28 Weken zwanger
Volg ons overal!
Naar de reacties

28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je 29e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

De babykamer is al af maar mist nog wat leuke accessoires? Tip! Bij PSikhouvanjou shop je unieke items die het geheel afmaken
Reageer in `28 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (496)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • tammy_1980

  joepi in week 28 aangekomen, ik ben heel blij met mijn zwangerschap, maar soms nog het gevoel is het wel mogelijk, hoofdstuk gezinsuitbreiding was namelijk afgesloten zo een 3 a 4 jaar geleden. Ik heb het soms nog moeilijk om het echt te beseffen dat het er binnen 12 weken wel een extra mondje te voeden zal zijn, ook al zit ons prinses 70% van de dag gewoon haar uit te leven op mijn blaas of tegen de rand van mijn buik en kan ik daar enorm van genieten. In ieder geval kijk er naar uit om te zien hoe ze er zal uit zien en haar te leren kennen

 • Joyce en lindsey
  Vandaag 28 weken en 4 dagen zwanger en vanmorgen 3/4d echo gehad
  Helaas ligt ze net als me dochtertje opgevouwen door de vorm van me baarmoeder handen en voeten bij der gezicht.
  Dit was gelukkig de beste foto ben blij als augustus is zodat we haar in het echt kunnen zien
 • spruitnummer3

  Vandaag 28+ 6 weken zwanger. gisteren de tweede OGTT (suikertest) gehad. De eerste was rond 20 weken en was keurig. Deze is ook prima. Moet officieel de waardes nog krijgen bij de vk, maar ik heb het apparaatje nog uit mijn vorige zwangerschap, dus kon stiekem zelf checken.

  Vandaag de eerste groei echo gehad. Het computersysteem lag er uit dus ik heb nu nog geen geschat gewicht. Mijn zoontje was met 28+1 rond de 1175 gram. Hoor 6 juni denk ik het geschatte gewicht.
  Been lengte kwam overeen met de termijn, hoofdomtrek ook precies de termijn alleen het buikje was wat groter. Dit was bij de 20 weken echo ook al zo en ze ligt nog keurig binnen de lijnen. bij de 20 weken echo kwam ze uit op p84 en zoals ze het inschatte was dat nu weer het geval. Dat betekend dat de groei gewoon stabiel is. Dus ga er vanuit dat het allemaal oke is.

  Afgelopen woensdag een hele bokswedstrijd gehad in mijn buik en mijn buik nam hele rare smalle vormen aan en had ineens weer een taille ( alle huid ging naar voren) en het gewurm heeft van 1700 tot 2100 aangehouden. Ik vroeg me dus af ik voor het eerst een indaling zou voelen. Mijn andere 2 waren met deze termijn al volledig ingedaald met het hoofdje naar beneden. Maar het blijkt dat mevrouw zichzelf in een stuit heeft gedraaid. Nu heb ik sowieso bij 32 weken zwanger nog weer een groeiecho staan en de liggingsecho met 35 weken is standaard bij mijn praktijk. Hopen dus maar dat ze dan gedraaid is.

 • Meike88

  Iemand hier die ook zo ontzettend veel last heeft van harde buiken? Wat hebben jullie hier tegen/mee gedaan?

 • cbakx

  Hier ook! vooral 's avonds als ik gewerkt heb .. ik neem meestal een warme douche en doe dan een kruik tegen mn buik aan dat helpt wel! verder ook last van maagzuur .. word er gek van!
  Ook hele erge kramp in mn kuiten 's nachts, iemand anders daar ook last van ? had het bij mn eerste ook zo erg pfff blijf er soms in

 • spruitnummer3

  Niet alleen s nachts en in mijn kuiten, ik heb het ook geregeld in mijn tenen.( dan staan ze gewoon kruislings over elkaar) en als ik het in mijn kuiten heb, trekt het ook vaak door naar bovenbeen. Heel irritant.
  Ze zeggen dat je 's nachts een hard stuk zeep in bed moet leggen tegen kuitkramp. Heb het nog niet geprobeerd want ik heb het gelukkig niet elke nacht.

 • spruitnummer3

  Wel harde buiken, volgens mij ook normaal deze termijn, maar niet dat ik zeg heel veel. Het is bij mij echt een reactie op lopen/ fietsen/ boodschappen doen of als de kleine mijn buik allerlei gekke vormen laat maken en dwars door mijn buik naar buiten lijkt te willen.
  Ik had met fietsen al vrij vroeg last van harde buiken deze keer. Dit heb ik bij mijn andere 2 nooit gehad. Bij mijn 2e zat ik nog met ruim 38 weken op de fiets. Dat zie ik mezelf deze keer niet meer doen ook i.v.m. bekkenpijn.

  Wat bij mij helpt is een warme douche en dan lekker de straal op mijn buik laten lopen of onderuit hangen op de bank en dan diep inademen en rustig uitademen, zo heeft de baby meer ruimte in de buik heb ik het idee en zakken de harde buiken af.

 • E-mama

  Dat niet. Alleen als ik me heel erg ingespannen heb. Wat rusten helpt dan meestal wel. Wel heb ik verschrikkelijk veel last van maagzuur en veel vocht vasthouden!

 • MelMoessie

  Kraamzorg is net langs geweest.
  Bij jullie ook al? Vind het best vroeg? Dacht altijd pas bij 30/32 weken

 • spruitnummer3

  Hier ook ongeveer 2 weken terug de intake telefonisch gehad omdat het mijn derde is. Ik krijg maar 24 uur ipv 45 uur. Er zijn tekort aan kraamhulpen. Er schijnen heel veel baby's geboren te worden in die tijd.
  Nou vind 3 uur per dag eigenlijk wel wat kort, de nu nog jongste is 19 maanden als de baby komt. En de oudste heeft een geestelijke beperking en autisme. Dus zal dan snel weer volop bezig zijn. Had me juist voorgenomen deze keer echt mijn rust te pakken, vorige keren ben ik veel te snel gegaan omdat ik me goed voelde en kreeg ik achteraf de klap.
  Ik hoop dus dat de kleine pas rond de uitgerekende datum komt, dan heeft mijn man 3 weken vakantie.
  Als de baby wel eerder besluit te komen, hoop ik maar dat ik weer snel goed voel. En dat mijn bekken pijn ook snel over is. Lig nu geregeld paar dagen zoveel mogelijk plat omdat ik amper kan lopen.

 • Sal03

  Belachelijk dat je minder uren krijgt omdat zij met te korten zitten! Je hebt er toch recht op! Zit er nog een ander buro in de buurt die de uren wel kan leveren??

 • spruitnummer3

  Voor zover ik weet kan ik niet meer overstappen. Voor kraamzorg moet je altijd al vroeg aanmelden en er staat dan in het contract dat je ook verplicht bent het bij hun af te nemen. Ik ging er eigenlijk vanuit dat als je je gewoon keurig op tijd aanmeldde dat het wel goed zou zitten met de planning. En ja ik snap dat ze ook recht op vakantie hebben, maar als je je al voor de 12 weken moet aanmelden, neem ik aan dat er ook met vakantieplanning rekening gehouden wordt met de bezetting. Heb het in ieder geval gemeld bij de vk en die zei dat ze er al heel veel over gehoord had, dat ze maar 24 uur kregen.

 • Sal03

  Nou idd! Ze hebben bijna een half jaar de tijd gehad om de planning rond te krijgen! Kan je zorgverzekering hier nog een rol in spelen?? je moet toch ook een beetje kunnen ontspannen na de bevalling!!

 • MelMoessie

  Wat een onzin zeg dat je nu maar 24 uur krijgt. Maar ja ik kreeg ook al te horen dat het een super drukke tijd is en dat er kraamverzorgenden ook op vakantie zijn.
  De kans is groot dat ik een leerling krijg... ene kant denk ik prima zij moet het ook leren maar andere kant is een ervaren iemand wel beter. Het is voor mij ook allemaal nieuw en voor het eerst.

 • kcadriana

  Bij mijn eerste kindje mijn zoontje had ik ook een kraamhulp van maar 20 jaar jong en geloof me ze had passie voor haar werk en deed het echt super!!
  In tegendeel als bij een nicht van mij die had echt een ervaren iemand en geloof me het was een ouderwets kreng die vond dat ze alles wel wist en geen bij scholing nodig had en dus ook alleen maar de dingen aan nam die ze vroeger geleerd heeft.
  Het Zecht dus echt helemaal niks over hoe goed de kraamhulp is ook studenten kunnen echt heel goed zijn in hun werk

 • Sal03

  Hier komt geen Kraamzorg meer langs. Doen ze alleen bij de eerste. Ontake al wel gehad twee week geleden.

 • MelMoessie

  Nou ook vreemd.. want nu kan je ook niet je uren en wensen bespreken.

 • Sal03

  Tijdens de telefonische intake is wel eea besproken. De invulling van de uren komt zodra ze hier zijn. Ik vind t wel prima zo!

 • Ikgewoonik

  Hej dames. Weet je wat ik nou wel grappig vind. Ik heb sinds een tijdje dat m'n beenhaar amper groeit. Ik kan t scheren maar ze blijven echt 1,5 week glad!!!! Hahaha geweldig. Nog meer dames met trage haargroei? Tis enkel op m'n benen helaas. Als t nou nog s ff op een ander plekje zou stoppen met groeien zou t helemaal fantastisch zijn 😂😂

 • MelMoessie

  Het is mij niet eens opgevallen! Ik ging gelijk kijken en idd ik heb dat ook! 😂 Ik scheer mijn benen af en toe ik heb toch altijd lange broeken aan dus valt het me niet zo op 😂

 • Frederiek83

  Haha ja ideaal hè. Heb ik ook, vorige zwangerschappen ook. Heerlijk!

 • Turksekaas

  Hebben jullie alles al klaar trouwens?
  Wij hebben hier bijna alles in huis, maar wil pas 1 juli beginnen met alles in elkaar zetten.. is dat aan de late kant?
  Vorige zwangerschap was alles al klaar met 24 weken.. vind dat nu voor ons zelf onnodig

 • Sal03

  O nee, nog lang niet! Babykamer moet nog voor 3 kwart geverfd en dan nog inrichten. Heb wel bijna alles in huis. Paar kleine dingetjes nog. En luiers! Haha, ben al een jaar uit de luiers. Ff weer wennen!

 • Ikgewoonik

  Tis hoe je je lichamelijk voelt. Maar ik merk zelf dat deze week mij zwaarder valt dan voorheen. En ik haaaat dat. Ik was zo lekker actief. Ben nu werkelijk niet vooruit te branden. Ik zou zeggen pak t lekker aan. Dan heb je t maar gehad 😂 Kun je daarna lekker genieten en druk maken om andere dingen. Want het wordt steeds zwaarder lichamelijk. En vooral als je last hebt van je bekken 😕

 • xwantje

  Hier thuis is alles klaar!
  Gelukkig maar want heb sinds deze week meer moeite met veel toe doen..
  Kan door de combinatie warmte en zwanger zijn denk ik..
  Trappen lopen is uitputtend, zelfs poetsen is er te veel aan!
  Mijn favoriete hobby is nu dan ook slapen

  Moeten enkel nog wachten op het ontwerp van de geboorte kaartjes en dan is écht alles klaar!

 • Ikgewoonik

  Hier nog 1😏😄

 • Woezel82

  Kamer is geverfd. Wiegje hadden we al van de eerste. Deze week nog een kast bij de ikea kopen en schilderen. Ik wil alles af hebben eind juni. Dan ga ik met verlof.

 • MelMoessie

  Ja hier is alles al klaar en af. Alleen nog kleine dingen aanschaffen zoals cremetjes. Spulletjes voor in bad.. hydrofiele luiers en thermometer. En ja kleding hebben we ookal maar nooit genoeg natuurlijk😍

 • Frederiek83

  Hier nog niks af.. Moet alles nog doen. Ik heb zelfs nog geen kleertjes gekocht, echt erg. Mag wel es wat gaan doen

 • Ikgewoonik

  Als je je nog prima voelt, waarom niet. Maar ik beviel van de laatste met net 37 weken uit het niets. En toen was ik net met de halve koffer klaar. Dat gaat mij dus niet meer gebeuren 😂 Heb gelukkig al alles af. Zo heerlijk joh. Koffer pakken en gaan met die banaan. Begin rustig aan wat te doen. Dan krijg je vanzelf de smaak te pakken 💪🏼

 • Frederiek83

  Was je bij je andere kinderen wel rond de 40 weken bevallen? Ik heb steeds maar zo'n angstig gevoel dat ik veel eerder ga bevallen. Ik heb in de week van Pinksteren de hele week vrij dus dan ga ik maar flink aan de slag in huis. Als ik eenmaal begin zal het inderdaad wel gaan. Gelukkig voel ik me nog goed.

 • Ikgewoonik

  Ik ben d'r maar met 1tje met 40 weken bevallen. Alle andere 38 en 37. Gek he 🙂 Ik vertrouw mezelf dus ook nie meer haha. En vandaar dat ik het al zo vroeg klaar heb staan 👍🏼

 • MelMoessie

  Goedemorgen! Week 28! 💙
  Laatste trimester...
  Mogen wij ons nu dan ook al "hoog" zwanger noemen? 😂😂

 • Baby02!

  Mijn kindje loopt aantal dagen voor op groei. Heb volgende week weer een groei echo

 • Baby02!

  Hier denken mensen al dat ik op mn einde loop....
  Nee hoor pas 28 weken van tweede kindje haha zeg ik dan

 • Turksekaas

  Wat een verschil he tussen buiken terwijl we allemaal even ver zijn. Vrijdag heb ik de suikertest, omdat ze kindje te groot vinden. Ben erg benieuwd wat er uitkomt.

 • Woezel82

  Ik morgen. Mensen denken dat ik bijna met verlof ga....Volgens de vk loopt mijn buik 2wk voor op groei. Maar is ook bij mij mn 2e zwangerschap

 • Turksekaas

  Succes morgen! Ben benieuwd naar jouw ervaring, laat je het mij weten?
  Ik loop dus ook voor, maar zichtbaar klein buik.. toch een groot kind... nooit is het goed 😂

 • Woezel82

  Ging deze keer beter dan bij de 1e zwangerschap. Moest toen ook testen maar kwam niks uit. Nu wachten op de uitslag....

 • Turksekaas

  Middelhoog 😂
  Ik vind dat je pas hoogzwanger bent met 32 weken. Als je mijn buik zou zien zou je ook zeggen dat ik nog maar pas zwanger ben 😂 Hoe kannn dat!!

 • MelMoessie

  Hahah oke. Middel hoog dus 😂😁
  Ik heb volgens iedereen een bescheiden buik. Ja je ziet wel dat ik zwanger ben maar ze denken een week of 22 ofzo.
  En dat terwijl ik wel al 13 kilo aangekomen ben 😭😭 en ik eet 1 broodje meer tussen de middag. Voorheen 2 nu 3 omdat ik dan wat meer honger heb..


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 28

De bevaldatum van leden die 28 zwanger zijn is van maandag 11 september 2017 tot en met zondag 17 september 2017.


 
Populaire topics

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50