Naar de reacties

9 Weken zwanger

Week 9 begint bij zwangerschapsdag 63 en loopt tot dag 70.Het is je tiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 3 centimeter
Gewicht van je baby: 2 gram

Deze week ontstaan de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Ook heeft de baby nu de meeste interne organen, hoewel er nog veel werk moet worden verricht totdat deze af zijn. Ogen en oren ontwikkelen zich nu snel, en ook de beginselen van het skelet zijn aanwezig. De vingers zijn nu duidelijk zichtbaar, en de teenkootjes zijn ook al aanwezig. De handjes zijn echter nog kleiner dan een erwtje! De geslachtsdelen zijn deze week klaar. De beenderen beginnen al harder te worden. De 20 kiemen waar de tandjes zullen ontstaan beginnen zich nu ook te ontwikkelen. Voorlopig blijft dit zo doorgaan totdat de tandjes zullen doorkomen, dus dit duurt nog wel even!

Het embryo begint steeds meer op een mensje te lijken, en het staartje is ook bijna verdwenen. Wat later de oogleden zullen worden, is nu alleen een laagje huid dat de ogen bedekt. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn nu duidelijker, en ook het gezichtje is wat verfijnder. Het is aan de buitenkant nog niet te zien, maar het oortje is zich ook flink aan het ontwikkelen.

De ontwikkeling van de handjes en voetjes gaat in deze en de volgende week ook vliegensvlug. In slechts drie dagen gaat het naar een volledig uitziend handje met vingers en voetje met teentjes. 

9-weken-zwanger-baby

De baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een ei. Daarin zit een kindje van slechts 3 centimeter! Als je nu al dikker wordt, is dat niet door de grootte van de baby. Je darmen kunnen opgeblazen zijn, en ook kan het zo zijn dat je vocht vasthoudt.

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verkoudheid en een verstopte neus. Dat komt door de hormonen en is heel normaal bij zwangere vrouwen. Je kunt ook sneller een bloedneus krijgen dan anders.

Na deze 9e week is de baby geen embryo meer. Vanaf nu noemen we het een foetus...
 

Reageer in `9 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (3091)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • mamaliekje

  Ik ga hier ook maar mee kletsen. Ben lang weg geweest, maar kan nu toch wel wat mensen gebruiken die in dezelfde fase zitten. Ik ben nu 9 weken en 4 dagen zwanger. Maar door 2 miskramen sinds april (zwanger-missed abortion-gelijk weer zwanger-miskraam-gelijk weer zwanger) ben ik onwijs bang. Heb met 7 weken en 6 dagen een goede echo gehad. Klopte volgens de termijn, mooi kloppend hartje te zien ook. Maar nu ga ik me toch weer zorgen maken. Ik vind mezelf niet misselijk genoeg, wat ik bij mijn dochters heel erg was, en bij de eerste miskraam een teken was dat het hcg niet opliep. Nu ben ik wel stukken misselijker dan toen, maar het wordt niet erger en dat maakt me bang. Bij mijn jongste dochter toonde ik al heel erg rond week 9. Nu zie ik echt niet zo veel. Vrijdag heb ik weer een echo. Ik ben zo enorm bang voor weer een miskraam. Ik weet dat de kans iets groter is door 2 voorgaande miskramen, maar dat de kans ook weer wat af is genomen door een goede echo met 8 weken. Hebben jullie ook zoveel last van de onzekerheid? Ik word er gek van... het beheerst soms mijn hele dag.

 • Tinne86

  Ik begrijp je. Heb ooit ook een m.a. gehad en je voelt je weken lang voor schut gezet door jezelf. Toch vind ik niet dat je misselijkheid als graadmeter mag zien of t goed zit of niet. Bij mijn dochter had ik veel minder kwaaltjes dan nu. Nu ben ik (volgens berekening) 7+6 en bijna elke voormiddag best misselijk maar 2 weken geleden was de misselijkheid soms nog wa erger dan nu. Toch vrijdag een mooie echo gehad. Kan ook dat je / je lichaam er na een tijdje beter mee om kan gaan, denk ik dan.

 • mamaliekje

  Ja misschien heb je ook wel gelijk... je probeert waar je maar kan zekerheid te zoeken... zodat je voor je gevoel nog iets van controle hebt. Maar die hebben we gewoon niet.

  Dat is het... je voelt je behoorlijk belazert door jezelf. Dat je al weken super gelukkig loopt te zijn met niks.

 • Tinne86

  klopt helemaal.
  hoe erg het ook is dat velen van ons weten hoe dit voelt...over een nieuwe zwangerschap heb je toch weer niets te zeggen. Vertrouwen op je lichaam dat het doet wat het beste is voor jezelf en het vruchtje. (wat moeilijk is na een m.a.). je zoekt idd zekerheid maar die heb je nooit...niet als je geen kwaaltjes hebt maar ook niet als je er wel hebt. bij mij is nu de misselijkheid ietsje beter maar daarentegen heb ik wel vaker honger (zelfs als ik 's nachts wakker ben omdat ik voor de zoveelste keer moest plassen), ik slaap slecht en ben erg moe overdag. maar ook die dingen kunnen als je niet zwanger bent ook...
  ik zeg gewoon vaak tegen mezelf dat ik kan kiezen tussen stress hebben omdat het weer fout kan gaan OF vertrouwen op mn lichaam. dan toch maar het laatste... stress is immers ook niet goed.
  ik leef nu ook van dag tot dag en probeer mn gedachten op iets anders te zetten. nog een 4-tal weken zal het zeker nog zo zijn.
  veel succes en heb vertrouwen in jezelf.
  jij mag gelukkig vrijdag 'al'...ik 1 oktober om 19.30u 's avonds.

 • mamaliekje

  Pfff... super stom hoor. Maar ik ga nog liever een dag later voor een echo maar dan in de ochtend, dan een dag eerder laat op de dag. Slopen vond ik het om de dag dan door te komen.

  Maar je hebt gelijk hoor! Je hebt de juiste instelling. Hopelijk wordt al ons wachten weer beloont.

 • Staart-meesje

  Ik snap je goed. Heb ook een missed abortion gehad. Daarna een half jaar gewacht. Nu 8 weken zwanger en afgelopen week met 7.4 een prima echo gehad. Nu totaal niet misselijk wat ik wel bij mijn dochter had. Bij mijn missed abortion werd mijn misselijkheid ook niet sterker. Wat ik toen wel had was ergens een bepaalde zekerheid dat t niet goed was. En dat gevoel heb ik nu niet. Wel onzekerheid maar niet t onderbuik gevoel dat t echt niet goed is. Wat er ook gebeurt je hebt er geen controle over. Probeer zoveel mogelijk je gedachten positief te houden en te verzetten. Bepaalde reserve gevoel voor de komende echo is prima. Mr heb vertrouwen in wat je aankunt.

 • mamaliekje

  Ik snap precies wat jij bedoelt. Toen ik bij mij ma zat te wachten op de echo appte ik mijn beste vriendin en zei: ik heb niet het idee dat ik naar mijn kindje ga kijken zo... en dat bleek dus te kloppen want er was helemaal geen kindje. Maar soms is je angst zo te verwarren met een voorgevoel. Want bij deze zwangerschap heb ik een beter gevoel. Op sommige momenten. En op een ander moment overtuigt mijn angst me er weer van dat het toch niet goed zit. Maar het is wel fijn het er even over te kunnen hebben.

  Gefeliciteerd met je zwangerschap! Fijn dat het weer gelukt is. Hoe is dat bij jou ma gegaan? Ik duim voor je! Dat je fluitend je 9 maanden door komt 😄

 • Staart-meesje

  Dat hoop ik voor jou nu natuurlijk ook.
  Ik kwam achter de ma bij 10 wk. Toen had ik mijn eerste echo. Maar mijn onderbuik gevoel was dus al de hele tijd slecht en ik baalde toen vooral dat ik niet beter nr mijzelf had geluisterd. En eerder een echo had gevraagd. Ze (3 vruchtjes!) waren al rond 6 weken gestopt mr hadden nog niet losgelaten.
  Heb daarna dus medicatie gekregen om t los te laten.

 • mamaliekje

  Pffff... wat heftig zeg! Maar is lastig hoor. Want je wil ook hoop houden dat het toch goed zit. En dan laat je je makkelijk overtuigen. Ik was ook boos op mijn vk. Want ik heb gevraagd of ik een echo mocht omdat het me niet lekker zat. Maar het mocht niet. En toen heeft mijn vriend gebeld want die vond dat ze me serieus moesten nemen. En die heeft ze overtuigt dat het echt niet nodig was. “Ik ben helemaal gerustgesteld” zei hij... “jij ook?”... Ik antwoord van niet maar dat ik blij was dat hij zich geen zorgen meer maakte. En 2 weken later bleek ik gelijk te hebben. Toen kwam er wel echt boosheid. Niet omdat ze er iets aan hadden kunnen doen, maar omdat ze me niet serieus namen en ik wél gelijk had gehad. Ik ga daar ook niet meer heen.

 • mama-van-danique
  Vandaag 9 weken en een goede echo💪🎉❤️ Zo blij en weer opgelucht
 • Staart-meesje

  Helemaal in t hoekje verstopt. Fijn. Gefeliciteerd

 • Moeder33

  Gefeliciteerd

 • MariDg

  Gefeliciteerd!

 • Ava84

 • Fien-29

  Zijn er boeken die jullie aanraden? Is ons eerste kindje en we willen ons toch goed inlezen

 • Capricorn

  Vandaag eindelijk de eerste echo gehad. Alles zag er goed uit! Zelfs nog even in 3d mogen spieken. Zo schattig!

  Wel zit er een cyste op mn eierstok. Iemand daar ervaring mee? Ze zei dat dat geen kwaad kon en dat hij vanzelf wel zou verdwijnen.

 • mamaliekje

  Ik had bij beide dochter een cyste in de eierstok. Is meestal hormonaal. Dus door de zwangerschapshormonen. Ik ben daardoor wel in het ziekenhuis onder behandeling gekomen. Ze kijken dan af en toe of ie niet groeit. Maar na een tijdje is je kindje te groot en kunnen ze niks meer zien.

 • mamaliekje

  Ik had bij beide dochter een cyste in de eierstok. Is meestal hormonaal. Dus door de zwangerschapshormonen. Ik ben daardoor wel in het ziekenhuis onder behandeling gekomen. Ze kijken dan af en toe of ie niet groeit. Maar na een tijdje is je kindje te groot en kunnen ze niks meer zien.

 • Miss898

  Volgendsmij kan de cyste geen kwaad ik heb er ook een op me eierstok ongeveer 2 bij 2, daar zeiden ze verder ook niks van, ik heb het eerder gehad en had er pijn van en is toen met een kijkoperatie verwijderd. Nu heb ik er geen last van

 • MariDg

  Gefeliciteerd!

 • Viv86

  Hallo week 9. Wat voel ik me beroerd. Overgeven, misselijk heel de dag door. Lig veel op bed. Hoop zo dat het snel beter gaat

 • Mms39

  Kan je de hand schudden, komt goed😉

 • Miss898

  Ik had bericht gekregen dat er irregulaire antistoffen zijn Gevonden in mijn bloed en het gaat om antistof m, nu moest ik weer opnieuw bloedprikken, is iemand hier bekend mee? En of dit schadelijk is voor de baby?

 • Capricorn

  Hoi week 9! Aanstaande maandag dan eindelijk de eerste echo. Hopelijk is alles goed!

  Wat ben ik beroerd. Zo moe en misselijk de hele dag. Heb van de huisarts emesafene voorgeschreven gekregen en dat haalt de scherpe randjes eraf. Maar de misselijkheid gaat niet weg en ik geef nog steeds over. Had gehoopt dat het wat beter zou helpen. Inmiddels vliegen de kilo's er ook weer af (vorige zwangerschap 9 kilo afgevallen in de eerste 16 weken). Hopelijk gaat het snel beter. Kan ik ook wat meer genieten van deze uk en heeft mijn dochtertje weer wat meer aan haar mama. :)

 • Miss898

  Ah wat vervelend.. hopelijk voel je je snel beter😊 ik heb alleen last van extreme vermoeidheid mijn dochtertje heeft nu ook niet veel aan me, kan alleen maar liggen en de hele dag door gapen

 • Miss898

  Hallo week 9🤗

 • Mms39

  Welkom🤗


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 9

De bevaldatum van leden die 9 zwanger zijn is van dinsdag, 23 april 2019 tot en met maandag, 29 april 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50