Volg ons overal!
Naar de reacties

28 Weken zwanger

Week 28 begint bij zwangerschapsdag 196 en loopt tot dag 203.Het is je 29e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram


In week 28 is wederom een mijlpaal bereikt. Je bent in het derde en laatste trimester beland! De baby begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen beginnen steeds meer te kloppen. Het hoofdje is niet langer te groot, ten opzichte van het lichaampje.

28-weken-zwanger-baby

Het dons waarmee de baby was bedekt, begint nu ook te verdwijnen. Hier komt gedeeltelijk huidsmeer voor in de plaats. Daardoor zal de huid van de baby niet uitdrogen. Het is te vergelijken met een vette crème. Als de baby net geboren is, kun je het misschien nog zien. Hoe later de geboorte plaatsvindt, hoe minder huidsmeer er nog zichtbaar is.
 

Het kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De smaak wordt nu ook ontwikkeld, door het aanmaken van de smaakpapillen. Vruchtwater smaakt naar datgene wat de moeder eet en heeft een rol bij de smaakontwikkeling van een kind.

Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

Enge dromen

28-weken-zwanger-dromen

Je kunt misschien last krijgen van enge dromen. Dit zijn je angsten en gevoelens die in je slaap naar boven komen. Veel vrouwen denken dat hun nachtmerries uitkomen en zijn daarom erg onrustig en bang na weer zo'n enge droom. Het is echter heel normaal, en betekent absoluut niet dat ze uitkomen! Dromen doe je iedere nacht. Je zult je je dromen nu wel makkelijker kunnen herinneren, omdat je tijdens je zwangerschap lichter slaapt dan normaal. Dit heeft de natuur zo geregeld. Het heeft te maken met de voorbereiding op je kindje. Als de baby straks huilt, word jij daardoor snel genoeg wakker!

De babykamer is al af maar mist nog wat leuke accessoires? Tip! Bij PSikhouvanjou shop je unieke items die het geheel afmaken

Reageer in `28 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (603)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Verrassingnummer

  Morgen alweer 28 week.
  Laatste trimester alweer.
  Vandaag eerste groei echo in ziekenhuis gehad bij een verschrikkelijk mens (Ow echt een draak van een mens)

  Kleine meid is erg mooi op gewicht 1200 gram 💜

  Me bloed druk is nog wel wat laag maar gelukkig niet zolaag als geweest is gelukkig.

  Ow de weken gaan me niet snel genoeg.
  Kan niet wachten 🙈🙈🙈😂
  Nog 8 weekjes werke en dan verlof.
  Heb u al paar weekjes alles al in huis en klaar voor kleine meid.
  Alleen nog pak fles voeding.
  Zelfs al zo goed al klaar voor Sint en kerst 🙈
  Nou ja ook wel fijn alles ver klaar te hebben voor een gezin met 4 kinderen die er al zijn en 2 die in november ook nog jarig zijn.

 • mamasaurus

  Hahaha, hier ook al het meeste voor sint en kerst in huis. Ben eigenlijk elk jaar wel vroeg daarmee, maar dit jaar heb ik al helemaal geen zin om dat hoogzwanger te moeten doen, teveel stress.
  Jammer dat je een verschrikkelijk mens had bij je echo, dat maakt het toch minder leuk. Hier totaal geen klik met mijn diabetesverpleegkundige, zie er echt tegenop dat ik haar weer moet zien. Maar mijn echo's worden gelukkig gedaan door een topvrouw, altijd heel aardig en enthousiast, dat je echt met een trots en verliefd gevoel weer naar huis gaat.

 • Verrassingnummer

  Ja dat had ik dus ook.
  En liever nu zo goed al klaar 2ant jr weet nooit wat de komende weken.
  Als kleine in eens wel eerder komt of wat ook.
  Dan geen stress voor de 2 die in november jarig zijn en Sint en kerst.
  Ben meestal ook wel vroeg maar nu helemaal.

  Ja kende die draak al voor onderzoeken en operatie paar jaar terug voor baarmoederhals kanker.
  En toen heeft ze dingen gezegd wat ze nooit had mogen zeggen en fouten gemaakt.

  Dus niet echt fijn om die draak nu dus weer tegen te komen.
  Gaan ook bespreken met onze verloskundige en desnoods naar andere ziekenhuis.

  Helaas loop ik al weer een week a ander half met harde buiken 😑

 • Bloem2016

  Vandaag week 28! Helaas gister te horen gekregen dat ik zwangersschapsdiabetes heb... had ik niet verwacht want ben niet extreem aangekomen, bij de groeiechos was ze wat kleiner en verder geen klachten. Volgende week eerste gesprek hoe of wat. En vanaf vandaag ook echt niets meer gesnoepd en alvast opgelet op koolhydraten.

 • mamasaurus

  Balen zeg! Hier voor de tweede keer zwangerschapsdiabetes, eerste keer was ook echt een verrassing, deze keer niet. Ben al lang bezig met het dieet en mijn waardes blijven goed, maar ben wel echt klaar ermee, werpt toch een schaduw over je zwangerschap. Vooral met alle feestdagen voor de deur en al dat lekkers in de winkel... Mocht je nog vragen hebben, ik ben hier nog ongeveer 12 weken

 • Bloem2016
  Dankje voor je reactie! Het eerste wat ik ook dacht o nee sinterklaas en kerst hahaha. Ik hoop dat het bij mij ook onder controle blijft. Ben sinds gister begonnen met een online schema van het erasmus mc zodat ik alvast kan opletten. Komt die schema een beetje overeen met wat je moet eten? Wil ook weer niet te weinig eten!
 • mamasaurus

  Ja, is wel een goed schema. Zorg dat je alles volkoren eet (couscous kan ik bijv echt niet hebben, maar verschilt ook erg per persoon). Veel drinken bij de maaltijd, veel bewegen als dat mogelijk is, veel rauwkost... Je krijgt waarschijnlijk een apparaatje mee om je eigen suikers te checken, dan kun je een beetje experimenteren met wat je wel/niet kan eten. Ik eet vaak ook echt om de twee uur ipv de standaard tijden van ontbijt/lunch etc, dan heb ik wat meer eetmomenten op een dag. Ben benieuwd naar je gesprek! Hier zijn ze niet zo heel streng en als mijn waardes goed blijven dan mag ik thuis bevallen. Loop ook gewoon nog bij de verloskundige. Hopelijk valt het allemaal mee voor je, weet je de uitslagen van de gtt?

 • Bloem2016

  Gelukkig. Dan hou ik voor nu dit even aan tot ik op gesprek ben geweest. Wat is gtt? Ik heb nog geen idee haha... ik heb afgelopen dinsdag de suikertest gehad. Nuchter komen en dan dat glucosedrankje en na 2 uur weer prikken. Nuchter was het 6 en na 2 uur was het 8.6 terwijl de max 6.8 is? Ik loop trouwens sowieso al via het ziekenhuis dus thuis bevallen is bij mij niet aan de orde. Wel fijn dat ze bij jouw niet zo streng zijn! Ben benieuwd wat me te wachten staat.

 • mamasaurus

  Ben ook benieuwd, hopelijk werkt het dieet voor je. Wel fijn dat je al je afspraken op dezelfde plek hebt en niet nog in spanning hoeft te zitten over waar je mag bevallen. Gtt is trouwens de suikertest die je hebt gedaan, beide waardes zijn te hoog. Succes met je gesprek volgende week!

 • Nx3

  yess vandaag ook 28 weken, laatste trimester en ik kan niet wachten tot het zover is.
  vandaag op de controle bij de vk geweest , alles was opzich wel goed, bloeddruk nog steeds te laag en me hb gaat ook verder naar beneden dus we zullen het zien.
  over 3 weken moet ik weer op controle en dat krijg ik te horen of ik een groei echo krijgt of niet. hoop stiekem wel natuurlijk want dan kan ik de kleine meid nog even zien voor de bevalling.

 • mamasaurus

  Ik hoop dat je nog een echo krijgt! Anders misschien op eigen kosten laten doen? Hoewel dat wel duur is... Ik geniet echt van het getrappel in mijn buik, maar een echo is toch wel extra leuk. Jammer dat mijn man steeds niet mee kan, hij mist deze zwangerschap echt bijna alles.
  Hier preventief aan de floradix in combinatie met een mandarijntje. En geen thee meer bij mijn eten. Eet geen vlees, dus let altijd op b12/ijzer, alleen tijdens de zwangerschap zo vergeetachtig, merk het echt als ik een paar dagen oversla.

 • Nx3

  ik hoop het ook echt, zat indd te denken om het dan maar zelf te betalen maarja zoals je zegt kost dat ook weer iets pff.
  mijn man is ook niet overal bij geweest hoor alleen bij de 20 weken echo. naar de vk gaat hij sowieso niet mee maar vind ik niet erg. is ook niet erg boeiend verder daar.
  ik gebruik ook al weken floradix maar dat helpt gewoon niet hier want het blijft dalen. zal wel weer een infuus krijgen als het nog verder zakt.
  en vergeetachtig ben ik ook heel erg word er gewoon zelf gek van.

 • mamasaurus

  Heerlijk, het laatste trimester! Heb wel even een dansje gedaan, ben best ongeduldig en wil zoooo graag de kleine vasthouden. Vandaag de eerste groeiecho gehad, ze lag met haar hoofdje naar beneden maar gaat verder nog wel alle kanten op (vooral 's nachts maakt ze graag salto's). Alles zag er goed uit en we krijgen weer een lekkere goedgevulde baby. Kraampakket is ook al binnen. Nog 12 weken geduld hebben!

 • Happymomvan1

  Vandaag 28 weken. Ik merk dat ik nu sneller begin aan te komen. Ben ook weer steeds sneller moe. Nog even volhouden en dan mag ik ons kleine mannetje vasthouden. Toch is er nog genoeg te doen. Ineens hebben we besloten om de babykamer toch nog te veranderen, moet nog een geboortekaartje uitzoeken en ook nog een beetje genieten van deze zwangerschap....

 • Ziggie

  Spannend, morgenmiddag opnieuw echo om te zien of beebje en voornamelijk zijn buikje goed gegroeid zijn. Heb zo een naar voorgevoel, weet niet waarom

 • gekkie86

  Heel veel succes vanmiddag

 • ziggie

  Dankjewel, ben net terug en ons kindje heeft een groeispurt gemaakt, alles zit dus weer perfect op schema. Kleine uk weegt ondertussen 1kg250. Superblij nu.

 • Gekkie86

  Geweldig nieuws. Heerlijk van genieten

 • Chummie

  O was een supernieuws ik hoopndat ze dat morge ook bij mij zeggen spannend 😊😊

 • Mommy_T

  Wat een fijn nieuws!! Echt een geruststelling! Geniet ervan!

 • Maresa

  Alweer week 29, wat gaat het ontzettend hard! Gisteren een 3d/4d echo gehad en ons mooie meisje kunnen bewonderen, wat was dat bijzonder! Hoe gaaf is het wat ze tegenwoordig allemaal wel niet kunnen?! Ik ben de hele dag naar de fotos aan het kijken 💗 Deze week begint mn blaas het toch aardig zwaar te krijgen en moet er nu al wel 3x per nacht uit...grr.. besloten vannacht een oude luieremmer in de badkamer te zetten, aangezien ik elke keer naar beneden moet voor t toilet, en ik zie dat traplopen half slapend niet meer zo zitten... Ik ga denk ik maar een gratis Toiletstoel lenen bij medipoint, ook erg handig voor na de bevalling! Deze week ook bij Zwangertotaal geweest voor mn rugklachten die ik vorige week had aangegeven, bekkeninstabiliteit door een "misvormde" SI - Gewricht.. moet nu wekelijks terugkomen, oefeningen voor thuis mee, en vooral heeel veel rusten, geen afstanden meer lopen, geen zware huishoudelijke taken verrichten.. dus vandaag lekker thuis gekeutelt, ook lekker op de donderdag!

 • ziggie

  eindelijk in week 28 beland, spannend, ons 1e kindje is in deze week geboren 4 jaar geleden
  Beebje heeft wel kleine achterstand van groei buikje, dus krijg nu wekelijks echo


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 28

De bevaldatum van leden die 28 zwanger zijn is van woensdag 3 januari 2018 tot en met dinsdag 9 januari 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen