Informatie A-Z : Bevalling

In deze informatiesectie van Babybytes vind je informatie over de meest voorkomende onderwerpen waar je mee te maken krijgt voor, tijdens en na je zwangerschap. Als je niet direct kunt vinden wat je zoekt kun je het opzoeken met de zoekbalk hier onder. Als je een persoonlijk antwoord zoekt kun je het vragen bij Vraag en Antwoord.

Meest gelezen informatieartikelen

  • Keizersnede (Bevallen)

    (93004 x) Voor veel vrouwen is het een tegenslag als ze horen dat een keizersnede noodzakelijk is. Je moet verplicht naar het ziekenhuis en dat kan een grote teleurstelling zijn wanneer je graag thuis zou willen bevallen. Wanneer er wordt gekozen voor een keizersnede, zal de baby via deze operatie via de buikwand ter wereld komen. Over het algemeen duurt deze ......... Lees meer »
  • Checklist vluchttas (Checklists)

    (62760 x) Checklist vluchttas: wat moet erin? Als je weeën krijgt en in het ziekenhuis gaat bevallen, is het belangrijk dat de zogenaamde vluchttas al klaarstaat. Hierin zitten alle benodigdheden die je tijdens en na de bevalling nodig hebt. Zet deze vluchttas al klaar met 34 weken zodat je ‘m altijd nog aan kunt vullen als je iets vergeten bent en daarbij kun je natuurlijk ook (een stuk) eerder ...... Lees meer »
  • Vroeggeboorte

    (46004 x) Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Een duur van 37 tot 42 weken wordt beschouwd als een normale zwangerschapsperiode. Weeën die optreden voor week 37 noemen we ‘vroegtijdig’. Vroegtijdige weeën verhogen het risico op een te vroege bevalling. De baby kan dan onvoldoende voorbereid ter wereld komen en heeft extra medische verzorging nodig. De behandeling van vroegtijdige weeën is geri...... Lees meer »
  • Fluxus (Bloedverlies)

    (45882 x) Direct na je bevalling en het uitdrijven van de placenta zullen de spieren in je baarmoeder zich sterk samentrekken. Slagaders in de baarmoeder worden hierdoor dichtgedrukt waardoor te veel bloedverlies wordt voorkomen. In sommige gevallen zijn de baarmoederspieren te veel opgerekt en kunnen ze niet genoeg samentrekken. Hierdoor worden de aderen niet genoeg dichtgedrukt en verlies je mee...... Lees meer »
  • Geboortetradities

    (29791 x) Als we in Nederland op kraamvisite gaan, wordt je meestal getrakteerd op beschuit met muisjes. Er worden geboortekaartjes verstuurd en een ooievaar of geboortebord pronkt voor het raam of in de tuin. Het trakteren van beschuit met muisjes stamt al uit de negentiende eeuw en was oorspronkelijk alleen weggelegd voor de rijke(re) bevolking. De muisjes staan symbool voor de vruchtbaarheid. De re...... Lees meer »
  • De 1ste nacht (Kraamperiode)

    (26386 x) Veel nieuwe ouders vinden het een beetje eng om voor het eerst alleen te zijn met de baby en dat is absoluut normaal. Volg je moederinstinct en je intuïtie, je zult zien dat het allemaal goed gaat. Vaak heb je al veel goedbedoelde adviezen gekregen over wat je allemaal moet doen en wat vooral niet. Laat je er vooral niet door gek maken. Vergeet ook niet, dat zo'n allereerste nacht ook erg bi...... Lees meer »
  • CTG (Hartfilmpje)

    (25132 x) CTG staat voor Cardio Toco Grafie. Bij een uitwendige CTG-registratie (hartfilmpje) krijg je 2 banden om je buik. Met deze 2 banden worden de harstslag van de baby en de weeënactiviteit van de baarmoeder geregistreerd. Door een half uur, of langer, de hartslag van de baby te registreren kan worden beoordeeld hoe het met je kindje gaat. Er kan een CTG gemaakt worden tijdens de zwang...... Lees meer »
  • Vrije dagen voor papa

    (23065 x) Een vader krijgt 2 dagen vrij voor een bevalling. Dit is de dag van de bevalling en de dag na de bevalling. Veel vaders gaan daarna weer werken. Voor de meeste 'jonge' vaders is dat een behoorlijke belasting. Probeer een extra dagje vrij te nemen, zodat je net iets langer kunt uitrusten van alle gebeurtenissen. Want ook jij bent moe, je hebt een spannende periode achter de rug en een drukke tijd b...... Lees meer »
  • Bevallen

    (22171 x) Het begint!  Een normale bevalling De geboorte (ook wel uitdrijving genoemd) is het proces aan het einde van de zwangerschap waarbij de foetus de moeders buik verlaat. De baby is al negen maanden oud op dit punt, maar de leeftijd begint pas te tellen op het moment dat de baby geboren is. Een normale bevalling ......... Lees meer »
  • Tang of Vacuumverlossing (Bevallen)

    (21903 x) Soms kan het noodzakelijk zijn om een kunstverlossing te verrichten. Er zijn daarin twee mogelijkheden namelijk de zuignap (vacuümextractie) of een tangverlossing (forcipale extractie). Tegenwoordig wordt de zuignap veel meer gebruikt dan de tang. Redenen voor gebruik De meestvoorkomende reden voor een tang- of vacuümverlossing is het dreigende zuurstoftekort bij de baby en/of het niet willen vo...... Lees meer »
  • Waterbevalling (Bevallen)

    (21525 x) Bevallen in water is een hele natuurlijke en ontspannen manier van bevallen en heeft veel voordelen. Warm water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Dit is een een soort natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kan vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting over het algemeen sneller.   In het water kan je erg m...... Lees meer »
  • De 4de Kraamdag (Kraamperiode)

    (21263 x) Vandaag kan de baby nog wat geel zien. Of misschien begint het vandaag pas. Let op: zeker niet alle baby's krijgen een gele kleur. Je kraamverzorgende zal dit goed in de gaten houden en neemt contact op met je verloskundige, mocht ze zien dat de baby geel kleurt. Het is mogelijk dat je baby vandaag het hielprikje krijgt. Dit hielprikje wordt bij alle baby's gedaan ter controle van een stofwisselin...... Lees meer »
  • De 8ste Kraamdag (Kraamperiode)

    (20946 x) Vaak is dit een dag met tegenstrijdige gevoelens. Het is fijn om straks helemaal alleen met je kind te zijn, je eigen gezin. Maar aan de andere kant moet je straks ook alles zelf doen. Er is geen kraamverzorgende meer waaraan je alles kunt vragen en die je overal bij helpt. Vandaag zal ook de verloskundige voor het laatst komen. Vaak vindt er een afsluitend gesprek plaats en krijg je een afspraak ...... Lees meer »
  • Bevalling bij tweelingen (Tweelingen)

    (20938 x) Een vaginale bevalling of een keizersnede? Of je een natuurlijke bevalling kunt hebben hangt af van de positie van de baby's in de baarmoeder. Een vaginale bevalling is ook bij tweelingen mogelijk. Bij een drie- of meerling is het bijna altijd een keizersnede. Een natuurlijke bevalling wordt meestal toegestaan als beide baby's met hun hoofd naar beneden liggen. Bij andere posities wordt meestal ee...... Lees meer »
  • Buidelen

    (20889 x) Normaal gezien wordt de baby gelijk na de geboorte op de buik van de moeder gelegd. Niet veel later krijgt ook de vader de gelegenheid om voor het eerst de baby vast te houden. Dit zijn hele belangrijke momenten, voor zowel de baby als de ouders. Heel vaak begint juist op dat moment, wanneer de ouders hun baby voor het eerst vasthouden, het moeder/vader gevoel: het gevoel van "Ik ben vader/mo...... Lees meer »
  • Pijn (Bevallen)

    (20291 x) Als je je een beetje nerveus voelt voor de bevalling ben je niet de enige. Diep in je hart weet je dat de bevalling - laten we zeggen - uitdagend zal zijn. Misschien heb je wat bevallings-horrorverhalen gehoord, dus waarom zou je niet angstig zijn? Toch is het belangrijk dat je de bevalling ingaat met een zelfverzekerdheid dat alles goed zal gaan. Nerveuze angstige vrouwen hebben namelijk meer adr...... Lees meer »
  • Inleiden (Bevallen)

    (16781 x) Bij een inleiding wordt een bevalling kunstmatig op gang gebracht. Een inleiding vindt altijd plaats in een ziekenhuis onder de verantwoordelijkheid van een arts (gynaecoloog). De gynaecoloog adviseert een inleiding als wordt verwacht dat de situatie voor de baby gunstiger is buiten de baarmoeder. Slechts 4 procent van alle baby's wordt geboren op de uitgerekende dag. De meeste baby's worden gebor...... Lees meer »
  • De 5de Kraamdag (Kraamperiode)

    (16393 x) Over het algemeen wordt de vijfde kraamdag, net als de derde, ervaren als een rustig dagje, vergeleken met bijvoorbeeld de allereerste dag. Je gaat je steeds beter voelen. Misschien heb je je kindje al zelf in bad gedaan, of misschien ga je het vandaag doen. Je kindje gaat vanaf vandaag waarschijnlijk weer groeien en dus ook weer aankomen in gewicht. Maak je geen zorgen als je borstvoeding geeft e...... Lees meer »
  • De 3de Kraamdag (Kraamperiode)

    (16326 x) De derde kraamdag is meestal een wat rustigere dag. Je voelt je waarschijnlijk alweer een stukje fitter. En je bloedverlies kan al wat afnemen. Sommige baby's kunnen een beetje geel zien.Je zal merken dat de borsten wat gaan stuwen. Geef je borstvoeding, dan zal de voeding vanaf vandaag meestal goed op gang komen. Leg je baby aan bij de eerste hongersignalen: wakker worden, op de handjes sabbelen,...... Lees meer »
  • Ziekenhuisbevalling (Bevallen)

    (15544 x) Rond de laatste maand van je bevalling zou je moeten weten waar je wilt bevallen. Misschien is de keuze gerelateerd aan je verzekering, de te verwachten moeilijkheden of ervaringen met een eerdere bevalling (bijvoorbeeld een keizersnede). Je kan kiezen voor een ziekenhuis in je buurt. Niet alle ziekenhuizen hebben een kraamafdeling. Een ziekenhuis met een kraamafdeling wordt ook wel geboorteklinie...... Lees meer »
  • De 6de Kraamdag (Kraamperiode)

    (14070 x) Op de zesde kraamdag kun jij je al prima redden met je kindje. Je bent al aardig aan het moederschap gewend. Misschien dat de kraamverzorgende nog een beetje over je schouder meekijkt, maar je redt jezelf best met de baby. Als je nog hechtingen hebt, mogen ze er vandaag misschien wel uit. Het is even een onprettig gevoel, maar de opluchting na het verwijderen van de hechtingen is groot. Probeer va...... Lees meer »
  • De 2de Kraamdag (Kraamperiode)

    (13848 x) De baby gaat niet direct na de geboorte in bad, zo krijgt het huidsmeer de kans om nog in te trekken. Vandaag zou je baby in bad mogen, maar het hoeft niet. Baby's vinden het fijn om in bad te gaan, ze krijgen het heerlijke gevoel even terug van het warme water in de baarmoeder. Haal je de baby uit het badje, dan is de kans groot dat hij hard gaat huilen, van de kou. Ook al heb je ervoor gezorgd d...... Lees meer »
  • Acupunctuur (Bevalling)

    (13399 x) Voorbereiding op de bevalling Acupunctuur kan helpen als voorbereiding op de bevalling door het ontspannen van pezen en spieren, energie toe te voegen en spanning te verminderen. De behandeling start vanaf de 36e week en vindt 1 keer per week plaats. Door de behandeling is de kans groter dat je binnen 42 weken bevalt, gaat de ontsluiting makkelijker, duurt de bevalling korter en is het herstel sne...... Lees meer »
  • Bevallingshoudingen (Bevallen)

    (13255 x) Pershoudingen  Eigenlijk is iedere houding om te bevallen goed, zolang jij je er prettig bij voelt. Het is wel belangrijk dat de verloskundige of gynaecoloog er voldoende bij kan om te kijken of het goed gaat.         Op bed  Misschien......... Lees meer »
  • De 1ste Kraamdag (Kraamperiode)

    (10641 x) Gefeliciteerd met de geboorte van je baby!Je baby kan wat vruchtwater hebben binnengekregen. Hierdoor kan het de eerste dag wat misselijk zijn en soms wat spugen. Soms hebben baby's een bult op het hoofdje. Deze bult is veroorzaakt door het persen en door de aanpassing van het hoofdje aan het nauwe geboortekanaal. De bult is na een paar dagen weggetrokken. De baby is altijd gewend geweest aan een ...... Lees meer »
  • De 7de Kraamdag (Kraamperiode)

    (10547 x) Kraamdag 7, meestal de laatste of voorlaatste dag met de kraamverzorgende. Je zult nog snel moe zijn. Het gaat nog zeker een aantal maanden duren voordat je weer volledig de oude bent. Een middagdutje blijft dus nog erg prettig. De eerste zeven dagen zijn waarschijnlijk omgevlogen. Je kindje is al één week oud. Mocht je kleintje een bult op het hoofdje hebben gehad en misschien wat opgezwollen o...... Lees meer »
  • Kraamperiode

    (9956 x) De eerste tien dagen na de geboorte van je babytje worden de kraamperiode genoemd. Misschien ben je voor het eerst moeder? Misschien heeft je kleintje al broers of zussen? Of je nu voor het eerst mama bent, of voor de tweede, derde, vierde, ... keer, zo'n klein babytje zorgt altijd voor aanpassingen en veranderingen in huis. Tijdens de kraamperiode kunnen jij en je gezin wennen aan ...... Lees meer »
  • De Kraamman (Kraamperiode)

    (8555 x) Jullie kindje is geboren en de kraamperiode breekt aan. Jullie zijn allebei aan wat extra rust toe. Dit is voor de kraamvrouw over het algemeen geen probleem. Er is een kraamverzorgende in huis, die er op toeziet dat de kraamvrouw voldoende rust neemt en krijgt. Soms is het net of er wordt vergeten dat de 'kraamman' ook een zeer inspannende gebeurtenis achter de rug heeft. Er wordt van h...... Lees meer »
  • Doula (Bevallen)

    (8536 x) Een doula wordt ook wel zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Het woord doula komt uit het oud-Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Ze is een kundige, ervaren vrouw die, aanvullend op de medische zorg, praktische en emotionele steun biedt bij de geboorte van je kindje. Ze creëert mede een omgeving waarin je gestimuleerd wordt te vertrouwen in je eigen lichaam en kracht. De aanwezigheid van...... Lees meer »
  • Aangeven bij de burgerlijke stand

    (8241 x) Jullie kindje aangeven bij de burgerlijke standDe baby moet binnen 3 werkdagen worden aangegeven in de gemeente waar de baby is geboren. De verloskundige, of verpleegkundige, geeft je altijd de uiterste dag van aangifte mee. Je moet een geldig legitimatiebewijs meenemen en eventueel het trouwboekje. Als jullie niet zijn getrouwd, dan moet de vrouw toestemming geven om de baby op de achternaam van ...... Lees meer »
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50