Hoofdmenu
· Home · Proberen · Zwangerschap · Baby's · Infoforum · Polls · Blogs · V&A · Fotoboeken · FotoQuest · Namen · Leden · Chat · Zoeken · Geboortekaartjes · De blije doos cadeaupakket

Sleep dit menu naar links en rechts voor meer secties


Proberen
· Algemeen · Ronde tot ronde · Ovulatiekalender · Ovulatieticker · Temperatuurkaarten · Forum: IUI, IVF en ICSI · Chat · de blije doos cadeaupakket


Zwangerschap
· Algemeen · Zwangerschapsfotoboek · Zwangerschapstickers · Week tot week · Zwangerschapsverloop · Chat · Bevaldata tijdlijn · Alternatieve bevaldatum · de blije doos cadeaupakket


Baby's
· Algemeen · Babyfotoboek · Babykamers · Maand tot maand · Nu jarig · Pas geboren · Vlinderpagina · Chat · de blije doos cadeaupakket


Namen
· Namen · Jongensnamen · Meisjesnamen · Herkomst: jongens · Herkomst: meisjes · Babynaamgenerator · Top 50 jongens · Top 50 meisjes · de blije doos cadeaupakket


Leden
· Nu online · Leden zoeken · Nieuwe leden · Nieuwe blogs Nieuwe foto`s: · Alle · Zwangerschap · Buiken · Baby`s · Ledenpagina`s Nieuwe reacties: · Forums · Zwanger per week · Baby per maand · Proberen per ronde · de blije doos cadeaupakket


Aanmelden of

Lid wordenNaam: ww: Wachtwoord vergeten

Week
23

Week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Geboren! Toon reacties uit alle weken
Week 23 begint bij dag 161 en loopt tot dag 168.
Het is je 24e zwangerschapsweek.

Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte.

De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.

Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.

Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Word lid om te reageren.

Meer dan 1000 reacties op dit onderwerp

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

annettoz (7.4 uur geleden)
@Renelora - “@annettoz - “@ikke11 - “Be...„
Zeker je moet je eigen gevoel daarin volgen. M`n tante had ook een zware stuitbevalling maar is goed afgelopen en m`n oma had een stuitbevalling die van een leien dakje ging, dat gaf me de moed om het te proberen. Vooral omdat m`n verloskundige er alle vertrouwen in had. Ik ken meer rotverhalen over normale bevallingen dan stuitliggers, dus dat geldt voor alle soorten liggingen. Gelukkig gaat het nog altijd vaker goed dan foutMauci (9.7 uur geleden)
@ikke11 - “@Mauci - “@mama van A-M-Z - ...„
Dat klinkt goed, inmiddels is het vocht verdubbeldOur-little-miracles (10.3 uur geleden)
@ikke11 - “@Our-little-miracles - “@ikk...„
Oh echt.. Nou nu is het as far as I know 37 weken. Ik wil sowieso onder geen beding thuis bevallen hahaikke11 (14.4 uur geleden)
@Our-little-miracles - “@ikke11 - “Het komt zoals he...„
4 jaar gelden was het vanaf week 36 hahaha

ikke11 (14.4 uur geleden)
Het komt zoals het komt.
Ik leef met fase`s deed ik met Hugo ook nog 3 te gaan haha eerst de belangrijk mijlpaal van 26 weken halen dan is kindje medisch levensvatbaar!!
, dan naar de 36 weken dan mogen we thuisbevallen dan de geboorte een gezond kindje op je buik!


Our-little-miracles (19.6 uur geleden)
@ikke11 - “Het komt zoals het komt.Ik le...„
Thuisbevallen is vanaf wk 37 hahaikke11 (19.8 uur geleden)
Het komt zoals het komt.
Ik leef met fase`s deed ik met Hugo ook nog 3 te gaan haha eerst de belangrijk mijlpaal van 26 weken halen dan is kindje medisch levensvatbaar!!
, dan naar de 36 weken dan mogen we thuisbevallen dan de geboorte een gezond kindje op je buik!


ikke11 (19.9 uur geleden)
@Mauci - “@mama van A-M-Z - “@Mauci - ...„
Handdoek nat maken met koud water, voetjes omhoog en handdoek op je voeten doen!Renelora (21.5 uur geleden)
@annettoz - “@ikke11 - “Beetje duw en tre...„
Dan is het bij jou gelukkig allemaal goed gegaan. Ik ken helaas ook twee verhalen waar het minder goed verlopen is. Mocht mijn kindje in stuit liggen dan zou ik persoonlijk het risico niet nemen en dus voor ks gaan. Maar ieder zijn eigen keuze daarin natuurlijk.mama1prinsesje (1.2 dagen geleden)
@boontje1980 - “@mama1prinsesje - “Hoi meide...„
Heb ik gedaan maar staat niks inannettoz (1.2 dagen geleden)
@ikke11 - “Beetje duw en trek werk bij ee...„
Stuitbevalling is echt heel erg goed te doen hoor! Mijn eerste lag in stuit. De gynaecoloog kwam met horrorverhalen en raadde me van harte een ks aan, helemaal omdat het m`n eerste was en ze niet kunnen zien of je geboortekanaal groot genoeg is etc. Na mislukte draaipoging gekozen voor een vaginale bevalling en hij floepte er zo uit! Met z`n bipsje eerst en zonder echte pijn. M`n verloskundige deed er ook niet moeilijk over, die deed de stuitbevallingen vroeger gewoon bij de moeders thuis maar dat leren ze niet meer op de opleidingen. Zelfs gynaecologen die mij nog nooit zelf gezien hadden zeiden meteen: oh stuitligging, eerste kindje, ja geplande ks. Terwijl dat in mijn ogen echt gewoon een noodoplossing is! Naja, kan er zo weer kwaad om worden en dat moet maar niet met dit hete weer! succes iig!! Mocht je kindje niet goed gaan liggen dan hoop ik dat mijn ervaring je een klein beetje bevestiging kan geven.annettoz (1.3 dagen geleden)
@Our-little-miracles - “@ikke11 - “Beetje duw en tre...„
Draaipoging zou ik niet meer doen, wat een hel was dat. Shit medicatie om te voorkomen dat je weeën krijgt, de gynaecoloog die met twee vuisten in mijn buik zat te drukken met het zweet op z`n voorhoofd en het hartje van ons kindje stopte door de mislukte draaipoging met kloppen dus we moesten nog uren in het ziekenhuis blijven tot hij weer klopte en stabiel werd. Die gast had beter slager kunnen worden. Dus voor een vaginale bevalling gegaan die lekker vanzelf begon en na vijf uur was hij er zonder gezeur of veel pijn. Blij dat ik niet naar die #%*# gynaecoloog geluisterd heb want dan had ik een geplande ks gehad, voor niks dus!ikke11 (1.3 dagen geleden)
@Mauci - “@mama van A-M-Z - “@Mauci - ...„
Handdoek nat maken met koud water, voetjes omhoog en handdoek op je voeten doen!Mauci (1.3 dagen geleden)
@mama van A-M-Z - “@Mauci - “Vandaag de sleutel...„
Ik ben op en gesloopt ( woon nu 3 hoog zonder lift appartement)
Spierpijn vocht voeten rug pijn maar ik woonOur-little-miracles (1.3 dagen geleden)
@ikke11 - “Beetje duw en trek werk bij ee...„
Er zitten veel risico`s aan een uitwendige draaipoging hoor.. En het geeft de baby 9 van de 10x veel stress.. En de meningen over een KS zijn idd verdeeld. Verschil per persoon hoe je je daarna voelt net als natuurlijke bevalling. De één komt vet verrot uit natuurlijke bevalling en de ander loopt nog geen 3u later al zelf naar een andere afdeling (neem mezelf ff als voorbeeld). . Mijn nicht heeft totaal geen last van KS gehad en heeft zelfs de kraamhulp eerder naar huis gestuurd..ikke11 (1.4 dagen geleden)
Beetje duw en trek werk bij een stuit zal ik niet erg vinden moet veilig blijven uiteraard maar ik zal nooit voor keizersnee gaan als geen spoed is alleen al te bedenken dat je dan weken niks kan doen en dan mijn zoon rond rent ennaae school moet. Als mijn man zegt op werk ik moet 5 weken thuis blijven krijgt hij volgens mij ontslagpapiertje mee


ikke11 (1.4 dagen geleden)
Over de stuit ligging: kindje mag tot 35 weken in de stuit liggen bij week 36/37 gaat de vk/ gyn proberen het kind te draaien


Our-little-miracles (1.8 dagen geleden)
Ik denk dat de meeste baby`s in stuit liggen.. Het is een momentopname. Die van ons ligt ook heel vaak in stuit.. Mijn dochter zelfs met wk 34.. Week erna lag ze goed en daalde ze in

Ik zou persoonlijk nooit voor een draaipoging kiezen.. Dan maar ern keizersnede. Er zitten veel risico`s aan.


~Linda~ (1.8 dagen geleden)
@mama van A-M-Z - “@ikke11 - “Over de stuit lig...„
Bij mij gaan ze ook naar het einde toe iedere keer controleren hoe het onderste kindje ligt. Want als die al niet goed ligt, dan is het keizersnede. Want met 2 kindjes gaan ze niet eens een draaipoging ondernemen. Maar volgens een snelle controle maandag ligt het onderste nu perfect en het bovenste dwars. Maar ik mocht niet te vroeg juichen, tenslotte heb ik nog max 14+3 te gaan en er kan in die tijd nog veel gebeurenAsmin (1.8 dagen geleden)
Hoi week 23 .&3 Hier gaat alles prima.! Het is wel een beetje te warm voor mij .. En met nog een peuter is het nog warmer! Volgende week vakantie ( verrassing van mijn man) maar als het nog warmer als deze wordt dan hoop ik dat ik niet van mijn tikker val .. Hoop dat het gaat mee vallen want er is ook geen zee of zwembad :/ .. Duim mee aub :)


Our-little-miracles (1.9 dagen geleden)
Hallo week 23... Echt afzien met dit weer en een dreumes thuis.. Baaahhhh. Liefst sluit ik me op in een koelkast ofzo


mama van A-M-Z (2.2 dagen geleden)
@Mamamaysa - “@mama van A-M-Z - “@triesje3...„
Bij o-positief is er geen prik nodig dacht ik hoor...
Vooral o negatief is lastig, omdat het niet samengaat met welke andere bloedgroep dan ook.
Zo kan ik bijvoorbeeld aan iedereen bloed geven, dat gaat altijd goed. Maar ikzelf mag alleen o negatief toegediend krijgen, anders breken de bloedcellen elkaar af, en ben je nog veel verder van huis. =pmama van A-M-Z (2.2 dagen geleden)
@ikke11 - “Over de stuit ligging: kindje ...„
Hier doen ze trouwens niet aan draaipogingen... en ik heb er eens wat over opgezocht op internet. Waar ik ook vond dat er ook wat vraagtekens bij staan of het nou wel zo goed is.
Omdat gedacht wordt dat een baby er niet voor niets verkeerd bij gaat liggen en het zo waarschijnlijk comfortabeler is...
Hier krijgt iedereen ook een liggingsecho, rond week 36 dacht ik. Als de baby er niet goed bij ligt wordt er een keizersnede voorgesteld om complicaties te voorkomen, zowrl voor moeder als kind...
Misschien toch nog iets om eens in te verdiepen, voor bij wie het van toepassing mocht zijn straks...
Al hoop ik natuurlijk voor iedereen goed gedraaide babys =p
Maar na wat rond te hebben gelezen zou ik er zelf nooit voor kiezen...mama van A-M-Z (2.2 dagen geleden)
@Mauci - “Vandaag de sleutel van het nie...„
Succes!!I82 (2.3 dagen geleden)
@linda19091979 - “Vanmorgen controle gehad bij d...„
Bij mij zeiden ze het er ook bij, hij heeft een beetje een watermeloen vorm hoofdje (had zijn zus dus ook) waaraan ze konden zien dat hij nog niet met zijn hoofdje naar beneden heeft gelegen (daar ontstaat de ronde vorm). Misschien dat ze dat bedoelde. Het lijkt er bij mij een beetje op dat het in mijn buik lekkerder ligt met het hoofd omhoog Wel raar dat je nu al weet dat je met 35 weken een liggingsecho krijgt, maar gluren naar je kleine is altijd mooi meegenomen Ook hier goede ervaringen met stuitbevalling, mag wel alleen als ze er goed voor ligt en niet te groot is (mijn dochter was 2,7 kilo, dat hielp wel).

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

In welke week/maand ben ik?Bevaldatum Laatste periode Ovulatie

Nauwkeurigere bevaldatum


Een alternatieve berekening van de bevaldatum, gebruikmakend van de Mittendorf-Williams methode vind je op `Alternatieve bevaldatum`

Leden in week 23:

 1. lexies - een jongen! - 26 Okt 2015
 2. mamavanjoey - een jongen! - 26 Okt 2015
 3. mamavanthymen... - een meisje! - 26 Okt 2015
 4. taartje - een jongen! - 26 Okt 2015
 5. ~Linda~ - een tweeling (mm)!een tweeling (mm)! - 26 Okt 2015
 6. Asmin - een jongen! - 27 Okt 2015
 7. Bibian - een meisje! - 27 Okt 2015
 8. Kuona - 27 Okt 2015
 9. Mama van Fait... - een meisje! - 27 Okt 2015
 10. Mii7 - een meisje! - 27 Okt 2015
 11. mijnbaby1986 - een jongen! - 27 Okt 2015
 12. Mime - 27 Okt 2015
 13. MiR1980 - Weet het wel maar zeg het niet! - 27 Okt 2015
 14. Atje - een meisje! - 28 Okt 2015
 15. Chanti1610 - een meisje! - 28 Okt 2015
 16. Eempje - een meisje! - 28 Okt 2015
 17. HannaH33 - Weet het wel maar zeg het niet! - 28 Okt 2015
 18. ikke11 - een jongen! - 28 Okt 2015
 19. KellymamavanA... - 28 Okt 2015
 20. Liesje~88 - 28 Okt 2015
 21. lisavleeuwen - 28 Okt 2015
 22. loutje7 - een jongen! - 28 Okt 2015
 23. mamaberg - Dat is nog een verrassing! - 28 Okt 2015
 24. mar-iano - 28 Okt 2015
 25. Mauci - een jongen! - 28 Okt 2015
 26. michellemarlo... - 28 Okt 2015
 27. nakou - 28 Okt 2015
 28. Rijtje87 - 28 Okt 2015
 29. samanthaesmee - een jongen! - 28 Okt 2015
 30. foreverlove - een meisje! - 29 Okt 2015
 31. I82 - een jongen! - 29 Okt 2015
 32. joyce;; - 29 Okt 2015
 33. Pixel87 - een jongen! - 29 Okt 2015
 34. en1985 - 30 Okt 2015
 35. Joisa - Weet het wel maar zeg het niet! - 30 Okt 2015
 36. meisjer1991 - een meisje! - 30 Okt 2015
 37. Our-little-mi... - een jongen! - 30 Okt 2015
 38. Didi87 - 31 Okt 2015
 39. jjooaannee - 31 Okt 2015
 40. jstmyself - Dat is nog een verrassing! - 31 Okt 2015
 41. LilSan - een meisje! - 31 Okt 2015
 42. Lin32 - een meisje! - 31 Okt 2015
 43. marloesxs - 31 Okt 2015
 44. melmops - een meisje! - 31 Okt 2015
 45. RayenAmin - 31 Okt 2015
 46. ahvdn - 01 Nov 2015
 47. baby-1981 - een tweeling!een tweeling! - 01 Nov 2015
 48. Fien29 - 01 Nov 2015
 49. Jeann - een tweeling (jj)!een tweeling (jj)! - 01 Nov 2015
 50. Livelaughlove... - 01 Nov 2015
 51. Maddie76 - 01 Nov 2015
 52. nog even! - 01 Nov 2015
 53. ~ Happy ~ - een jongen! - 01 Nov 2015

De bevaldatum van leden in week 23 is van maandag 26 oktober 2015 tot en met zondag 1 November 2015. Zie de volledige tijdslijn hier


Naar boven Babybytes heeft Facebook en Pinterest!
Contact
In het Engels, Duits en op Mobiel
BabyBytes bv ©2014