10 dingen die niet iedereen weet over bevallen

10 dingen die niet iedereen weet over bevallen

Eén van de ietwat nare dingen aan zwanger zijn, is dat je baby toch een keer uit dat veel te kleine gaatje daar beneden moet. En zoals de meesten wel weten: da’s over het algemeen geen kwestie van een halfuurtje puffen en daar is-ie dan. Je denkt dat je van tevoren alles wel weet dankzij de (gruwel)verhalen van je moeder of je vriendinnen, maar lees toch voor de zekerheid dit lijstje maar even door.

Je gaat misschien poepen tijdens het persen

Ja, dan hebben we het ergste maar vast gehad. Veel vrouwen weten dit niet, en de vrouwen die het wél van tevoren gehoord hebben zijn als de dóód dat ze een stevige drol eruit persen in front of de hele artsenbrigade én je man. Maak je hier echt niet druk om: je merkt het waarschijnlijk helemaal niet en de verloskundige haalt dit heel snel en discreet weg zodat niemand het ziet.

De nageboorte

Ben je helemaal trots, blij en opgelucht dat na een bevalling van 48 uur kleine Karel is geboren, moet je daarna nog de nageboorte eruit persen. Dit betekent ook dat je waarschijnlijk wéér weeën gaat krijgen. Gelukkig wel in een veel minder heftige vorm. Het kan ook dat je een injectie krijgt met hormonen waardoor de placenta er uit zichzelf uitgeperst wordt. Hier kun je echter wel hoofdpijn van krijgen en misselijk van worden.

Dat je niet meer dan één kind wilt na de bevalling

Hoe blij je ook bent als je baby eenmaal in je armen ligt, je bent écht niet vergeten wat een horror het was om ‘m eenmaal daar te krijgen. Nee, de kans is een stuk groter dat je ter plekke tegen de arts zegt dat hij het daar beneden helemaal dicht mag naaien. Voor jou nooit meer een tweede op dat moment.

Een gezellige bijeenkomst in je bevallingskamer

Beval je in het ziekenhuis? Bereid je er dan op voor dat er vaak meer mensen aan je bed staan dan je van tevoren verwacht. Nu moet je daar misschien niet aan denken maar op dat moment interesseert het je niet zoveel meer waarschijnlijk. Bedenk je in ieder geval dat het heel normaal is. Je kunt bijvoorbeeld wél in je bevallingsplan zetten dat je geen stagiaires bij je bevalling wilt hebben.

Kraamvloed

Dit is ook een charmante. Zo’n zes weken lang na je bevalling heb je last van kraamvloed. Dit is geen gewone afscheiding maar hier zit bloed, stukken slijm en moederkoek in. Hè gezellig.

Uitscheuren gebeurt vrijwel iedereen

Je hoopt misschien dat alle uitscheur- en hechtingsverhalen aan jou voorbij gaan en dat dat uitzonderingen zijn. Helaas, het gebeurt vaker wel dan niet. Maar het positieve is weer dat door de adrenaline en overall pijn je het vaak niet eens doorhebt op dat moment. Soms word je ook ingeknipt, juist om het uitscheuren te voorkomen.

Aambeien

Wist je dat door de druk van het harde persen je aambeien kunt krijgen? De bloedvaten rond je anus zwellen op en raken geïrriteerd. Ook kunnen ze gaan bloeden. Suuuuuperleuk. Het schijnt zelfs bij 7 op de 10 vrouwen voor te komen tijdens en na de zwangerschap.

Het moedergevoel is er niet altijd direct

Je leest overal dat zodra de kleine op je buik ligt, je je direct moeder voelt en intens veel van hem of haar houdt. Dit is zeker niet altijd het geval, vooral als je een hele zware bevalling hebt gehad. Vaak moet je gevoel ook groeien en moet je in het begin heel erg wennen. Voel je je hier vooral niet schuldig over!

Naweeën

Heb je de gewone weeën gehad, de weeën van je nageboorte en krijg je óók nog naweeën. Houdt het dan nooit op for God’s sake?! Ongeveer tot vier dagen na je bevalling heb je hier last van. Dit komt omdat je baarmoeder weer een normale grootte moet aannemen. Dit zorgt voor veel ongemak en pijn.

Persen duurt langer dan je denkt

Waar je in films vaak ziet dat je baby na twee keer persen ter wereld komt, is dit (vooral bij je eerste bevalling) vaak helemaal niet zo. Het persen kan wel een aantal uur duren! Maak je dus geen zorgen hierover, dit is heel normaal. Maar wel fijn als je dit van tevoren weet…

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like Babybytes op Facebook en volg ons op Twitter!

Reageer op dit artikel

reacties (15) Stuur een bedankje


 • Wonderful-life

  Wat een bangmakerij dit artikel zeg... ik heb na al mijn bevallingen direct gezegd dat ik het zo weer zou doen! Het poepen heb ik bij 1 van de 3 bevallingen gehad, uitscheuren bij geen 1. Alle bevallingen heb ik slechts 3 persweeen gehad, in 15 minuten tijd. Enige wat ik heb ervaren zijn dat de naweeen per kind wel opliepen. Maar goed, al met al vind ik bevallen echt heel mooi om te kunnen doen!

 • shrimp

  Had ik ook ja, nr 3 deed er al 38u over en had ook nog zeker 3 dg naweeen. Vooral.met voeden oi... Voordeel is wel dat waar vrouwen normaal veel langer doen over het downsizen van hun baarmoeder ( niet dat je daar invloed op hebt) mijn bm binnen 4dg niet meer te voelen is

 • mamavanmijnlief

  Bij mij vielen er bij het douchen na de bevalling hompen slijm en bloed uit ter grootte van grote mandarijnen. Ik schrok heel erg! Gelukkig was de kraamverzorgster er, die vertelde dat dat heel normaal was.

 • mamavanmijnlief

  Bij mij vielen er bij het douchen na de bevalling hompen slijm en bloed uit ter grootte van grote mandarijnen. Ik schrok heel erg! Gelukkig was de kraamverzorgster er, die vertelde dat dat heel normaal was.

 • kiapride

  Prachtige eerste bevalling gehad, thuis en zonder in te scheuren. 0 hechtingen dus!

 • joviplus2

  Ik had echt een droombevalling met mijn zoontje. Alles heel snel en alletwee gelukkig gezond en wel . Maar wat ik niet had verwacht was dat ik echt een maand lang zou bloeden haha en een nr.2 pijnlijker zal zijn dan de weeen en geboorte zelf ik heb echt heel lang huilend en rillend op de wc gezeten . Momenteel 22weken zwanger en ik hoop dat ik weer zo'n fijne bevalling zal hebben!

 • wij tweeen

  grappig om te lezen dar veel dingen bij iedereen voor kunnen komen terwijl je op dat moment denkt,,, nee dit gebeurt alleen bij mij :( . ik heb nauwelijks persweeën gehad bij de tweede ik zei hij komt en nog voor de arts haar handschoenen aan had was meneertje er al. ook geen het bloedverlies was nauwelijks ze waren allemaal verbaast. maar niemand had mij toen verteld dat de naweeen zo lang konden duren. ik heb zeker een dag of 5 behoorlijk sterke naweeen gehad :( zo zonde van je tijd hahah kind is er maar toch weeen. oww en het breken van mijn vliezen bahhh..voelde alsof er een bak glibberige vissen langs me benen gleden aghh wat we er al niet voor over hebben :)

 • MaaikeT2

  Ha! Ik had bij mijn oudste gepoept tijdens het persen. Bij de jongste moest ik 'poepen' toen de ontsluitingsweeën net op gang waren gekomen. Ik weet nog dat ik dacht: "Mooi! Dan heb ik dat alvast gehad en poep ik tenminste niet weer bij het persen!" Nou, verkeerd gedacht! Ik bleek namelijk al 10 cm ontsluiting te hebben en wat ik aanzag voor aandrang om te poepen, waren eigenlijk persweeën! Een paar minuten later werd mijn zoontje al geboren. Zo bizar, het ene moment wist ik nog niet dat ik überhaupt al ontsluiting had (laat staan 10 cm), en nog geen 4 minuten later lag mijn zoontje al op mijn buik! We hebben later nog vaak gegrapt: Het was geen bevalling, het was een lancering! Of ook wel: Hij werd letterlijk in een poep en een zucht geboren!

 • s1988

  Het zal voor iedereen wel anders zijn maar ik was enorm beschermd over mijn dochter het liefst gaf ik haar aan niemand en was voor alles bang en dat is iets waar ik niet op gerekend had

 • -Sef-

  Vooral het punt 'Het moedergevoel is er niet altijd direct' had ik wel voor mijn bevalling willen weten... Wat heb ik me schuldig gevoeld dat ik niet meteen op een roze wolk zat... :( Gelukkig is het goed gekomen, maar ik dacht toen dat ik iets heel raars had!

 • ernavm

  Vond de bevalling zelf meevallen (ging heel snel bij mij). Gelukkig geen last van naweeën (waren ze bang voor omdat het zo snel ging). Wat mij tegenviel waren de stolsel die ik na de bevalling verloor (kleinere, maar ook 2 ter grootte van een vuist) en naar de wc gaan om te poepen.

 • mndyy19

  haha ook ik had lekker gepoept bij de bevalling heb het andere wel verteld vond wel grappig :p maar verder poeh. hele zware bevalling gehad

 • susan-bjorn

  ik had het nou net bij de 2e, zo naief er ik bij de eerste inging, zo gemakkelijk was het ook, bij de 2e ging ik er meer over nadenken en promt die bevalling ging veel zwaarder...

 • mijn~meisje

  hier helemaal geen naweeën gehad. En dat ondanks dat mijn baarmoeder heel snel weer klein was. De kraamverzorgster (die dat echt al jaren was!!) was zelfs verbaast. Wel nog erg last gehad van een bloedstolsel. Toen die er uit viel was de pijn gelijk weer weg.

 • livelaughlove

  Het idee van het artikel vind ik erg leuk, maar er komen toch schrikbarend veel onwaarheden of zaken die toch echt een stuk genuanceerder liggen voor in dit stuk voor. Jammer.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50