5 Weken zwanger

Week 5 begint bij zwangerschapsdag 35 en loopt tot dag 42.Het is je 6e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 2 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram< Week 4Week 6 >

Hoe voel je je?


De symptomen zijn vaak nog het zelfde als vorige week. Misschien krijg je wat meer last van het hCG hormoon, dat verantwoordelijk is voor de zwangerschapskwaaltjes. Sommige vrouwen kunnen ook hoofdpijn krijgen door de stijging van het aantal hormonen in hun lichaam. Er zijn ook vrouwen die helemaal geen symptomen hebben. Die komen de eerste weken gemakkelijk door, zonder spugen en duizeligheid. Als je niets voelt hoef je dus helemaal niet ongerust te zijn. Als er geen extreem bloedverlies is, geen extreme buikpijn en geen koorts wordt er gewoon rustig afgewacht.

5-weken-zwanger-symptomen


 

Baby


De 5e week is weer een belangrijke week. Er wordt een begin gemaakt van de aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel. Het is verbazingwekkend hoeveel er in zo'n korte tijd al is ontwikkeld bij het kindje. In een paar weken is hij van twee losse cellen tot een embryo met beginnende armpjes en beentjes getransformeerd! Vorige week leek de baby nog meer op een kikkervisje, nu zie je al bobbeltjes ontstaan waar de armen en benen zich zullen gaan vormen. De baby is nu zo groot als een rijstkorrel, ongeveer 2 millimeter, en zou dus met het blote oog te zien kunnen zijn.

Bij een inwendige echo kun je al onderscheid maken tussen het hoofdje en het stuitje. De ruggegraat begint zich te ontwikkelen. Het hartje begint deze week heel voorzichtig te kloppen.

5-weken-zwanger-baby

Naast roken en het drinken van alcohol, kan je nu ook beter geen kattenbak verschonen! In de ontlasting van katten kan een parasiet zitten die toxoplasmose veroorzaakt. Dit zit trouwens ook in rauw vlees zoals filet americain of tartaar, en is schadelijk voor je kindje. Als je in de tuin gaat werken, trek dan handschoenen aan, om te voorkomen dat je in aanraking komt met ontlasting van katten. Voor volwassenen is de parasiet onschadelijk, maar bij een ongeboren baby kan hij ernstige afwijkingen veroorzaken!! Ook sommige zachte kazen waarbij op de verpakking `au lait cru` staat kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je baby. Deze producten kunnen namelijk besmet zijn met de listeria bacterie. Let er verder op dat je niet te veel orgaanvlees eet, zoals lever en niertjes. Hier zit namelijk veel vitamine A in. Ook dat is niet goed voor de baby.

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland. Uit hormonen in deze urine worden geneesmiddelen gemaakt die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier dus stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen.

< Week 4Week 6 >


Reacties (2270)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • Vonks

  Maandag moet ik bij de gynaecoloog komen. Onze zwangerschap is ontzettend welkom, maar wij zouden pas na volgende maand beginnen met oefenen voor een tweede. Ik moest dan ook stoppen met mijn medicatie voor familiaire hypercholestemie. Er bestaan zeldzame gevallen dat het meditatiegebruik op invloed kan zijn van de foetus. Ik schrok toen de internist het zei. Voel mij dan ook best gespannen voor de komende periode.

  Lieve groetjes

 • Patricia2016

  Hebben jullie dat ook? Ik ben zo bang dat ik niet meer zwanger ben of bang dat ik een miskraam krijg een soort angst ik voel me verder goed geen misselijkheid wel moe en veel plassen en een soort bandenpijn. Ik ben blij als ik 11 augustus de echo heb om te kunnen zien dat er echt iets zit.

 • stay

  Gefeliciteerd met je zwangerschap! jaa heb ik ook hoor. Ik heb helemaal geen kwaaltje meer, we zullen het zien, komt vast goed :)

 • Patricia2016

  Bedankt ja ik probeer ook zo te denken positief jij ook gefeliciteerd met je zwangerschap

 • Zeepje

  Hier ook die enorme onzekerheid hoor. Angst wil ik het niet noemen. Ik probeer me in alles te focussen op het feit dat wij over 8 maanden gewoon pappa en mamma zijn en ik Kerst dit jaar mag beleven met een babybump. We denken wel reëel en weten dat een miskraam mogelijk is, maar gaan er vanuit dat het allemaal gewoon in orde is. Positieve vibes (klinkt heel zweverig, sorry) maken het allemaal toch een stuk leuker en het wachten wat minder erg.

 • Natjesenne

  Pff heb enorm veel buikpijn
  We moeten vandaag naar de gynaecoloog om te zien of het geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap is

 • Zeepje

  Oh bah, wat naar. Fingers crossed dat er niets aan de hand is en het 'gewoon' zwangerschapsbuikpijntjes zijn. Hoe laat moet je naar de gyn?

 • Natjesenne

  Om 14.40u

 • Chan1986

  Gedver!!! Ik zal mee duimen dat alles goed is....

 • Melesi

  Oei... Succes! Ik duim dat alles oké is. Houd ons maar op de hoogte.

 • mumush

  Hoe is het gegaan?

 • JulieP

  Hallo iedereen! Ik weet sinds gisteren dat ik opnieuw zwanger ben! Het is een hele bizarre situatie want ik was 6 weken geleden zwanger en heb een missed abortion gehad. Niets van bloeding waardoor ik eergisteren toch eens heb gebeld naar mijn gynaecoloog en die zei van doe maar eens een nieuwe test :) en ja idd, opnieuw zwanger :) :) :)

 • Melesi

  Proficiat En hopelijk is het deze keer een plakkertje

 • mumush

  Jeeeeeejj!!!

 • Lovely_me

  Vandaag een enorme huilbui gehad.. Ik vind al die onzekerheid zoo moeilijk.. Mijn man had het even te verduren.. Hoe gaan jullie met alle onzekerheden om?

 • rooslimburg

  ik schijn ook af en toe vreslijk onuitstaanbaar te zijn :-) al vind ik dat zelf natuurlijk helemaal niet. ik ben o vd zenuwen ook. deze eerste periode is niet leuk. genieten is er nog niet bij. Ik google me gek en dat is ook niet goed om te doen want daar lees je ook allemaal ellende waardoor ik me nog onzekerder ga voelen. Maar juist denk ik omdat we emotioneel enz zijn dat onze hormonen op volle toeren draaien en dat dus eigenlijk juist alleen maar een goed teken is toch?

 • Lovely_me

  Ik Google de meest rare dingen en ben niet altijd blij met het resultaat.. Het is zoo moeilijk en je kan t met niemand delen. 2 hele goede vriendinnen van mij zijn ook zwanger.. Zal zo blij zijn als ik t ze kan vertellen!

 • rooslimburg

  ik schijn ook af en toe vreslijk onuitstaanbaar te zijn :-) al vind ik dat zelf natuurlijk helemaal niet. ik ben o vd zenuwen ook. deze eerste periode is niet leuk. genieten is er nog niet bij. Ik google me gek en dat is ook niet goed om te doen want daar lees je ook allemaal ellende waardoor ik me nog onzekerder ga voelen. Maar juist denk ik omdat we emotioneel enz zijn dat onze hormonen op volle toeren draaien en dat dus eigenlijk juist alleen maar een goed teken is toch?

 • mumush

  Na twee miskramen binnen 4 maanden is het echt spannend. Durf er.niet meer op te hopen. Logde is en mijn oude gegeven stonden er nog in. Ik zou nu 34 weken zijn. Geen last van de bortsen dit keer terwijl ik dat.met mijn zoontje en twee miskramen wel erg had. Zooo banng

 • Stay

  Snap ik! Gefeliciteerd met je wangerschap en hopelijk een plakker! Die onzekerheid is killing, maar laaat je niet gek maken, want je kunt er helaas niets aan doen als het mis gaat :(

 • mumush

  Thxx voor jou ook he..

 • Lovely_me

  Jeetje, wat heftig! Ik kan me goed voorstellen dat je de symptonen zo veel mogelijk wil voelen. Wees blij dat je je borsten niet zo voelt, die van mij voelen als twee jeukende opgeblazen blauwe plekken. :(

 • mumush

  Dan voel je je wel zwanger he :) succes ermee dat kadidd erg vervelend zijn soms, zelfs met slapen( al helemaal als je een buikslaper bent) ;)

 • rooslimburg

  ik heb precies hetzelfde gehad. ook 2 miskramen en 2 buitenbaarmoederlijke. Ik had ook mijn oude gegevens er nog in staan. confronterend is dat he? Ik ben ook vreselijk onzeker en bang en met elk krampje of pijntje denk ik oh nee dit gaat fout. maandag mag ik voor mijn eerste echo en dan HOOP ik zo dat een een kloppend hartje zie.

 • mumush

  Ik hoop het ook voor je! Heb je verder wel symptomen? Ik heb net de resultaten van gisteren en mijn hgc is maar 76, wat op zich kan voor 5 weken maar wel aan de lage kant is. Maandag weer bloed laten prikken. SLOPEND!

 • deblok

  hcg waardes 18e was het 69 de 20e was het 125 en de 25e was het 540.....
  heb sins vorige week vrijdag al beetje bloeding met vegen dan beetje bruin oud bloed dan soms roze achtig ... ook afgelopen vrijdag een eerste echo gehad (inwendig) en ze konden alleen een verdikte baarmoederslijmvlies zien... ik wil gewoon weten hoe ver ik nu ben en of alles goed gaat ik kan er zo slecht tegen tegen die onzekerheid .

 • Lovely_me

  Met weke test meet je de waarde van je hcg?

 • Lovely_me

  Sorry ik had een hele tekst maar aleen mn laatste vraag staat er... Ik had vandaag een enorme huilbui, ik vind al dat wachten en onzekerheid zooo verschrikkelijk.. Maar aangezien je hcg blijft stijgen zal het wel goed zitten toch?? Ik zou t ook graag weten, vandaar de vraag waarmee meet je de waarde van je hcg?

 • deblok

  Door bloed te laten nemen bij de dokter en de volgende dag krijg ik de uitslag

 • mumush

  Hoe is het nu? Heb gisteren ook hgc laten prikken en het was 76. ,wat op zich wel kan maar niet bijster hoog is voor nu. Maandag weer laten prikken

 • deblok

  Me hcg was laatste keer 540 heb nog steeds lichte bloed afscheiding... moet donderdag weer hcg laten meten en inwendige echo

 • Love4ever

  Ik kom me ook aanmelden nu 5 weken en 1 dagen zwanger
  Af en toe wel een zeurend gevoel in de buik met bepaalde bewegingen meer hier last van?

 • Stay

  Yes, darmen zijn lekker in de weer! Hihi gefeliciteerd met je zwangerschap. We zijn even ver :)

 • Lovely_me

  JA heb precies hetzelfde en idd ook 5 weken en 1 dag.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende