Week 5

Week 5 begint bij zwangerschapsdag 35 en loopt tot dag 42.Het is je 6e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 2 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram< Week 4Week 6 >

Hoe voel je je?


De symptomen zijn vaak nog het zelfde als vorige week. Misschien krijg je wat meer last van het hCG hormoon, dat verantwoordelijk is voor de zwangerschapskwaaltjes. Sommige vrouwen kunnen ook hoofdpijn krijgen door de stijging van het aantal hormonen in hun lichaam. Er zijn ook vrouwen die helemaal geen symptomen hebben. Die komen de eerste weken gemakkelijk door, zonder spugen en duizeligheid. Als je niets voelt hoef je dus helemaal niet ongerust te zijn. Als er geen extreem bloedverlies is, geen extreme buikpijn en geen koorts wordt er gewoon rustig afgewacht.
 

Baby


De 5e week is weer een belangrijke week. Er wordt een begin gemaakt van de aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel. Het is verbazingwekkend hoeveel er in zo'n korte tijd al is ontwikkeld bij het kindje. In een paar weken is hij van twee losse cellen tot een embryo met beginnende armpjes en beentjes getransformeerd! Vorige week leek de baby nog meer op een kikkervisje, nu zie je al bobbeltjes ontstaan waar de armen en benen zich zullen gaan vormen. De baby is nu zo groot als een rijstkorrel, ongeveer 2 millimeter, en zou dus met het blote oog te zien kunnen zijn.

Bij een inwendige echo kun je al onderscheid maken tussen het hoofdje en het stuitje. De ruggegraat begint zich te ontwikkelen. Het hartje begint deze week heel voorzichtig te kloppen.

Naast roken en het drinken van alcohol, kan je nu ook beter geen kattenbak verschonen! In de ontlasting van katten kan een parasiet zitten die toxoplasmose veroorzaakt. Dit zit trouwens ook in rauw vlees zoals filet americain of tartaar, en is schadelijk voor je kindje. Als je in de tuin gaat werken, trek dan handschoenen aan, om te voorkomen dat je in aanraking komt met ontlasting van katten. Voor volwassenen is de parasiet onschadelijk, maar bij een ongeboren baby kan hij ernstige afwijkingen veroorzaken!! Ook sommige zachte kazen waarbij op de verpakking `au lait cru` staat kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je baby. Deze producten kunnen namelijk besmet zijn met de listeria bacterie. Let er verder op dat je niet te veel orgaanvlees eet, zoals lever en niertjes. Hier zit namelijk veel vitamine A in. Ook dat is niet goed voor de baby.

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland. Uit hormonen in deze urine worden geneesmiddelen gemaakt die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier dus stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen.

< Week 4Week 6 >


Reacties (618)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • 2debeebje

  Voelen jullie je ook zo `beroerd` mislijk tot en met gisteren duizelig,,, ofwel krijg k griep. Maandag echo!! Zo nieuwsgierig (en bang)

 • yeemskie

  NIETS:D bij de andere 2 zwangerschappen ook geen kwaaltjes gehad dus

 • Omitje

  Hier voel ik ook nog niets, vorige zwangerschap ook wel niet, wist het toen pas op 9 weken

 • mamanke

  Vanmiddag/begin avond echt rot geweest.. Maar nu gaat het wel weer.

 • Mi-mus

  Echo was helaas niet goed, heb een bbz gehad:(

  Jullie allen een fijne en goede zwangerschap gewenst!

 • (M)aartje

  ownee.. :( heel veel sterkte meis

 • Lynn2

  Ik had t je zo gegund meis. Wat een klap moet dit voor jullie zijn! Heel veel sterkte!

 • mamanke

  Sterkte meis!!

 • Omitje

  Hallo,

  Ik heb hier even meegelezen en me nu ook aangemeld, denk dat ik in week 5 zit, maar heb nog geen zwangerschapstest kunnen doen. Normaal redelijk stipt, maar nu ongeveer een week over tijd. Dit zou dan het tweede kindje worden. Zodra ik weer thuis ben snel testen!

 • W3

  Vandaag over 2 wkn de eerste echo, duurt me te lang :o

  maar spannend!!

 • mi-mus

  Hallo dames, ik weet niet zeker hoellang ik zwanger ben, mijn HCG waarde is 6300 dus verwachting is 5/6 weken..
  As donderdag (voor jullie morgenavond) echo ivm licht bloedverlies..
  Spannend hopelijk is alles goed!

 • Lynn2

  He meis, Kan me vooratellen dat het spannend is voor jullie! Hoop dat je morgen een mooie echo mag hebben!

 • mi-mus

  Dank je wel!

 • Lynn2

  Ben vandaag gebeld door de verloskundige.

  Mag over 2 weken al voor een echo komen en dan rond 10/11 weken de termijnecho.

  Gelukkig moet ik veel werken de komende weken en heb ik in m`n vrije tijd ook genoeg te doen, dus hopelijk vliegen de dagen voorbij

 • aaltje1980

  Spannend!!! Ik krijg 29 februari de eerste echo pfff was het maar zover....

 • Lynn2

  Hihi vreselijk he dat geduld wat we moeten hebben

 • mamanke

  Wat krijgen jullie de echo vroeg. Hier pas met 10 weken...

 • Aapieenkonijn

  Ladies, vraagje met wie hebben jullie het nieuws allemaal gedeeld? Ik zelf alleen met mijn partner (natuurlijk! )en 2 vriendinnen. 1 vriendin wilde ik het niet vertellen maar ze heeft net een kleine gekregen en toen ik op bezoek ging kon ik het niet meer voor me houden. Ik heb daar een beetje spijt van. Dit omdat ik zojuist van de opvang kom en ineens begon een leidster mij zo wat te feliciteren, ik was in shock en heb het ontkend. Het kan werkelijk een fout zijn maar ik vond wel raar. Veder nog niet met mijn moeder (ouders) want die kan het echt niet voor zich houden.

  Ik ben benieuwd aan hoeveel mensen jullie het al vertelt hebben.

 • WLOVEJ

  Hii, mijn partner en onze 2 familie vriendinnen weten het. Ik had 1 in paniek opgebeld dus zij wist het toen al en haar zus beschouw ik ook als een familie vriend dus heb het haar ook verteld. Zij waren enorm enthousiast. Verder weet een vrouwelijke collega op het werk van mijn partner het. That;s it. We wachten totdat alles goed is en we de eerste echo hebben gehad, daarna vertellen we het aan de familie. Wel erg jammer dat 1 van je vriendinnen het dan door heeft verteld :( That should be your job and when u are ready for it.

 • kimburger

  Hi , mijn partner weet het Natuurlijk en 1 goede vriendin van ons :) verder hebben we het niemand nog verteld ik wacht liever tot een week of 12 dan weet ik zeker dat het goed zit . alhoewel het wel erg moeilijk is hoor , het liefst zou je het van de daken schreeuwen hihi

 • imen

  Dames wat wad jullie hcg waarden bij 5 weken?

 • Aapieenkonijn

  Hoi Imen, ik kreeg vorige week te horen dat mijn waarde rond de iets boven de 600 was en toen was ik 4,3 weken. Vraag je voor jou heb jij het nieuws al gedeeld?

 • imen

  Hoi, nee dat is me nog te vroeg ik wacht op mijn afspraak bij de vk maandag endan waarschijnlijk. Mijn hcg waarde op 5 weken was 9000 is dit normaal?

 • Aapieenkonijn

  Hoi Imen, je waarde is prima! Het verdubbelt namelijk heel snel. Echt geen zorgen maken en lekker genieten. Bij mijn eerste hebben we echt 12 weken gewacht met vertellen. Maar nu kan ik het zo moeilijk voor me houden dat ik maar hoop dat alles goed is.

 • mi-mus

  Ik denk 6300 :)

 • yeemskie

  Och jeetje dat sommigen zich nu al niet goed voelen zeg, wordt nog wat dan.. dit is mijn 3e zwangerschap en heb bij de andere 2 nooit geen enkel kwaaltje gehad, en nu ook nog niet..:D

 • Lynn2

  Wees maar blij! Lekker van genieten! Hier tot nu toe ook nog alles ok, maar de vorige zwangerschap in totaal maar 7 goede weken gehad. Ondanks dat wel genoten hoor!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende