Hoofdmenu
· Home · Proberen · Zwangerschap · Baby's · Infoforum · Polls · Blogs · V&A · Fotoboeken · FotoQuest · Namen · Leden · Chat · Zoeken · Geboortekaartjes · De blije doos cadeaupakket

Sleep dit menu naar links en rechts voor meer secties


Proberen
· Algemeen · Ronde tot ronde · Ovulatiekalender · Ovulatieticker · Temperatuurkaarten · Forum: IUI, IVF en ICSI · Chat · de blije doos cadeaupakket


Zwangerschap
· Algemeen · Zwangerschapsfotoboek · Zwangerschapstickers · Week tot week · Zwangerschapsverloop · Chat · Bevaldata tijdlijn · Alternatieve bevaldatum · de blije doos cadeaupakket


Baby's
· Algemeen · Babyfotoboek · Babykamers · Maand tot maand · Nu jarig · Pas geboren · Vlinderpagina · Chat · de blije doos cadeaupakket


Namen
· Namen · Jongensnamen · Meisjesnamen · Herkomst: jongens · Herkomst: meisjes · Babynaamgenerator · Top 50 jongens · Top 50 meisjes · de blije doos cadeaupakket


Leden
· Nu online · Leden zoeken · Nieuwe leden · Nieuwe blogs Nieuwe foto`s: · Alle · Zwangerschap · Buiken · Baby`s · Ledenpagina`s Nieuwe reacties: · Forums · Zwanger per week · Baby per maand · Proberen per ronde · de blije doos cadeaupakket


Aanmelden of

Lid wordenNaam: ww: Wachtwoord vergeten

Weken
0 & 1

Week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Geboren! Toon reacties uit alle weken
De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2

Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken...

Wanneer ben je vruchtbaar?


Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

Foliumzuur


Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.Word lid om te reageren.

Meer dan 1000 reacties op dit onderwerp

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

sylviajc (8 minuten geleden)
Vandaag een week geleden dat we geen hartje zagen kloppen op de echo. Meteen een dag erna een miskraam gekregen bij 8wkn en 5 dagen.
We hebben al een prachtige dochter, maar toch hopen we zo snel mogelijk weer zwanger te worden.
Iedereen ontzettend veel succes en hopelijk treffen we elkaar snel in het zwangerforum;)


JB88 (1.3 uur geleden)
@Roos23 - “Ook ik mag me sinds gister hie...„
Ik slik tarwekiemolie capsules, deze zorgen voor vitamine E en bevorderd de innesteling. Hoop dat het werkt,dat moet nog blijken..;)heppiemommy (14.5 uur geleden)
hoi meiden, wat is het verschil tussen hier `zwanger 1 week`` en `preberen van maand tot maand` ? hier ook allemaal druk bezig met zwanger worden toch?


Roos23 (1.1 dagen geleden)
Ook ik mag me sinds gister hier weer melden..

Is er iemand die teunisbloemolie gebruikt? Ik lees er wel positive verhalen over.. Iemand die me het wat duidelijker kan vertellen? Zit te overwegen om het te gaan gebruiken.
JB88 (1.4 dagen geleden)
Net kraampakket van de zorgverzekeraar binnen gekregen :S wel aangegeven dat niet meer hoeft,maar niet goed doorgekomen. Was anders nu ook 27 weken zwanger..blijft gek!


~san~ (2.4 dagen geleden)
@mdn - “@~san~ - “hier gisteren ook ...„
Ik hoop het voor je!! Spannend! Wanneer mag je testen?mdn (2.5 dagen geleden)
@~san~ - “hier gisteren ook weer ongeste...„
Jammer, maar ook wel fijn inderdaad, nu kun je je weer focussen op de volgende ronde, en dan weeeeer wachten! gister weer een positieve ovulatietest.. Had bij mijn eerste zwangerschap heel veel nachtmerries, droomde nooit athans, ik onthoud ze nooit. en vanacht weer een vreselijke nachtmerrie, zou ik deze keer dan zwanger worden? mijn gevoel zegt van wel, ik kan dromen echt nooit herinneren, en deze was net echt... hoop het zo, nu eerst maar wachten tot de menstruatie zou moeten komen... succes! x~san~ (2.6 dagen geleden)
hier gisteren ook weer ongesteld geworden!! Terwijl ik gisterenmiddag nog typte dat ik al weer op dag 35 zat!! Dus eigenlijk wel blij mee! Op naar de volgende ronde!


Joed (2.7 dagen geleden)
Hallo mag me hier weer melden....gister weer ongesteld geworden... op naar de volgende ronde...hopelijk dan meer geluk..


~san~ (3.4 dagen geleden)
@mdn - “@~san~ - “@mdn - “dag 23 e...„
Goed idee! Lekker wat anders aan je hoofd! Het duurt inderdaad te lang als je er zo mee bezig bent! Ik gebruik sowieso geen ovulatietesten, wordt er gek van haha. Maar misschien als het over een aantal maanden nog niet gelukt is dat ik ze wel ga gebruiken. En tot die tijd, lekker genieten van elkaar en dan zien we wel Hier nu trouwens dag 35 en nog geen menstruatie ! hoop voor je dat je snel zwanger bent!!mdn (3.5 dagen geleden)
@~san~ - “@mdn - “dag 23 en nog niet ?...„
ja dat snap ik, duurt allemaal zooooo lang als je er mee bezig bent! gister avond positieve ovulatietest en natuurlijk `geklust` ben benieuwd.. heb met mijn vriend afgesproken, dat als het deze ronde niet raak is we SAMEN gaan sporten ( probeer hem al jaaaren mee te krijgen haha) en dat vond hij een goeie deal! we stoppen dan niet met proberen, maar wel met die ovulatietesten. en dan laten we het gewoon maar op ons afkomen. want ik word bloed nervous van al dat wachten..mdn (3.5 dagen geleden)
@sprietje1991 - “Hoi dames , ik heb de 20ste ee...„
ik heb begin december een miskraam gehad. ik wilde het liefst meteen weer proberen. ze adviseren die menstruatie afwachten omdat je dan veel beter kunt berekenen wat je uitgerekende datum zou moeten zijn (dat is mij verteld) maar zolang er nog maar iets (ookal is t alleen slijm) in je baarmoeder zit zal je niet zwanger worden. heb uieindelijk vol ongeduld op de eerste menstruatie gewacht.. en nu nog niet zwanger ... sterkte en succes! geduld is een schone zaak zeggen zeSammie5 (4.2 dagen geleden)
@MomOfJase - “Hoi dames, Vandaar is de cure...„
Dat zou mooi snel zijn zeg. Bij mij is de ingreep (misoprostol) nu anderhalve week geleden. Volgens mijn gyn moet eerst de vrucht + vruchtzak eruit zijn + het hcg dalen, alvorens er weer een eitje zal gaan rijpen. Ze gaf aan dat een eisprong vaak 3 weken na de miskraam of ingreep plaatsvindt. Het zou mooi zijn als dat bij jou sneller het geval is!wachtend (4.2 dagen geleden)
@sprietje1991 - “Hoi dames , ik heb de 20ste ee...„
nee, dat ken ik niet. Ze zullen wel een reden hebben voor dit advies dus misschien is het wel beter om je geduld op de proef te stellen. Wat natuurlijk een hele beproeving is. Dat snap ik. Heb je ze gevraagd wat de reden is om te wachten?wachtend (4.2 dagen geleden)
@MomOfJase - “Hoi dames, Vandaar is de cure...„
Sinds de bevalling van mijn dochter is alles veel gevoeliger geworden. Daardoor voel ik mijn eisprong nu ook. Sterker nog, hij is op dit moment in aantocht. Ik voel de spanning in mijn buik al opkomen. Dit duurt altijd een paar dagen net zo lang totdat het onderin mijn buik een soort van explodeert. Ik vind het iedere keer weer een vreemd gevoel. Volgens de vk voel ik het rijpen van de cel tot aan het moment van springen. Wij gaan er vanavond en de rest van de week weer tegenaanMomOfJase (4.4 dagen geleden)
@johnnymama - “12dageb over tijd en testen bl...„
Huisarts bellen en vragen of hij hCG kan laten prikken?MomOfJase (4.4 dagen geleden)
Hoi dames,
Vandaar is de curettage een week geleden en volgens mij heb ik een eisprong. De zwangerschap is gestopt met groeien op 8 februari dus dat is alweer een goeie 3 weken geleden. Vind het zo lastig om te wachten en niet te weten waar ik aan toe ben. Mn cyclus was altijd prachtig en ik voel(de) mn lichaam heel goed aan. Zoals mn eisprong en bijna op de minuut af mn menstruatie. Ik voelde ook al dat de zwangerschap niet goed zat, ondanks het verdriet was de mededeling dat het idd niet goed zat dan ook niet heel verrassend maar eerder een bevestiging.
Nou ja, hopelijk alles snel weer normaal en ` de touwtjes in handen`


johnnymama (4.5 dagen geleden)
12dageb over tijd en testen blijven negatief wat nu


sandra1988 (4.6 dagen geleden)
hallo iedereen,
vandaag 7 weken en 2 dagen zwanger.
ben super blij, en zenuwachtig!
vandaag afspraak maken met de verloskundige.
Spannend...:-)


sprietje1991 (4.6 dagen geleden)
Hoi dames , ik heb de 20ste een miskraam gehad door een hematoom, na 5 dagen was alles achter de rug, in het ziekenhuis zagen ze alleen dat er nog iets achter was gebleven bloed of vocht, ze zijden tegen mij ook dat ik moest wachten met zwanger raken na de eerste menstruatie, hebben meerdere mensen dit mee gemaakt want ik heb egt geen geduld om te wachten, maar wil de volgende keer wel een goeie zwangerschap, dit is zo frustrerend!!


79miranda79 (4.6 dagen geleden)
@sanne23 - “Hoii ik vroeg me af wat jullie...„
Persoonlijk vind ik het egoïstisch om door te roken en er dus op tegen. Helaas kan niemand het verbieden.~san~ (4.6 dagen geleden)
@mdn - “dag 23 en nog niet één posit...„
Ik heb ook ineens een lange cyclus. Altijd netjes rond de 30 dagen, vorige maand ineens 46! En nu ook al op dag 34.. Balen!piepje (4.7 dagen geleden)
@mdn - “dag 23 en nog niet één posit...„
Hier.ook na bbz 26 dagen afgelopen maand 30 nu ben ik op dag 28 sus ga er Vnuit dat ik 30 heb en oveluatie test werd ik niet wezer uitmdn (5.2 dagen geleden)
dag 23 en nog niet één positieve ovulatietest.. normaal had ik een cyclus van 28 dagen, afgelopen maand 33 dagen. betekent dus zeker dat mijn menstruatie bij +/- 33 dagen pas op komt dagen (tenzij we zwanger zijn hihi. iemand ervaring met ovulatietesten en ineens een langere cyclus hebben? (heb wel 5 december 2014 miskraam gehad) daarna normale 28 dagen behalve afgelopen maand dus.


hydro (5.2 dagen geleden)
@sanne23 - “Hoii ik vroeg me af wat jullie...„
Ik denk dat er hier niemand zal zeggen: `goh meid, maakt niet uit hoor`
Want het maakt wel degelijk uit. Aan de andere kant weet ik hoe moeilijk het is om te stoppen, zeker in tijden van stress. Eerst de tijd nemen om te stoppen en dan pas zwanger worden zou ik zeggen...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

In welke week/maand ben ik?Bevaldatum Laatste periode Ovulatie

Nauwkeurigere bevaldatum


Een alternatieve berekening van de bevaldatum, gebruikmakend van de Mittendorf-Williams methode vind je op `Alternatieve bevaldatum`


Naar boven Babybytes heeft Facebook en Pinterest!
Contact
In het Engels, Duits en op Mobiel
BabyBytes bv ©2014