6 dingen die je pas weet als je een prematuur kindje hebt

6 dingen die je pas weet als je een prematuur kindje hebt
  • in Baby
  • 2
  • 129855
  • 10/07/2022

Vroeggeboorte komt in 7 a 8 procent van de geboortes voor. Dat is best een fors aantal en er hebben dus dagelijks heel veel jonge ouders te maken met een prematuur kindje. Aan de andere kant zijn er veel meer ouders met babytjes die wel op de juiste termijn geboren worden en hebben (gelukkig maar) geen idee hoe het eraan toe gaat als je een prematuur kindje krijgt. Voor hen en voor ouders die zich hier misschien wel in herkennen vandaag zes dingen die je alleen weet als je ouder bent van een prematuur geboren kindje.

1. Het is niet duidelijk wanneer jullie je kindje(s) mee naar huis mogen nemen

Een te vroeg geboren kindje gooit al je geboortedromen in duigen. Je partner kan de navelstreng niet doorknippen, je kindje wordt niet meteen op je borst gelegd, je ligt de rest van je verblijf niet in de zelfde kamer in het ziekenhuis en het ergst van allemaal; je hebt geen enkel idee wanneer je je kindje(s) eindelijk mee naar huis kunt nemen. Vaak mogen kindjes pas naar huis tegen de eigenlijke uitgerekende datum, mits ze stabiel genoeg zijn.

Lees ook: Wat zeg je juist wel of juist NIET tegen ouders van een prematuur kindje

2. Baby's moeten aan een boel eisen voldoen voor ze naar huis mogen 

Moesten kindjes vroeger nog aan een minimaal aantal KG voldoen voor ze het ziekenhuis mochten verlaten, die tijden zijn voorbij. Men kijkt nu niet meer specifiek naar het gewicht maar eerder naar of ze hun eigen temperatuur kunnen regelen, of ze genoeg aankomen en of ze minimaal 48 uur zonder 'incidenten' doorstaan. 

3. Prematuren kindjes hebben twee leeftijden: de daadwerkelijke leeftijd qua geboorte en de gecorrigeerde leeftijd

De ontwikkeling van een prematuur verloopt anders. In elk geval tot het tweede jaar en zono­dig tot het vierde, moeten de groei en ontwikkeling worden gecorrigeerd voor het aantal weken vroeggeboorte. Standaard groeicurven en de zogenaamde Van Wiechen-schema's voor de ontwikkeling gaan bij een prematuur niet zomaar op. Prematuren blijven vaker achter in groei, en heel soms hebben ze groeihormonen nodig op latere leeftijd.

Een kind dat achttien weken oud is, maar na 30 weken zwangerschap is geboren – tien weken te vroeg – heeft een gecorrigeerde leeftijd van acht weken (18 min 10). Wat ontwikkeling betreft is het voldoende als die overeenkomt met die van een op tijd geboren baby van acht weken. Ofwel: een kind dat tien weken te vroeg is geboren, mag een vertraging hebben van tien weken in de ontwikkeling. De gecorrigeerde leeftijd wordt in principe toegepast tot de leeftijd van twee jaar; bij kinderen die veel te vroeg geboren zijn zelfs langer. Ze hoeven dus pas op gecorrigeerde leeftijd de mijlpalen te halen van het Van Wiechen-ontwikkelingsschema op het consultatiebureau.

4. De uitspraak: 'hij/zij zou hier eigenlijk nog niet moeten zijn!' hoor je te pas en te onpas.

Omdat prematuren kindjes over het algemeen functioneren naar hun gecorrigeerde leeftijd en dus veel dingen nog niet kunnen die andere kindjes van die term wel kunnen, ga je heel vaak te horen krijgen dat je kindje hier eigenlijk nog niet had moeten zijn. Dat is de reden waarom een babytje iets nog niet kan, hij of zij had nog in de buik moeten zitten einde buik doen ze dat ook niet. 'Hij slaapt ze hele dag!' omdat hij er eigenlijk nog niet had moeten zijn. 'Ze valt steeds in slaap op je borst?' Vergeet niet dat ze er eigenlijk nog niet zou zijn geweest!

5. Prematuren baby's gebruiken hun energie op een andere manier dan full-term baby's

Als baby's zo ontzettend klein zijn hebben ze alle energie meestal nodig om zichzelf op temperatuur te houden. Het kan dan wel eens voorkomen dat wanneer de temperatuur van een babytje te laag is, een voeding 'on hold' wordt gezet totdat de temperatuur weer wat is gestegen. Dit klinkt gek en is voor ouders vaak lastig te verkroppen. Een baby moet immers eten om te kunnen groeien toch? Dat is zo, maar als de temperatuur van een kindje heel laag is zal alle energie daarheen gaan en zal het geen voedingsstoffen uit de melk opnemen op dat moment. Het heeft dus niet echt nut o te voeden. Gelukkig is er op de couveuseafdeling in het ziekenhuis alle professionele zorg die nodig is om ouders en baby hierin bij te staan.

6. Voeden en kolven is voor een moeder van een prematuur een dagtaak

Als je borstvoeding wil gaan geven, en dat is zeker voor een prematuur kindje echt heel erg goed, zul je hoogstwaarschijnlijk behoorlijk wat moeite moeten doen om dit voor elkaar te krijgen. De productie moet op gang komen en elke druppel zal moeten worden opgevangen. Een prematuur kindje heeft namelijk ander soort moedermelk nodig dan een full-term baby. Je lichaam zal dit ook produceren en hoe meer je achter de hand hebt hoe beter dit zal zijn. Dus naast het voeden aan de borst (als dit lukt) is kolven aan te raden en krijgt het kindje ook nog melk uit een fles of sonde. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat de baby genoeg voedingsstoffen binnen krijgt om sterk genoeg te kunnen worden om zonder apparatuur voor zichzelf te kunnen 'zorgen'.

Zoals je hoort is dit voor een moeder ontzettend vermoeiend en heftig. Borstvoeding, full time kolven ernaast en de zorgen om de baby. Soms duurt het zo lang voor je met alles klaar bent, voeden, kolven en de fles geven zodat je een half uur later weer met het hele riedeltje opnieuw kunt beginnen. Heftig, zwaar maar heel erg waardevol.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Isabelleke1

    Zelf beviel ik met 26 wkn en mijn zoontje woog 670 gr. Een pittig proces en heftige periode maar ik kijk er super positief en met hele warme gevoelens naar terug. De onwetendheid van de buitenwereld is soms wel echt confronterend en vermoeidend.

  • Myla04

    Het ergste is dat punt 6 door de buitenwereld vaak niet begrepen word...

    toen ik net thuis was met mijn prematurenkindje was het nog altijd een hele dagtaak.

    Ik kon echt niet nog bezoek erbij nemen.

    Ik was op die moment gewoon liever alleen thuis met mijn vriend en de baby.

    En da kwamen er nog schoonouders en mijn ouders en daar werd ik helemaal gek van!

    De eerste knuffel momenten thuis heb ik gewoon bijna altijd moeten afgeven aan bezoek... ze kunnen het gewoon niet begrijpen dat baby elke 3u moet eten, en dat je als moeder elke 3u moet kolven....

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50