36 Weken zwanger

Week 36 begint bij zwangerschapsdag 252 en loopt tot dag 259.Het is je 37e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 45 centimeter
Gewicht van je baby: 2900 gram< Week 35Week 37 >

De baby, die al bijna klaar is om ter wereld te komen, zal nu wel ingedaald zijn in je bekken. Het lijkt dan of je buik heel laag 'hangt'. Na het indalen kan de baby niet meer van positie veranderen. Het wordt steeds krapper, en de bewegingen zullen minder worden.

Geen enkele vliegtuigmaatschappij zal je nu nog meenemen. Logisch, want de kans op een vliegtuigbevalling wordt erg groot, en daar zit je vast zelf ook niet op te wachten.

Vluchtkoffertje

Zet alvast een koffertje of tas klaar voor als je naar het ziekenhuis moet om te bevallen, ook als je van plan bent om thuis te blijven. Zo staat alles alvast klaar, mocht je onverwachts toch naar het ziekenhuis moeten. Je weet tenslotte nooit hoe een bevalling zal verlopen. Ga er tijdens het inpakken vanuit dat jij en je baby 1 nacht in het ziekenhuis blijven. Zo heb je in ieder geval genoeg bij je. Denk aan de volgende dingen:

Voor jou

 • Shirt of nachtjapon om in te bevallen
 • Pyjama of nachtpon voor als je na de bevalling een nachtje moet blijven
 • Sokken (veel vrouwen krijgen het koud na de bevalling)
 • Genoeg ondergoed (waar ook het kraamverband in past)
 • Toiletspullen (tandenborstel, tandpasta, haarborstel, elastiek voor je haar, shampoo, zeep etc.)
 • Slippers en/of pantoffels
 • Eventueel een badjas
 • Schone kleding voor als je het ziekenhuis verlaat


Voor de baby

 • Minimaal 2 rompertjes en pakjes
 • Mutsje
 • Sokjes (als het pakje geen voetjes heeft)
 • Vestje/jasje
 • Maxicosi

Ook belangrijk

 • Paspoort/identiteitskaart
 • Verzekeringspasje
 • Controlekaart ziekenhuis/verloskundige
 • Mobiele telefoon en oplader
 • Fototoestel (Volle batterij/accu en genoeg geheugen voor veel foto's)
 • Eventueel videocamera

Kraamverband, luiers, flesjes en voeding hoef je niet mee te nemen. Dit krijg je allemaal in het ziekenhuis.

Het is wel handig om voedingsbh's en makkelijke kleding mee te nemen voor als je van plan bent borstvoeding te gaan geven.

Wipstoeltjes houden je kleintje vaak rustig maar zorgen ok nog voor de stimulans van eigen bewegingen. Met regelmaat zijn deze in de aanbieding. Hou het dus alvast in de gaten ;)

< Week 35Week 37 >


Reacties (298)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • Zon2

  Nog 1 weekje! En dan lekker verlof!

 • ikbenmoedergeworden

  Dat je het de afgelopen week volgehouden hebt op je werk!

 • ikbenmoedergeworden

  Hoe is het met iedereen na al die hete dagen? Heeft iedereen het nog een beetje kunnen redden?

 • La vida

  Was wel absurd heet. Maar heb het overleefd... Jij veel last gehad?

 • ikbenmoedergeworden

  Heb het rustig aan gedaan, was wel te doen. Alleen de nachten, ik zweet mijn bed uit, voelt vies en ik kan er slecht van slapen! Dus vanmiddag maar een tukkie gedaan om de schade in te halen.

 • MissFoxx87

  Eergisteren nog 28 graden in de avond binnen Gelukkig vandaag wat minder warm. Mijn voeten zijn echt enorm van het vocht, handen ook veel tintelingen en nu kan ik mijn vingers ook niet meer buigen dat is erg pijnlijk. En kan ook niet lang staan dat is echt funest voor mijn voeten.

 • ikbenmoedergeworden

  Jemig, dacht ik toch dat die gezwollen voeten aan mij lag! Ook echt veel last van mijn buik. Sterkte meid!

 • Erin

  Leven in de airco, net heel stom tijden zitten werken achter de computer, nu opgezwolle voeten dus maar weer even liggen. Sterkte aan allemaal!! Nog maar even en dan zijn onze kleintjes er

 • ikbenmoedergeworden

  douch op koud zetten op de voeten, koel je vanaf en maakt dat er meer doorbloeding komt. Maar ook hier dikke voeten Zelf vooral vandaag veel last van buikpijn, krampen, voorweeen, kortom het rommelt in de buik. Sterkte meid, nog even volhouden!

 • Merel_84

  Yes, we doen het nog!! In Limburg was het zo'n 10 graden warmer als thuis en dat trok ik gewoon niet. Na een dagje Toverland de volgende dag voor controle geweest bij zh daar ivm heel veel harde buiken, pijn bovenin mijn buik en algemeen niet lekker voelen. Gelukkig was alles goed, was echt de combi warm weer en hoogzwanger. Voordeel toen we thuiskwamen was het 'lekker frisjes', hahahha

 • ikbenmoedergeworden

  Hier is het nu echt even over, ben er helemaal klaar mee!!! Gisteren al veel last van de dikke voeten (mijn crocs zitten strak, notebene de crocs!!) en zonder toverland dezelfde problemen als merel. Harde buiken boven en onder krampen. Bij opstaan merk ik het meteen, waggel als een eend. Rechtop zitten voelt naar, eten dus ook niet meer lekker. Liefst lig ik in mijn stoel (zo een die je naar ligstand kan zetten) maar ook dan last van de harde buiken. Douch wil niet meer helpen, ben zooo chaggie en probeer met man en macht het niet op mijn ontzettend lieve meiden af te reageren. Net een slijmprop verloren, kortom ik ben er klaar mee. Maar goed, moet nog 2 weken uitzingen wil ik een gentle sectio krijgen. Althans, als ik maar niet in de nacht beval. Maar goed, we gaan het zien, nu maar weer even achterover zitten en proberen de buik te ontspannen.

 • irenedee

  Joh, dat moesten letterlijk tropen-dagen voor je zijn geweest! Hoeveel dagen zouden jullie daar blijven? Laat het nu maar lekker verder afkoelen... vannacht ook alweer mn bed uitgezweet....bah! Xxx

 • ikbenmoedergeworden

  Gisteren echt even een hormonendag gehad en de eerste voorweeen! Dacht eerst dat ze zelf steeds naar boven ging liggen en ik daardoor pijnlijke harde buiken kreeg, maar in de nacht om de 5 minuten knoert harde buiken en ongi gevoel. Wederom dus 2,5 uur op de stoel gelegen ipv bed. En ik was me een partij chaggie gisteren!!!
  Kreeg nog wat slecht nieuws vandaag. Vorige keer was ik na de ks met 2 dagen thuis, die dag thuis echt even over mijn grenzen gegaan en daar 2 dagen last van gehad. Dus had mezelf voorgenomen dit keer 3 dagen te blijven, blijkt de nieuwe norm met een ks 2 dagen te zijn als ik "heel erg traag was" dan mocht ik mogelijk nog wel een dagje extra blijven Nou, daar gaat mijn dagje extra genieten van mijn baby en rust. Als ik thuis ben ken ik mezelf, met 2 meiden rondlopen en een baby zal ik weinig rust kennen.

 • magev

  Tsja, een derde nacht in het ziekenhuis kost veel geld, en dus wordt je zo snel mogelijk naar huis gestuurd. Is een kraamhotel een optie voor je? (Zelf geen ervaring mee hoor, of kijken of je de laatste dag zo laat mogelijk naar huis kunt? Bijvoorbeeld eind van de middag, of net na het avondeten?)

 • ikbenmoedergeworden

  Ik ga het wel zien. Een deel van me wilt ook echt wel lekker naar huis, maar de vorige keer heb ik daar wel spijt van gehad en manlief is bang dat ik over mijn grenzen ga. Met 2 meiden thuis is die kans natuurlijk wel iets groter. Aan de andere kant, thuis is thuis en als ik me zo voel zoals de vorige keer en ik mezelf in de hand weet te houden dan wordt het ook intens genieten met een compleet gezin. Niets zo erg als die hormonen he, wissel continu van mening hahaha

 • Erin

  Vervelend, maar het is inderdaad ook erg duur om een 'onnodige' dag in het ziekenhuis te verblijven. Kraamhotel zou misschien een optie kunnen bieden, of een oppas regelen voor juist die eerste 1 of 2 dagen thuis. Sterkte in elk geval!

 • ikbenmoedergeworden

  Dat onnodige vraag ik me echter af. Vroeger bleef je met een KS altijd een week in het ziekenhuis. Tegenwoordig natuurlijk betere zorg dus sneller naar huis, maar in 2 dagen vind ik wel erg snel. Weet uit ervaring dat het problemen op kan leveren als je te snel weer aan de bak gaat. Maar goed, we gaan het zien! Kraamhotel etc is geen optie, als ik dan toch moet verhuizen dan ga ik naar huis.

 • Erin

  Ze zullen je niet naar huis sturen als dat lichamelijk onverantwoord is. Er is daarnaast altijd een verschil tussen een spoedks en een geplande ks. Belangrijkste is dat het advies is om ook bij thuiskomst je rust te houden, en daarvoor zal het belangrijk zijn dat je die rust kunt pakken. Met onnodig bedoel ik alleen de directe zorg (medisch gezien), herstel valt daar in principe niet onder. Maar je krijgt neem ik aan ook kraamzorg bij thuiskomst, mogelijk kan je in overleg over je indicatie qua uren.

 • Erin

  Ze zullen je niet naar huis sturen als dat lichamelijk onverantwoord is. Er is daarnaast altijd een verschil tussen een spoedks en een geplande ks. Belangrijkste is dat het advies is om ook bij thuiskomst je rust te houden, en daarvoor zal het belangrijk zijn dat je die rust kunt pakken. Met onnodig bedoel ik alleen de directe zorg (medisch gezien), herstel valt daar in principe niet onder. Maar je krijgt neem ik aan ook kraamzorg bij thuiskomst, mogelijk kan je in overleg over je indicatie qua uren.

 • MissFoxx87

  Veel sterkte dan,kan je ook wel gebruiken!Partner heeft hier gelukkig verlof als ik bevallen ben dat is dan mijn voordeel nog.

 • MissFoxx87

  Pff wat zijn mannen echt eikels soms, alsof zij diegenen zijn die het net zo zwaar hebben als ons! Sorry hoor even m'n gal spuien. Sinds kort gaat het weer een paar dagen goed maar de afgelopen 2 weken tot ruim 10 - 11 uur 's avonda met ons zoontje van 4 die dan nog wakker is en helemaal overstuur omdat ie ineens bang is in het donker. Terwijl hij in de horeca zit en dus niet thuis te vinden is in de avond en in de ochtend gemiddeld tot half 10 uit slaapt. Ben nu al 4 dagen gemiddeld ook tussen 6 en 7 wakker omdat mijn zoontje aan het spoken is (normaal is het een slaapkopje die wel tot 8 uur of half 9 slaapt)Zeg ik dat ik het nu toch even niet meer trek 4 van die dagen en ik barst van de hoofdpijn (gisteren verjaardag van m'n vriend gehad) ben migraine gevoelig en vlak na de bevalling van mijn zoontje een hele heftige aanval gehad en 15 uur van de wereld en niet aanspreekbaar en nu ook nog 2x per nacht m'n bed uit moet om te plassen, gewoon doodleuk zeggen ja hoe moet dat met mij als je gaat bevallen. Echt wat een eikel! En gewoon dus lekker weer z'n ogen dicht doen en verder slapen. Pff af en toe gelukkig bestaan er moeders want aan sommige mannen kun je niks over laten.

 • ikbenmoedergeworden

  Mannen kunnen soms echt niet inleven in een ander, zo simpel is het. Als ze verkouden zijn hoor je ze de hele dag erover klagen, ik moet echt hoge koorts hebben wil je mij in bed vinden. Maar goed, een goed gesprek en je waterlanders even laten lopen wil soms wel eens helpen! Heel veel sterkte meid, probeer in de middag even een tukje te doen als hij tv kijkt?

 • MissFoxx87

  Dat is ook nog een probleem,onze tv is overleden haha. Maar met een beetje mazzel komt er morgen een nieuwe. Dit jaar nogal veel financiële tegenslagen helaas eigenlijk ieder jaar is het wel weer een verrassing wat er kapot gaat en nu een grote verbouwing in huis achter de rug. Maar nu de meeste apparaten nieuw ipv altijd tweedehands dingen dus als het goed is mag er nu niet zo snel meer wat kapot gaan. Maar idd de sympathie is ver te zoeken en juist nu het einde nadert sta ik stijf van de stress. Gelukkig gaat onze zoon 4 dagen a 2.5 uur naar de psz dan maar een middag dutje mee pakken! Echo was goed gelukkig met 36.2 op 2617 gr geschat. Nu maar aftellen!

 • ikbenmoedergeworden

  Hmmm, gisteren bedacht ik me opeens weer dat ik al heel lang geen pijn meer in mijn rug heb. Heb normaal chrinische lage rugklachten, maar in alle drie de zwangerschappen verdween de pijn binnen 8 weken. Daar raak je aan gewend! En opeens herinnerde ik me dat ik de vorige keren zoveel moeite heb gehad de eerste 4 maanden met het weer accepteren van de rugpijn Niet iets om naar uit te kijken dus.
  Verder in 2 dagen tijd een kilo aangekomen! van 3,5 naar 4,5 kg! Merk het ook wel, kilometers lopen gaat nu echt niet meer lukken, een klein stukje lopen en ik heb al de behoefte om te willen zitten. Laatste loodjes! Hoogzwanger

 • ikbenmoedergeworden

  Jemig, nu komt het wel dichtbij! Vanmorgen de gyn ontmoet die me gaat opereren, heeft onze jongste ook gehaald met KS dus blij dat hij het doet. Over de Gentle Sectio gepraat, afspraken voor anethesie etc, Spannend! Heb er zin in om haar te leren kennen en geniet nu des te meer van de buik, die er nog maar 3 weken en 3 dagen is.
  Tegelijkertijd ook ongeduldig, wil genieten van de vakantiemomenten met beide meiden thuis maar ben ook onrustig en zit me af te vragen wat ik nog moet doen en zo voor ze komt.

 • mammie-van-3

  Spannend! Het gaat nu snel he! En ik herken het helemaal, wil graag van de kids genieten die nog lekker vakantie hebben maar ook erg onrustig. Ik blijf mn lijstje maar bij langs gaan, spullen checken, en mn hoofd draait overuren. Nesteldrang op en top

 • ikbenmoedergeworden

  Ja nesteldrang op en top. Weet nu al dat ik over een half jaar betreur dat ik er niet meer van genoten heb maar ik weet ook dat de hormonen maken dat er teveel onrust is. Ben zo benieuwd naar haar!

 • Latercera

  Net eigenhandig de co sleeper in elkaar gezet. Die wilde ik bij mijn vorige kinderen ook en niet gedaan Voor de derde toch maar gekocht. Iets nieuws voor een nieuwe baby. Vluchtkoffer en kleertjes doe ik volgende week als schoonmoeder komt oppassen. Heb een hekel aan vouwen en ze kan het zo netjes

 • ikbenmoedergeworden

  Is een co sleeper zo iets als een crib on bed? Die staat bij mij ernaast, bij mijn 2de ook gedaan, heerlijk!

 • Latercera

  ja, volgens mij wel. Hij staat direct naast het bed zonder hoge rand ertussen. Vond het de vorige keren lastig om zonder buikspieren telkens de baby uit de wieg naast het bed te tillen voor de nachtvoedingen. Nu kan ik hopelijk het kindje naar mij toe "harken" snachts en even over het bolletje aaien als het nodig is. En vooral ernaar kijken

 • ikbenmoedergeworden

  Vond het heeerlijk! Als ze krampjes had dan kon ik gewoon vanuit bed rug of buikje aaien, als ik wakker werd zag ik dat mooie gezichtje, heb enorm van die tijd genoten en met terugwerkende kracht spijt gehad dat ik bij de 1ste dat niet heb gedaan.

 • rlyblue

  Handig he, die (schoon)moeders? Tijdens mijn eerste zwangerschap had mijn moeder meer las van nesteldrang dan ik. Ze heeft toen alle babykleertjes staan strijken, want dat had haar moeder ook voor haar gedaan. Daarna hebben we ze nooit meer gestreken

 • Latercera

 • rlyblue

  Zo, 36+2. Kleertjes gewassen, klossen opgehaald, wiegje opgemaakt, tas ingepakt, oppas geregeld. Wij zijn er klaar voor en de kleine ook bijna. Hoe staat het met jullie voorbereidingen?

 • Ely24

  precies het zelfde

 • mamacarrie

  37+5 en heb pas 1 kleding was gedraaid, wiegje staat nog niet een tas moet nog ingepakt worden...

 • magev

  Vandaag 35 weken en gisteren begonnen met het uitzoeken van de kleertjes en wasjes die nog gedaan moeten worden, wieg schoonmaken, kamertje helemaal schoon gemaakt. En ik bedenk me net dat we de maxicosi ook maar eens van zolder moeten halen (niet onbelangrijk).

 • ikbenmoedergeworden

  Heerlijk zoals je het schrijft, jij bent er klaar voor! Hier al een week of 2 helemaal klaar, daardoor vorige week echt even de zwangerschap zat, nu mag ze wel komen! Ging me opeens te langzaam. Maar inmiddels zie ik dat de weken toch echt snel voorbij gaan en heb ik weer meer rust, probeer ik nog te genieten van de buik. Wel veel stemmingswisselingen! Hoe is het met jou? KLaar mee of geniet je nog?

 • rlyblue

  Ik vind zwanger zijn sowieso niet echt leuk dus ik ben er wel klaar mee. Ook de stemmingswisselingen zijn herkenbaar. De ene keer kan ik mijn peuter en zijn gedrag prima hebben, maar vandaag word ik boos om alles, terwijl hij zich eigenlijk gewoon als een normale peuter gedraagt. Ik zie dat jij ook al kids hebt. Hoe houd jij het vol met ze?

 • ikbenmoedergeworden

  Ene moment kan ik alles heel goed helpen, en dan opeens schiet ik uit alsof ze al 4 waarschuwingen hebben gehad. Kan er niets aan doen. De ene dag gaat het ook lekker, de andere ben ik echt chaggie en mopperig.

 • rlyblue

  Hier precies hetzelfde. Het ene moment is alles prima, het volgende heb ik er genoeg van. En daarna voel ik me weer schuldig dat ik wel erg heftig reageerde om iets kleins.

 • magev

  Hier ook, door de vermoeidheid ben ik echt geen leuke moeder meer, kan me er zó schuldig om voelen. Hoop echt niet tot na 40 weken te moeten wachten, ik wil weer gezellig zijn.

 • ikbenmoedergeworden

  Ja dat schuldgevoel is naar he! Ik zeg het ook hoor tegen de meiden: Sorry, mama heeft een beetje last van de buik en is chaggie help me even mee, en dan zijn we opeens poeslief.

 • rlyblue

  Ook hier aangekomen. Vanochtend twee uur lang last gehad van oefenweeën. Pff, nu flink moe maar ja, peuter wil toch mama actief hebben...

 • ikbenmoedergeworden

  Ook zorgen voor jezelf he! Hier stop ik ze met het warme weer in een buitenbad, kan ik er lekker rustig bij zitten.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende