Informatie > aambeien 14092 x gelezen

aambeien

Praat mee in deze posts

aambeien

Aambeien zijn gezwollen aderen in het rectum (endeldarm) en rond de anus. Ze zijn nauw verwant aan spataderen die je wel op benen ziet. Als deze aderen geïrriteerd zijn, zwelt, brandt, jeukt en bloedt het omringende weefsel ook. Aambeien worden veroorzaakt door een te hoge druk in de endeldarm, waardoor het bloed de aderen doet uitzetten. Soms tot barsten toe. Aambeien komen zowel binnen de anus voor (interne aambeien) als onder de huid rond de anus. Een interne aambei kan door de huid naar buiten steken.

Oorzaken:

- veel zitten / weinig beweging; - ​verrekking door ontlasting; - ​diarree; - ​langdurig op de wc zitten; - geboorte; - zwangerschap;​ - ouder worden; - ernstig hoesten; - zwaar tillen.

 

Symptomen:

 • helder rood bloed op de uitwerpselen;
 • pijnlijke zwelling rond de anus;
 • een harde bult rond de anus;
 • scheuren of abcessen rond de anus;
 • irritatie en jeuk.

Aambeien zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar natuurlijk wel erg ongemakkelijk. Wrijven, overmatig schoonmaken of krabben maakt het probleem erger.

Aambeien in de zwangerschap


Het hebben van aambeien in de zwangerschap is normaal. Het komt doordat de baby druk uitoefent op de buik, maar ook door hormonale veranderingen waardoor de vatbare aderen opzwellen. Ook tijdens de geboorte worden deze aderen op de proef gesteld. Meestal zijn zwangerschapsaambeien van tijdelijke aard en verdwijnen ze na de zwangerschap. Tijdens een onderzoek kan de dokter de gezwollen aderen opmerken. De dokter kan interne aambeien onderzoeken met diverse apparaten, bijvoorbeeld met een proctoscoop voor de einddarm, of met een rectoscoop, waarmee de gehele endeldarm onderzocht kan worden.

Behandeling 

 • in een warm bad zitten;
 • ijs tegen de zwelling;
 • aambeienzalf gebruiken; 
 • meer drinken en veel vezels eten om de ontlasting zachter te maken.


Gerelateerde categorie in het forum

 • Kwaatjes en aandoeningen 8282 155 volgers, 74 topics

  4 dagen geleden in de post Hongerige baby van Niobe
  ik zou aandringen op een verwijzing naar de kinderarts en ook vooral proberen te kijken of het echt honger is. ze zal zeker wel heel onrustig zijn, maar misschien probeert ze iets weg te drinken, soort van troost eten dus. msschien is ze juist vermoeid en probeert ze zichzelf in slaap te drinken. ik...


  39 dagen geleden in de post zijn hier meer kindjes met kma van MelMikeKeeMax
  Mijn dochtertje van 8 heeft al vanaf t begin last van kma is er ook nog steeds niet overheen gegroeid hoop dat dat nog gebeurd. We kijken alles na voordat ze iets krijgt want ze heeft een hele snelle heftige reactie helaasArtikelen in met `I` (4)

In-bad (Babyverzorging) ( x)

Inleiden (Bevallen) ( x)

Inbakeren ( x)

Insectenbeten ( x)

Meest gelezen artikelen

Deze artikelen zijn het meest gelezen in de afgelopen 7 dagen

Meest gelezen blogs

Deze blogs zijn het meest gelezen in de afgelopen 7 dagen

Meest gelezen topics

Deze topics zijn het meest gelezen in de afgelopen 7 dagen