Informatie A-Z : Zwanger-worden

In deze informatiesectie van Babybytes vind je informatie over de meest voorkomende onderwerpen waar je mee te maken krijgt voor, tijdens en na je zwangerschap. Als je niet direct kunt vinden wat je zoekt kun je het opzoeken met de zoekbalk hier onder. Als je een persoonlijk antwoord zoekt kun je het vragen bij Vraag en Antwoord.

Meest gelezen informatieartikelen

  • Zwanger worden 30 tips

    (180485 x) Als je een glijmiddel wil gebruiken neem dan bijvoorbeeld PreSeed. Vooral als je 'droog' bent hebben de zaadjes weinig kans en preseed zorgt voor een comfortabele omgeving zodat de zaadjes beter naar boven kunnen zwemmen. Let er in ieder geval op dat je glijmiddel niet zaaddodend is. Eet groene bladrijke groenten, slik foliumzuur en eventueel extra voedingsupplementen om je cyclus regelmatig te kr...... Lees meer »
  • Kiezen van het geslacht

    (109599 x) Dr. Landrum Shettles is een pionier in vruchtbaarheidstechnieken. Hij was al heel vroeg betrokken bij experimenten waarbij eicellen in een laboratorium bevrucht konden worden. Hij heeft ook jarenlang onderzoek gedaan naar het beïnvloeden van het geslacht van baby's. Hij heeft hier ook een boek over geschreven. Dit is een korte samenvatting van het boek. X'en en Y'en Een man produceert 2...... Lees meer »
  • Zwangerschapstests

    (106485 x) Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Urinetests kunnen een dag voordat de volgende periode start worden gedaan. Bloedtests kunnen zo`n 6 tot 8 dagen na de ovulatie worden gedaan. Alle zwangerschapstests kijken naar een specifiek hormoon in de urine of in het bloed. Dit hormoon is alleen aanwezig bij zwangere vrouwen. Het heet human chorionic gonadotropin (hCG), en wordt ook wel het zwan...... Lees meer »
  • Vaginale infecties (Tests voor de zwangerschap)

    (106379 x) Normaal is de vaginale afscheiding wittig of ietwat doorzichtig van kleur en voelt het slijmerig en plakkerig aan. In de zwangerschap is het normaal dat de hoeveelheid en de dikte van de afscheiding sterk variëren. De meeste vrouwen hebben meer afscheiding tijdens de zwangerschap dan normaal. Wel hoort de afscheiding wit of doorzichtig te blijven en moet het slijmerig en plakkerig blijven aanvoel...... Lees meer »
  • Basale Lichaamstemperatuur

    (102020 x) De basale lichaamstemperatuur (BLT) is je temperatuur op haar laagste punt. Normaal gesproken is dit in de morgen, direct nadat je uit bed gaat. Progesteron verhoogt je temperatuur  Het opschrijven en in een grafiek zetten van de BLT wordt gedaan als indicatie van het voorkomen van een ovulatie of zwangerschap. Dit is mogelijk doordat het hormoon progesteron je lichaamstemperatuur ve...... Lees meer »
  • Candida infectie (Tests voor de zwangerschap)

    (38237 x) Candida is een redelijk onschuldig gist, veel mensen dragen het bij zich zonder het te merken. Onder bepaalde omstandigheden kunnen door toename van de hoeveelheid gist, echter opeens klachten ontstaan. In het bijzonder vrouwen hebben daar last van. Overgroei van de gist kan bijvoorbeeld ontstaan als de weerstand vermindert, bijvoorbeeld bij stress, suikerziekte of gebruik van bepaalde antibiotica...... Lees meer »
  • Cyclus herkennen

    (37958 x) Naast het temperaturen, zijn er nog andere manieren om er achter te komen hoe je cyclus werkt. Zo kun je bijvoorbeeld zelf je baarmoederhals controleren. Door met één of twee vingers in je vagina te gaan kun je aan je baarmoedermond voelen waar in de cyclus je je bevindt. Wat moet je doen: doe het iedere dag; op ongeveer hetzelfde tijdstip; in dezelfde houding (hoe je ook een t...... Lees meer »
  • Zwanger na verlies (Verlies)

    (37939 x) Zwanger worden nadat je een miskraam hebt gekregen of op andere wijze een kind hebt verloren kan een angstige en stressvolle periode zijn voor veel ouders. Je zult je in een achtbaan van emoties begeven. Het is niet ongewoon dat ouders na een verlies gevoelens ervaren als verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte. Eén keer een miskraam betekent meestal geen verho...... Lees meer »
  • Vruchtbaarheidsbehandelingen (Vruchtbaarheidsproblemen)

    (37739 x) IUI: Intra-uteriene inseminatie (`in baarmoeder bevruchting`): Bevruchting van de eicel terwijl deze zich in de baarmoeder bevindt. IVF:In Vitro fertilisatie (`in glas bevruchting`): Bevruchting van een eicel buiten het lichaam, waarna het embryo weer in het lichaam wordt geplaatst. ICSI: Intra cytoplasmatische sperma injectie (`sperma injectie in de eicel`): Een zaadcel wordt geïnjecteerd in een...... Lees meer »
  • Ontpillen

    (35732 x) Ontpillen betekent dat je lichaam moet wennen aan het stoppen met de pil.Als je stopt met de pil heeft je lichaam vaak even tijd nodig om weer in balans te komen. Vaak duurt het een aantal weken voor de cyclus weer goed op gang is. Bij de ene vrouw duurt dit een aantal maanden en bij de ander is het meteen goed.Het duurt gemiddeld 6 tot 10 weken voor alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn.Al...... Lees meer »
  • Hemoglobine (Tests voor de zwangerschap)

    (28229 x) Anemie (bloedarmoede) wordt veroorzaakt door een tekort aan hemoglobine. Een dergelijk tekort kan het gevolg zijn van een tekort aan rode bloedcellen, maar het kan ook ontstaan wanneer er te weinig hemoglobine aangemaakt wordt. Dit is vaak het gevolg van een ijzertekort. Hemoglobine is een eiwit dat zich in de rode bloedcellen bevindt. Dit eiwit vervoert zuurstof door het bloed. Hemoglobine wordt ...... Lees meer »
  • Toxoplasmose (Tests voor de zwangerschap)

    (22068 x) Toxoplasmose is een infectie die ontstaat door een parasiet. Deze parasiet is met het blote oog niet te zien. Echt ziek wordt je niet van toxoplasmose. Je kunt wel klachten krijgen als koorts, een gevoel van lusteloosheid en opgezette klieren. Wanneer je eenmaal toxoplasmose hebt gehad, dan kan je het niet meer krijgen. Het lichaam heeft dan antistoffen gevormd tegen de parasiet. Veel mensen hebbe...... Lees meer »
  • Medicatie (Vruchtbaarheidsproblemen)

    (21651 x) Aspirine Diverse onderzoeken hebben geconcludeerd dat een lage dosis aspirine tijden een IVF-behandeling de kans op innesteling vergroot als gevolgvan een betere bloeddoorstroming van de baarmoeder. Er is echter ook een Nederlands onderzoek gedaan onder 169 vrouwen waarbij dit positieve effect niet is gemeten. Ook bij diverse buitenlandse onderzoeken (meer dan 1500 vrouwen) werd dit effec...... Lees meer »
  • Morning afterpil

    (19552 x) De morning-afterpil valt onder de anticonceptie-pil en wordt ook wel eens de noodpil genoemd (het is geen abortus-pil, zoals nog wel eens wordt gedacht). Wanneer je 2 dagen achter elkaar de anticonceptiepil ('de pil') bent vergeten, je onbeschermd geslachtsgemeenschap hebt gehad, of wanneer het condoom is gescheurd, kan de morning-afterpil als nog een zwangerschap voorkomen. Anticonceptiepil verge...... Lees meer »
  • Chlamydia (Tests voor de zwangerschap)

    (18665 x) Chlamydia-infectie is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die veel voorkomt, vooral bij (jonge) vrouwen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als gevolg van orale seks (pijpen/beffen), kunnen zowel mannen als vrouwen een...... Lees meer »
  • Antistoffen (Tests voor de zwangerschap)

    (17641 x) Normaal zijn irregulaire antistoffen niet in het bloed aanwezig. Deze antistoffen ontstaan na een bloedtransfusie, maar kunnen ook voorkomen na een eerdere zwangerschap. In een enkel geval is het niet duidelijk waarom ze aanwezig zijn. Sinds een aantal jaar wordt regelmatig gecontroleerd of deze irregulaire antistoffen aanwezig zijn. Dit gebeurt aan het begin van de zwangerschap. Soorten irregu...... Lees meer »
  • Overgang

    (16723 x) De overgang is de periode waarin je ovariële cyclus en menstruatie langzamerhand stopt. Overgang voor groot deel erfelijk bepaald Het moment dat je in de overgang komt, is voor een groot deel erfelijk bepaald. Als je moeder vroeg of laat in de overgang kwam, dan is er een grote kans dat jij rond dezelfde leeftijd in de overgang zal komen. Waarschijnlijk kwamen ook je oma en tantes aan je moe...... Lees meer »
  • Endometriose

    (16295 x) Endometriose is een goedaardige aandoening die alleen bij vrouwen in de vruchtbare levensfase voorkomt. Sommige vrouwen hebben bij uitgebreide endometriose nauwelijks of geen klachten, andere hebben bij milde vormen veel klachten. Soms wordt endometriose bij toeval ontdekt, zoals bij een kijkoperatie (laparoscopie) of een andere buikoperatie. Bij endometriose komt het slijmvies (endometrium) dat d...... Lees meer »
  • Waterpokken (Tests voor de zwangerschap)

    (15453 x) Het waterpokken-virus is een infectie die wordt veroorzaakt door het vancella-zoster-virus. Deze ziekte komt vooral voor bij jonge kinderen en meestal in een milde vorm. Krijgt een volwassene de waterpokken, dan verloopt de ziekte heftiger. Ongeveer 95 procent tot 99 procent van de Nederlandse en Belgische bevolking is reeds volledig beschermd. Deze hebben (al dan niet ongemerkt) de waterpokken in...... Lees meer »
  • Uitstrijkje

    (14335 x) Bij een uitstrijkje worden cellen uit de baarmoederhals weggenomen. Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of je een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt. Bij een uitstrijkje bekijkt men in het laboratorium welke cellen aanwezig zijn en hoe ze er uitzien. Ook ziet men soms of er aanwijzingen zijn voor een infectie of ontsteking door bacteriën of virussen. Alle vrouwen tussen de 30 en ...... Lees meer »
  • Vruchtbaarheidsproblemen bij de man (Vruchtbaarheidsproblemen)

    (14057 x) Verschillende oorzaken voor onvruchtbaarheid bij mannenChemotherapie Chemotherapie kan het aantal zaadcellen en hun beweeglijkheid verminderen. Dit kan leiden tot tijdelijke of blijvende onvruchtbaarheid. Bespreek mogelijke gevolgen me tje behandelende arts. Als er een kinderwens is kan je sperma laten invriezen. Chemotherapie kan moeilijkheden geven bij het ontwikkelen van een erectie. Ch......... Lees meer »
  • Premenstrueel syndroom (PMS)

    (13180 x) Bij het premenstrueel syndroom (PMS) horen allerlei symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreden. Ongeveer 1 op de 20 vrouwen tussen 15 en 45 jaar heeft last van PMS. Dit aantal hangt af van wat precies tot PMS wordt gerekend en wat wordt verstaan onder de `normale` ongemakken.)Het syndroom hoeft niet tijdens de hele vruchtbare periode te bestaan: het is ook m...... Lees meer »
  • Zwanger worden

    (13055 x) Hier kun je terecht met je algemene vragen en reacties, gerelateerd aan het zwanger worden. Nieuwe nog-niet-zwangere leden mogen zich hier ook voorstellen. In 2011 is er een nieuwe rubriek toegevoegd; Zwanger worden ronde-tot-ronde. Lees de nieuwste reacties ...... Lees meer »
  • Vruchtbaarheidsproblemen

    (12105 x) Je bent onvruchtbaar als je niet op een natuurlijke manier kinderen kunt krijgen. Bij 80 tot 90 % van de paren die regelmatig vrijen, hoort een bevruchting binnen 1 jaar plaats te vinden. In elke menstruatiecyclus is de kans op een zwangerschap 10 tot 15 procent. Wanneer dit niet binnen 1 jaar gebeurt, is er mogelijk sprake van (verminderde) vruchtbaarheid. De oorzaak ligt niet altijd bij de ...... Lees meer »
  • Cyclus

    (11666 x) Informatie over je cyclus De lengte van de cyclus verschilt niet alleen van vrouw tot vrouw maar ook van cyclus tot cyclus. Een variatie van 8 dagen tussen verschillende periodes wordt nog steeds beschouwd als een regelmatige cyclus. De medische term voor periodes die korter duren dan 21 dagen is polymenorrhea of polymenorroe De medische term voor periodes die langer duren dan 35 dagen i...... Lees meer »
  • Hepatitis B (Tests voor de zwangerschap)

    (10576 x) Hepatitis B is een ernstige infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Dit virus dringt de levercellen binnen en veroorzaakt daar een ontsteking. Klachten kunnen helemaal ontbreken, toenemen, maar ook afnemen. Dit hangt af van de ernst van de ontsteking. Hepatitis wordt ook wel geelzucht genoemd. Dit is namelijk een verschijnsel, als gevolg van een ontstoken lever. Het ...... Lees meer »
  • Wachten met zwanger worden

    (10119 x) Ook al is een kind meer dan welkom, kijk je er zo naar uit en voel je je er helemaal klaar voor, soms kan het gewoon niet. En dan kan dat wachten best zwaar zijn. Je ziet iedereen om je heen zwanger worden en hun kindje in de armen sluiten en jij moet wachten. En als je er met iemand over praat krijg je meestal reacties zoals `Jullie tijd komt ook wel!` Terwijl dat op zo'n moment niet veel vo...... Lees meer »
  • Vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw (Vruchtbaarheidsproblemen)

    (9504 x) DESDES staat voor diethylstilbestrol, een kunstmatig vrouwelijk hormoon. Het werd in Nederland tussen 1947 en 1976 op grote schaal voorgeschreven aan zwangere vrouwen. DES beloofde miskramen te voorkomen, maar die belofte werd op geen enkele manier waargemaakt. Wel bleek het middel schadelijk voor de moeders en hun kinderen, en mogelijk is het ook schadelijk voor de kleinkinderen. Er zijn gevolgen...... Lees meer »
  • Tests voor de zwangerschap

    (9303 x) Een overzicht van tests die vóór de zwangerschap afgenomen kunnen worden....Candida-infectieCandida is een redelijk onschuldig gist, veel mensen dragen het bij zich zonder het te merken... ...... Lees meer »
  • Voorbehoedsmiddelen

    (8400 x) Veilige dagen in de menstruale cyclusDe meeste richtlijnen voor het zwanger worden, of het voorkomen daarvan, gaan er vanuit dat een vrouw vruchtbaar is tussen de 10e en 17e dag van de cyclus. Onderzoekers hebben echter aangetoond wat veel vrouwen al lang vermoedden: slechts 30 procent van alle vrouwen heeft haar vruchtbare dagen binnen deze periode. Sterker nog, er is bijna geen enkele dag i...... Lees meer »
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50