28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je 29e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram< Week 27Week 29 >


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

De babykamer is al af maar mist nog wat leuke accessoires? Tip! Bij PSikhouvanjou shop je unieke items die het geheel afmaken

< Week 27Week 29 >


Reacties (184)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • twee lekkerdingies

  Hey dames,
  Wat was bij jullie het geschatte gewicht van de kleine bij net 27 weken?
  (Controle was op 5 aug)hier werden we op 1,2 kg gezet nu begon de gyn te twijfelen of ik misschien 3 weken eerder ga bevallen,dus dat mijn laatste bloed verlies al geen echt ongesteldheid was.
  Wat denken jullie? Ik begin nu toch ook wel te twijfelen als ik hier bij gewicht kijkt van die aantal weken.
  Oja suikertest was in orde dus dat kan het gelukkig niet zijn.

 • mix

  geen zorgen maken! Jou gyn zal je uiteraard goed onderzoeken en tijdig op controle laten komen. En zeg nou zelf, als je kleintje eerder komt, kun jij er ook eerder van genieten.

 • sammy-jo

  ik heb pretecho gehad met 26+5,geschat gewicht 1042....dus dat is net zoiets....echoscopiste vond dat juist heel prima...zei dat als de kleine in deze lijn door zou groeien ze ongeveer 6.5pond gaat zijn.... je termijn wordt met de termijn echo vastgesteld...in ie periode groeien alle babies hetzelfde...daarna niet meer. Dus bijstellen zou heel raar zijn !

 • Krullenbol86

  Hallo week 28! Tijd vliegt voor mijn gevoel echt voorbij. Nog maar 12 weekjes. Kan niet wachten!! Op de fijne maagzuuraanvallen na weinig andere klachten.

 • mamarachell

  Hallo week 28 , in het laatste trimester aangekomen met de tweeling zwangerschap joepie!!!

 • Ahsen

  Mijn baby was normaal gesproken ontzettend actief maar sinds ongeveer een week begint hij minder te bewegen. En als ik hem voel, voel ik m niet meer zo duidelijk als voorheen. Herkent iemand dit? Is het normaal?

 • anpenewi

  ik zou voor de zekerheid even je VK vragen.. ik zou het niet fijn vinden als het bij mij zo was..

 • Ahsen

  Ja dat ie erg actief was was ook niet altijd even fijn maar nu voelt het toch wel raar. Vandaag was hij weer erg actief. Donderdag mag ik weer naar de vk. Even navragen idd.

 • Meid85

  Dit had ik 2w terug, Niet gebeld want dag erna was weer beter, daarna weer slechter enz.. Maar kreeg wel op m'n donder dat ik niet had gebeld net vk.. :) Gelukkig voel ik nu weer super, vk dacht aan groei spurt, dat kleine moe was voor bewegen :)

 • Ahsen

  Dat kan natuurlijk ook want mijn buik wordt wel groter nu. Heb tot ong 22 weken ofzo bijna geen buik gehad. En de ruimte wordt natuurlijk krapper voor de baby. Ben benieuwd wat de vk zal zeggen.

 • zomino

  Baby'tjes maken in de baarmoeder ook al wel periodes door dat ze meer groeien, en dus meer moeten 'slapen'. Dan bewegen ze volgens mij ook minder, gebeurt hier ook af en toe. Bovendien wordt hij steeds groter en heeft hij dus minder plaats om veel te bewegen, toch? Maar jij moet er natuurlijk gerust in zijn, dus vraag het even na als je je daar beter bij voelt!

 • anpenewi

  Jaaaaa vandaag 28week.. het gaat miss hien snel.. maar kan nu al niet wachten tot hij er is.. beebie kamer zo goed als klaar.. maandag as. Weer een afspraak en mag ik mn beeb eindelijk weer zien.. es zien hoe groot en zwaar die ongeveer is..

 • Ahsen

  Ik denk dat wij aan onze babykamer pas over 4 weken ofzo gaan beginnen. Wil het niet al tr vroeg doen omdat alles dan weer stoffig wordt :)

 • anpenewi

  ik heb mn dochter beloofd dat nu haar kamer aan de beurt is.. dus heb nog ff tijd nodig.. :-) en will lekker ruim op tijd klaar zijn.. ik poets liever nog 3x ;-) en vindt het heerlijk in die kamer te kunnen lopen en elke keer een klein dingentje extra erin te zetten en eventjes rond te lopen... :-)

 • anpenewi

  oh en in mn achterhoofd heb ik altijd het Idee.. je gaat er ja niet van uit.. Maar wat doe je als je beeb opeens met 34 of 35 week wordt geboren.. en de kamer nog lang niet klaar is.. . ik persoonlijk voel me er gewoon niet happy bij.. ik heb sowieso liever alles optijd klaar en geniet er dan nog lekker van.. ik weet ja niet hoe ik me in 4 weken voel..

 • Meid85

  Vind nu ook erg snel!! Mag van mij nog wel ff duren, waarom weet ik niet whaha Terwijl alles eigenlijk wel klaar is ;) Alleen m'n vluchtkoffer nog niet whaha maar woon 5min van ziekenhuis, dan vraag ik m'n moeder wel ( ga er niet vanuit hoor!!)

 • anpenewi

  Haha bij mn dochrer heb ik mn vluchttas vergeten te pakken.. toen ik me wou aanmelden om in te leiden ben ik eerst weer naar huis gereden om em op te halen.. ;-) dit keer moet ik 40km rijden..dus kan em dit keer niet vergeten ;-) naja mn beeb ligt nega scheef.. de linkerkant van mn buik voelt leeg..en rechts drukt en doet mega pijn en is hard.. dat gaat al paar week zodus ben er eigenlijk wel klaar mee ;-) maar beeb moet ja nog beetje groeien dus hij moet nog ff blijven zitten ..

 • Meid85

  Haha vergeten?! Nee 40min best lang om nog weer heen en weer te moeten ;) vast in auto leggen haha

 • anpenewi

  ja haha.. naja toen waren t Maar 3,5 km.. hahaha en mn man wou nog graag even naar de bouwmarkt. dus ong. 2 uur later waren we weer int ziekenhuis zijn nog even snel naar de bouwmarkt en toen ingeleid haha dit keer moeten we naar andere stad omdat het ziekenhuis bij ons helaas geen geboorten Meer doet.. (jammer want de Praxis van mn arts zit ernaast.. ze was er dus ook bij met de geboorte van mn dochter) nu dus niet..

 • Meid85

  Haha praxis! Hier was het 7u, tien was praxis nog niet open.. Had hooguit miss nog ff naar de Mac gekunt ;)

 • anpenewi

  Ik bedoelde de arts praktijk ;-) woon in DE.. daar hebben we geen praxis en praktijk heet praxis ;-) sorry...k werd smiddags om 4uur ingeleid.. dus we hadden tijd ;-)

 • irenedee

  Ik heb voor volgende week (29 wkn 4 dgn ) groei echo ingepland. Wat ik wel opmerkelijk vond bij het maken van de afspraak was dat ze me expliciet vroeg om het verwijsbriefje en dat de assistente vroeg of ik de exacte reden wist waarom de echo nodig was. Ik zei haar dat niet precies te weten.
  Gisteren was de vk bij me geweest en ze schatte in dat de baby wel een gemiddelde groei lijkt te hebben.
  Toch vond ze dat ik in aanmerking kom voor twee groei echo's dit derde trimester: zowel de komende bij 29-30 weken als ook voor 33 weken. Wellicht willen ze het extra in de gaten gehouden hebben vanwege de bloedingen die ik tot de 21ste week nog had en de mk vorig jaar...?

 • vijfjes

  Net groei echo gehad. Ons meisje is precies gemiddeld en volgt de groeicurve perfect. Geschat gewicht nu 1300 gr ♡

 • irenedee

  Wauw met 28 weken wordt je meisje op 1300 gram geschat? Das toch best flink? Ik zag hier op bb dat 900 gram als gemiddeld gewicht staat aangegeven. Zolang alles verder goed en gezond is, lekker genieten van je laatste trimester. Ik moet over een week mijn groei echo. Ben erg benieuwd hoe groot mijn mannetje geworden is! Xxx

 • vijfjes

  nee dat is niet groot, precies gemiddeld! :) Ik weet niet hoe babybytes aan 900 gr komt? Maar vlgs alle metingen was ze dus precies gemiddeld. Veel plezier vlgd wk bij je echo!

 • yeemskie

  Wow da's al best zwaar zeg :o

 • SSAN91

  Van de week besloten dat het werken te zwaar wordt voor mijn lichaam. Buikpijn en harde buiken tijdens en na het werken en hele nachten kramp. Niet alleen in me kuiten maar ook schenen,bovenbenen en handem... Op de dagen dat ik vrij ben nergens last van. Gelukkig gaat met de baby goed, mijn buik lijkt soms wel een golfslag bad. Erg grappig om te zien!
  Morgen weer naar de verloskundige, waarschijnlijk een spuit vanwege mijn negatieve bloedgroep. En eens zien of de kleine man besloten heeft om zich toch maar eens te gaan draaien, ligt sinds 20 weken in stuit.. net als zijn zus die ze uiteindelijke gedraaid hebben met 37 weken( overigens wel met goed resultaat) .
  Wat gaat het toch snel nog uiterlijk 13 weken en dan is fit schatje er alweer, soms zou ik wel willen dat het al september was en hen vast kan houden en kan zien. Zo meteen met het kamertje beginnen, dochter lief slaapt sinds vrijdag op haar nieuwe kamer, kleine meisjes worden groot :snik:

 • Merel_84

  Blegh... Dikke blaasontsteking opgelopen, nu aan de capsules, 5 dagen volhouden, maar ben er zoooo moe van!

 • SSAN91

  Wat vervelend zeg! Hopelijk gaat het snel beter. Al las ik dat de vermoeidheid weer terug kan komen..


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende