9 Weken zwanger

Week 9 begint bij zwangerschapsdag 63 en loopt tot dag 70.Het is je 10e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 3 centimeter
Gewicht van je baby: 2 gram< Week 8Week 10 >

Deze week ontstaan de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Ook heeft de baby nu de meeste interne organen, hoewel er nog veel werk moet worden verricht totdat deze af zijn. Ogen en oren ontwikkelen zich nu snel, en ook de beginselen van het skelet zijn aanwezig. De vingers zijn nu duidelijk zichtbaar, en de teenkootjes zijn ook al aanwezig. De handjes zijn echter nog kleiner dan een erwtje! De geslachtsdelen zijn deze week klaar. De beenderen beginnen al harder te worden. De 20 kiemen waar de tandjes zullen ontstaan beginnen zich nu ook te ontwikkelen. Voorlopig blijft dit zo doorgaan totdat de tandjes zullen doorkomen, dus dit duurt nog wel even!


Het embryo begint steeds meer op een mensje te lijken, en het staartje is ook bijna verdwenen. Wat later de oogleden zullen worden, is nu alleen een laagje huid dat de ogen bedekt. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn nu duidelijker, en ook het gezichtje is wat verfijnder. Het is aan de buitenkant nog niet te zien, maar het oortje is zich ook flink aan het ontwikkelen.

De ontwikkeling van de handjes en voetjes gaat in deze en de volgende week ook vliegensvlug. In slechts drie dagen gaat het naar een volledig uitziend handje met vingers en voetje met teentjes. 

9-weken-zwanger-baby

De baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een ei. Daarin zit een kindje van slechts 3 centimeter! Als je nu al dikker wordt, is dat niet door de grootte van de baby. Je darmen kunnen opgeblazen zijn, en ook kan het zo zijn dat je vocht vasthoudt.

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verkoudheid en een verstopte neus. Dat komt door de hormonen en is heel normaal bij zwangere vrouwen. Je kunt ook sneller een bloedneus krijgen dan anders.

Na deze 9e week is de baby geen embryo meer. Vanaf nu noemen we het een foetus.
 

< Week 8Week 10 >


Reacties (705)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • p0ekiej

  Vandaag aangekomen in week 9, dinsdag de 2de echo met precies 10 wk. Zo leuk weer een date met de kleine. Hier ook de hele dag misselijk vooral smorgens, maar hou me zo vast aan al die kwaaltjes dan weet ik zeker dat het dit keer wel goed mag gaan. Jullie het de fam al verteld?

 • Proud Mommy and Daddy

  Hier weten alleen mijn ouders het nog. Ik wil met de Kids nog even wachten tot na de echo volgende week woensdag ik ben na m'n mk van vorig jaar nog best onzeker. Dus hoop dat volgende week woensdag weer alles goed mag zijn..

 • Imamaj

  Bij ons weten de familie en vrienden het al. Wij konden niet zwijgen

 • Proud Mommy and Daddy

  In week 9 beland ♡ volgende week woensdag de termijn echo zo spannend hoop dat alles dan nog goed is met de kleine. Verder heb ik last van avond misselijkheid pff kan dan slecht eten en dan later weer honger maar krijg er niks in.. overdag met vlagen en nog steeds moe.

 • baby-bak14

  Joeppie vanmorgen een goede echo gehad, alleen de baby was heel eigenwijs en druk aan het bewegen dus moeilijk om te meten.. dus nu 2 dagen terug gezet.. maar liever 2 dagen terug en dat alles maar goed is!

 • sanneW31

  Wat fijn! En idd vooral belangrijk dat het goed is!

 • baby-bak14

  Ja echt zooo blij! Hoe voel jij je nu?

 • sanneW31

  Wat fijn! En idd vooral belangrijk dat het goed is!

 • PatriciaOV

  Ik verhuis door naar week 10. (Eigenlijk gister al! )

 • sanneW31

  week 9 alweer! Vakantie is ook begonnen, gelukkig maar want ik weet niet of ik het nog twee weken stil had kunnen houden op m'n werk!
  Per dag heel wisselend hoe ik me voel...maar er zitten dagen tussen
  Iig heeeel blij dat we weer een weekje verder zijn!

 • Jen88

  Maandag ga ik door naar week 10.. Ongelooflijk! Ben toch beetje terughoudend en afwachtend.. Omdat ik 3 mk heb gehad bij 5/6 weken ben ik voorzichtig.. Kan ik eigenlijk zeggen weet je wat ik ga genieten er kan op dit moment niet veel mis gaan of ben ik terecht voorzichtig? En zakt de misselijkheid en moeheid bij jullie al een beetje of nog geen verschil?

 • Ram2012

  Whiehoeee! Net de termijn echo gehad, kleine was goed gegroeid! Morgen 10 weekjes!

 • Trotsemama14

  Ooh de termijnecho al ja?? Dat is snel! Nu dus datum vastgesteld op 16/02? Hoever dacht je zelf dat je was?? Fijn dat kleintje goed gegroeid was heerlijk.om te mogen kijken

 • Ram2012

  Ja die termijnecho is lekker vroeg ja! Ik dacht zelf een week verder te zijn maar was bij de vorige echo een week terug gezet, dat bleek toen toch goed gemeten dus uitgerekende datum blijft 16-02!

 • love-life-2

  Goed nieuws, fijn! Wij mogen de 28e

 • Elineockhuijsen

  Spannend donderdag eindelijk mijn eerste echo, heb er super veel zin in

 • PatriciaOV

  Gisteren in week 9 beland. Woensdag intake VK. Leuk, leuk!

  Meer dames wisselende kwalen? Soms nergens last van, maar soms ook de hele dag met vlagen misselijk. Borsten dan weer pijnlijk, dan weer helemaal niets. Echt om onzeker van te worden. Vanmorgen weer overgegeven, dat vind ik haast prettig, omdat ik dan weer een soort van gerust gesteld wordt.

 • Ram2012

  Ja ik ook hoor! Gister een dag dat ik echt misselijk was en duizelig en vandaag op een gegeven moment echt nergens last van! Wel al dagen knallende koppijn!

 • SST-17

  Hoi ik ben 'nieuw' hier, heel leuk dat je woensdag je intake had, ik ook diezelfde dag! Ja ik heb altijd wel klachten, moe, misselijk, vocht vasthouden...maar ik heken het willen voelen van kwaaltjes heel goed. Want dan zou het nog allemaal goed moeten gaan!? Wanneer heb je je termijnecho?

 • PatriciaOV

  Ik heb vandaag de termijnecho. Spannend! Wel pas vanavond om 19:40, dus nog even geduld hebben.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende