Week 0 & 1

Menstruatie tot Ovulatie

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14.Het is je 2e zwangerschapsweek.

De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gramWeek 2 >

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken...
 

Wanneer ben je vruchtbaar?


Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

Foliumzuur

Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.

 

Week 2 >


Reacties (38)  Verversen

1 2 3 4 5 Volgende • mamaloni

  Hallo dames, met tranen in mn ogen beginnen we weer bij week 1. Hopen dat het deze maand wel lukt! Succes iedereen!

 • angelcastle3

  jij ook succes!

 • Sloffie911

  We zijn begonnen aan rond 11 hadden wel zoiets van we moeten eigenlijk nog maar even wachten een paar maanden ivm werk enz rond de dan eventuele uitgerekende datum en omdat de kans anders groot is dat een kleintje op de zelfde datum geboren word als m`n andere zoontje  Enkel toen ik 2 dagen geleden heel veel slijm verloor met een beetje bloed en buikpijn had ik zoiets van he de eerste keer dat ik duidelijk een ovulatie had dat we toch zoiets hadden van we proberen het weer gewoon lukt het niet is volgende maand weer een nieuwe poging

 • Lynn2

  Net positief getest!

  Ik schuif een paar weekjes door.

  Hoop dat jullie snel volgen!!

 • Jera

  gefeliciteerd meid!

 • Lynn2

  Dankjewel!

 • Vlinder88

  Gefeliciteerd!

 • Bridalmom

  Hallo mama`s (to be)!  Zijn hier mensen die ervaring hebben met ovulatie testen? Ik wil dit een maand proberen, maar zie door de bomen het bos niet meer. Clearblue is best duur, maar is deze wél duidelijk en betrouwbaar? Of moet ik gaan voor de goedkopere dipsticks met streepjes?

  Graag jullie mening/ervaring!

 • London27

  Ik had ook gekeken vr de clear blue Ovu testen maar ind.. Best duur! Dus ik koos voor het roze pakje kruitvat merk. 4 testen v gebruikt. Ik begon 2 dagen voordat de calculator app zei dat ik vruchtbaar zou zijn. Het streepje was echt knallend 2 dagen en daarna werden ze minder zichtbaar. En in een x zwanger.. Dus ik zeg doen

 • Lynn2

  He meiden,

  Eerder heb ik vaak meegekletst in de weken. Hoop dat t met de nieuwe babybytes ook wat drukker wordt in de weken.

  Ik verwacht woensdag mijn NOD. M`n cyclus schommelt nog wel een wat. We zijn niet actief bezig met zwanger worden, maar zien wel of en wanneer t zover mag zijn.

  Onze jongste is nu 9 maanden.

 • angeltje26

  goedemorgen dames

  gisteren was mijn NOD en tot nu toe nog geen spoor te bekennen van de rode duivels

  ik heb in oktober een mk gehad en heb pcos dus alles is heel moeilijk uit te rekenen Nou zijn we 4 jan in het ziekenhuis geweest bij afd fertiliteit en heb ik aankomende woensdag een echo omdat ze willen kijken hoe het allemaal eruit ziet van binnen

  nu heb ik niet echt klachten behalve beetje misselijk af en toe en wel veel steken gehad bij me lies en gisteren dan heel hele erge lage rugpijn . Nu wil ik geen test doen omdat ik die echo woensdag heb maar ik ben zo onzeker houdt me lichaam me voor de gek of is het wel echt zo :(

 • Vlinder88

  Ik zie je bericht nu pas! Hoe wad de echo??

 • Lynn2

  Hoe was je echo? Hoop op goed nieuws voor jou!

 • toet-

  eergisteren mn ei gehad.. we zijn inmiddels in ronde 12 en Had de laatste maanden nog weinig hoop.. maar deze maand zijn we er echt weer voor gegaan, dus vind het weer spannend!

  als het deze maand weer niet raak is gaan we naar de ha..

 • Vlinder88

  Dat is al een lange tijd! Ik hoop voor je dat een bezoek aan de huisarts niet nodig. Spannende dagen tot de 26ste!

 • toet-

  dat hopen wij ook inderdaad! heb er een goed gevoel bij deze maand! helaas heb ik dat eerder gehad, dus zou best weer hard tegen kunnen vallen! maar we duimen!

 • kiekeboee

  Wij zitten nu op het wachtbankje. Eergister mijn ovulatie gehad..ben benieuwd! *duimen*

 • toet-

  wij ook eergisteren ei! 26e nod! spannend weer!

 • kiekeboee

  Kunnen we elkaar de hand schudden dus. Ik ga de 25e samen met m'n vriend testen. Bij m'n vorige zwangerschap was hij er niet bij toen ik testte en ben er wel achter gekomen dat dit maar beter wel kan haha Wanneer ga jij testen?

 • Vlinder88

  Spannend!!!

 • toet-

  hihi, ik had vorige zs ook alleen getest, en ging smiddags bij mn zus een bakkie doen.. en aangezien wij echt alles delen en niks voor elkaar r geheim kunnen houden raadde zij het. stom stom stom! ze wist het dus eerder dan m'n man! oops! we weten het nog niet precies maar waarschijnlijk gaan we zaterdag testen! spannend hoor!! al last van symptomen?

 • kiekeboee

  hoow beetje laat met antwoorden.....had al wel last van symptomen ja. menstruatiekrampen terwijl ik nog niet ongesteld moest worden, qua eten en geurtjes ervan wat gevoeliger en af en toe wat misselijk. Herken het ook van mn vorige zwangerschap. De test was eigenlijk alleen maar weer een bevestiging. We zijn zwanger!!!!!!

 • Steph.

  Wij proberen al sinds april 2015.. maar deze maand doen we wat dingen anders.. mijn lichaam gaat weer beter.. en zit in me ovluatie dus vind t erg spannend

 • Vlinder88

  Fijn dat het beter gaat met je lichaam! Ben je dingen in voeding en vitamines gaan aanpassen???


1 2 3 4 5 Volgende