Hoofdmenu
· Home · Community · Zwanger worden · Zwangerschap · Baby's · Informatie · Blogs · FotoQuest · Babynamen · Zoeken · Geboortekaartjes · Chat

Sleep dit menu naar links en rechts voor meer secties


Zwanger worden
· Algemeen · Groepen: Zwanger worden · Ronde tot ronde · Ovulatiekalender · Ovulatieticker · Temperatuurkaarten


Zwangerschap
· Algemeen · Groepen: Zwangerschap · Week tot week · Zwangerschapsverloop · Bevaldata tijdlijn · Alternatieve bevaldatum · Zwangerschapstickers · ZwangerschapsfotoboekOud


Baby's
· Algemeen · Groepen: Baby 0-2 jaar · Babykamers · Maand tot maand · Nu jarig · Pas geboren · Vlinderpagina · BabyfotoboekOud


Babynamen
· Babynamen · Jongensnamen · Meisjesnamen · Babynaamgenerator · Top 50 jongens · Top 50 meisjes


Community
· Community · Groepen · Fotoclubs · Geboorteclubs · Blogs · FotoQuest · Babykamers · Nu online · Leden zoeken · Nieuwe leden


Aanmelden of

Lid wordenNaam: ww: Wachtwoord vergeten

Weken
0 & 1

Week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Geboren! Toon reacties uit alle weken
De eerste twee zwangerschapsweken beginnen bij dag 0.
Zodra je ovulatie plaats heeft gevonden zit je in week 2

Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Je baby wordt ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje geboren. Het is echter gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot deze bevruchting bij de zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap nog niet zwanger. De eerste 2 weken krijg je er gratis bij. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf die dag 40 weken bij optellen. Nadat het eitje bevrucht is duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt.

Week 0 begint met de nieuwe cyclus. De menstruatie is begonnen. Op dit moment weet je nog helemaal niet of er wel of geen zwangerschap aan zit te komen. Je lichaam wordt in de eerste 2 weken door de hormonen klaargemaakt om een eitje te laten 'springen'. In de eierstokken rijpt een aantal eicellen. De eitjes zijn op dit moment nog niet met het blote oog te zien. De eicel zit in een blaasje. Samen wordt dat een follikel genoemd. De follikel zal in één van de eierstokken rijpen van een primaire naar een rijpe follikel. Dit gebeurt direct na de menstruatie. De groei en rijping van de eicellen gebeuren onder invloed van hormonen. De follikel zelf is daar een belangrijke producent van, samen met het het luteﮩserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH). Hoe meer de follikel groeit, hoe meer oestrogeen hij afscheidt. Een grote hoeveelheid oestrogeen in het bloed be﮶loedt de baarmoederhals en de slijmprop die zich daar bevinden. Na zo'n 'oestrogeenpiek' treedt de ovulatie op, zo'n 24 tot 36 uur later, en duurt gemiddeld 48 uur. De follikel in de eierstokken groeit in minder dan 2 weken uit van enkele tienden van een millimeter, tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog.Na de eisprong vormt zich het 'gele lichaam' (corpus luteum). Het gele lichaam scheidt progesteron af. Progesteron is een hormoon dat het baarmoederslijmvlies gereed maakt voor de innesteling. Letterlijk betekent dit 'voor zwangerschap'. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt verschrompelt dit gele lichaam en volgt na 14 dagen de menstruatie. Vaak wordt er gedacht dat de ovulatie 14 dagen na de menstruatie plaats vindt, maar het is dus 14 dagen voor de menstruatie.
Voorbeeld: Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, ovuleer je op de 14e dag. Maar heb je altijd een cyclus van 32 dagen, dan ovuleer je pas op de 18e dag! Vrijen rondom de 14e dag heeft dan weinig zin als je zwanger wilt raken...

Wanneer ben je vruchtbaar?


Als je graag zwanger wilt worden, kan het handig zijn om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent het meest vruchtbaar in de 3 dagen voor de ovulatie, tot 2 dagen erna. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer je een eisprong zult hebben, alleen achteraf.
Er zijn echter wel speciale ovulatietesten. Die werken bijna hetzelfde als de bekendere zwangerschapstesten. Alleen meten deze niet het hCG (humaan chorion gonadotrofine) maar het LH. Bij 2 donkere streepjes weet je dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten, en kun je dus 'aan de slag'.
Bij een zwangerschapstest daarentegen, geeft een 2e streepje aan of het hCG hormoon in je lichaam zit, en je dus zwanger bent. Het maakt in dat geval niet uit of het een heel licht streepje is of juist een donkere. Als je niet zwanger bent, kan er ook geen hCG worden gevonden, dus zal je ook geen 2e streepje zien verschijnen. Zelfs geen lichte.

Foliumzuur


Het wordt aangeraden om al voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Deze vitamine B zit in bruin brood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het verstandig om het te slikken in de vorm van pillen die verkocht worden in de drogisterij en zonder recept te verkrijgen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel) 'waterhoofd' en schisis ('hazenlip') bij je baby aanzienlijk (met 60-70%). Blijf het slikken tot je minimaal 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad om foliumzuur de gehele zwangerschap, en daarna, te blijven gebruiken.Reacties uit de geboorteclub


Archief reacties week 1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

LeMe86 (57.5 dagen geleden)
Na vele zwangerschapskwaaltjes en 2 dagen overtijd was ik er van overtuigd dat het raak zou zijn ( had geen ervaring met `ontpillen`) maar helaas vanmorgen ongesteld geworden... wat kan je lichaam je toch voor de gek houden !


meetje23 (57.6 dagen geleden)
@incognod - “@meetje23 - “@incognod - “...„
Wanneer ga je testen ? Ik heb eind deze week mijn nod dus ben benieuwdjessicaatje (58 dagen geleden)
@7puttertjes - “@jessicaatje - “@7puttertjes...„
ik heb zojuist beetje gegoogled en er zijn erg veel vrouwen met een cyclus van 42 dagen nog zwanger geworden. het is maar net de vraag wanneer je klust natuurlijk. hihi. hier is het nu sinds een week zeker wel gewenst en gewild, dus we zullen zien. die testen leg ik apart, want die geven me 0% vertrouwen. ik moet wel ff zeggen dat ik vandaag echt een zwanger gevoel heb, maar dat zou net zo goed hormonen kunnen zijn die overhoop liggen (huil zomaar en dan depri en dan weer een hoog libido) ik hoop voor je dat je snel weer zwanger bent en natuurlijk zou een jongen dan wel erg leuk zijn naast de meiden in huis. zeker voor de papa. mijn vader is met 4 vrouwen in huis opgegroeid (mam+3 dochters) en hij vond het wel erg leuk dat zijn eerste kleinkind gelijk een jongen was :) en na nog een kleinzoon van mijn zus kwam bij ons een meisje en ook die was weer erg welkom. nu maakt het ons niks uit wat er komt maar zal het een leuk idee vinden als sophie 2 broers heeft die op haar letten als ze eenmaal ouder is succes!!! ik duim voor je mee hopelijk zie ik snel een posi test van je7puttertjes (58 dagen geleden)
@jessicaatje - “@7puttertjes - “@jessicaatje...„
echt wel, en toen wilde ik absoluut niet zwanger worden, dus heb af en toe behoorlijk in de piepzak gezeten. Nu is het wel zo dat de kans dat je - als je cyclus langer dan 42 dagen is - zwanger kan worden bijna nihil, dus ik heb toen maar een paar pakjes kruidvat 2v5 ingeslagen en op dag 43 getest. Dan was ik weer gerust Maar nu mag ik wel weer zwanger zijn, hoor! Ben me nu aan het verdiepen in het krijgen van een jongetje (stiekem manliefs grote wens, want het is hier 3 meisjes + mama tegen 1 jongen + papa).

jessicaatje (58.5 dagen geleden)
@7puttertjes - “@jessicaatje - “zijn er hier...„
Jeetje dat zijn belachelijke lange cyclussen geweest. Gaf je ook wel onzekerheid of je zwanger was of niet? Of viel dat nog wel mee? Want wij zijn al wel bezig. Nu is het maar afwachten en nog eens afwachten. We zullen het wel zien.jessicaatje (58.5 dagen geleden)
@MomOfJase - “@jessicaatje - “zijn er hier...„
oke raar zo`n vrouwen lichaam. Geen touw aan vast te knopen. Vanmorgen weer gestest en weer negatief. Stiekem hoop ik meer maarja ik wacht gewoon af en zie wel wanneer ik weer eens ongesteld wordt. Ik denk al wel de eisprong gehad te hebben, maar ook dat weet ik niet zeker.JB88 (58.9 dagen geleden)
@boystars - “Hoihoi ` wij zijn bezig voor o...„
Zaadcellen blijven 3-5 dagen `goed`. Maar ik zou voor de eisprong om de dag gemeenschap hebben,dan is er een goede kans!7puttertjes (59.3 dagen geleden)
@Jmha - “Vannacht miskraam dus meld ik ...„
sterkte met de verwerking, neem alsjeblieft je tijd! Ik ben van de digitale knuffels... Wij hopen voor nummer 5 te gaan, maar pas vanaf oktober. xxx7puttertjes (59.3 dagen geleden)
@jessicaatje - “zijn er hier moeders die na de...„
Mijn cyclus bleef bij de laatste meer dan 6 maanden uit, en de eerste cyclus daarna duurde 69 (!) dagen, daarna 42 en sinds een jaar tussen de 30 en 32 dagen, ik moet wel zeggen, ik heb 22 maanden bv gegeven... xMomOfJase (59.4 dagen geleden)
@jessicaatje - “zijn er hier moeders die na de...„
Mijn cyclus deed na de zwangerschap ook raar. Eerst was ik om de week ongesteld en daarna duurde mn cyclus langer. Denk dat ik 10 maanden na de bevalling weer op 28 dagen zat.
Heb je er al een testje aan gewaagd?jessicaatje (59.5 dagen geleden)
zijn er hier moeders die na de bevalling een lange cyclus hadden? ik heb tot 4 maanden bv gegeven en twee maanden later ben ik voor eerst ongi geworden. dit duurde echter 25 dagen. deze cyclus draai nu inmiddels door tot vandaag dag 39. ik wil echt weten of meerdere vrouwen ineens een lange cyclus hadden gehad. ikzelf had voorheen 28 dagen cyclus en na me eerste kind is dat ook zo doorgegaan. maar dit keer snap ik er helemaal niks meer van. mijn man en ik zijn ook wel weer sinds een maand proberen om zwanger te worden. maar als we niet weten wanneer de eisprong is (geweest) tja.... zal het zo zeggen wordt beetje gaar hahah :) graag hoor ik jullie ervaring


MomOfJase (59.9 dagen geleden)
Mn ei is voorbij, net laatste gerichte klus poging gedaan voor deze ronde. Ik schuif morgen door naar week 2.


deb1990 (60.1 dagen geleden)
@Jmha - “@deb1990 - “Wat erg sterkte....„
Dank je. Jij ook, maar ik weet niet wanneer me eisprong is ivm mijn lange bloeding,Jmha (60.2 dagen geleden)
@deb1990 - “Wat erg sterkte. Ik heb afgelo...„
Bah, 7 weken is langer dan bij mij. Ik hoop dat het snel weer lukt voor je!Jmha (60.2 dagen geleden)
@incognod - “@Jmha - “Nee, ik was gelukki...„
Dank je. Is toch fijn om te lezen dat ik niet alleen ben. Je wilt er gewoon niet over zeuren bij anderen.MomOfJase (60.3 dagen geleden)
@LeMe86 - “@MomOfJase - “@LeMe86 - “s...„
Heel erg slim en super knap hihi.MomOfJase (60.3 dagen geleden)
@Mijnliefstekids - “Goedemorgen dames ik heb een v...„
Woensdag de 12e zou ik er mee beginnen als ik jou was.incognod (60.3 dagen geleden)
@7puttertjes - “@incognod - “@7puttertjes - ...„
Ook dat is herkenbaar. Niet verwacht dat ik me zo zou voelen nu dat we eindelijk aan het proberen zijn, maar we blijven er niet mee doorgaan net zolang totdat ik zwanger ben mocht het niet vlot lukken. De komende maanden proberen we het, maar zodra het te druk wordt (mijn man is een eigen bedrijf begonnen en de opdrachten beginnen binnen te lopen) dan houdt het op. Het is raar om me zo te voelen na dit al zo lang gewild te hebben. Nu dat het zover is kan ik het ineens een stuk makkelijker naast me neerleggen dan verwacht.incognod (60.4 dagen geleden)
@Jmha - “Nee, ik was gelukkig maar 5 we...„
Heel herkenbaar! Hier hetzelfde gehad, onverwachts zwanger, vmk gehad en hoewel mijn man het jammer vond wou hij niet meer. Nu een jaar verder zijn we weer aan het proberen, maar het is anders dan bij de andere kinderen. Ik heb het idee dat hij het voornamelijk doet omdat ik het al zo lang echt graag wil. Niet dat hij niet meer wil, anders had hij gewoon `nee` gezegd, maar voor hem is het goed zoals het is. Anyway, geef het tijd. Voor zowel je eigen verwerking als dat je je man de tijd geeft eea te overdenken.incognod (60.4 dagen geleden)
@Mijnliefstekids - “Goedemorgen dames ik heb een v...„
Wat is je cyclus (hoeveel dagen)?LeMe86 (60.4 dagen geleden)
@MomOfJase - “@LeMe86 - “spannende dagen.....„
Ik wacht nog een paar daagjes... bij mijn vorige zwangerschappen had ik ook pas laat HCG in mn urine...anders loop ik mezelf alleen maar gek te maken ben ik bang..Mijnliefstekids (60.4 dagen geleden)
Goedemorgen dames ik heb een vraagje ik ben 3 augustus ongie geworden tm vandaag wanneer kan ik dan het beste met ovulatie testen beginnen? Alvast bedankt


Jmha (60.4 dagen geleden)
Nee, ik was gelukkig maar 5 weken maar het doet toch pijn. De zwangerschap was een verassing. We hebben 3 gezonde kindjes dus heb ik al veel geluk. Mijn man vind het zo goed al is hij wel verdrietig, hij wil liever niet nog een keer proberen maar ik kan het niet zomaar naast me zetten. Moeilijk allemaal.


deb1990 (60.5 dagen geleden)
Wat erg sterkte. Ik heb afgelopen zondag een miskraam gehad met 7 weken zwanger te zijn geweest. Daarvoor bloedde ik een week oud bruin en bijna een week rood bloed. Sinds gisteren weer proberen zwanger te raken. Alleen geen idee wanneer nu mijn eisprong is.


MomOfJase (60.6 dagen geleden)
@LeMe86 - “spannende dagen... morgen mn N...„
En? Heb je getest?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende

In welke week/maand ben ik?Bevaldatum Laatste periode Ovulatie

Nauwkeurigere bevaldatum


Een alternatieve berekening van de bevaldatum, gebruikmakend van de Mittendorf-Williams methode vind je op `Alternatieve bevaldatum`


Naar boven Babybytes heeft Facebook en Pinterest!
Contact
In het Engels, Duits en op Mobiel
BabyBytes bv ©2015