aambeien

Praat mee in deze posts

aambeien

Aambeien zijn gezwollen aderen in het rectum (endeldarm) en rond de anus. Ze zijn nauw verwant aan spataderen die je wel op benen ziet. Als deze aderen geïrriteerd zijn, zwelt, brandt, jeukt en bloedt het omringende weefsel ook. Aambeien worden veroorzaakt door een te hoge druk in de endeldarm, waardoor het bloed de aderen doet uitzetten. Soms tot barsten toe. Aambeien komen zowel binnen de anus voor (interne aambeien) als onder de huid rond de anus. Een interne aambei kan door de huid naar buiten steken.

Oorzaken:

- veel zitten / weinig beweging; - ​verrekking door ontlasting; - ​diarree; - ​langdurig op de wc zitten; - geboorte; - zwangerschap;​ - ouder worden; - ernstig hoesten; - zwaar tillen.

 

Symptomen:

 • helder rood bloed op de uitwerpselen;
 • pijnlijke zwelling rond de anus;
 • een harde bult rond de anus;
 • scheuren of abcessen rond de anus;
 • irritatie en jeuk.

Aambeien zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar natuurlijk wel erg ongemakkelijk. Wrijven, overmatig schoonmaken of krabben maakt het probleem erger.

Aambeien in de zwangerschap


Het hebben van aambeien in de zwangerschap is normaal. Het komt doordat de baby druk uitoefent op de buik, maar ook door hormonale veranderingen waardoor de vatbare aderen opzwellen. Ook tijdens de geboorte worden deze aderen op de proef gesteld. Meestal zijn zwangerschapsaambeien van tijdelijke aard en verdwijnen ze na de zwangerschap. Tijdens een onderzoek kan de dokter de gezwollen aderen opmerken. De dokter kan interne aambeien onderzoeken met diverse apparaten, bijvoorbeeld met een proctoscoop voor de einddarm, of met een rectoscoop, waarmee de gehele endeldarm onderzocht kan worden.

Behandeling 

 • in een warm bad zitten;
 • ijs tegen de zwelling;
 • aambeienzalf gebruiken; 
 • meer drinken en veel vezels eten om de ontlasting zachter te maken.


Gerelateerde groep in de community

 • Aambeien 336 in de categorie Gezondheid moeder Leden: 5 Posts: 1 Reacties

  113 dagen geleden in de post Archief: Aambeien van missteaspoon
  Ik heb ook elke zwangerschap (nu m`n derde) last van aambeien. Tijdens en erna. Ik heb een wondermiddeltje ontdekt. Bosbessen! Als ik elke dag een handje eet (soms iets meer als het heel hevig is) verdwijnen ze gewoon na een paar dagen! Voor ik dit wist gebruikte ik Curanolzalf, werkt ook goed maar ...


  206 dagen geleden in de post Archief: Aambeien van ikhouvanmijnschat
  @Astridd - “@ikhouvanmijnschat -...„ Dankje, gelukkig is het over gegaan, ik had toen 2 dagen sudocreme gesmeerd en verder ook weggaan en veel drinken hielp ook,hopelijk heb je bij deze zwangerschap minder of geen last van aambeien ,aambeien zijn erg vervelend jij ook veel succes meid,en geniet ...Artikelen in Zwangerschap met `F` (1)

Flauwvallen

Artikelen in Zwangerschap met `K` (2)

Kindsbewegingen

Koffie

Artikelen in Zwangerschap met `L` (2)

Lage-bloeddruk-(hypotensie) (Bloeddruk)

Listeriose

Artikelen in Zwangerschap met `R` (4)

Reizen-tijdens-zwangerschap

Roken

Rugpijn

Rusteloze-benen

Artikelen in Zwangerschap met `U` (2)

Uitdroging (Misselijkheid)

UV-straling-en-zwangerschap