou hierbij kan helpen? Juist.

Niet bang zijn niet de perfecte vader of moeder te zijn

Wat het precies is waarom vrouwen altijd de perfecte moeder/vriendin/vrouw/dochter/werknemer willen zijn weten we niet, wél weten we dat dit a) niet kan en b) dit niet heel bevorderlijk is voor je gemoedstoestand. Doodvermoeiend toch om constant van alles te moeten en jezelf af te vragen of je wel goed genoeg bent?

Zich niet schuldig voelen

Ow ow ow, wat kunnen wij moeders ons toch ver-schrik-ke-lijk schuldig voelen. Over het feit dat we een kant-en-klaar potje voor onze baby opentrekken of over dat we niet snappen waarom de baby huilt (en dan spontaan zelf mee gaan huilen omdat we denken dat we een slechte moeder zijn). Tegenover onze werkgever omdat we eerder naar huis gaan in verband met de sluitingstijden van de kinderopvang en tegenover ons kind omdat we überhaupt werken. En de papa’s? Die snappen níet waar je het nou over hebt.

Wat bewonder jij in jouw man of vriend? Wat zou jij van hem kunnen leren?

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


 • 2x.Mama

  Mijn partner en ik ravotten en stoeien beide met de kids, heerlijk gewoon! Maar bovenstaande punten gelden niet alleen bij vaders. Uiteraard herken ik de punten bij mijn partner, maar eerlijk gezegd ook bij mijzelf. of hebben onze kids toch stiekem 2 papa's?

 • My-Pride-and-Joy

  Hahahah, de reacties.. 'ik voel me er totaal niet door aangesproken..' (maar we moeten toch wel even reageren, dus we voelen ons wél aangesproken)

  Maar ik denk dat we zeker van elkaar kunnen leren, en zijn het niet deze punten, dan zijn het wel andere dingen die we van elkaar kunnen leren. Neem aan dat toch wel duidelijk is dat dit een artikel is dat over het 'algemeen' spreekt?

  Hier en daar is wel wat herkenning, wel niet zo extreem maar toch. .Wel goed om eens over na te denken.

 • lispeltuut

  Nou..... puntje 'niet concurreren'.... daar kan mijn man wel wat van hoor. Hij is erg content met zichzelf in de vaderrol en vindt vooral dat hij het veeeeeeel beter doet haha. Verder ben ik veel meer van de grenzen en is mijn man makkelijker. Geen grenzen betekent dat je deze ook niet hoeft te stellen. Sommige dingen wel herkenbaar. Ik ben inderdaad veel te vaak bezig met 'hoe ben ik een goede moeder?' dan gewoon te genieten van de dag. Wat ik vooral van mijn man leer, is om niet zo ontzettend bezorgd te zijn. 'help, ze gaat veel te hoog op de schommel, straks laat ze los en valt ze net verkeerd en breekt ze haar bek en is ze de rest van haar leven gehandicapt'..... waarop mijn man dan zegt 'of ze laat niet los. Of ze heeft alleen een blauwe plek. jij maakt een mietje van haar'.

 • pindakaas99

  Oeps ik geloof dat ik papa geworden ben ipv mama Hier ligt mijn meisje regelmatig onder bed te kieren van de pret Terwijl ik haar op de gekste plekken aan het zoeken ben Om vervolgens te eindigen in een potje stoeien

 • Shrimp

  Same here. Paard, hond, schildpad ik ben het allemaal geweest Hahaha. De grenzen komen hier ook van mij. Alleen dat puntje over hans met z'n fulltime huiswerk. Over dat soort dingen heb ik het wel vaker.

 • Smurfje24

  Hmm zou dan toch 50% van de mama's eigenlijk papa's zijn? want er zijn echt wel veel mama's die wel grenzen stellen die wel ravotten met hun kinderen en die zich niet vergelijke met andere mama's

 • kerryann

  hmmmm, onze man van 15 maanden heeft juist een mama die voor ravotten is en een papa om lekker een boekje bij te lezen. ook is mama een stuk strenger (en consequenter) dan papa. zou ik dan stiekem de papa zijn?

 • Meltjuh91

  voel me totaal niet aangesproken, dan ben ik blijkbaar vader geworden in plaats van moeder! geen enkel mamablad ontvangen, wil juist dingen op mijn eigen manier doen en zie het niet als een competitie, lekker gek doen: iedere dag :D leuk joh heerlijk aan kinderen, zo onbezonnen en onbegrensd, en naja komt wel goed met de kleine gaat niet dood aan een verkoudheidje, juist goed om antistoffen op te bouwen :) en schuldig voelen, nope, mijn dochter staat op nummer 1, dan is toch goed? :)

 • tredde poppe

  Ik voel me hier echt totaal niet door aangesproken moet ik zeggen en volgens mij vele moeders met mij! Alsof alleen mannen grenzen kunnen stellen en kunnen ravotten met kinderen. Flauwekul.... Waar heb je dit weggeplukt!?

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden