Volg ons overal!
Naar de reacties

28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je 29e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

De babykamer is al af maar mist nog wat leuke accessoires? Tip! Bij PSikhouvanjou shop je unieke items die het geheel afmaken

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `28 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (355)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • sarakhadija

  ben geweest naar gyn hij weegde 1kilo 143 gram ze zegt dat is weinig hoe is het bij jullie bij 28 weken

 • Mamavannaomi

  Nou als in bovenaan deze pagina lees is je kindje +- 900 gram rond deZe week

 • Med89

  Naar mijn idee is dat juist idd meer dan gemiddeld voor nu toch? Ik zelf was als baby met 38 weken 2650 gram. Dus vind met 28 weken 1143 toch best goed ;)

 • sarakhadija

  dank u voor te reageren. die dokter maak me onzeker

  dat is niet leuk. heeft u ook last van draaierheid?

 • Med89

  Ik snap het helemaal! Door al die hormonen wordt je heel snel onzeker en als iemand die arts is zoiets zegt neem je aan dat die gene gelijk heeft :) maar niks om je zorgen over te maken gelukkig. Nee ik heb geen last van duizeligheid, misschien even aan geven bij de verloskundige de volgende keer? Ik had het bij mijn eerste zwangerschap wel, en toen bleek het ijzer in mijn bloed vrij laag te zijn.

 • sarakhadija

  mijn ijzer is te laag.

  ook niet zoveel zin in eten.

  ik heb al last van te hard stoelgang ze zeggen dat wordt erger door ijzer pillen.

 • Med89

  Ja dat klopt, maar je hebt ook floradix dat is een drankje, dat werkt naar mijn idee ook sneller. Maar mij lijkt het wel handig om iets eraan te doen, want straks bevallen met duizeligheid lijkt mij niet zo fijn toch, en aangezien je dan flink wat bloed zal verliezen duurt het alleen maar nog langer voordat je er dan weer boven op bent. En je wilt toch wel genieten als straks die kleine er is :) ik heb namelijk bij m'n zoontje echt heel lang last er van gehad. En anders misschien iets van abrikozen of pruimen of dadels eten naast dat je die tabletten inneemt? Dat bevorderd de stoelgang weer :) ik zou het namelijk wel echt gaan slikken anders heb je straks echt spijt ben ik bang.

 • tesswens

  Ons meisje weegt nu (op 28 weken) 1.3kg. Gyn zei alles tussen 900g en 1.5kg is ok...

 • Med89

  Gelukkig slaap ik nog steeds goed, dit had ik bij m'n zoontje ook tot aan de bevalling en hoop dat nu ook vast te houden. Begin maart de groeiecho en 2 dagen later een 4D echo, ben zo benieuwd. Wel merk ik dat ik weer wat moeier begin te worden.

 • Mamavannaomi

  Ik slaap goed tot 5 uur dan gaat de wekker van mijn man en kan ik niet meer slapen tot mijn dochter wakker word rond 7 uur.

  Ik heb over 3 weken ook een groei echo omdat met 20 weken 1 nier 1 mm groter was niks om ne zorgen over te maken zeiden ze maar moet toch even gechekt worden

 • sarakhadija

  amai al 28 weken tijd vliegt vandaag gaan kijken naar ons manneke
  ben zo benieuwd hoeveel hij weegt.

 • mamavantweeprachtigekindjes

  Het laatste trimester is aangebroken! Nu kan het aftellen beginnen :)

 • Kubidal

  28 weken LAATSTE TRIMESTER 🤗🤗

 • Steffie076

  Woehoe laatste trimester

 • Steffi92

  Hoi allemaal,

  Ik ben nieuw hier, nu 28w1d zwanger van een meisje. Helaas al vanaf week 16 erg veel last van mijn bekken. Gister (toch nog redelijk onverwacht) besloten om te stoppen met werken omdat mijn lichaam niet mee werkt. Ik vind het vreselijk om thuis te zitten en niks te doen :(
  En het idee van de ziektewet staat me ook niet zo aan. Hopelijk wen ik een beetje aan het idee en kan ik eindelijk van de zwangerschap gaan genieten.

 • Chudo

  Welkom! Wat jammer zeg dt je zo last van je bekken hebt, maar rust zou je goed doen! Neem goed je rust en het duurt nog niet zo lang meer voordat onze kleintjes er zijn! :)

 • Mamavanrosie

  Toch best heftige verhalen hier. Hopelijk kunnen jullie wat rusten, 't is zo belangrijk voor baby en jezelf.
  Ik ben vandaag de eerste dag thuis! Ben gisteravond bij de huisarts geweest voor een vaccin (kinkhoest) en toch aangegeven dat ik het te lastig vond om voltijds voor een klas anderstaligen te staan. Ze heeft me 10 dagen rust gegeven. Wat een last die van mijn schouders viel! Nu kan ik beetje bij beetje het huishouden inhalen dat ik al weken aan de kant geschoven heb...
  succes dames!

 • Chudo

  Van de week op werk zo naar geweest! Ik had net 3 dagen vrij gehad en we waren aan het overdragen toen ik ineens zo duizelig werd en de hele wereld tolde om me heen. We hebben mijn bloeddruk gecheckt die was 195/93 en pols van 131. De teamleider zat er ook bij en zij heeft me naar de vk gebracht en zat er ook bij toen ze me controleerde dat was fijn! Vk zei dat ik het rustiger aan moest doen en dat ik na moest denken om minder te werken en/of ziekmelden als ik mij echt niet lekker voel. Voor de zekerheid controle in het ziekenhuis maar alles was goed. De kleine man doet het harstikke goed en heeft het nog steeds naar zijn zin, hem ook nog op de echo mogen bewonderen! Wat is hij al groot! Ze schatte hem zo rond de 1000/1100 gr met 27.4 wk, een hele ventje al dus!
  Voel me nog steeds niet lekker, zo duizelig en licht gevoel in mijn hoofd alsof ik elk moment neer kan gaan. Heb laatste maanden veel stress gehad en wilde altijd te veel en te snel, wilde niet dat mensen dachten dat ik mij aanstelde dus gewoon gaan en niet aanstellen was mijn motto. Nou ben ik daar even op teruggekomen zeg! 18 januari ga ik weer werken en hopen dat ik dan goed uitgerust ben! En uit de draaimolen kom! Jakkie alles liep zo op rolletjes en dan kom je je eigen tegen :(

 • Clover4

  Wat vervelend meis! Hoop dat een weekje rust je toch wel goed zal doen. Goed naar je lichaam luisteren inderdaad. Maar ik snap je hoor. Ik herken het wel jezelf voorbij gaan. Rustig aan!

 • Chudo

  Lastig hoor je denkt echt gauw dat doen we wel ff en dan is het al teveel achteraf. Zo goed voor andere proberen te zijn. We moeten ook goed zijn voor ons zelf 😊 Hoe isie met jou nu meis?

 • Isabelleke1

  Oei dat is schrikken! Maar is je bloeddruk nu wel weer onder controle?? Want zo hoog is echt niet goed! Pas goed op jezelf want kan een voorteken van zwangerschapsvergiftiging zijn. (Heb het gehad bij mijn vorige zwangerschap)

 • Chudo

  Ja zeker schrikken! Ik heb woensdag weer een controle maar denk dat mijn bloeddruk wel aardig goed zit nu, ik doe het nu echt rustig aan, voel me zo slap en moe komt weinig uit mn handen!

  Laatste trimester klopt wel ff goed aan zeg!

 • Isabelleke1

  Hoe was controle vandaag??

 • Chudo

  Net terug! Bloeddruk was nu 136/88 en pols 100 dus prima voor nu! Ik hoop dat ik snel weer goed voel want het huishouden is echt bij ingeslopen de laatste week! Grr zijn er geen kaboutertjes die dat snachts willen doen :) lief dat je aan me hebt gedacht!

 • Isabelleke1

  Gelukkig nu betere uitslagen. Denk aan jezelf hè! Door vooral rustig aan! Alles in het belang van de kleine! Mag je nog wel gaan werken?

  (Zelf in de ziektewet sinds deze week om alle waardes stabiel te houden en vanwege de vermoeidheid)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 28

De bevaldatum van leden die 28 zwanger zijn is van maandag 8 mei 2017 tot en met zondag 14 mei 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50