bloeddruk - lage-bloeddruk-(hypotensie)

Praat mee in deze posts

Zie ook: · Informatie over Bloeddruk · Informatie: Hoge-bloeddruk-(hypertensie) · Informatie: Lage-bloeddruk-(hypotensie)

bloeddruk lage-bloeddruk-(hypotensie)

Je bloeddruk is afhankelijk van leeftijd, gewicht en gezondheid. Een gemiddelde bloeddruk is 120/80 (120 over 80). Het eerste getal zegt iets over de systolische druk. Deze geeft aan hoe hoog de druk in de slagaderen is en wanneer het bloed tijdens een hartslag in de aderen wordt gepompt. Het tweede getal zegt iets over de diastolische druk. De diastolische druk geeft de hoeveelheid druk aan, wanneer het hart in rust is (dus tussen 2 hartslagen in).

Bij een lage bloeddruk (hypotensie) is de bloeddruk te laag om normaal te kunnen functioneren. Dit is meestal wanneer de waarden onder de 90/60 liggen.

Hoe wordt de bloeddruk gemeten?


Arteriële bloeddruk wordt gemeten met een opblaasbare manchet om de arm gedurende enkele minuten in een rustpositie, zittend of liggend. De manchet wordt opgepompt en weer ontlucht. Automatische bloeddrukmeters geven dan de bloeddruk weer van twee waarden in mmHG: de systolische (bovendruk) bloeddrukwaarde en de diastolische (onderdruk) bloeddrukwaarde, aangevuld met het aantal gemiddelde hartslagen per minuut.

Er is druk in de bloedvaten nodig om het bloed naar de organen te pompen. Wanneer de druk onder een zeker niveau komt, is het hart niet in staat om voldoende bloed naar deze organen te pompen. Het gevolg hiervan kan zijn dat je flauwvalt, je hersenen krijgen een tekort aan bloed. Omdat de hersenen het hoogste deel van het lichaam vormen wanneer je staat, zijn ze erg kwetsbaar. Het bloed moet vanuit het hart `relatief ver` omhoog gepompt worden. Om te zorgen dat de hersenen voldoende bloed en zuurstof krijgen, moet er voldoende druk zijn.
Bij een lage bloeddruk is er sprake van ontoereikende bloedtoevoer naar verschillende organen.

Acute lage bloeddruk geeft ernstigere verschijnselen dan enkel flauwvallen. Het kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat je in een shock raakt. Is er sprake van een geleidelijk ontstaan van lage bloeddruk, dan kan je soms helemaal geen verschijnselen hebben. Soms komt dan een licht gevoel in het hoofd voor.

Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap


Meestal krijg je last van een lage bloeddruk, zodra je het tweede trimester van de zwangerschap ingaat. Het kan ook eerder voorkomen.

Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door twee factoren. Als eerste wordt je baarmoeder natuurlijk steeds groter. Door het groeien van je baarmoeder kan deze gaan drukken op de aorta en op de holle aders wanneer je plat ligt. Probeer zo min mogelijk op je rug te liggen en op je rug te slapen. Het tweede punt is het té snel omhoog komen vanuit een liggende of hurkende positie. Door de zwaartekracht stroomt je bloed snel weg uit de hersenen. Dit kan je voorkomen door langzaam omhoog te komen.

Als je er van houdt kun je gerust een paar extra dropjes nemen, samen met een kop zoethoutthee. Deze werken namelijk bloeddrukverhogend!


3 Gerelateerde groepen in de community

 • Lage bloeddruk 255 in de categorie Gezondheid moeder Leden: 3 Posts: 1 Reacties

  40 dagen geleden in de post Archief: Bloeddruk>Lage-bloeddruk-(hypotensie) van Mommyofdina
  Ik ben helemaal in de war ! Mijn vorige zwangerschap ben ik bevallen met 26.4 weken en een enorm hoge bloeddruk . Mijn organen waren aan het afsterven . ( helpp syndroom ) Nu ben ik 29.4 weken en lig ik in het ziekenhuis met een veelte lage bloeddruk :/ .. Hoe gek .


  455 dagen geleden in de post Archief: Bloeddruk>Lage-bloeddruk-(hypotensie) van Sylvia-82
  ik heb een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad, mijn bloeddruk was toen op zijn laagst met 70/45. Sindsdien herken ik de symptomen heel goed. Dit kwam goed van pas tijdens mijn zwangerschappen. Hij zat toen rond de 100/60. Zout helpt tegen lage bloeddruk! Dus zodra ik voelde dat hij zakte af ik c...

 • Hoge bloeddruk 157 in de categorie Gezondheid moeder Leden: 3 Posts: 2 Reacties

  66 dagen geleden in de post hoge bloeddruk en eiwitten in urine tweede zwangerschap van MamaVan-Jadey
  Ik zou je gyn of verloskundige bellen als ik jou was. Die twee dingen kunnen wijzen op pre-eclampsie oftwel zwangerschapsvergifiting . Ik zou in ieder geval die 5 dagen niet meer afwachten.


  310 dagen geleden in de post Archief: Bloeddruk>Hoge-bloeddruk-(hypertensie) van elma83
  Hallo ik ben nieuw hier maar heb in mijn vorige zwangerschap ook met een te hoge bloeddruk te maken gehad. Ben nu inmiddels zwanger van de tweede zo`n 15 weken. Maar voel me steeds heel erg moe misselijk en heb hoofdpijn ben bang dat ik weer te hoge bloeddruk heb. Maar ik was nieuwschierig hoe julli...

 • Flauwvallen 65 in de categorie Gezondheid moeder Leden: 1 Posts: 1 Reacties

  352 dagen geleden in de post Archief: Flauwvallen van moonsnow
  ik had tijdens mijn zwangerschap veel last van flauwvallen, vooral als ik in winkels was door het licht, ben dus zowat 9 maanden niet buiten gekomen daardoor, tip, neem iets zoutigs mee of dextro als je naar buiten gaat dat hielp mij iig


  353 dagen geleden in de post Archief: Flauwvallen van Kateke-mama-van-franske
  @kateke - “Bijna flauwgevallen ...„ Was nu Ni maar Moet ik mij zorge makenArtikelen in Zwangerschap met `F` (1)

Flauwvallen

Artikelen in Zwangerschap met `K` (2)

Kindsbewegingen

Koffie

Artikelen in Zwangerschap met `L` (2)

Lage-bloeddruk-(hypotensie) (Bloeddruk)

Listeriose

Artikelen in Zwangerschap met `R` (4)

Reizen-tijdens-zwangerschap

Roken

Rugpijn

Rusteloze-benen

Artikelen in Zwangerschap met `U` (2)

Uitdroging (Misselijkheid)

UV-straling-en-zwangerschap