Naar de reacties

9 Weken zwanger

Week 9 begint bij zwangerschapsdag 63 en loopt tot dag 70.Het is je tiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 3 centimeter
Gewicht van je baby: 2 gram

Deze week ontstaan de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Ook heeft de baby nu de meeste interne organen, hoewel er nog veel werk moet worden verricht totdat deze af zijn. Ogen en oren ontwikkelen zich nu snel, en ook de beginselen van het skelet zijn aanwezig. De vingers zijn nu duidelijk zichtbaar, en de teenkootjes zijn ook al aanwezig. De handjes zijn echter nog kleiner dan een erwtje! De geslachtsdelen zijn deze week klaar. De beenderen beginnen al harder te worden. De 20 kiemen waar de tandjes zullen ontstaan beginnen zich nu ook te ontwikkelen. Voorlopig blijft dit zo doorgaan totdat de tandjes zullen doorkomen, dus dit duurt nog wel even!

Het embryo begint steeds meer op een mensje te lijken, en het staartje is ook bijna verdwenen. Wat later de oogleden zullen worden, is nu alleen een laagje huid dat de ogen bedekt. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn nu duidelijker, en ook het gezichtje is wat verfijnder. Het is aan de buitenkant nog niet te zien, maar het oortje is zich ook flink aan het ontwikkelen.

De ontwikkeling van de handjes en voetjes gaat in deze en de volgende week ook vliegensvlug. In slechts drie dagen gaat het naar een volledig uitziend handje met vingers en voetje met teentjes. 

9-weken-zwanger-baby

De baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een ei. Daarin zit een kindje van slechts 3 centimeter! Als je nu al dikker wordt, is dat niet door de grootte van de baby. Je darmen kunnen opgeblazen zijn, en ook kan het zo zijn dat je vocht vasthoudt.

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verkoudheid en een verstopte neus. Dat komt door de hormonen en is heel normaal bij zwangere vrouwen. Je kunt ook sneller een bloedneus krijgen dan anders.

Na deze 9e week is de baby geen embryo meer. Vanaf nu noemen we het een foetus...

Blijven sporten tijdens je zwangerschap (zolang het kan natuurlijk ;)) Bij Perry Sport vind je een mooie collectie passende sportoutfits
 

Reageer in `9 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2662)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Kelliejj

  Vandaag precies 9 weken! Voel me gelukkig steeds wat beter, minder moe. Wel met momenten heel misselijk. Ook mn darmen spelen op, heb echt een buikje. Over 1,5 week de 2de echo❤️. Zo leuk!!

 • Jti-gl

  Gelukkig dat je je wat beter voelt.. Hier helaas nog steeds erg misselijk. Ik begin ook last van mn darmen te krijgen! Wat leuk! Dat schiet op.. Wij hebben dinsdag de 2e echo!

 • mom2be18

  9 weken hier alweer. En wat ben ik blij dat me hormonen nu zich beetje gedeisd houden

 • Moon88

  Hoi,
  Wat is het rustig in deze week. Nog meer dames die 9 weken zwanger zijn?
  Hoe is het met jullie?
  9 weken, het begint eindelijk iets te worden. 😀

 • MBL84

  Hoi! Ja vind ik ook al,erg rustig hier😁. Ik ben vandaag 9 weken +3 dagen. Over ruim 2 weken de termijnecho. Heb al wel een vroege echo gehad met 7 weken omdat mijn cyclus onregelmatig was. Hopelijk is alles goed bij de volgende echo. Ben erg moe en misselijk ondanks tabletjes Emesafene. Maar denk ook dat het komt doordat ik nog 2 kinderen rond heb lopen😉. En hoewel de kwaaltjes volop gieren door mijn buik, blijf ik nerveus voor de echo. Hoe voel jij je?

 • Moon88

  Wat grappig. Ik heb ook al twee kinderen. Een zoontje van 6 en een dochter van bijna 4.
  Hou oud zijn jouw kinderen? En heb je het ze al verteld dat ze een broertje of zusje krijgen?
  Ik heb al heftige en onzekere weken achter de rug. Vanaf week 5 al bloedverlies en bij 7 weken al een echo (ivm eerdere miskraam in nov bij 15 weken) op die echo zagen we twee vruchtzakjes. Eentje leeg en de ander een kloppend hartje. Ik heb nog steeds elke dag bruin of rood bloedverlies. Ik heb ook veel buikpijn, (kan ook door mn spastische darmen komen). De kans op een miskraam is groter en elke wc bezoek vind ik spannend. We hebben al 3 goede echo’s gehad, maar ik durf nog steeds niet te vertrouwen.
  Gelukkig deze keer niet echt ziek. Alleen ontzettend moe en heel erg duizelig.
  Als ik te lang niks heb gegeten, dan word ik wel misselijk. Maar dat is snel te verhelpen.
  Bij de vorige zwangerschap ook enorm veel gespuugd en maagzuur. Toen had ik idd ook veel medecijnen.
  Hopelijk over twee weken weer een goede echo en dat de misselijkheid voor jouw wat gaat afnemen.
  Ik moet nu ook twee weken wachten voor de volgende echo. Wat duurt het een eeuwigheid zeg. Normaal zit er 4 weken tussen, ik weet het, maar door alles wat ik heb meegemaakt en het bloedverlies nu, vind ik het enorm spannend.

 • MBL84

  Oh wat heftig inderdaad, snap dat het erg onzeker is. Dat bloedverlies komt door het afstoten van het lege vruchtzakje? Leuk dat je ook al mama bent van 2☺. Bij mij zijn ze 7 jaar en 3 jaar. Vind het wachten op de volgende echo ook echt een eeuwigheid duren maar goed. De kinderen vertellen we het na de echo over 2 weken, dan ben ik rond de 12 weken en uit de 'gevarenzone' en dan is denk ik wel een buikje zichtbaar, kan mijn broeken bijna niet meer dicht krijgen hihi. Directe familie weet het wel. Bij jou?

 • Moon88

  Ow ja, bloedverlies komt idd waarschijnlijk van het andere vruchtzakje. Het duurt nu alleen al 4 weken. Emotioneel schrik ik gewokn elke jeer en ben ik mezelf aan het oppeppen dat er niks ergs is.

 • Moon88

  Haha ja leuk he. Doordat ik al enkele echo’s heb gehad en ze dus extra naar de bso of kinderdagverblijf gingen hadden ze al snel in de gaten dat er iets was. Ze bleven maar vragen stellen over de dokter. ‘Mama, waar heb je pijn?’ ‘Wat zei de dokter?’ Enz. Na een poosje wist ik niet meer wat te vertellen, dus toen hebben we het ze vorige week verteld.
  Doordat ik al een miskraam heb gehad, wat ze ook hebben meegekregen, weten ze dat het nog spannend is of dit kindje het wel gaat redden.
  Haha ja dat wachten duurt idd een eeuwigheid. 😉
  Haha ja die strakke broeken vind ik nu ook niet meer fijn maar mn darmen zijn ook behoorlijk van slag en opgezet. Wat zal ik blij zijn als ik straks weer lekker die zwangerschapsbroeken aan kan 😉

 • MBL84

  Ja dat is begrijpelijk, op een gegeven moment zijn al je 'smoesjes' op.
  Dat schrikken bij iedere keer bloedverlies zou ik ook hebben, echt killing maar zolang het geen stelsels zijn en buikkrampen, blijven ademen...
  Toen wij de echo hadden met 7 weken zei de echoscopiste dat ze geen kindje zag... Maar ze dacht dat ik verder was dan wat ik beweerde. Ze ging daarna een inwendige echo doen en toen was er duidelijk een boontje te zien met krachtige hartklopjes. Vond het echt niet fijn die eerste 10 minuten. Kon wel janken. Die angst dat het bij de volgende echo mis is zit nu dus geestelijk in mij te knagen... blijf positief. Voel me zwanger, eet nu zelfs havermoutpap terwijl ik dat echt verafschuw normaal gesproken haha... 😁

 • Two-blondies

  Laatste dagje week 9
  Volgende week vrijdag weer een echo. Hopelijk is nog steeds alles goed. Blijf t eng vinden

 • ciiska

  Afgelopen maandag onze eerste echo gehad💕.
  Zo verbaasd over wat we zagen. Zo compleet al😍.
  Over 2 weken krijgen we onze termijnecho. Ik kan niet wachten😊

 • Jusme

  Vandaag een super mooie echo gehad! Het hartje klopte goed en de kleine bewoog. Zo bijzonder!

 • Yuul

  Bijzonder he! 😊 Heel fijn dat je een goede echo hebt gehad.

 • Mil1989

  Woehoe, vandaag een super mooie echo gehad! Het hartje kloptte goed en het was al een beetje aan het bewegen, bijzonder om te zien :) ik was 1 dag verder dan ik dacht, dus zat eigenlijk helemaal goed met de weken.

 • Jenanes

  Wat fijn!

 • Yuul

  Vraagje aan jullie, hoe staan jullie tegenover de NIPT test?

 • Swaentje

  Wij willen geen NIPT. Ons kindje is hoe dan ook welkom maar wat voor ons ook een belangrijke reden is: bij een afwijkende uitslag is nog lang niet zeker dat het kindje één van de trisomie soorten heeft. Daar is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie voor nodig en die geven beide een verhoogde kans op een miskraam. Dat risico willen we niet nemen...

 • Mil1989

  Wij hebben besloten om het niet te doen, voor ons zou het gevoel niet anders zijn. 20 weken echo doen we wel, daarop kunnen ze ook al veel zien en kunnen we ons alsnog 'voorbereiden'.

 • Linda-pinda

  Wij hebben de test wel gedaan inclusief nevenbevindingen. We hebben dit gedaan omdat mijn man dit erg graag wou. En de luxe er is om het al zo vroeg te laten onderzoeken . Nu was bij ons de test negatief en het kindje zover gezond. Met de 20wk echo kunnen de wel meer onderzoeken.. maar mijn man wou niet zo lang wachten.

 • Marrit27

  Besloten om het niet te doen. Omdat ikbij de gyn loop krijg ik meer controles en is de 20 weken echo nog uitgebreider. Als er dan toch iets mis is wordt het vast opgemerkt. Ook dan is het kindje welkom, als het een goeie kans op een leven heeft. Goh pittig onderwerp eigenlijk. Ieder zn eigen keus, en t lijkt me aan de ene kant zeer fijn om te weten dat alles oke is, maar t zou me ook veel kopzorgen geven als je weet dat het niet oke is. Lastig..

 • mom~l~t~

  hier ga ik ook even volgen
  bij de 2 vorige zwangerschappen ook niets extra gedaan buiten de nekplooimeting. maar nu zit ik toch ook een beetje in twijfel.
  1) omdat we inmiddels 2 gezonde kindjes hebben en hun wereld uiteraard ook volledig op hun kop zou staan moest bij een 3de kindje een afwijking zijn
  2) woon in België en inmiddels wordt het hier terugbetaald, je moet enkel zelf 8,68 euro betalen.
  om de 2de reden denk ik dan waarom zouden we het niet doen, kost uiteindelijk nix en bij een goede uitslag kunnen we uiteindelijk al wel wat geruster zijn. Langs de andere kant denk ik dan ook, stel de uitslag is niet goed, wat zouden we dan doen, krijgen we de moeilijke beslissing om al dan niet zwangerschap af te breken . Ik weet het niet meer

  en uiteraard is een goede nipt ook geen garantie dat het kindje volledig gezond is

 • Yuul

  Jullie eigen bijdrage is idd heel laag, volgens mij is de eigen bijdrage in nl 172 euro. Niet dat dat voor mij een reden zou zijn om het niet te doen.
  Het blijft lastig, een zwangerschap afbreken doe je niet zomaar, maar een kind op de wereld zetten met ernstige beperkingen vind ik ook wel heftig, hoeveel levensvreugde heeft zo'n kindje denk ik dan. Ook voor mij en mijn man trouwens.

 • Maz

  Daar ben ik ook heel benieuwd naar. Vorige twee zwangerschappen geen combinatietest gedaan ivm te onzekere uitkomst. Nipt is daarin echt anders. Ma ja verandert dat mijn keuze?? Ik ben er nog niet uit.

 • Yuul

  Ik denk ook wel dat ik de test ga doen, het geeft misschien ook wel wat rust als de test goed is. Als de test wel een afwijking geeft, ja dan weet ik eigenlijk niet. Ligt er denk ik ook wel aan wat voor afwijking het is en welke vervolg onderzoeken nodig zijn.

 • PatriciaOV

  Ik ga zeker voor de NIPT test. Ik heb bij de andere twee de combinatietest gedaan en wil ook nu van te voren weten of onze uk een afwijking heeft of niet. Met twee gezonde meiden weet ik ook niet wat ik zou doen als het kindje inderdaad een afwijking heeft. Maar alles stap voor stap. Ik moet me daar nu vooraf al niet druk over gaan maken. Niet goed voor de kleine in mijn buik.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 9

De bevaldatum van leden die 9 zwanger zijn is van zaterdag, 17 november 2018 tot en met vrijdag, 23 november 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50