Week 25

Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182.Het is je 26e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram< Week 24Week 26 >

Dit is de 25e week van je zwangerschap. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog prima. Je zult nu meer op controle komen bij de verloskundige of gynaecoloog. Voorheen was dit eens in de 4 weken, nu wordt dat één keer in de 3 weken.

Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen, om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën, en worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespand. Als je er vaak last van hebt, en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.

De baby kan nu ook bewust voelen, want het voelzintuig is ontwikkeld. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wc-rol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden.

De baby wordt steeds groter. Hij kan nog wel alle kanten op, maar zwemt niet meer 'los' in het vruchtwater. Het kindje kan de ene dag met het hoofje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. Maak je daarom geen zorgen als je tijdens je controle te horen krijgt dat je kindje in een stuit ligt. Het kan constant veranderen!

Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is DHA (docosahexaeenzuur) ook van belang, vooral tijdens je zwangerschap. Dit meervoudig onverzadigd vetzuur behoort tot de Omega-3-vetzuren, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van de baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines. Er wordt aangeraden om minimaal 2 maal per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. De multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, bevatten alle belangrijke vitamines en mineralen, en meestal ook de omega-3-vetzuren.
 

Wetenschappelijk onderzoek
Uit Deens onderzoek is gebleken dat supplementen met omega-3-vetzuren de kans op vroeggeboorte verminderen. Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek visoliecapsules hadden geslikt, duurde de zwangerschap langer, en hun baby's hadden een hoger geboortegewicht.

Een ander onderzoek liet zien dat de kans om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen wordt verkleind bij het gebruik van DHA.

Baby's die tot minimaal 17 weken na de geboorte DHA via borst- of flesvoeding binnenkrijgen, blijken een beter gezichtsvermogen te ontwikkelen dan baby's die geen DHA binnenkrijgen.

Tenslotte liet een Noorse studie zien dat er een positief verband is tussen het IQ van vierjarige kinderen en het innemen van DHA, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap van de moeder, tot in de eerste drie maanden van de borstvoeding.

< Week 24Week 26 >


Reacties (11)  Verversen


 • Lore

  Hier weegt baby nu 742 gr en bij jullie?

 • dushi_1987

  wat leuk om hier te zijn ik ben nu 25 weken zwanger van mijn 2de kindje :) gr

 • Niobe

  Wij gaan een weekendje weg naar Londen! De kleine meid gaat bij opa en oma logeren :-) Hierna al weer 26 weken zwanger, dus ik zie jullie daar meiden!

 • Niobe

  Ik voel de kleine uk deze week echt een beetje minder vaak. Hebben jullie dat ook? Ik voel hem nog steeds wel dagelijk hoor, en eigenlijk ook gewoon wel elk uur, maar voorheen was het bijna constant getrappel en nu lijkt hij langere periodes rustig.

 • Shrimp

  Ja sorry...ik word elke keer van bb afgegooid door de ipad zodra ik op 25wk klik...of een andere week.
  Maar goed, kan nu ff weer wat posten. Pfff of het de hormonen zijn, ik weet niet, maar voel mij echt wel angstig door die aanslagen in Parijs....Vrijdag zouden we naar de kerstmarkt in Duitsland gaan maar durf niet....Voel me echt zo`n door angstgedreven persoon. Vooral ook omdat ik daarmee mijn God blijkbaar niet genoeg vertrouw. Zet ik de dag ervoor nog in de blog` als ik bang ben houd ik Zijn hand vast` en nu denk ik WHAAAAAAAAAA!!!! Ga voor de rest van mn leven onder een dekentje liggen. Zeker niet de angst om de sterven, want ik weet wat er komt, maar de zorg van mn kinderen overdragen aan een ander...verschrikkelijk. Ik wil er zijn om over hun bolletje te aaien als ze vallen, kusjes te geven, ` alle firsts` meemaken. Meeh...kschijt hem. Ook omdat Duitsland zelf hiervoor vreest en IS of die andere ontypebare Al...queda? dreigt met ` eind november` ...

 • Niobe

  Yeah, 25 weken! Jammer dat het hier zo stil is.

 • m4yow

  Jaaaaaaaaaaaaaaa!

 • mompied

  Eindelijk kunnen we weer per week posten en lezen. Heb het wel gemist.

 • Memie

  Ik snap er nog steeds helemaal niets van