Hoofdmenu
· Home · Proberen · Zwangerschap · Baby's · Infoforum · Polls · Blogs · V&A · Fotoboeken · FotoQuest · Namen · Leden · Chat · Zoeken · Geboortekaartjes

Sleep dit menu naar links en rechts voor meer secties


Proberen
· Algemeen · Ronde tot ronde · Ovulatiekalender · Ovulatieticker · Temperatuurkaarten · Forum: IUI, IVF en ICSI · Chat


Zwangerschap
· Algemeen · Zwangerschapsfotoboek · Zwangerschapstickers · Week tot week · Zwangerschapsverloop · Chat · Bevaldata tijdlijn · Alternatieve bevaldatum


Baby's
· Algemeen · Babyfotoboek · Babykamers · Maand tot maand · Nu jarig · Pas geboren · Vlinderpagina · Chat


Namen
· Namen · Jongensnamen · Meisjesnamen · Herkomst: jongens · Herkomst: meisjes · Babynaamgenerator · Top 50 jongens · Top 50 meisjes


Leden
· Nu online · Leden zoeken · Nieuwe leden · Nieuwe blogs
Nieuwe foto`s: · Alle · Zwangerschap · Buiken · Baby`s · Ledenpagina`s
Nieuwe reacties: · Forums · Zwanger per week · Baby per maand · Proberen per ronde


Aanmelden of

Lid wordenNaam: ww: Wachtwoord vergeten

Week
23

Week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Geboren! Toon reacties uit alle weken
Week 23 begint bij dag 161 en loopt tot dag 168.
Het is je 24e zwangerschapsweek.

Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte.

De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.

Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.

Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Word lid om te reageren.

Meer dan 1000 reacties op dit onderwerp

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

MoniqueR (2.8 uur geleden)
@mamajuf, stertke, hier idem 23 sept zou ik uitgerekend zijn, 27 feb was de echo met 10 wk niet goed. Met alle gevolgen van dien, nu alweer 22 wk zwanger uitgeekend op 17 feb, wedden dat de baby 10 dagen te laat komt op 27 feb,...symbolisch. M;n eerste was 11 dagen te laat. Sterkte!Love-- (19.5 uur geleden)
@tweedebabytje~ - “Dames ik heb een vraag.. mijn ...„
Oei dat is heftig. Ik werk in de thuiszorg en moet wel altijd handschoenen aan als ik bij cliénten (met chemo) aan het werk ben (huishouding). Even goed navragen bij VK, die weten vast meer. Heel veel beterschap voor moeder, en sterkte aan julliemama-juf (19.6 uur geleden)
Hier even een rotweek achter de rug. Rond deze periode zou ons vorige kindje geboren worden (werd na 11 weken een miskraam). Ik had niet verwacht dat ik er nog zo verdrietig om zou zijn. Het lijkt wel of al het verdriet er opeens weer even uit moet, lig nu letterlijk ziek op bed


mama-juf (19.7 uur geleden)
@tweedebabytje~ - “Dames ik heb een vraag.. mijn ...„
Jeetje, heftig! Geen idee of het schadelijk is, zou het even navragen bij je vk.

tweedebabytje~ (20 uur geleden)
Dames ik heb een vraag.. mijn moeder krijgen 27 oktober haar eerste chemokuur.. deze moet ze 1x in de week 12 week lang. Is dit schadelijk voor ons ongeboren kindje als ik daarbij aanwezig ben? Lees van alles op internet maar weet niet zo goed wat ik moet..


miekiepiekie (1.6 dagen geleden)
@Love-- - “@miekiepiekie - “@peet79 - ?...„
Thanks allemaal voor het meedenken... Ik neem het allemaal mee, maar het blijft heeeeeel moeilijk!!Mama van BJH (2.7 dagen geleden)
@Love-- - “Hoe is het met jullie hormonen...„
Hier gaat het wel op zich. Kan soms wel echt gelijk fel uit de hoek komen en soms weinig geduld met mn dochter, maar het lijkt wel weer wat minder geworden dan de afgelopen wekenLove-- (2.7 dagen geleden)
@miekiepiekie - “@peet79 - “@Mama van BJH - ?...„
Anna, Romée, Sienna, Fiénna, Danae (dahnee), Quinty, Liz, Lauren, Yara.. Beetje mee aan het zoeken voor je hihi tis moeilijk he!Love-- (2.7 dagen geleden)
Hoe is het met jullie hormonen gesteld trouwens? hier deze keer veel minder last dan met mijn zoontje, het enige is: kan heel erg fel reageren vooral als ik weet dat ik in mijn gelijk sta.. arme man!


Mama van BJH (3.1 dagen geleden)
@Love-- - “@Mama van BJH - “Oooeepsss.....„
Ja hier ook bij mn dochter was ik 24 kg aangekomen. Ik dacht dat ik daar wel van geleerd zou hebben, maar helaas. Blijf chocolade en chips eten... Hier zit er al 8 kg aan geloof ikMama van BJH (3.1 dagen geleden)
@Nolita - “@Sparkle123 - “@Mama van BJH...„
Ohh lekker!! Handig, alles zelf online shoppenLove-- (3.1 dagen geleden)
@Mama van BJH - “Oooeepsss... Pak bastogne in 1...„
Oooh erg he, hier ook echt aan het `vreten` Koekjes, chipjes, en zelfs snoep wat ik normaal gesproken nooit eet! Ben al tegen de 6 kg aangekomen, dus MOET nu toch echt een beetje gaan oplettenNolita (3.4 dagen geleden)
@Sparkle123 - “@Mama van BJH - “Oooeepsss.....„
Nou heb net geshopt bij m`n zusje Ff online op Appie geweest. M`n zusje komt as zaterdag en heb allemaal kroketten, bitterballen en kaassouffles besteld, 3 grote stukken kaas en chips Kan niet wachten hihimama112010 (3.4 dagen geleden)
Morgen alweer 24weken dan schuif ik weer een weekje op ik zie jullie gezellig daar. Hier vandaag opzich beter dagje gehad dan afgelopen dagen met harde buiken. Hopelijk is het morgen helemaal minder. Iedereen gezellig tot in week 24.


girl-sep (3.5 dagen geleden)
@Mama van BJH - “Oooeepsss... Pak bastogne in 1...„
Dat haal ook niet uit bij me als lekker trek heb dan pak toch is het ook in 1x leeg hoor.
Chips of koekjes niets haal uit, als begin lijkt wel dan dat je bijna klaar ben dat je geen erg in heb gehad nu al op is.Sparkle123 (3.5 dagen geleden)
@Mama van BJH - “Oooeepsss... Pak bastogne in 1...„
die zijn ook zoo lekker! Ben soms blij dat ik niet in NL woon, met al die lekkere snackbars, ben dol op kroketten en patatje special etc...ach ja, hier heb je weer andere dingen die veel te lekker zijn! moet kunnnen toch, af en toe?Nolita (3.6 dagen geleden)
Net wat positiekleding gekocht bij de prenatal. Een legging, 2 mooie jeans en een leuk shirt. En een 1e pakje voor onze 2e dochter. Wilde eigelijk geen nieuwe kleertjes halen omdat we zooooo veel van onze 1e dochter hebben, maar een 1e pakje voor wanneer ze geboren is mag wel


Nolita (3.6 dagen geleden)
@Mama van BJH - “Oooeepsss... Pak bastogne in 1...„
Lekker johMama van BJH (3.7 dagen geleden)
Oooeepsss... Pak bastogne in 1x leeg zucht.. Moet het gewoon niet meer kopen


peet79 (3.7 dagen geleden)
@miekiepiekie - “@peet79 - “@Mama van BJH - ?...„
Anna, Nora, Isa, Leah, Mila, Janika.... haha.. kan nog wel ff doorgaan maar de meeste namen heb je vast al ergens gelezen:-)Mama van BJH (3.8 dagen geleden)
@saskie - “Wij hebben ook nog echt geen i...„
Same here...! Ik heb onze meisjesnaam veranderd in een jongensnaam, maar dan eindigt het op -van, en onze achternaam is Van K.. Dus vandaar dat ml twijfelt. Is dan zoiets als: Taeke Taekema, Maurits Ritsenmaker enzMama van BJH (3.8 dagen geleden)
@saskie - “@miekiepiekie - “@peet79 - ?...„Mama van BJH (3.8 dagen geleden)
@miekiepiekie - “@peet79 - “@Mama van BJH - ?...„
Emmie & Famke / Julia / Maud / Norahsaskie (3.8 dagen geleden)
@miekiepiekie - “@peet79 - “@Mama van BJH - ?...„
Ik vind Fieke een leuke Nederlandse naam, alleen jammer dat het in duitsland toch wat anders valt.saskie (3.8 dagen geleden)
Wij hebben ook nog echt geen idee. Hadden alleen een meisjesnaam.. M´n man is Albanees dus we willen een naam die zowel in het Albanees als in het Nederlands een beetje lekker klinkt. Ook wel handig als beide kanten van de familie t gewoon uit kunnen spreken.. Zoeken een korte, krachtige naam. Ik vond Dex wel leuk maar m´n vent is ´t daar totaal niet mee eens :D. Lijkt wel of er gewoon geen perfecte jongensnamen zijn :(
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

In welke week/maand ben ik?Bevaldatum Laatste periode Ovulatie

Nauwkeurigere bevaldatum


Een alternatieve berekening van de bevaldatum, gebruikmakend van de Mittendorf-Williams methode vind je op `Alternatieve bevaldatum`

Leden in week 23:

 1. Angelmama2009 - een meisje! - 10 Feb 2015
 2. bacca90 - 10 Feb 2015
 3. Girl-sep - Weet het wel maar zeg het niet! - 10 Feb 2015
 4. Julie83 - een jongen! - 10 Feb 2015
 5. kaetty - 10 Feb 2015
 6. leelootjuh - 10 Feb 2015
 7. Love-- - een meisje! - 10 Feb 2015
 8. Mama van BJH - een jongen! - 10 Feb 2015
 9. Marcellavdb - 10 Feb 2015
 10. Mikkie2013 - een jongen! - 10 Feb 2015
 11. Nu online Suzanne _1982 - 10 Feb 2015
 12. Yfke81 - Dat is nog een verrassing! - 10 Feb 2015
 13. INAYA89 - 11 Feb 2015
 14. laurine - 11 Feb 2015
 15. Lemmy79 - een jongen! - 11 Feb 2015
 16. mama-juf - een meisje! - 11 Feb 2015
 17. menmike - 11 Feb 2015
 18. babytje(L) - 12 Feb 2015
 19. Nu online Bo~ - 12 Feb 2015
 20. bruceandnoon - 12 Feb 2015
 21. cindy8 - 12 Feb 2015
 22. demirobert - 12 Feb 2015
 23. Mirt - een jongen! - 12 Feb 2015
 24. Nolita - een meisje! - 12 Feb 2015
 25. Peet79 - een meisje! - 12 Feb 2015
 26. Toppertje - 12 Feb 2015
 27. vollemaan - 12 Feb 2015
 28. bollies - 13 Feb 2015
 29. chantallie198... - Dat is nog een verrassing! - 13 Feb 2015
 30. Isaline78 - 13 Feb 2015
 31. Jupo - 13 Feb 2015
 32. mumpie - een jongen! - 13 Feb 2015
 33. sanisindewolk... - een meisje! - 13 Feb 2015
 34. Tammi - een jongen! - 13 Feb 2015
 35. Babyy2 - Weet het wel maar zeg het niet! - 14 Feb 2015
 36. Fabrizia - 14 Feb 2015
 37. mimi1983 - een jongen! - 14 Feb 2015
 38. Ravati - 14 Feb 2015
 39. suna3 - 14 Feb 2015
 40. treesjes - Dat is nog een verrassing! - 14 Feb 2015
 41. tweeboys - 14 Feb 2015
 42. Willemijn77 - een jongen! - 14 Feb 2015
 43. Auke88 - 15 Feb 2015
 44. essie31 - 15 Feb 2015
 45. Jessica71185 - een jongen! - 15 Feb 2015
 46. Jlstp - 15 Feb 2015
 47. Mam-Dubai - 15 Feb 2015
 48. mamainseptemb... - een meisje! - 15 Feb 2015
 49. mary1984 - 15 Feb 2015
 50. Opelbaby - Dat is nog een verrassing! - 15 Feb 2015
 51. Roeza - een jongen! - 15 Feb 2015
 52. Nu online tweedebabytje... - een jongen! - 15 Feb 2015
 53. xLexx - een jongen! - 15 Feb 2015
 54. bun87 - 16 Feb 2015
 55. Dais87 - een meisje! - 16 Feb 2015
 56. DilaraCetin - een meisje! - 16 Feb 2015
 57. Kimmiej86 - Weet het wel maar zeg het niet! - 16 Feb 2015
 58. mechantie87 - Weet het wel maar zeg het niet! - 16 Feb 2015
 59. Vantyka - 16 Feb 2015
 60. wondertje1982 - Dat is nog een verrassing! - 16 Feb 2015

De bevaldatum van leden in week 23 is van dinsdag 10 februari 2015 tot en met maandag 16 februari 2015. Zie de volledige tijdslijn hier


Naar boven Babybytes heeft Facebook en Pinterest!
Contact en Privacy
In het Engels, Duits en op Mobiel
Babybytes ©2014