Hoofdmenu
· Home · Proberen · Zwangerschap · Baby's · Infoforum · Polls · Blogs · V&A · Fotoboeken · FotoQuest · Namen · Leden · Chat · Zoeken · Geboortekaartjes · De blije doos cadeaupakket

Sleep dit menu naar links en rechts voor meer secties


Proberen
· Algemeen · Ronde tot ronde · Ovulatiekalender · Ovulatieticker · Temperatuurkaarten · Forum: IUI, IVF en ICSI · Chat · de blije doos cadeaupakket


Zwangerschap
· Algemeen · Zwangerschapsfotoboek · Zwangerschapstickers · Week tot week · Zwangerschapsverloop · Chat · Bevaldata tijdlijn · Alternatieve bevaldatum · de blije doos cadeaupakket


Baby's
· Algemeen · Babyfotoboek · Babykamers · Maand tot maand · Nu jarig · Pas geboren · Vlinderpagina · Chat · de blije doos cadeaupakket


Namen
· Namen · Jongensnamen · Meisjesnamen · Herkomst: jongens · Herkomst: meisjes · Babynaamgenerator · Top 50 jongens · Top 50 meisjes · de blije doos cadeaupakket


Leden
· Nu online · Leden zoeken · Nieuwe leden · Nieuwe blogs Nieuwe foto`s: · Alle · Zwangerschap · Buiken · Baby`s · Ledenpagina`s Nieuwe reacties: · Forums · Zwanger per week · Baby per maand · Proberen per ronde · de blije doos cadeaupakket


Aanmelden of

Lid wordenNaam: ww: Wachtwoord vergeten

Week
23

Week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Geboren! Toon reacties uit alle weken
Week 23 begint bij dag 161 en loopt tot dag 168.
Het is je 24e zwangerschapsweek.

Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte.

De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.

Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.

Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Word lid om te reageren.

Meer dan 1000 reacties op dit onderwerp

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

sascha87 (5.1 uur geleden)
@chic - “Jeej week 23.ons kindje is ook...„
Wow! Al bij je ribben? Mijn bm komt pas net boven mn navel!chic (18 uur geleden)
Jeej week 23.ons kindje is ook druk. Beweegt flink.duwt vaak hard tegen mn ribben. De kont blijkt daar tegenaan te zitten ;p mijn buik lijkt met de dag te groeien. Flinke toeter al. Zelfs mijn jas kan niet meer dicht en mijn truien zijn te kort nu.


sukalukie (2 dagen geleden)
@2de-wupper - “Hier de laatste dagen best vaa...„
Ja hier ook snel last van mn rug.. ik voel het zelf niet echt aan komen, gister de zolder opgeruimd en dozen getild (ja.. stom I know) maar als ik bezig ben heb ik nergens last van. Maar als ik dan ff ga liggen, dan kom ik daarna gewoon niet meer overeind... gister met moeite van de trap af gestrompeld, ben dan net een oud vrouwtje.
Gelukkig gaat het vandaag weer wat beter!sukalukie (2 dagen geleden)
Hier ook een erg beweeglijk baby`tje! Heerlijk :)
Als ik buiten mensen tegen kom, zullen ze niet zien dat ik zwanger ben, met mn dikke winterjas ;) Maar zonder jas is het eigenlijk bijna niet te missen!
Wonderful-life (2.1 dagen geleden)
@Maartje81 - “23 weken...vind het snel gaan....„
Hier ook steeds meer beweging! HeerlijK! Bij mij kun je het ook aan de buitenkant zien. Sinds 2 weken heb ik echt een zwangerschaps-buikje. Lijkt soms met de dag te groeien. Daarvoor ook nauwelijks zichtbaar.2de-wupper (2.6 dagen geleden)
Hier de laatste dagen best vaak savonds last van erge rugpijn.

Als ik verder was geweest had ik echt gedacht dat het begonnen was.

(Bij m`n eerste zwangerschap erge rugweeeen gehad )

nu bijna elke avond rugpijn.

Stopt gelukkig als ik ga liggenHier ook veel beweging, kindje ligt erg laag en soms doet het echt pijn als het draait. Dan zie ik het ook aan de buitenkant.De harde buiken zijn hier gelukkig minder geworden.Eindelijk heeft de klusje man tijd en hopelijk is binnen 4 weken m`n huisje en babykamer hèlemaal klaar.

Morgen alweer 24 weken. Tijd gaat zo snel.


Maartje81 (2.7 dagen geleden)
23 weken...vind het snel gaan. Hier volop beweging. Kan het zelfs al aan de buitenkant zien! Verder nog niet zo'n hele dikke buik. Mensen durven het soms amper te vragen of ik misschien ook zwanger ben... HeHoe zijn jullie buiken?


trotsemamavanL (3.2 dagen geleden)
Goedemorgen week 23.


wonderful-life (4.6 dagen geleden)
@sukalukie - “Tja, ik ben gastouder, dus als...„
Ja, dat is een lastige situatie inderdaad... Kun je hulp krijgen van iemand bij de zwaardere taken of kindjes meer op zelfredzaamheid laten richten? Doe ik bij mijn eigen kinderen wel, leuk is anders he?! Maar lastig hoor, of ik nou werk of thuis ben, evenveel last heb ik toch en ik moet gewoon echt gaan rusten en plat liggen en slapen `s middags... Maar dat gaat met jouw werk niet echt he?! Kun je daarmee niet in de ziektewet en je hebt dan zeker geen recht op een uitkering?sukalukie (4.7 dagen geleden)
Tja, ik ben gastouder, dus als hier geen kindjes zijn, heb ik geen inkomen. Dat houdt mij wel wat tegen om eerder te stoppen. Ik heb ook echt snel last van mn rug :(


wonderful-life (4.8 dagen geleden)
@koffieleut - “@wonderful-life - “@koffiele...„
Ze vinden het erg jammer, maar wel begrijpelijk. Was ook advies van gynaecoloog. Als zwangere heb je gelukkig veel rechten en heb ook een bedrijfsarts die gezondheid van moeder en kind voorop stelt. Mijn werkgever kent mij ook als een harde werker met veel hart voor de zaak, en weet dat ik dit ook alleen doe omdat het zo niet langer gaat. Dus wel begrip vanuit mijn werk, gelukkig!koffieleut (4.8 dagen geleden)
@wonderful-life - “@koffieleut - “Hè dames Hoe...„
Nee stiekem vind ik t dus ook zwaar en als t aan mij lag stopte ik ook ... maar t voelt zo bezwaard. Maar heb daarentegen wel elke avond pijn en in t weekend is het minimaal dus begin echt te twijfelen. Hoe reageerde ze op je werk ?wonderful-life (4.9 dagen geleden)
@koffieleut - “Hè dames Hoe is het ? Ik heb ...„
Ja, vervelend al die kwaaltjes he?! Heb er ook erg veel last van en nauwelijks energie. Heb besloten om eerder te gaan stoppen met werken. Over drie weken is het zo ver... Lijkt me ook wel lekker hoor... Anders ga je uitgeput je verlof in, ik trek het zo niet tot aan mijn verlof. Kies nu voor mezelf en de baby...jeanette89 (4.9 dagen geleden)
@ietje22 - “Iemand enig idee waarom je je ...„
Je rechte buikspieren worden naar mate de zwangerschap vordert verder uitgerekt. Als je ze dan veel traint of gebruikt dan gaan ze verder uit elkaar staan dan nodig en duurt je herstel na de bevalling ook langer. Probeer ze daarom zo veel mogelijk te ontzien dan zitten ze na de bevalling weer sneller aan elkaarjeanette89 (4.9 dagen geleden)
@koffieleut - “Hè dames Hoe is het ? Ik heb ...„
Ik ben een keer m`n grens overgegaan met bekkenpijn. En kon toen `s avonds niet meer lopen van de pijn... Manlief moest me naar de wc en naar bed tillen... Dus mijn advies is, luister naar je lichaam... Als je pijn hebt toch proberen rust in te bouwen.. Al is het in de pauze ergens op een bank liggen... Dat helpt bij mij altijd. Succes ermee!koffieleut (5.1 dagen geleden)
Hè dames Hoe is het ? Ik heb veel Last van bekken. Nu merk ik in het weekend dat ik me echt beter voel en zo min mogelijk last heb. Maar zodra ik weer aan het werk ga heb ik savonds veel pijn en ben erg moe. Het houd me bezig ik weet niet zo goed wat ik ermee moet. Hoe is dat bij jullie ? Voel me soms bijna een zeur


Tazzy79 (5.1 dagen geleden)
@ietje22 - “Iemand enig idee waarom je je ...„
Je kan je buikspieren beter niet trainen, maar gebruiken mag je ze natuurlijk wel mits voorzichtig. Je kunt dus vanaf je rug inderdaad beter eerst op je zij gaan liggen en jezelf dan omhoog duwen.kikib (5.7 dagen geleden)
Volgens mij gaan de rechte buikspieren dan uitelkaar staan en dat komt niet altijd goed naar de bevalling.


ietje22 (5.8 dagen geleden)
Iemand enig idee waarom je je buikspieren niet echt meer mag gebruiken? Zoals bv omhoog komen zonder handen te gebruiken als je ligt.. Verschillende mensen zeggen dit tegen mij, maar vraag me af of t zo is en zo ja waarom.. Ik zou zeggen beetje blijven gebruiken kan geen kwaad.. Al gaat t steeds moeilijker hoor haha


wonderful-life (6.6 dagen geleden)
Hier ook nesteldrang, bekkeninstabiliteit, misselijkheid en vermoeidheid. Ik ga het straks echt rustiger aandoen. Ga eerder stoppen met werken. Met twee kleintjes en al vanaf week 4 de aanhoudende kwalen ben ik nu wel zo`n beetje uitgeput. Vanuit mezelf, maar ook op advies van de gynaecoloog ga ik eerder stoppen met 26 weken zwangerschap. Erg jammer, maar moet ook aan mezelf en de kleine denken... Dan is het nog druk genoeg met huishouden en twee kleintjes!


jeanette89 (6.6 dagen geleden)
Geen harde buiken... Wel erge bekkenpijn... En nu een griepje eroverheen dus gaat niet geweldig hier.
En idd al die leuke opmerkingen van rustiger aandoen zijn ook vermoeiend... Goed bedoeld hoor maar idd! Hoe dan ?!? Heel herkenbaar!!


Lynn1313 (6.9 dagen geleden)
@sukalukie - “@Lynn1313 - “Nog meer dames ...„
Mijn dochter slaapt de ene dag nog twee uur gelukkig....maar sommige dagen is ze zo hyper dat ze niet kan slapen en constant aandacht vraagt helemaal niet meer slapen is ook erg zwaar zeg...ben dus al erg blij dat ze tenminste nog slaapt. Ze is deze week wel begonnen bij kinderopvang maar daar word ze ook alleen maar hyper van ipv moesukalukie (6.9 dagen geleden)
@Lynn1313 - “Nog meer dames met veel harde ...„
Ja hier net zo.. volgens een vriendinnetje kan het helpen om wat extra magnesium te nemen (dat kan helpen tegen harde buiken, maar ook tegen rugpijn) maar ik moet dat nog ff bij mn eigen gyn checken.
En inderdaad rustig aan doen met een peuter is niet te doen. Ik zie dat jouw peutertje ook net iets jonger is dan mijne, maar ze vragen nog veel aandacht he?
Slaapt jouw peutertje overdag nog? Mijne niet meerLynn1313 (7.7 dagen geleden)
Nog meer dames met veel harde buiken..? Pfff bij minste of geringste inspanning al last en bekaf. En dan nog een peuter die erg veel aandacht vraagt. Iedereen maar zeggen je moet rustigere aan doen..Hoe dan??????????


mummy93 (7.9 dagen geleden)
Goedemiddag week 23
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

In welke week/maand ben ik?Bevaldatum Laatste periode Ovulatie

Nauwkeurigere bevaldatum


Een alternatieve berekening van de bevaldatum, gebruikmakend van de Mittendorf-Williams methode vind je op `Alternatieve bevaldatum`

Leden in week 23:

 1. anomama3 - Dat is nog een verrassing! - 20 Jun 2015
 2. blijeikke - 20 Jun 2015
 3. judithjah 198... - een jongen! - 20 Jun 2015
 4. KimmxHeaven - 20 Jun 2015
 5. mirbw - 20 Jun 2015
 6. plom - Dat is nog een verrassing! - 20 Jun 2015
 7. Sarisekerim - een meisje! - 20 Jun 2015
 8. 3boefjes - 21 Jun 2015
 9. Diant - een meisje! - 21 Jun 2015
 10. lotus-jans - een meisje! - 21 Jun 2015
 11. LutskeB - 21 Jun 2015
 12. Mama-van-Yara... - 21 Jun 2015
 13. N23 - een jongen! - 21 Jun 2015
 14. P.N.K - Dat is nog een verrassing! - 21 Jun 2015
 15. saskia1987 - 21 Jun 2015
 16. Tinnii - Dat is nog een verrassing! - 21 Jun 2015
 17. us.against.th... - een jongen! - 21 Jun 2015
 18. bwtje - een meisje! - 22 Jun 2015
 19. DaisyB03 - 22 Jun 2015
 20. ikke01 - een meisje! - 22 Jun 2015
 21. Jelly82 - 22 Jun 2015
 22. jooosje - een jongen! - 22 Jun 2015
 23. lb84 - 22 Jun 2015
 24. liniejj - Dat is nog een verrassing! - 22 Jun 2015
 25. Maartje81 - 22 Jun 2015
 26. mamaS86 - 22 Jun 2015
 27. miransan - Dat is nog een verrassing! - 22 Jun 2015
 28. redzonja - 22 Jun 2015
 29. Sascha87 - een meisje! - 22 Jun 2015
 30. tijgetje27 - 22 Jun 2015
 31. --Marieke-- - Dat is nog een verrassing! - 23 Jun 2015
 32. 10vingertjes - een meisje! - 23 Jun 2015
 33. charissa27 - 23 Jun 2015
 34. elfjeee - 23 Jun 2015
 35. Hafrun - 23 Jun 2015
 36. riannekeppel - Dat is nog een verrassing! - 23 Jun 2015
 37. trotsemamavan... - 23 Jun 2015
 38. Yvonne1984 - een meisje! - 23 Jun 2015
 39. -Jess78- - een meisje! - 24 Jun 2015
 40. BMI - 24 Jun 2015
 41. cbb - 24 Jun 2015
 42. chanti36 - Dat is nog een verrassing! - 24 Jun 2015
 43. Dankbaar86 - Dat is nog een verrassing! - 24 Jun 2015
 44. duikertje - Dat is nog een verrassing! - 24 Jun 2015
 45. IrisHopman - een jongen! - 24 Jun 2015
 46. jessieF - een jongen! - 24 Jun 2015
 47. Kimberly81 - 24 Jun 2015
 48. Nu online M2K - 24 Jun 2015
 49. MomC - een jongen! - 24 Jun 2015
 50. susan32 - een meisje! - 24 Jun 2015
 51. Anna-76 - Dat is nog een verrassing! - 25 Jun 2015
 52. Annetalida - 25 Jun 2015
 53. ive - een jongen! - 25 Jun 2015
 54. kimmetje83 - een meisje! - 25 Jun 2015
 55. mamaschreuder - een meisje! - 25 Jun 2015
 56. mamaYD - Weet het wel maar zeg het niet! - 25 Jun 2015
 57. momtobe2012 - 25 Jun 2015
 58. monique8169 - 25 Jun 2015
 59. Swizzel - een meisje! - 25 Jun 2015
 60. verliefd op o... - een meisje! - 25 Jun 2015
 61. ~Indy~ - 25 Jun 2015
 62. **ess** - Dat is nog een verrassing! - 26 Jun 2015
 63. anno1989 - Weet het wel maar zeg het niet! - 26 Jun 2015
 64. anntje - 26 Jun 2015
 65. elfyke - Weet het wel maar zeg het niet! - 26 Jun 2015
 66. mama-van-Lexx... - een jongen! - 26 Jun 2015
 67. mamavanjaydee... - een jongen! - 26 Jun 2015
 68. Voy - een meisje! - 26 Jun 2015

De bevaldatum van leden in week 23 is van zaterdag 20 juni 2015 tot en met vrijdag 26 juni 2015. Zie de volledige tijdslijn hier


Naar boven Babybytes heeft Facebook en Pinterest!
Contact
In het Engels, Duits en op Mobiel
BabyBytes bv ©2014