Week 23

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je 24e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram
De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.

Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.

Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.Admin: Wijzig deze tekst
´╗┐


Reacties uit de geboorteclub 23 Weken zwanger

Wij verwachten een...

11 dagen geleden van Mamavanpearsje in de geboorteclub 23 Weken zwangerJongen
1

Zeg ik niet
0

Verrassing
0

Meisje
04 reacties

11 dagen geleden van freggle09 Na een jongen nu een meid

11 dagen geleden van piep10 Wij verwachten na een zoontje nu een dochtertje :)

Babynamen!

12 dagen geleden van Mamavanpearsje in de geboorteclub 23 Weken zwanger


En... zijn jullie er al uit?4 reacties

11 dagen geleden van piep10 Wij zijn er al wel uit, voor een jongen hadden we een optie, voor een meisje twee en nu het een meisje wordt uiteindelijk definitief gekozen. We zijn heel blij met de naam :)

11 dagen geleden van freggle09 Wij hebben ook al 2 leuke, heb zelfs al even gekeken of ze ook leuk op het kaartje staan. Maar nog tijd zat om een definitieve keuze te maken, misschien veranderd het nog...?

Buikjes post

12 dagen geleden van Mamavanpearsje in de geboorteclub 23 Weken zwanger


Ik ben benieuwd naar jullie buikjes!

Week tot week!

19 dagen geleden van Mamavanpearsje in de geboorteclub 23 Weken zwanger


Ladies, er is weer een week tot week! :)17 reacties

14 dagen geleden van niobe Van het weekend al weer 24 weken, ik ben echt blij dat het nu hard gaat! Hoe gaat het met jullie?

16 dagen geleden van niobe Ik voel me vandaag echt niet zo blij, beetje vast in de sleur van mijn baan. Hoe gaat het met jullie dames?

lekkende borsten

14 dagen geleden van ItaliaanseMama in de geboorteclub 23 Weken zwanger


Iemand al last van lekkende borsten?1 reacties

14 dagen geleden van oxelsnor Ik ben inmiddels 33 weken .. maar ik heb vanaf een week of 25 al last van lekkende borsten.