Naar de reacties

5 Weken zwanger

Week 5 begint bij zwangerschapsdag 35 en loopt tot dag 42.Het is je zesde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 2 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Hoe voel je je?

De symptomen zijn vaak nog het zelfde als vorige week. Misschien krijg je wat meer last van het hCG hormoon, dat verantwoordelijk is voor de zwangerschapskwaaltjes. Sommige vrouwen kunnen ook hoofdpijn krijgen door de stijging van het aantal hormonen in hun lichaam. Er zijn ook vrouwen die helemaal geen symptomen hebben. Die komen de eerste weken gemakkelijk door, zonder spugen en duizeligheid. Als je niets voelt hoef je dus helemaal niet ongerust te zijn. Als er geen extreem bloedverlies is, geen extreme buikpijn en geen koorts wordt er gewoon rustig afgewacht.

5-weken-zwanger-symptomen


Baby

De 5e week is weer een belangrijke week. Er wordt een begin gemaakt van de aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel. Het is verbazingwekkend hoeveel er in zo'n korte tijd al is ontwikkeld bij het kindje. In een paar weken is hij van twee losse cellen tot een embryo met beginnende armpjes en beentjes getransformeerd! Vorige week leek de baby nog meer op een kikkervisje, nu zie je al bobbeltjes ontstaan waar de armen en benen zich zullen gaan vormen. De baby is nu zo groot als een rijstkorrel, ongeveer 2 millimeter, en zou dus met het blote oog te zien kunnen zijn.

Bij een inwendige echo kun je al onderscheid maken tussen het hoofdje en het stuitje. De ruggegraat begint zich te ontwikkelen. Het hartje begint deze week heel voorzichtig te kloppen.

5-weken-zwanger-baby

Naast roken en het drinken van alcohol, kan je nu ook beter geen kattenbak verschonen! In de ontlasting van katten kan een parasiet zitten die toxoplasmose veroorzaakt. Dit zit trouwens ook in rauw vlees zoals filet americain of tartaar, en is schadelijk voor je kindje. Als je in de tuin gaat werken, trek dan handschoenen aan, om te voorkomen dat je in aanraking komt met ontlasting van katten. Voor volwassenen is de parasiet onschadelijk, maar bij een ongeboren baby kan hij ernstige afwijkingen veroorzaken!! Ook sommige zachte kazen waarbij op de verpakking `au lait cru` staat kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je baby. Deze producten kunnen namelijk besmet zijn met de listeria bacterie. Let er verder op dat je niet te veel orgaanvlees eet, zoals lever en niertjes. Hier zit namelijk veel vitamine A in. Ook dat is niet goed voor de baby.

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland. Uit hormonen in deze urine worden geneesmiddelen gemaakt die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier dus stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen.

Reageer in `5 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (8072)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Daaan

  Hoi allemaal!
  We hebben al een zoontje van 3, en na een miskraam in april kan ik weer zeggen dat ik zwanger ben.
  Erg spannend allemaal, maar volgende week 27 juni een echo !
  Ik weet niet precies hoever ik ben maar ergens tussen 5 1/2 week en 6 1/2 !

  Vind het leuk om weer mee te kletsen en te zien hoe het met anderen gaat!

  Groetjes Daniëlle

 • mama-van-danique

  Wow gefeliciteerd! 🎉 Wanneer had je een MK in april? Ik 27 april, hopelijk nu ook weer raak🤞

 • Bapao

  Woensdag een vervroegde echo!

  Heb sinds zaterdag af en toe een roze sliert bij plassen, en lage rugpijn. Verder voel ik me nog prima. Pijnlijke boobs van hier tot gunter 😬

 • Bloempje1003

  Spannend! Hopelijk is alles goed.

 • Fleur14

  Spannend!

 • Ava84

  Ik ga jullie verlaten. Vanmorgen in het ziekenhuis geweest na een nacht vol krampen. (op mijn verjaardag notabene)... hcg is teveel gedaald en mijn baarmoeder leeg. Dinsdag nog extra mijn eierstokken checken ivm eventuele buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ik zou vandaag 6 weken zijn. Niet dus.
  Lieve schatten, fijne zwangerschap, en vertrouw ten alle tijde op je gevoel en intuïtie. Dat laat je nooit in de steek! Wens jullie het allerbeste! X

 • Mama_JL

  Wat erg.. heel veel sterkte!

 • Bapao

  Onee! sterkte!

 • Fleur14

  Oh nee wat erg! Sterkte

 • Havikje84

  Jeetje.... sterkte!!

 • SabrinaC

  ☹ sterkte

 • Lieve88

  Oh jeetje meis. Heel veel sterkte!

 • alicjaaa

  Wat naar zeg!😔 heel veel sterkte!❤️

 • Havikje84

  Ik mag me ook vandaag melden in week 5🤗 De misselijkheid word gelukkig al wat minder verder echt onwijs moe, echt niet normaal. Soms wat last van me borsten, maar mag niet klagen. 16 juli pas me eerste echo, ik kan niet wachten om ons wondertje te zien.

 • Anke2

  In week 5 aangekomen. Nog niet veel kwaaltjes alleen pijnlijke tepels met blauwe aders, moe en veel dromen! Nog dames met weinig klachten?

 • Bapao

  Alleen maar moeee. En sinds gister behoorlijk pijnlijke boobs. Verder niks!

 • Ava84
  Nou das vreemd... vond net nog een testje... denk even doen voor de gein. Is ie gewoon vele malen lichter (onderste) dan afgelopen week! Ook al zou er iets niet goed zijn dan daalt HCG toch niet zo snel? Pfff... had ik beter niet kunnen doen. Werkt niet mee aan de onzekerheid 🤔
 • Bapao

  Hmm da's niet zoals verwacht.. ik heb geen idee hoe snel hcg zou dalen. Ga je er overmorgen weer een doen?

 • Anke2
  Hoever ben je juist? Ik heb 'et ook eentje gedaan met middag urine
 • Ava84

  Zie nieuw bericht hierboven

 • Bapao

  Ik blijf me maar zorgen maken. Bij elk krampje in mijn rug of als ik ff niet moe ben, of geen last heb van mijn boobs. Alles brengt me aan de twijfel.. om gek van te worden! Nu ook van donkerdere afscheiding, wat moet ik ermee? Voor mijn eerste had ik 6 miskramen achter elkaar, na de eerste kreeg ik meteen en zonder problemen de tweede, en een paar jaar terug heb ik nog een abortus laten doen, dus ik heb nooit meer een miskraam gehad, en toch die angst.

 • Ava84

  Oh het is alsof ik mezelf hoor. We zitten echt in hetzelfde schuitje. Gelukkig heb ik minder miskramen gehad. Maar de eerste verloren bij 16 weken, toen zonder problemen 2 en 3, januari weer miskraam en nu even lang zwanger dan jij... killing soms hè meis?

 • Bapao

  Om gek van te worden! Mag straks ff langs de huisartsenpost om een plasje te laten checken. Ik heb vaak een stille blaasontsteking, dat zou de roze afscheiding en lage rugpijn kunnen verklaren.

 • Ava84

  Hou je me op de hoogte?

 • Bapao

  Aan urine niet veel de zien met dipstick, de arts wilde wel ff een kijkje nemen of ik bloed in mijn (ahum) vagina heb, maar dat leek me niet nodig. Zwz was het roze ook wel echt heel licht en had ze bij wat afscheiding afnemen ook geen uitsluitsel kunnen geven dus zag er het nut gewoon niet van in. Ik mag morgen een potje Ochtendplas langsbrengen om op kweek te zetten, dan zouden ze een blaasontsteking beter kunnen opsporen. Het komt er eigenlijk op neer dat we nog moeten wachten. Bij bloedverlies zou ik wel het noodnummer van de VK bellen, maar voor roze afscheiding ga ik ze op zaterdag niet lastigvallen.

 • Ava84

  Ik probeer het ook een beetje los te laten. De afscheiding lijkt roze/donkerder dan voorheen maar misschien zit ik mezelf ook wel helemaal gek te maken. Sowieso kunnen wij (na miskramen) niet meer onbevangen zwanger zijn lijkt het wel. Net als jij kennen we de keerzijde. We blijven vertouwen. Nog steeds gaan er heel veel zwangerschappen wél goed!

 • Fleur14

  Komt goed! Fijn dat ze het voor de zekerheid gaan controleren

 • lavinia-22

  De tijd gaat zeker traag ik heb ook pas 5 juli echo en dan nog erbij einde van de dag om half 5 pas.
  Vind het super spannend

 • Bapao

  Wij mogen gelukkig al om 9.15!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 5

De bevaldatum van leden die 5 zwanger zijn is van woensdag, 13 februari 2019 tot en met dinsdag, 19 februari 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50