Week 34

Week 34 begint bij zwangerschapsdag 238 en loopt tot dag 245.Het is je 35e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 42,5 centimeter
Gewicht van je baby: 2250 gram< Week 33Week 35 >

Alles werkt al voldoende. De nieren kunnen het op eigen kracht redden, en ook de longetjes zijn zo goed als klaar. De levensvatbaarheid buiten de baarmoeder is erg goed. Zo'n 99% van de baby's die in deze week geboren worden, overleven zonder veel problemen buiten de baarmoeder. Het hangt onder andere van het gewicht af of hij nog eventjes de couveuse in moet om aan te sterken.

De baby kan het verschil tussen licht en donker makkelijk onderscheiden, want de oogjes doen het al perfect.

Kramp en spataderen

Kramp in je kuiten is ook iets wat veel voorkomt bij zwangere vrouwen. Je kunt dan het best je been strekken en je tenen naar je toe trekken. Dit doet wel even pijn, maar dan ben je vaak wel meteen van de kramp af.

Het hormoon progesteron maakt je bloedvaten minder sterk, en daardoor ontstaan spataders, een ander veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Niet iedereen krijgt er last van, maar als je er voor je zwangerschap al eens mee te maken hebt gehad, is de kans groot dat je dat nu weer krijgt. Vermijd het dragen van hoge hakken, en probeer je benen regelmatig te laten rusten door ze omhoog te leggen.

Indalingsweeën

Je kunt misschien wat last krijgen van indalingsweeën. De baby is aan het indalen in je bekken, en dat kan gepaard gaan met harde buiken en trekkende pijn in je onderbuik. Een eerste kindje moet pas bij 37 weken zijn ingedaald, en bij een volgend kindje kan het indalen pas later gebeuren, zelfs tijdens de bevalling nog! Dit komt doordat alles al eens is opgerekt, waardoor hij meer ruimte heeft.

De bewegingsvrijheid wordt steeds minder. Het is normaal dat je de baby wat minder voelt bewegen. Zo kon hij je eerst flink schoppen, nu zul je vooral eens een hand of voet voorbij voelen schuiven.

< Week 33Week 35 >


Reacties (34)  Verversen

1 2 3 4 5 Volgende • Vlaflip

  Vandaag groeiecho gehad: beentjes gemiddeld, buikje bovenste lijn en hoofd ver er boven...Morgen maar eens horen wat de vk hiervan vindt. Iemand ervaring mee?? Mijn zoon en dochter zijn trouwens met 39 weken geboren: beide erg groot qua gewicht en hoofd...

 • cisca13

  Sinds vorige week dinsdag is m`n bloeddruk zo verhoogd dat ze zich zorgen maken en een zwangerschapsvergiftiging vermoeden. Tot nu toe zijn alle bloedonderzoeken echter goed. Na 4 dagen ziekenhuis bezoeken begin ik er nu toch wel aardig klaar mee te raken en heb ik ernstig het idee dat ze mijn hoofdpijn en regelmatige harde buiken, die duidelijk zichtbaar waren op de CTG, niet bepaald serieus meer nemen.. Nouja nu dan maar met de benen over elkaar en hopen dat ons ondeugende ventje nog 5 weken blijft zitten...

 • Saver

  Oei wat spannend! Laat je niet afschepen! Wat zegt de vk er van? Of sta je daar niet onder controle??

 • cisca13

  Die sturen me telkens door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis voor ctg en bloedafname maar daar word vervolgens geen actie ondernomen. Inmiddels zijn we een week verder en zijn de harde buiken gemiddeld om de 6 min en bij elke minimale inspanning (naar het toilet, bukken, trap op en af). Vanmiddag om half 2 mag ik mij weer in het ziekenhuis melden waar ze de bloeddruk weer gaan meten..

 • Niobe

  Oh bah, wat een situatie. Hopelijk zakt je bloeddruk weer en blijft je ventje nog zeker tot de 37 weken zitten. Laat je goed in de gaten houden, het kan echt gevaarlijk zijn voor jou en je ventje!

 • cisca13

  De hoofdpijn is gelukkig inmiddels gezakt dus ik verwacht dat m'n bloeddruk wel gezakt is.. We zullen het zo horen

 • cisca13

  De hoofdpijn is gelukkig inmiddels gezakt dus ik verwacht dat m'n bloeddruk wel gezakt is.. We zullen het zo horen

 • Saver

  Succes vanmiddag!

 • Niobe

  Hoe ging het vandaag in het ziekenhuis? Sterkte meis!

 • cisca13

  Thnx meiden! Ik heb gister eindelijk pillen gekregen tegen de hoge bloeddruk. 3x daags innemen. Tot nu toe is de hoofdpijn iets minder geworden maar daarentegen zorgen de pillen er wel voor dat ik onwijs suf ben. Morgen nog voor controle terug naar het ziekenhuis maar ik ben blij dat er eindelijk actie is ondernomen..

 • Niobe

  Poeh, was een zwaar dagje vandaag. Veel harde buiken en pijn van onderen. Morgen proberen heel rustig aan te doen. Volgende week nog werken en dan verlof. Wanneer gaan jullie met verlof?

 • Tiens

  Idd lekker kalm aan doen hoor ;) Hier geen verlof, eigen bedrijfje dus door ploegen voor nu. Maar mn man doet nu mooi de fysieke aspecten, ik kan zelfs thuis het adminastratieve bij houden en rond de bevalling hebben we huip pas

 • Niobe

  Lijkt me zwaar! maar wel fijn dat je dat vanuit huis kan doen! Mij breekt het auto rijden echt op.

 • Saver

  Ik werk vrijdag en dinsdag nog en dan heb ik ook verlof! Ben er ook wel een beetje aan onderhand, kan ik op mn gemak het huis op orde gaan maken....

 • Niobe

  Lekker! Die laatste weken vallen me echt zwaarder dan bij de eerste.

 • Tiens

  Morgen naar de vk, ben benieuwd hoe het gaat met de kleine!

 • Niobe

  Succes! hopelijk alles goed! Nog een paar weekjes maar!

 • Niobe

  Hoe was het bij de vk?

 • Tiens

  Goed hoor, hij was ingedaald, ligt nog mooi in hoofdligging, klonk helemaal gezond :D

 • steenbok85

  jaaaaaaaaaa nog 2 en een halve week dan word ons meiske geboren!!! kan niet wachten

 • Riva80

  Waarom zo vroeg als ik vragen mag? ☺️

 • steenbok85

 • Shrimp

  Zat laatst te denken he...Dat \" onderscheiden van licht en donker\" dat zal wel. Maar hoeveel licht zien ze nou in je buik..onder je kleding..? Niks toch. Ga nu niet met mn blote buikie voor het raam staan \" Kijk! Licht !\" Hahah Oh en minder bewegen? Niks van gemerkt. De onderdelen die nu voorbij schuiven zijn gewoon groter haha

 • Tiens

  Hahahaha met dit weer misschien niet helemaal van de orde, maar ik heb mijn eerste zwangerschap vollop in de zomer gelopen, wel in bikini best veel en gezwommen en in het zonnetje gelegen (heb deze zwangerschap pas geleerd dat zwemmen in natuurwater niet zo slim is :$ maargoed) Maar nee, nu met het weer rond het friespunt zou ik mn bikini ook niet zo snel aan doen

 • Shrimp

  Hihi! Oja sommige zijn zwanger in bikini tijd . Tegen de tijd dat ze donker en licht kunnen onderscheiden zat ik bij alledrie in de winter en in het voorjaar bevallen.

 • Niobe

  Gisteren heb ik lekker met blote buik in de zon gezeten :-) (Het is hier heelijk zonnig voorjaarsweer) en ja, net als met mijn eerste zwangerschap - die in bikinitijd was - vond de uk het ook heerlijk

 • WendyG87

  Gister ineens enorme steken en vandaag bleek hij te zijn ingedaald. En goed ook. Afgelopen vrijdag was hij helemaal nog niet ingedaald. Nog effies dames..

 • Shrimp

  Hier ook al! Was in het pannenkoekenhuis en dacht nee hè....was echt heel pijnlijk. Maar bij de derde weet ik wel wat the real deal is en dat was het niet. Maar onhandig wel " mama mag ik in de ballenbak" " mama ik wil eruit" van twee kleintjes 1 die nog niet loopt van 21 mnd en eentje van 3,5 in het gips. Vandaag echo bij Vk gehad en was idd ingedaald...hebben we dat ook weer gehad haha.

 • Niobe

  Wouw wat vroeg! Mijn eerste is pas tijdens de bevalling ingedaald, dus ik heb geen idee hoe het voelt. Nu voelt het wel alsof de uk tussen mijn knieen hangt, ga volgende week eens aan de vk vragen of dat dat ook ingedaald is. (en ja, het kan flink pijn doen als de uk z'n hoofdje schudt)

 • Saver

  Hier is de beeb vanzelf gedraaid gelukkig. Had extra echo gehad ivm minder leven, blijkt ie gedraaid, voel 'm dus waarschijnlijk anders... Volgende week weer controle bij vk.

 • Tiens

  Laatste lootjes zijn het zwaarst... Kwilniemeer!!

  Echt de pest in het niks meer kunnen doen

 • Shrimp

  Is het zo erg?. Ondanks de BI , geniet ik er nog reuze van.. ze zijn er zo snel uit...en dan zijn ze een half jaar voor je het weet....dan een jaar...2 jaar... Maar weet niet hoe beperkt je bent, bij mij valt het allemaal wel mee vind ik

 • Tiens

  Bij de eerste heb ik echt tot de laatste dag nog uren kunnen wandelen met de hond en fysiek op veel harde buiken na eigenlijk geen klachten gehad. Nu heb ik echt het idee dat 5 minuten wandelen mn heupen slopen, ben gewoon bang dat de hond gaat sjorren aan de riem, ik kan haar nu niet aan gewoon, tillen is echt out of the question, mijn rug krijgt een steek elke stap die ik zet. Ik ken dit echt niet van de eerdere zwangerschap. Ik heb toen gewoon kunnen doen wat ik altijd deed maar met een beetje dikkere buik en moest ik opletten dat ik niks forceerde om de harde buiken niet te gek te laten gaan. Nu heb ik de harde buiken ook veel, maar dat is niet eens zo'n groot probleem vergeleken met de rest van mn lijf. Maar de eerste is nu al 2 jaar maar wel groot en zwaar voor zijn leeftijd (17 kg, 98 cm lang) en een eigen mening heeft komt het soms wel enorm zwaar. De hele dag tv kijken is natuurlijk niet goed, dus ik doe wel mn best actief te blijven met hem. natuurlijk iets meer knutselen en tekenen, maar ik moet echt met hem de deur uit want anders verveelt hij zich uiteindelijk kapot. Moet ik wel zeggen dat ik wel trots ben op hoe hij er mee om gaat. Hij klaagt of zeurt niet. Hij probeerd echt mama te helpen. Als ik de was op hang staat hij me alles aan te geven, als ik was aan het uitzoeken ben helpt hij me mee en als zijn luier verschoont moet worden hoef ik alleen maar te noemen dat hij verschoont moet worden en dan komt hij zelf met doekjes en luiers aan lopen. Hij heeft volgensmij echt heel goed door dat het me een beetje zwaar is soms en is echt een grote hulp (zonder dat ik hem er bewust naar vraag ofzo! Hij komt daar echt zelf mee) Maargoed, hij blijft wel een kind van twee, hij wil ook wel eens dingen niet... De autostoel in is elke keer weer een gevecht, middagdutjes worden steeds lastiger en de trap op lopen doet hij echt niet als hij weet dat hij een dutje moet doen. Dus het blijft pittig... Moet tillen of me er bij neer leggen dat het vandaag gewoon maar geen dutje wordt.... en dat heeft zijn gevolgen voor de rest van de dag natuurlijk weer...

 • Niobe

  Jemig wat een grote twee jarige heb jij al! Onze dochter is van september 2013 en weegt net geen 12 kg en is 90 cm! Ik mag echt van geluk spreken want het tillen en zo is wel wat zwaar maar lang niet zo erg als voor jou.

 • Tiens

  Ja het is wel een grote vent... Bij ons in de familie zijn ze allemaal zo dus ik maak me er al geen zorgen meer om. Maar lengte en gewicht gaan gelukkig normaal op een lijn. Niet dat hij te dik is, maarja zo'n kleine reus heeft wel nadelen... Als hij de trap op moet worden getild en ik met mn zwangere lijf moet doen is dat niet echt tof, maar mijn buurman bood van de week aan dat ik hem ook gerust af en toe mocht vragen. Dan brengt hij hem wel naar boven en gaat hij gewoon weer naar huis. Super lief en echt nodig!


1 2 3 4 5 Volgende