5 Weken zwanger

Week 5 begint bij zwangerschapsdag 35 en loopt tot dag 42.Het is je 6e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 2 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram< Week 4Week 6 >

Hoe voel je je?


De symptomen zijn vaak nog het zelfde als vorige week. Misschien krijg je wat meer last van het hCG hormoon, dat verantwoordelijk is voor de zwangerschapskwaaltjes. Sommige vrouwen kunnen ook hoofdpijn krijgen door de stijging van het aantal hormonen in hun lichaam. Er zijn ook vrouwen die helemaal geen symptomen hebben. Die komen de eerste weken gemakkelijk door, zonder spugen en duizeligheid. Als je niets voelt hoef je dus helemaal niet ongerust te zijn. Als er geen extreem bloedverlies is, geen extreme buikpijn en geen koorts wordt er gewoon rustig afgewacht.

5-weken-zwanger-symptomen


 

Baby


De 5e week is weer een belangrijke week. Er wordt een begin gemaakt van de aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel. Het is verbazingwekkend hoeveel er in zo'n korte tijd al is ontwikkeld bij het kindje. In een paar weken is hij van twee losse cellen tot een embryo met beginnende armpjes en beentjes getransformeerd! Vorige week leek de baby nog meer op een kikkervisje, nu zie je al bobbeltjes ontstaan waar de armen en benen zich zullen gaan vormen. De baby is nu zo groot als een rijstkorrel, ongeveer 2 millimeter, en zou dus met het blote oog te zien kunnen zijn.

Bij een inwendige echo kun je al onderscheid maken tussen het hoofdje en het stuitje. De ruggegraat begint zich te ontwikkelen. Het hartje begint deze week heel voorzichtig te kloppen.

5-weken-zwanger-baby

Naast roken en het drinken van alcohol, kan je nu ook beter geen kattenbak verschonen! In de ontlasting van katten kan een parasiet zitten die toxoplasmose veroorzaakt. Dit zit trouwens ook in rauw vlees zoals filet americain of tartaar, en is schadelijk voor je kindje. Als je in de tuin gaat werken, trek dan handschoenen aan, om te voorkomen dat je in aanraking komt met ontlasting van katten. Voor volwassenen is de parasiet onschadelijk, maar bij een ongeboren baby kan hij ernstige afwijkingen veroorzaken!! Ook sommige zachte kazen waarbij op de verpakking `au lait cru` staat kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je baby. Deze producten kunnen namelijk besmet zijn met de listeria bacterie. Let er verder op dat je niet te veel orgaanvlees eet, zoals lever en niertjes. Hier zit namelijk veel vitamine A in. Ook dat is niet goed voor de baby.

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland. Uit hormonen in deze urine worden geneesmiddelen gemaakt die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier dus stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen.

< Week 4Week 6 >


Reacties (2547)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • Bloem34

  Hoi ladies

  Hebben jullie ook zo weinig last van symptomen. Ik heb af en toe kramp in m'n buik.
  Wordt hier erg onzeker van, zeker omdat het de eerste keer is misgegaan. Deze vrijdag afspraak bij de gyn.

 • Proudmommy1008

  Oh men lekker last van me hormonen huilbuien nu al en zo ontzettend moe smiddags meer mensen hier last van? Ene kant geeft me dit een fijn gevoel omdat ik dan weet dat het goed zit daar binnen

 • LuNoDa

  hier vandaag 5 weken en 3 dagen zwanger van nr 4 .
  vind het allemaal heel spannend, beetje het gevoel van: het is al 3 keer goed gegaan en 3 gezonde dochters, tarten we het lot dan niet, door nog voor een 4de te gaan ,ook al was het een verrassing , welkom is het zeker wel.
  ook ben ik heel benieuwd naar de reacties als we het (mocht het goed gaan ) vertellen aan familie, ik verwacht hele verschillende reacties.

 • Bluebelleke

  Vandaag 5 weekje van ons 5de schatje, volgende week eerst echo. Wat gaat de tijd toch langzaam...
  Gefeliciteerd iedereen!!

 • Sandr

  Wow 5e al wat gaaf! Gefeliciteerd! Geniet er van!

 • UmmAb

  ik heb vandaag een echo gehad met 5 weken en bleek dus een dreigende miskraam te zijn vrucht was veelste klein ofzo. nu geloof ik het zelf nog niet omdat het zo klein en moeilijk is iemand hier ervaring mee?

 • Pebbles33

  Is wel gek, want bij mij was weinig tot niets te zien. Ik mag over 2 weken terugkomen, dus wel raar dat het bij jou te klein zou zijn terwijl bij de meeste nog niet eens iets te zien is!

 • UmmAb

  ik kon dus of afwachten tot volgende week of gelijk pilletje krijgen en heb gekozen voor pilletje weet niet of dat verstandig is ben echt verward hierdoor

 • Pebbles33

  Wat voor pilletje?

 • UmmAb

  om een miskraam opgang te laten brengen

 • mommyfrom2

  Klopt hoor ik had ook met 5 weken gekeken was nog niks te zien toen stelde ze mij ook de keuze pil of wachten.... Na 2.5 week erg bloed dus kijken of alles weg was en toen ineens kloppend hartje toen was ik dus 8 weken zo bedoelde ik het smile

 • mommyfrom2

  Ik zou toch afwachten. Tegen mij zeiden ze 3 jaar geleden hetzelfde ik heb nu een zoontje van 2 jaar. Ik wil je geen hoop geven maar het is mogelijk. Wij gingen namelijk na 3 weken op echo omdat ik heel veel bloedverlies had en keken of het weg was en ineens was er een kloppend hartje.... heel veel succes met je beslissing

 • Pebbles33

  En toch vind ik dat raar na een 5 weken echo. Ik zou ook wachten.. Bij mijn 5 weken echo is nog bijna niets te zien!

 • Beebjenr-2

  Heb je het pilletje al ingenomen? Anders zou ik zeker wachten..

 • Pebbles33

  Hallo Dames, ik heb een vraagje.. Doordat ik vorige keer een miskraam heb gehad en ik onder controle moet blijven bij de gynaecoloog, mocht ik vandaag (Precies 5 weken) voor een echo komen, helaas was daar weinig op te zien, hij dacht wel iets te zien, maar durfde het niet met zekerheid te zeggen. Ik mag over 2 weken terugkomen.. De symptomen zijn er wel: gevoelige borsten, last van buik en onderrug en moe. Iemand hier ook ervaring mee, met een vroege echo van 5 weken. Klopt het dat hij nog niets ziet? Maak me beetje zorgen. :(

 • Realjen

  Ik mag om die reden inderdaad pas rond 6 7 weken komen. Om kans op onduidelijkheid te verkleinen

 • Pebbles33

  Ik kwam eigenlijk voor iets anders, maar kwam er achter dat ik zwanger was, dus keek hij meteen even. Vandaar.. Maar ik lees overal dat t vaak voorkomt. M'n borsten zijn O pijnlijk en ik kan de hele dag wel slapen, dus ik ga er wel vanuit.

 • Proudmommy1008

  Kan kloppen idd je kan echt pas wat zien bij ongeveer 6 weken

 • Pebbles33

  Ik moet me ook niet zo druk maken

 • joycelove

  dag dames, even een vraagje. ik heb bijna geen symptomen meer.
  Mijn tepels zijn beetje gevoelig wel last van me rug en kleine steekjes in de lies en wat moe maar verder niks.
  Hebben sommige van jullie dit ook ??
  ik maak me niet ongerust wat het voelt goed, heb geen raar gevoel.
  mag 12 september voor mijn eerste echo..

 • Eljo

  Had je eerder wel symptomen dan? Bij mij duurde t ook even en de ene dag had ik hele zere borsten en daarna niks meer. Volgens mij is er nog niet veel over te zeggen ... Fijn dat je 12-9 al een echo krijgt! Bij ons doen ze dat pas bij 10 weken

 • joycelove

  ik had eerder wel symptomen.

 • Pebbles33

  Heb ik ook. Mijn borsten deden erg zeer, ik voelde de banden in m'n buik. Voel nu bijna niks meer. :( frustrerend he... Grrrr....

 • Eljo

  Hmmm, vreemd. Ik heb wel dat mijn borsten soms minder pijn gaan doen, andere symptomen worden juist meer... Nou dames, niet teveel piekeren hoor!! Bij zorgen even de verloskundige bellen ! Sterkte

 • vds_charlotte

  Hej, buiten moe en pijnlijke borsten heb ik ook helemaal niets van symptomen... Maar, mijn regels zijn toch nog steeds niet doorgekomen en ook geen ander bloedverlies ofzo gehad, dus t zal allemaal wel in orde zijn! Bij mijn eerste zwangerschap de eerste zes weken niets van symptomen gehad, en vanaf week 7 supermisselijk... Hopelijk vaart het deze keer niet zo... Ik mag ook op 12/9 naar de gynaecoloog, spannend!!

 • Eljo

  Dag dames, hoe gaat het met jullie? Hier begint de misselijkheid door te komen. Hoewel het erg vervelend is geeft het me wel het gevoel dat het goed gaat daarbinnen!!

 • stan5

  ooh echt? wat vervelend. Ik ben mijn vorige zwagerschap, 9 maanden misselijk en erg ziek geweest. Nu nog steeds geen las, dus hoop dat de misselijkheid niet later op komt. Gember en munt thee hielp toen een beetje. Succes!!

 • Eljo

  O nee... Dat is vreselijk naar! Ik hoop ook echt dat t weg blijft bij jou! Jakkes, ik vond 16 weken al vreselijk!!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende