1000 dagen de tijd voor een gezond voedingspatroon bij je kind

1000 dagen de tijd voor een gezond voedingspatroon bij je kind
  • in Voeding
  • 1
  • 8133
  • 02/04/2017

Over het belang van gezonde voeding is al veel geschreven en gezegd. Dat een gezond eetpatroon verschillende nare ziektes helpt te voorkomen of symptomen helpt te verminderen, weten we inmiddels wel. Maar wist je ook dat je in de eerste 1000 dagen van je leven een eetpatroon aangeleerd krijgt, waar je je de rest van je leven grotendeels aan zult houden? Aan ouders dus de belangrijke taak hun kinderen een zo gezond mogelijk eetpatroon bij te brengen, ook al zijn ze nog zo klein.

1000 dagen de tijd
In een gesprek met HP/De Tijd vertellen hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell, internist en vasculair-geneeskundige Frank van Berkum en Karin Leuter, auteur van de bestseller Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek hier meer over. Kinderen kunnen in de eerste 1000 dagen van hun leven verkeerde voedingsgewoontes aangeleerd krijgen. Denk bijvoorbeeld eens aan allerlei zoete drankjes die ze soms toegestopt worden. Dit produceert allerlei beloningseffecten in de hersenen, waardoor ze er altijd naar zullen blijven verlangen. Kinderen worden bovendien geconditioneerd in die eerste tijd. Als ze steeds iets zoets of vets in hun knuistjes gedrukt krijgen als ze verdrietig zijn, zullen ze op latere leeftijd ook geneigd zijn vervelende gevoelens te onderdrukken door middel van ongezond eten. 

Werk aan de winkel
De specialisten drukken ons met de neus op de - schokkende - feiten. Uit cijfers blijkt namelijk dat Nederlandse kinderen het niet bepaald getroffen hebben als het aan komt op gezonde voeding. In Europa zijn Nederlandse kinderen ‘kampioen’ frisdrankdrinkers. Erger nog is dat slechts 1% (!!) van de kinderen voldoende groenten binnen krijgt, 4% genoeg vis en 3% genoeg vezels. Onze kinderen zitten bovendien gemiddeld 144 minuten per dag voor een beeldscherm, in plaats van dat ze fysiek bezig zijn. Alles bij elkaar opgeteld is het niet zo verwonderlijk dus, dat zo’n 50% van de kinderen later te kampen krijgt met overgewicht.

Geruststelling
Uiteraard kunnen we onze kinderen wel een zo goed mogelijk voedingspatroon bijbrengen, zeggen de deskundigen. Door kinderen langere tijd borstvoeding te geven, door vers voor ze te koken, pakjes en zakjes zoveel mogelijk links te laten liggen, ze water te laten drinken, voldoende verse groenten en fruit voor te schotelen en te zorgen voor voldoende lichamelijke activiteiten, komt het helemaal goed.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50