Hoofdmenu
· Home · Proberen · Zwangerschap · Baby's · Infoforum · Polls · Blogs · V&A · Fotoboeken · FotoQuest · Namen · Leden · Chat · Zoeken · Geboortekaartjes

Sleep dit menu naar links en rechts voor meer secties


Proberen
· Algemeen · Ronde tot ronde · Ovulatiekalender · Ovulatieticker · Temperatuurkaarten · Forum: IUI, IVF en ICSI · Chat


Zwangerschap
· Algemeen · Zwangerschapsfotoboek · Zwangerschapstickers · Week tot week · Zwangerschapsverloop · Chat · Bevaldata tijdlijn · Alternatieve bevaldatum


Baby's
· Algemeen · Babyfotoboek · Babykamers · Maand tot maand · Nu jarig · Pas geboren · Vlinderpagina · Chat


Namen
· Namen · Jongensnamen · Meisjesnamen · Herkomst: jongens · Herkomst: meisjes · Babynaamgenerator · Top 50 jongens · Top 50 meisjes


Leden
· Nu online · Leden zoeken · Nieuwe leden · Nieuwe blogs
Nieuwe foto`s: · Alle · Zwangerschap · Buiken · Baby`s · Ledenpagina`s
Nieuwe reacties: · Forums · Zwanger per week · Baby per maand · Proberen per ronde


Aanmelden of

Lid wordenNaam: ww: Wachtwoord vergeten

Weken
0 & 1

Week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Geboren! Toon reacties uit alle weken
De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2

Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken...

Wanneer ben je vruchtbaar?


Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

Foliumzuur


Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.Word lid om te reageren.

Meer dan 1000 reacties op dit onderwerp

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

nikita26 (29 minuten geleden)
helaas vandaag negatief getest dus waarschijnlijk komen de wel vandaag of morgen .. op naar ronde 16.. we houden de moed erin. succes meiden die nog aan het wachten zijn hoop dat het voor jullie raak is :)


~Indy~ (1.7 uur geleden)
@nato - “@~Indy~ - “@nato - “@~Indy...„
Aaah dat is rot!! Onze dochter had de 6e ziekte toen we op vakantie gingen.. Maar gelukkig snel over! Hopelijk bij jullie mannetje ook! Al is een keel en oorontsteking wel een stuk heftiger xxxmelissa_ylani (5.6 uur geleden)
Volgende week vrijdag naar de gyne.. we zijn aan aftellen


tweedewonder81 (6.2 uur geleden)
@nato - “@~Indy~ - “@nato - “@~Indy...„
Beterschap voor je kleine mannetje
En ik wens jullie heel veel plezier en geniet lekker van jullie vakantie

nato (17.4 uur geleden)
@~Indy~ - “@nato - “@~Indy~ - “Heb va...„
haha wij komen een beetje dichter naar jullie toe, wij wonen in België en gaan in nderland op mid-weekje in landal. zal vast leuk zijn met een kinderboerderijtje en zwembad kan je je best amuseren met een 1jarige denk ik :) alleen is hij sinds vrijdagavond flink ziek (40` koorts keelontsteking + oorsteking combi met virale infectie) dus hopelijk gaat het snel wat beter. vrees dat de eerste 2daagjes in het bungalowke zullen zijn met een ziek kindje, maarja dan hebben we er nog 3 hé!~Indy~ (18 uur geleden)
@nato - “@~Indy~ - “Heb vandaag steed...„
Hahaha ja echt super leuk! Heb er nu ook een voor mijn dochter haar verjaardag:146 nachtjes en manlief 90 nachtjes hahaha leuk leuk test staat nu op 11 nachtjes en als ik morgen wakker werd op 10!! Spannnend!!! Hahaha
Veel plezier op vakantie waar ga je naartoe?
Ik ga hard voor je duimen!!!nato (19.9 uur geleden)
@~Indy~ - “Heb vandaag steeds buikpijn/st...„
hahaha ik krijg helemaal een nostalgisch gevoel met dat aftellen, is zo een beetje zoals bij sinterklaas vroeger! haha wij gaan een midweekje op vakantie en hoop als afsluitertje positief te testen! heb 2 testjes bij in men tas gestopt. zou wel 2 dagen voor nod zijn dus ik verwacht er niet teveel van dat mag je sowieso al niet doen in ronde 1 eigenlijk hé maarja doe het toch!~Indy~ (1.1 dagen geleden)
Heb vandaag steeds buikpijn/steekjes.. Innesteling?! Haha ben benieuwd!!! Nog 11 nachtjes wachten! Heb nu zelfs een aftelkalender op mijn telefoon gezet hahaha hoe bedoel je obsessie?! Hahaha


~Indy~ (1.1 dagen geleden)
@ons 2de wondertje - “Wij nu op het gemak wachten 10...„
We zitten vlakbij elkaar! Ik 11 sep nod!beby love (1.3 dagen geleden)


cimbom (1.6 dagen geleden)
@ons 2de wondertje - “Wij nu op het gemak wachten 10...„
hij zal alleen maar verdikte baarmoederslijm zien dat zie je ook voor je nod en als je pril zwanger ben ga je straks onzeker wordenons 2de wondertje (1.7 dagen geleden)
Wij nu op het gemak wachten 10.september naar de gyne ben benieuwd wat hij ga zeggen en 12 september nod. Zal ik het melden zodat hij kan kijken of niet?


cimbom (1.8 dagen geleden)
@Brenna - “@cimbom - “@nato - “@~Indy...„
hoop hetBrenna (1.8 dagen geleden)
@~Indy~ - “@Brenna - “Ik ben nog steeds...„
Precies! Gaat helemaal goed komen. Jij ook succes!Brenna (1.8 dagen geleden)
@cimbom - “@nato - “@~Indy~ - “@cimbo...„
Spannend zeg! Nog eventjes en dan zie je vast een mooi kloppend hartje!Brenna (1.8 dagen geleden)
@nato - “@~Indy~ - “@cimbom - “@~In...„
Ja balen! Jij beterschap! Hopelijk is het raak!~Indy~ (1.8 dagen geleden)
@nato - “@~Indy~ - “@cimbom - “@~In...„
Wat heb je? Er is toch ook antibiotica die geen kwaad kan voor kleintjes? Maar wat je zegt, beter niks

Ik hoop dat we het beide kunnen volhouden tot onze nodBrenna (1.8 dagen geleden)
@nato - “@~Indy~ - “@cimbom - “@~In...„
Ja balen! Jij beterschap! Hopelijk is het raak!Brenna (1.8 dagen geleden)
@cimbom - “@nato - “@~Indy~ - “@cimbo...„
Spannend zeg! Nog eventjes en dan zie je vast een mooi kloppend hartje!Brenna (1.8 dagen geleden)
@~Indy~ - “@Brenna - “Ik ben nog steeds...„
Precies! Gaat helemaal goed komen. Jij ook succes!cimbom (1.9 dagen geleden)
@nato - “@~Indy~ - “@cimbom - “@~In...„
het is heel moeilijk wachten ik weet het ik moet 5 sep voor een echo dan ben ik bijna7 weken als ze dan niks zien was het een foute boel dat is pas moeilijk wachten pfff:). beterschap ff doorbijten je weet maar nooit miss zwanger hoop het!cimbom (1.9 dagen geleden)
@~Indy~ - “@cimbom - “@~Indy~ - “@cim...„
koop testen van action 2 voor 1,50 geloof me ze zijn perfect!nato (1.9 dagen geleden)
@Brenna - “Ik ben nog steeds in de wacht....„
pffff vervelend als je cyclus niet helemaal wil meewerken hé! in ieder geval veel succes!nato (1.9 dagen geleden)
@~Indy~ - “@cimbom - “@~Indy~ - “@cim...„
wachten tot mijn nod gaat me echt niet lukken, ken mezelf! ga me wel proberen in te houden en pas 2 dagen voor nod te testen, dat is voor mij al een hele prestatie! beetje stom nu, ik ben ziek maar mag geen antibiotica nemen omdat ik misschien wel eens zwanger zou kunnen zijn, voelt echt frustrerend aan dat ik misschien pijn heb voor niets, maarja we nemen maar geen risico hé! zou het niet op men geweten willen hebben dat het kindje iets mankeert door mijn antibiotica! alles voor die kleine kruimeltjes hé!nato (1.9 dagen geleden)
@~Indy~ - “@Brenna - “Ik ben nog steeds...„

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

In welke week/maand ben ik?Bevaldatum Laatste periode Ovulatie

Nauwkeurigere bevaldatum


Een alternatieve berekening van de bevaldatum, gebruikmakend van de Mittendorf-Williams methode vind je op `Alternatieve bevaldatum`


Naar boven Babybytes heeft Facebook en Pinterest!
Contact en Privacy
In het Engels, Duits en op Mobiel
Babybytes ©2014