Hoofdmenu
· Home · Community · Zwanger worden · Zwangerschap · Baby's · Informatie · Blogs · FotoQuest · Babynamen · Zoeken · Geboortekaartjes · Chat

Sleep dit menu naar links en rechts voor meer secties


Zwanger worden
· Algemeen · Groepen: Zwanger worden · Ronde tot ronde · Ovulatiekalender · Ovulatieticker · Temperatuurkaarten


Zwangerschap
· Algemeen · Groepen: Zwangerschap · Week tot week · Zwangerschapsverloop · Bevaldata tijdlijn · Alternatieve bevaldatum · Zwangerschapstickers · ZwangerschapsfotoboekOud


Baby's
· Algemeen · Groepen: Baby 0-2 jaar · Babykamers · Maand tot maand · Nu jarig · Pas geboren · Vlinderpagina · BabyfotoboekOud


Babynamen
· Babynamen · Jongensnamen · Meisjesnamen · Babynaamgenerator · Top 50 jongens · Top 50 meisjes


Community
· Community · Groepen · Fotoclubs · Geboorteclubs · Blogs · FotoQuest · Babykamers · Nu online · Leden zoeken · Nieuwe leden


Aanmelden of

Lid wordenNaam: ww: Wachtwoord vergeten

Week
23

Week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Geboren! Toon reacties uit alle weken
Week 23 begint bij dag 161 en loopt tot dag 168.
Het is je 24e zwangerschapsweek.

Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte.

De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.

Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.

Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reacties uit de geboorteclub


Archief reacties week 23

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

mama van Evy (25.1 dagen geleden)
Zijn er meer dames zo moe als ik? Mijn dochter was een weekendje uit logeren bij opa en oma en ik heb heel de dag alleen maar geslapen en zou het liefst nu weer men bed in kruipen. Toch maar even vk bellen om mijn ijzer te laten meten


jill71 (25.2 dagen geleden)
Straks men meisje weer bewonderen kijk er zo naar uit. En hopelijk is men bloeddruk al iets hoger als vorige keer


Meisje_1987 (25.4 dagen geleden)
Wat n nacht.. Amper geslapen van de buikpijn.. :( volgens mij z`n t m`n darmen... Maar jeetje wat kun je je er onzeker door gaan voelen.. Donderdag gelukkig weer keer naar vk.. Dan maar t ff er over hebben ofzo...pfffff...verlang nu alweer naar m`n bed.. Haha


jill71 (25.7 dagen geleden)
@mam-van-joshenalyss - “@jill71 - “@princesadedios -...„
Bij men eerste ook zo laag en niks last en nu constant heel gek. Zo zie je maar dat elke zwangerschap ook qua gevoel anders is

jill71 (25.7 dagen geleden)
@princesadedios - “@jill71 - “@princesadedios -...„
Dat is inderdaad zo zolang ik niet op men buik val is er voor de been geen enkel risico en dat is het belangrijksteProud to Be mom (26 dagen geleden)
hallo weekje 23


mam-van-joshenalyss (26 dagen geleden)
@jill71 - “@princesadedios - “@jill71 -...„
ik zit ook zo laag met mijn bloeddruk. Maar bij mij stijgt hij nu eindelijk weer een beetje.
2 weken terug zat ik nog om 55/40.
Maar ik heb er niet zo heel veel last van eigenlijk, heel gek is dat.
Want mijn verloskundige zij ook nog, dat je nog leeft, haha.princesadedios (26.1 dagen geleden)
@jill71 - “@princesadedios - “@jill71 -...„
Wauw ja bij jou is het wel extreem laag. Maar ja we moeten het zo zien. Het is niet fijn maat is veel beter dan te hoge bloeddrukmirjam30 (26.3 dagen geleden)
We zitten al in week 23 wat gaat het snel. vrijdag vertrek ik voor 2 weken op vakantie en hopelijk valt de lange autorit mee Maar eerst dinsdag nog is op controle om te weten of nog alles in orde is voor ik vertrek


Mamahiranur (26.7 dagen geleden)
@jill71 - “@princesadedios - “@jill71 -...„
Ja hier zijn er ook nog 2 die rondlopen van 3 en 2 jaar en dat maakt het alleen moeilijker. Maandag suikertest. En eens goed navragen of ze niks anders kunnen doen tegen te lage bloeddrukjill71 (26.7 dagen geleden)
@princesadedios - “@jill71 - “@Mamahiranur - ??...„
Bij mij is hij 60/40 en inderdaad warm weer maakt het niet beter. Maar veel zout, de steunkousen en af en toe gaan liggen helpt. Al is het laatste wel moeilijk met een 4-jarigejill71 (26.7 dagen geleden)
@Mamahiranur - “@jill71 - “@Mamahiranur - ??...„
Ja heb er 50 voor betaald maar zoals ik zeg ik heb het idee dat het helpt mss bij jou ookMamahiranur (26.8 dagen geleden)
@jill71 - “@Mamahiranur - “Mensen is er...„
Ja zag gisteren op net dat steunkousen helpen. Ga ze maar eens terug vragen aan men schoonzus ze had ze geleend maar nooit meer teruggezien. En hier kosten ze echt veekprincesadedios (26.8 dagen geleden)
@jill71 - “@Mamahiranur - “Mensen is er...„
Hier ook veel last van lage bloeddruk. (90/40) houdt steeds aan en komt geen verandering in. Ik werk nu ook heel weinig. Volgende week is mijn laatste werkdag. Het weer maakt het ook heel erg. Voel me totaal krachteloos.jill71 (26.8 dagen geleden)
@Mamahiranur - “Mensen is er geen wonder tegen...„
Wou even reageren hoor nog niet in deze week maar ik kwam al spieken. Heb ook lage bloeddruk en voel me hierdoor heel slecht, zo erg zelfs dat ik al niet meer mag werken. Ik moet nu altijd behalve s nacht steunkousen dragen tot aan men knie, niet prettig maar heb wel het idee dat het helptlady81 (28.8 dagen geleden)
@Mamahiranur - “Mensen is er geen wonder tegen...„
zetpil nemen en lekker je bed in !! doe ik altijd als ik migraine heb.Mamahiranur (29.2 dagen geleden)
Mensen is er geen wonder tegen serieuze hoofdpijn.volgens mij weer een lage bloeddruk kan gewoon niet uit zetel of ik ga neerstorten


kitty-82 (29.8 dagen geleden)
@~Wij~ - “@kitty-82 - “Vandaag gesprek...„
3,5 uur persweeën die je dus weg moest zuchten?!! Pfff ik vond 45 minuten al lang om weg te zuchten
Dank je wel voor je reactie. Ik hoop het ook.
Hier trouwens ook in het vruchtwater gepoept. Maar was op dat moment al in het ziekenhuis vanwege een hoge bloeddruk.~Wij~ (29.8 dagen geleden)
@kitty-82 - “Vandaag gesprek gehad bij de g...„
Zag je berichtje dus denk reageer even! Onze dochter was ook sterrenkijker. En wilde ook niet draaien tijdens de bevalling met het inwendig onderzoek. Bij 8 cm nog steeds niet gedraaid. Uiteindelijk is ze het laatste halfuur gedraaid en toen was het even persen en daar was ze! Het kan dus echt ook goed gaan. Ruim 3,5 uur lang persweeën gehad waarvan ik de laatste 10-15 min. mocht meepersen. Overigens heeft de vk hem wel erg geknepen. Was thuisbevalling en ze had ook al in het vruchtwater gepoept. Al met al dus aardig spannend geweest.
Begrijp heel goed dat je ertegen op ziet! Alvast heel veel succes als t zover is! Hopelijk mag dit x alles goed gaan!kitty-82 (29.8 dagen geleden)
Vandaag gesprek gehad bij de gynaecoloog. 72% kans dat het goed zal gaan deze keer.
Vorige keer ben ik 1,5 uur aan het persen geweest maar bleek dat hij een sterrenkijker was en moest toen een keizersnee.
Ik wil nu graag een echo van tevoren maar dat maakt schijnbaar niet uit. Op de echo kan het weer een sterrenkijker zijn maar tijdens het persen zou ze nog kunnen draaien.
Het mag nu in ieder geval niet te lang duren (1 cm per uur is al te lang) omdat er 1% kans is dat de hechting open kan gaan. Ze nemen dus geen enkele risico. Ik zie er wel heel erg tegenop. Maarja..


pintie (30 dagen geleden)
Dames, wat een heerlijk weertje weer.... Gelukkig nog een hele week, zegt het weerbericht


Mamahiranur (30.9 dagen geleden)
@-C - “@Mamahiranur - “@-C - “Het...„
HahahaMamahiranur (31 dagen geleden)
@-C - “Het regent het regent alles wo...„
Zou hem ook wel liever in de buurt hebben maar tis hier maar rustig hoor. Weet de reden ook niet echtRiefke (31.1 dagen geleden)
Vanmorgen zijn de baby en ik weer goed gekeurd voor de verloskundig! Morgen lekker alweer week 24 ik vind het de laatste weken wel snel gaan!


princesadedios (31.1 dagen geleden)
@kitty-82 - “Hebben jullie al iets gehoord ...„
Bij mij komen ze over 3 weken langs voor een intakegesprek. Dan ben ik 26 weken zwanger

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

In welke week/maand ben ik?Bevaldatum Laatste periode Ovulatie

Nauwkeurigere bevaldatum


Een alternatieve berekening van de bevaldatum, gebruikmakend van de Mittendorf-Williams methode vind je op `Alternatieve bevaldatum`

Leden in week 23:

 1. Aysje - 26 Dec 2015
 2. BabyNaz - 26 Dec 2015
 3. Chantall88 - 26 Dec 2015
 4. Finnetje - een meisje! - 26 Dec 2015
 5. GKDJ - een meisje! - 26 Dec 2015
 6. jolanda525 - 26 Dec 2015
 7. Klavertje-vie... - 26 Dec 2015
 8. Lynnw - 26 Dec 2015
 9. mamavannyla - een meisje! - 26 Dec 2015
 10. thomar - 26 Dec 2015
 11. TJ - een jongen! - 26 Dec 2015
 12. Vitamam - Dat is nog een verrassing! - 26 Dec 2015
 13. Zipp - 26 Dec 2015
 14. Bebisimm - Dat is nog een verrassing! - 27 Dec 2015
 15. broerenbaby - een jongen! - 27 Dec 2015
 16. lady_t27 - 27 Dec 2015
 17. Mama-van-mo - 27 Dec 2015
 18. mari_s89 - 27 Dec 2015
 19. mirjam26 - een jongen! - 27 Dec 2015
 20. pientje2 - Dat is nog een verrassing! - 27 Dec 2015
 21. stronkje en J... - 27 Dec 2015
 22. DanielleG - een jongen! - 28 Dec 2015
 23. Javita - een jongen! - 28 Dec 2015
 24. kunzie - Dat is nog een verrassing! - 28 Dec 2015
 25. mayra31 - een meisje! - 28 Dec 2015
 26. Melisjee - een jongen! - 28 Dec 2015
 27. Rebelsding - 28 Dec 2015
 28. Sannetjee - 28 Dec 2015
 29. Indostyler1 - een jongen! - 29 Dec 2015
 30. Kelly1986 - 29 Dec 2015
 31. Mammmaa - Dat is nog een verrassing! - 29 Dec 2015
 32. Marjolein15 - een jongen! - 29 Dec 2015
 33. niesje1985 - een jongen! - 29 Dec 2015
 34. Pally - 29 Dec 2015
 35. piepje - een jongen! - 29 Dec 2015
 36. RiYa24 - Dat is nog een verrassing! - 29 Dec 2015
 37. Sanne007 - 29 Dec 2015
 38. Tiggy01 - 29 Dec 2015
 39. wills - 29 Dec 2015
 40. Ber82 - 30 Dec 2015
 41. JenTtje - een meisje! - 30 Dec 2015
 42. Mam van Zara - een jongen! - 30 Dec 2015
 43. Vsb - 30 Dec 2015
 44. Whitt - een meisje! - 30 Dec 2015
 45. 2ekindjeopkom... - 31 Dec 2015
 46. Danielle19831 - een jongen! - 31 Dec 2015
 47. MommyD91 - 31 Dec 2015
 48. supernova82 - 31 Dec 2015
 49. Bonnenuit2 - Dat is nog een verrassing! - 01 Jan 2016
 50. Cindy J - een jongen! - 01 Jan 2016
 51. Fieremam - 01 Jan 2016
 52. k_anouk4u - een jongen! - 01 Jan 2016
 53. Mama-Ridhwan - Dat is nog een verrassing! - 01 Jan 2016
 54. Mamavan3e - 01 Jan 2016
 55. mandytony - 01 Jan 2016
 56. Nanniie - een meisje! - 01 Jan 2016
 57. Pluisje89 - een meisje! - 01 Jan 2016
 58. wondertje1982 - een meisje! - 01 Jan 2016

De bevaldatum van leden in week 23 is van zaterdag 26 December 2015 tot en met vrijdag 1 januari 2016. Zie de volledige tijdslijn hier


Naar boven Babybytes heeft Facebook en Pinterest!
Contact
In het Engels, Duits en op Mobiel
BabyBytes bv ©2015