Volg ons overal!
Naar de reacties

28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je 29e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

De babykamer is al af maar mist nog wat leuke accessoires? Tip! Bij PSikhouvanjou shop je unieke items die het geheel afmaken

Ben je zwanger?

Ontvang dan de gratis nieuwsbrief met een wekelijkse update van je zwangerschap!
Je e-mailadres

Je BevaldatumReageer in `28 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (343)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Steffi92

  Hoi allemaal,

  Ik ben nieuw hier, nu 28w1d zwanger van een meisje. Helaas al vanaf week 16 erg veel last van mijn bekken. Gister (toch nog redelijk onverwacht) besloten om te stoppen met werken omdat mijn lichaam niet mee werkt. Ik vind het vreselijk om thuis te zitten en niks te doen :(
  En het idee van de ziektewet staat me ook niet zo aan. Hopelijk wen ik een beetje aan het idee en kan ik eindelijk van de zwangerschap gaan genieten.

 • Chudo

  Welkom! Wat jammer zeg dt je zo last van je bekken hebt, maar rust zou je goed doen! Neem goed je rust en het duurt nog niet zo lang meer voordat onze kleintjes er zijn! :)

 • Mamavanrosie

  Toch best heftige verhalen hier. Hopelijk kunnen jullie wat rusten, 't is zo belangrijk voor baby en jezelf.
  Ik ben vandaag de eerste dag thuis! Ben gisteravond bij de huisarts geweest voor een vaccin (kinkhoest) en toch aangegeven dat ik het te lastig vond om voltijds voor een klas anderstaligen te staan. Ze heeft me 10 dagen rust gegeven. Wat een last die van mijn schouders viel! Nu kan ik beetje bij beetje het huishouden inhalen dat ik al weken aan de kant geschoven heb...
  succes dames!

 • Chudo

  Van de week op werk zo naar geweest! Ik had net 3 dagen vrij gehad en we waren aan het overdragen toen ik ineens zo duizelig werd en de hele wereld tolde om me heen. We hebben mijn bloeddruk gecheckt die was 195/93 en pols van 131. De teamleider zat er ook bij en zij heeft me naar de vk gebracht en zat er ook bij toen ze me controleerde dat was fijn! Vk zei dat ik het rustiger aan moest doen en dat ik na moest denken om minder te werken en/of ziekmelden als ik mij echt niet lekker voel. Voor de zekerheid controle in het ziekenhuis maar alles was goed. De kleine man doet het harstikke goed en heeft het nog steeds naar zijn zin, hem ook nog op de echo mogen bewonderen! Wat is hij al groot! Ze schatte hem zo rond de 1000/1100 gr met 27.4 wk, een hele ventje al dus!
  Voel me nog steeds niet lekker, zo duizelig en licht gevoel in mijn hoofd alsof ik elk moment neer kan gaan. Heb laatste maanden veel stress gehad en wilde altijd te veel en te snel, wilde niet dat mensen dachten dat ik mij aanstelde dus gewoon gaan en niet aanstellen was mijn motto. Nou ben ik daar even op teruggekomen zeg! 18 januari ga ik weer werken en hopen dat ik dan goed uitgerust ben! En uit de draaimolen kom! Jakkie alles liep zo op rolletjes en dan kom je je eigen tegen :(

 • Clover4

  Wat vervelend meis! Hoop dat een weekje rust je toch wel goed zal doen. Goed naar je lichaam luisteren inderdaad. Maar ik snap je hoor. Ik herken het wel jezelf voorbij gaan. Rustig aan!

 • Chudo

  Lastig hoor je denkt echt gauw dat doen we wel ff en dan is het al teveel achteraf. Zo goed voor andere proberen te zijn. We moeten ook goed zijn voor ons zelf 😊 Hoe isie met jou nu meis?

 • Isabelleke1

  Oei dat is schrikken! Maar is je bloeddruk nu wel weer onder controle?? Want zo hoog is echt niet goed! Pas goed op jezelf want kan een voorteken van zwangerschapsvergiftiging zijn. (Heb het gehad bij mijn vorige zwangerschap)

 • Chudo

  Ja zeker schrikken! Ik heb woensdag weer een controle maar denk dat mijn bloeddruk wel aardig goed zit nu, ik doe het nu echt rustig aan, voel me zo slap en moe komt weinig uit mn handen!

  Laatste trimester klopt wel ff goed aan zeg!

 • Isabelleke1

  Hoe was controle vandaag??

 • Chudo

  Net terug! Bloeddruk was nu 136/88 en pols 100 dus prima voor nu! Ik hoop dat ik snel weer goed voel want het huishouden is echt bij ingeslopen de laatste week! Grr zijn er geen kaboutertjes die dat snachts willen doen :) lief dat je aan me hebt gedacht!

 • Isabelleke1

  Gelukkig nu betere uitslagen. Denk aan jezelf hè! Door vooral rustig aan! Alles in het belang van de kleine! Mag je nog wel gaan werken?

  (Zelf in de ziektewet sinds deze week om alle waardes stabiel te houden en vanwege de vermoeidheid)

 • Isabelleke1

  28 wkn!! Het wordt steeds zwaarder, maar zo fijn om al zo ver te zijn. Nog 9 wkn en dan is ons frummeltje er.. kan niet wachten!

 • Clover4

  28 weken en het derde trimester! Ik blijf het zeggen; wat gaat het hard.

  Eergisteren de groeiecho gehad. Baby nogsteeds te klein en dan voornamelijk haar buikje. We hadden gehoopt dat de groeicurve in ieder geval mooi omhoog zou lopen en dat het dan maar een kleine baby zou zijn, maar de groeicurve daalt en ze zit nu onder de onderste lijn. In eerste instantie nog een groeiecho voor 3 feb ingepland, maar de verloskundige belde en die wilt de echo vervroegen naar 16 januari.

  Ik probeer me geen zorgen te maken, maar merk dat ik er toch de zenuwen van heb.

  De metingen in de navelstreng waten wisselend, dus ja.. Echt wijsheid over de werking van de placenta heb ik ook nog niet.

  Maar we blijven positief en hopen er maar op dat ze de aankomende anderhalve week een mooie groeispurt zal maken

 • Isabelleke1

  Spannend zeg!! Hopelijk groeit jullie kleintje wat verder door. En anders zou het fijn zijn als ze een oorzaak vinden voor de verminderde groei. Ik snap je spanningen helemaal (helaas bij ons oudste ook gehad). Voel je haar wel goed bewegen enz??

 • Clover4

  Ja ik voel haar gelukkig goed bewegen! En dat vind ik zo fijn. Als ik haar even niet voel en denk erover na dan ga ik even op mijn linkerzijde liggen en dan huppa daar is ze weer, haha.


  Hoe is het bij jou oudste afgelopen als ik vragen mag? Jouw zoontje is dysmatuur geboren toch? Tenminste.. Meen me zoiets te herinneren dat je zoiets zei een paar weken geleden. Of was hij nou juist al met 26 weken geboren?

 • Isabelleke1

  Ja met 26 wkn geboren door zwanerschapsvergiftiging maar ook hij groeide niet goed vanaf 22 wkn daardoor dus ook dysmatuur met 670 gr. Ik voelde hem nauwelijks bewegen omdat echt op zn reserves leefde. Fijn dat je je kindje wel goed voelt, dan heeft die het nog wel goed naar zn zin.


  Nu 3 jaar later gaat het heel goed met hem, alleen nog steeds te klein met zn 88 cm, 11 kg en maatje 86/92.

 • Clover4

  Jeetje zeg! Wat zal dat een heftige tijd voor jullie geweest moeten zijn.. En zo wordt je gelijk met je neus op de realiteit gedrukt; een gezonde zwangerschap/kindje is niet vanzelfsprekend. Wat fijn dat bij jullie uiteindelijk alles goed gekomennis! En al is hij nu een beetje klein.. Zolang hij zich goed ontwikkeld en gezond is komt zijn lengte later ook wel. Hij is immers ook een aantal maandjes jonger..


  Gelukkig gaat nu alles goed mrt je beebje!

 • michellejr

  Vandaag weer voor controle geweest bij de vk.
  RR 110/52 dus super
  Ze ligt met het hoofdje naar beneden en het ruggetje ligt links.. hartje ging lekker rap.
  Aangegeven af en toe harde buiken te hebben die gelukkig met rust wel overgaan. Maar 2 lange dagdiensten achter elkaar in een verpleeghuis is wel genoeg ben dan blij weer een dag of 2 vrij te zijn.
  Over 2 weken weer terug komen en dan gaat ze hb prikken.. Ben benieuwd 🤗

 • renatedk

  Fijn dat alles goed was!

  Ik heb af en toe ook harde buiken maar mijn gynecoloog zegt zolang er geen regelmaat in zit en het niet continu is kan het geen kwaad.

 • renatedk

  Week 28 😍

 • Jpr

  Week 28 yeah 😍😍😍

 • Panda-beer

  Ook hier in week 28 aangekomen!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 28

De bevaldatum van leden die 28 zwanger zijn is van zaterdag 8 april 2017 tot en met vrijdag 14 april 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50