Naar de reacties

27 Weken zwanger

Week 27 begint bij zwangerschapsdag 189 en loopt tot dag 196.Het is je achtentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 34 centimeter
Gewicht van je baby: 800 gramMet week 27 ben je in de  laatste week van het tweede trimester aangekomen. Behalve je baby, zul jij ook een groeispurt gaan maken. Gemiddeld kom je nu zo'n 400 tot 500 gram per week aan. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby. Zolang je gezond eet is er niets aan de hand. De kilo's verdwijnen vaak vanzelf na de geboorte.

Had je voorheen juist zoveel energie, vanaf nu zal dit weer afnemen. Je kunt je weer erg moe gaan voelen, net zoals in het begin van je zwangerschap. Ook krijg je meer zin om alleen (of met je partner) te zijn en wil je rust.

De baby wordt nu vooral zwaarder, en groeit niet zo hard meer in de lengte. Hij heeft al wenkbrauwen en wimpertjes, en krijgt nu ook een trommelvliesje in zijn oortjes. De kleur van de ogen is leigrijs, een beetje blauwachtig. Pas ruim na de geboorte krijgen de ogen hun definitieve kleur. Dit kan zelfs een jaar duren.

Ongeboren baby's hikken vaak. Vanaf nu zul je dit vaker kunnen voelen.

Bekkeninstabiliteit

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Onder invloed van hormonen worden de banden slapper en het kraakbeen weker. Er ontstaat meer ruimte in je bekken, waardoor het straks voor de baby mogelijk is om op de natuurlijke manier geboren te worden. Als dit echter te slap wordt, kun je pijn krijgen bij het lopen. Dit noemen we bekkeninstabiliteit, en komt veel voor onder zwangere vrouwen. Als jij er ook last van krijgt, begint dat vaak rond deze periode.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, maar je toen wel last had van bekkeninstabiliteit, kun je oefeningen doen met behulp van een fysiotherapeut, of een gespecialiseerde bekkentherapeut. Zo kunnen bepaalde klachten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Lees of praat mee op Infoforum: bekkeninstabiliteit

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is ook een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De spier tussen je maag en slokdarm verslapt door de vele hormonen in je lichaam. Daardoor kan er maagzuur in je slokdarm terecht komen. In de eerste maanden ontstaan hierdoor de zuurbranden.Als je rond de 7 maanden zwanger bent, komt er door de baarmoeder druk op je maag. Het maagzuur wordt zo naar boven gedrukt.

Het kan helpen om je eetgewoontes aan te passen, door vaker te eten, maar kleinere porties te nemen. Probeer ook niet te pittig te eten. Citrusvruchten kunnen er ook voor zorgen dat je het zuur krijgt. Veel mensen helpt het om vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Als dit allemaal niet wil helpen, zijn er ook geneesmiddelen te verkrijgen, die geen kwaad kunnen voor de baby. Overleg het met je verloskundige.

Reageer in `27 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (875)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Augurkje

  Week 27 bijnaaa

  Hoe voelen jullie je😁

 • Augurkje

  Dames, hebben jullie ook buikpijn als je veel bukt? Of op de grond zit? ( zit soms op de grond na het klussen) "

  Ik heb er mega veel last van, proberen te vermijden helpt denk ik.

  Wat gebeurd er bij een groeiecho?" kunnen ze dan zien of je door zwangerschaps diabetes kindje te groot wordt.

  Kreeg vorige weej te horen dat ik het heb

 • Bregtje-1

  27 weken! Toch een gek idee dat t kindje over 10 weken gewoon geboren kan worden... Ik word nu wel heeel nieuwsgierig naar de kleine (en zijn/haar geslacht!) Zijn jullie al bezig met geboorteplan?

 • Boes

  gaat echt snel ja. Ik heb geen geboorteplan. Ik leg niks vast. Alles ging zo anders de vorige keer. Ik laat het maar gewoon over me heen komen. Maandag moet ik een groeitecho plannen bij de gynaecoloog. Moet er drie. Omdat onze dochter klein was. En als deze spruit ook weer zo klein is dan zal het ook wel weer een inleiding worden. Als het allemaal goed is deze keer dan ga ik misschien
  eens nadenken wat ik wil haha

 • 4e-op-rij

  Hoop voor je op een mooie groei! Hier ook groeiechos. Over 2 weken de eerste. M’n eerste was veel te klein, m’n 2e was veel te zwaar... m’n derde was precies gemiddeld 😅

 • 4e-op-rij

  Gaat hard nu hè. Ik heb geen geboorteplan en ook nooit gehad. M’n eerste twee zijn prematuur geboren kinderen. Dan heb je niet zoveel te willen, oftewel ik lag ‘vast’ aan het ctg om de kindjes goed te controleren.

  Wat zijn jouw wensen mbt de bevalling? Heb je specifieke wensen?

 • bregtje-1

  Ik wil als het kan thuis in bad bevallen :) Maar stel dat ik toch naar zkh moet (wat bij bijna de helft van de eerste zwangerschappen t geval is geloof ik) heb ik wel wat dingen die ik wil vastleggen.. Maar moet me er nog in verdiepen :)

 • 4e-op-rij

  Vandaag had ik weer eens een goede dag qua energie. Woensdag is ook een drukke dag met de jongste naar de peuter, de oudste die naar een plusklas moet worden gebracht 8 km verderop, en dat op het tijdstip dat de peuters uit komen, dan na 2 uur m’n dochter uit school halen en weer naar de plusklas rijden, vriendinnetje mee te spelen, m’n oudste droppen bij een vriendje. Het ging allemaal heel goed, totdat ik besloot koekjes te gaan bakken. Dat ging ook nog goed maar daarna kreeg ik last van harde buiken. Ik lig nu, na een warme douche, in bed.

  Zijn er meer die last hebben van harde buiken?

 • anna_80

  zolang ik druk ben is zij rustig maar zodra ik maar even ga zitten of liggen gaat ze schoppen en slaan . Vooral eind van de dag last van harde buiken komt dat ik veel loop overdag.

 • Bregtje-1

  Hier ook regelmatig harde buiken, vooral savonds als ik op de bank lig. Kleine is dan heel druk en dat kan ook harde buiken triggeren volgens de vk! Overdag ook wel eens, maar vooral als ik veel gedaan heb. Zolang ze geen echte pijn doen is er niks aan de hand ♡

 • 4e-op-rij

  Ik reageer even op deze. Die andere doet het niet meer ;-). Gaaf! Je maakt me nieuwsgierig hihi. Wij hebben laatst 2 schetsen ontvangen en hebben 1 gekozen. Ze gaat het nu ‘fine tunen’ en dan krijgen we het concept binnenkort weer toegestuurd. Ben echt zo benieuwd hoe het wordt. De schets was al prachtig!

 • 4e-op-rij

  Thnx. Co bij vk was goed. Vandaag wel even urine weggebracht om een blaasontsteking uit te sluiten. Ik ben daar gevoelig voor in de zwangerschap. Gelukkig helpt rust merkbaar. Ik ben alleen moeilijk in rust nemen😁

 • bregtje-1

  Hopelijk is het geen blaasontsteking. Hoewel het dan wel makkelijk te behandelen is natuurlijk! En herkenbaar ;) Ik vind rust nemen zo moeilijk, als ik een dag niks gedaan heb zit ik in mn hoofd te bedenken dat ik de dag erna toch echt wat productiever moet gaan zijn, dus echt ontspannen is er niet echt bij! (Ik werk voor mezelf)

 • 4e-op-rij

  Geen blaasontsteking gelukkig. Het is wat, dat rust moeten nemen... maar het helpt wel! Hoe gaat het met je geboortekaartje? Al een schets gemaakt?

 • Bregtje-1

  Ons geboortekaartje is af 😍 Zo blij mee! Laten het bij de lokale drukker drukken, die zetten dan op het laatst nog de goeie datum, gewicht etc erin. Scheelt weer voor mij want anders wil ik dat allemaal zelf doen haha :) jij al een geboortekaartje idee?

 • Mamadan

  Das wel druk idd! Ik heb af en toe harde buiken, bij T bukken voornamelijk. Maar verder probeer ik me rustig te houden. Heb enorm last van hoge rugpijn. Fysio helpt niet helaas, k zal het er mee moeten doen tot het einde van de zwangerschap!

 • 4e-op-rij

  Vervelend die rugpijn. Ik heb zelf last van mn bekken. Bij mn vorige ook gehad. Mag niet klagen. Ik ga slapen. Rust pakken is toch wel belangrijk merk ik

 • Mamadan

  Vanmorgen gtt gedaan, maar ik denk dat de waarden te hoog zijn! Nuchter 5,9 mmol en 2 uur na het glucose drankje 8,6 mmol. Donderdag weer controle bij verloskundige, dan hoor k T wel. Wilde zo graag thuis bevallen maar dat gaat nu denk ik niet meer 😢.

 • 4e-op-rij

  Succes morgen bij de vk!

 • Mamadan

  Ze heeft vandaag al gebeld, tweede waarde is te hoog. Volgende week een gesprek met gynaecoloog en daarna met diabetesverpleegkundige. Ik moet dagelijks een curve bij gaan houden en een dieet volgen. Als m’n bloedsuikers daarmee goed blijven mag ik gewoon bij de verloskundige blijven. Ik hoop het! Vandaag al direct suikers uit m’n eten gebannen.. ik moet eerlijk zeggen dat ik best wel wat snoepte dus k hoop dat dat al helpt!

 • 4e-op-rij

  Dat klinkt positief! Hopelijk mag je blijven bij de vk. Vind je het moeilijk, zo’n dieet? Of valt het mee. Succes!

 • 4e-op-rij

  Ow nee... ik had even gekeken naar de waardes. Is het een vingerprik geweest de nuchtere? Ik ben bang dat je verhoogd risico hebt op zwangerschapsdiabetes.

  Ik wil de gtt niet doen omdat ik het een behoorlijke belasting vind zoveel suiker tot je te nemen. Ik doe daarom een lunchcurve. Waardes waren goed bij mij.

  Sterkte, spannend donderdag. Ik mag dan ook weer voor co.

 • Mamadan

  Ja allebei met vingerprik. Ik heb verhoogde kans omdat ik pcos heb en overgewicht en mijn moeder heeft diabetes. K vond T een beetje onzin omdat ik me gewoon goed voel.. maar blijkbaar ist toch niet helemaal goed.

 • 4e-op-rij

  5,9 nuchter is ok. Tot 6.1 nuchter is ok. 8.6 is wel wat te hoog, voorstadium.

  Hier ook diabetes in familie, m’n dochter was te zwaar (m’n tweede), daarom moest ik.

  Geen idee wat ze dan gaan doen met deze waardes.

 • Sam-d-j

  Wat gaat het snel 27 weken alweer

 • Selina3

  Week 27 Is aangebroken we komen aardig dichtbij

 • Esmee26

  Halooo week 27 🥰💙


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 27

De bevaldatum van leden die 27 zwanger zijn is van vrijdag, 14 juni 2019 tot en met donderdag, 20 juni 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50