Naar de reacties

27 Weken zwanger

Week 27 begint bij zwangerschapsdag 189 en loopt tot dag 196.Het is je achtentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 34 centimeter
Gewicht van je baby: 800 gramMet week 27 ben je in de  laatste week van het tweede trimester aangekomen. Behalve je baby, zul jij ook een groeispurt gaan maken. Gemiddeld kom je nu zo'n 400 tot 500 gram per week aan. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby. Zolang je gezond eet is er niets aan de hand. De kilo's verdwijnen vaak vanzelf na de geboorte.

Had je voorheen juist zoveel energie, vanaf nu zal dit weer afnemen. Je kunt je weer erg moe gaan voelen, net zoals in het begin van je zwangerschap. Ook krijg je meer zin om alleen (of met je partner) te zijn en wil je rust.

De baby wordt nu vooral zwaarder, en groeit niet zo hard meer in de lengte. Hij heeft al wenkbrauwen en wimpertjes, en krijgt nu ook een trommelvliesje in zijn oortjes. De kleur van de ogen is leigrijs, een beetje blauwachtig. Pas ruim na de geboorte krijgen de ogen hun definitieve kleur. Dit kan zelfs een jaar duren.

Ongeboren baby's hikken vaak. Vanaf nu zul je dit vaker kunnen voelen.

Bekkeninstabiliteit

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Onder invloed van hormonen worden de banden slapper en het kraakbeen weker. Er ontstaat meer ruimte in je bekken, waardoor het straks voor de baby mogelijk is om op de natuurlijke manier geboren te worden. Als dit echter te slap wordt, kun je pijn krijgen bij het lopen. Dit noemen we bekkeninstabiliteit, en komt veel voor onder zwangere vrouwen. Als jij er ook last van krijgt, begint dat vaak rond deze periode.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, maar je toen wel last had van bekkeninstabiliteit, kun je oefeningen doen met behulp van een fysiotherapeut, of een gespecialiseerde bekkentherapeut. Zo kunnen bepaalde klachten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Lees of praat mee op Infoforum: bekkeninstabiliteit

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is ook een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De spier tussen je maag en slokdarm verslapt door de vele hormonen in je lichaam. Daardoor kan er maagzuur in je slokdarm terecht komen. In de eerste maanden ontstaan hierdoor de zuurbranden.Als je rond de 7 maanden zwanger bent, komt er door de baarmoeder druk op je maag. Het maagzuur wordt zo naar boven gedrukt.

Het kan helpen om je eetgewoontes aan te passen, door vaker te eten, maar kleinere porties te nemen. Probeer ook niet te pittig te eten. Citrusvruchten kunnen er ook voor zorgen dat je het zuur krijgt. Veel mensen helpt het om vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Als dit allemaal niet wil helpen, zijn er ook geneesmiddelen te verkrijgen, die geen kwaad kunnen voor de baby. Overleg het met je verloskundige.

Reageer in `27 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (782)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Vlaflip

  Ik kreeg laatst de opmerking, ow wat zielig dan is je kindje in december jarig. Alle feestjes op elkaar, krijgt het verder het hele jaar geen kado’s, etc. Vond ik zo irritant! Jullie ook al van dat soort opmerkingen gekregen?

 • sst

  Alleen maar, erg vermoeiend. Is het eerste wat ze zeggen. Dat of “oeh een kerstkindje”. Mijn man is 3 jan jarig, die heeft dat ook nooit leuk gevonden. Het is nou eenmaal zou. Ik kan niet vragen of de kleine of 2 maandjes wacht. Ik kreeg overigens ook de tip om de verjaardag over, te slaan en dan in mei ofzo een speciale dag voor dit kind. Ik zo dat niet zitten eigenlijk. Als een verjaardag rond de feestdagen mijn zoon zn grootste klacht is later dan heeft ie een goed leven

  Wel hoop ik zelf stiekem liever óp een feestdag dan er vlak bij, dan zijn er tenminste altijd mensen om mee te vieren.

 • Alaijo

  Ik krijg de opmerking niet, maar ik ben zelf eind december jarig en als kind heb ik dat nooit leuk gevonden... na sinterklaas en kerst wisten m’n ouders/familie nooit meer wat te halen natuurlijk (zelf had ik nog 100 dingen hoor haha) en daardoor kreeg ik op m’n verjaardag vaak centjes (wist nog helemaal niet wat ik daarmee moest) of kleding (saaiiiiiii). En m’n vriendinnetjes konden nooit komen, omdat het al druk zat was en het kerstvakantie was. Een kinderfeestje kwam er vaak niet of ergens midden januari.
  Ik heb alleen maar zomerkindjes en dan hebben we altijd een tuinfeest met springkussen. Dit kindje krijgt dat niet, ben benieuwd hoe het zal gaan oo verjaardagen en of men nog zin heeft in een extra feestje jn december 🙊

 • Vlaflip

  Ja geld als kado, geen vriendinnetjes klinkt ook niet zo leuk...

  We gaan er achter komen hoe het is, en als ouder kunnen we volledig zelf bepalen hoe en wanneer we het willen vieren, komt vast goed 😊

 • bibsje1982

  Nah, wat een stomme opmerking.. Alsof het in het leven om cadeautjes draait!!!

  Kijk als je zelf zo'n soort opmerking maakt is t anders natuurlijk 😇
  Ik vind t zelf ook wel een nadeel, dat het in december is, maar dan meer ivm de drukte die je die maand al hebt...

  Ik kwam laatst bij de slager en het vrouwtje die daar altijd achter de toonbank staat gaf juist aan dat ze het zo fijn vond dat haar dochter op 1e kerstdag jarig is.. Alleen in de ochtend de drukte en de rest van de dag lekker verder niemand...
  Tja, zo kan je het ook zien natuurlijk 😊👍

 • Vlaflip

  Ja ik ben ook meer van het positief zien; het feit dat het de geboortedag van mijn dochter is betekent sowieso al dat het dé perfecte dag is om jarig te zijn 😃 En qua drukte vier je het gewoon tussen 5 dec en kerstvakantie, dat kan prima. En ook qua kados vind je vast wel een goede modus...En in de zomer geven we de kinderen überhaupt vaak een extraatje (zomerspeeltje om in de vakantie mee bezig te zijn).

  Persoonlijk vind ik maanden waarin er meerdere uit de familie jarig zijn heel wat heftiger. Maar ook dat maakt eigenlijk niet uit. Ik zie het maar als extra quality/family time 🎉

 • bibsje1982

  Nou idd helemaal mee eens...
  In juni lopen wij altijd over met verjaardagen.. Ikzelf, mijn zwager, schoonzus, nichtje en dan nog van vrienden erbij en in juli gaan we altijd op dezelfde voet door...

  En qua cadeautjes ben ik t ook helemaal met je eens. Een x wat extra's moet ook kunnen, zolang ze t maar waarderen vind ik altijd. Maar dat geld ook voor Sinterklaas vind ik.

 • Boebelie

  Dat heeft nog niemand tegen me gezegd, maar eerlijk gezegd vind ik dat wel een klein nadeel van deze uitgerekende datum.

 • Vlaflip

  Controle en groeiecho gehad. Babietje is nog steeds groot, vooral de buik, maar ze maken zich geen zorgen. Ook weer een anti d prik gekregen.

  Ik voel me wel goed. Wel heel verkouden en hoesten terwijl je zwanger bent voelt niet echt fijn...Ook slaap ik dan Snachts echt veel minder.

  De baby kan nu echt flink trappen, was ik nog niet zo gewend, maar ze is duidelijk aanwezig. Heel gezellig en geruststellend, en soms wat afleidend 😉

 • bibsje1982

  Heerlijk he.. Dat getrappel..
  Hoesten is idd niet fijn.. Maar wat dacht je van niezen?? 😂

 • Alaijo

  Ohhh als ik moet niezen moet ik eerst m’n benen kruizen en goed knijpen, anders pies ik in m’n broek 🙈

 • bibsje1982

  😂... De tena lady's kunnen aangeschaft worden! 💪

 • Vlaflip

  Oh jee, ja dat is ook echt niet fijn...🤨

 • Boebelie

  Fijn dat het goed gaat, op die verkoudheid na dan!
  Bij mij wordt er ook flink getrapt. Het is mijn eerste en blijf het een rare (maar wel heel leuke) gewaarwording vinden, dat getrappel.

 • bibsje1982

  De hele dag al het liedje:
  'everybody is kungfu fighting'
  In mijn hoofd...
  3x raden hoe dat toch komt.. 🤔

 • Boebelie

  Hahaha, heel herkenbaar, die heb ik ook regelmatig in mijn hoofd. En 'can I kick it?' 😁

 • bibsje1982

  😂.. Gek he? 🤔

 • Brusje3

  Weer een groei echo gehad en meneer is een eigenwijs kind! Wat we als eerste zagen waren zijn billekes wat betekend dat hij naar stuit is gaan liggen.. En vraag niet hoe, want hij ligt werkelijk waar helemaal dwars in de buik, gezicht richting mijn rug.. De flow was goed dus daar zijn geen zorgen om plus dat onze kleine spekkemans gewoon heerlijk goed groeit! 💙

  Toen Door naar controle van de gyn. Aangegeven nogsteeds hoofdpijn te hebben en moest het in de gaten houden.. uitslag van 24 uurs urine, ik schommel heel erg.. Dan is het 0.20 en dan weer bijna 0.30 (wat het uiterste mag zijn met eiwitten) bloeddruk is redelijk.. Wel iets hoger maar nog geen zorgen (135/90)

  Verder mogen we nog een rondje suikercurve prikken.. Iemand daar ervaring mee? Ze zei je hoeft geen drankje in te nemen en hoeft niet nuchter geprikt te worden.. prikken is dan 3 x op de dag..

 • Vlaflip

  Geen ervaring met dagcurve prikken, wel 5x Suikertest met drankje gedaan (over 4 zwangerschappen verdeeld 😉) Fijn dat de kleine goed groeit 👍🏻

 • Brusje3

  27 weken inmiddels. Ik ga me steeds belabberder voelen 😦 weekend tussentijds laten checken ivm aanhoudende hoofdpijn enz. Nu nog steeds erg benauwd gisteren enorme buik krampen gehad.. vandaag weer controle en een groei echo.. Dus we zullen eens kijken wat het ons brengt :)

 • Lynn5

  Hoe was het?
  En hoe voel jij je?

 • Brusje3

  Hij groeit nog goed doorbloeding is ook oké bijna geen vaat weerstand.
  Bloeddruk was wel wat hoger en eiwitten schommelt erg momenteel..

  Ik voel me nogsteeds belabberd barstende hoofdpijn (die blijft dus aanhouden)

  Ik heb het ook ontzettend warm, maar er is geen sprake van koorts (gelukkig)

 • p0ekiej

  Hier ook, hoe verder de zwangerschap hoe beroerder ik me voel. Als we ze straks in onze armen hebben dan zijn we alles vergeten 😊 hopen dat er niets geks uitkomt vandaag dan

 • Lynn5

  Gister weer controle. VK dacht dat ik 2 weken voor loop dus over 1,5 week een groeiecho ivm mogelijke kans op zwangerschapssuiker.
  Daarnaast heb ik elke avond last van een rusteloos beem. Had dit vorige zwangerschap ook, dacht dat t erbij hoorde. Maar niet dus Haha. Kan komen door ijzertekort dus als ik binnenkort moet bloedprikken wordt dat ook meteen gecheckt.
  Ik had steeds gezegd flesvoeding te gaan geven, maar ga nu toch eerst borstvoeding proberen.
  Als ik alles wat gedoseerd doe gaat het hier best goed, maar zodra ik te actief ben en overdag geen rust moment heb genomen is t mis.
  Verder lekker aan t genieten van alles. Behalve van mensen die allemaal menen wat van mijn buikomvang te mogen zeggen en de vraag stellen of ik zeker weet dat ik nog tot december moet en dat er maar 1 kindje komt... 🤪

 • Vlaflip

  Ik kan wel grinniken om die buik opmerkingen. Gister vroeg iemand of die buik wel normaal is, en vandaag zij iemand succes met de laatste loodjes 😊

 • Mama_Ce

  Zwijg van die buikomvang 😂 van mezelf vind ik dat het echt nog meevalt, zeker als ik vergelijk met de zwangerschap van men dochter ben ik minder breed. En dan heb je van die lieve klanten die eerst lekker lief zeggen: oh proficiat, voor wanneer is het? Als ik dan zeg december dan is het direct: ooooooh, met zo'n air van: wat zie jij er nu al breed uit 😏

 • bibsje1982

  Oooh grrr.. Hou maar op.. Die opmerkingen komen me echt de neus uit.. Ik denk maar zo, lief lachen en het ene oor en het andere oor uit..

  Zelf ga ik iig 2 weken bv proberen.. Mijn tepels zijn aardig gevoelig en vind het al niet altijd prettig als manlief eraan zit, laat staan hoe t nu in de zwangerschap aanvoelt... Tevens was mijn oudste te vroeg geboren en had de zuigkracht niet en de jongste was een vreetzak en kreeg niet genoeg... Na 2 weken martelen was t voor mij klaar. Maar... Ze hebben iig t belangrijkste gehad..

 • Lynn5

  Hihi erg he al die mensen 🙈

  Hier had onze 2e geen goed ontwikkelde zuigreflex, waardoor ze alleen maar kon drinken als de melk er krachtig genoeg uit kwam. Fles lukte haar helemaal niet. Dus heel veel maanden kon ik amper weg van huis zonder haar. Dit heeft me doen besluiten om onze 3e de fles te geven. Ook nu had ik deze keuze dus weer gemaakt, maar bleef twijfelen...

 • Vlaflip

  Net wezen bloedprikken want ben rhesus negatief. Benieuwd of ik weer een anti d prik moet, net zoals bij de andere drie.

  Merk dat ik nu toch wel fysiek wat moet minderen. Ben afgelopen dagen actief met de kinderen geweest, maar merk dat het me nu haast niet meer lukt om op werk te komen, en al helemaal niet om een overleg staande te doen. Toch wat selectiever worden in wat ik wel/niet doe.

  Ik geniet zo van dat getrappel in mijn buik 😍 Kom toch ook in de verleiding om toch maar een 3D echo te laten maken, ben zo benieuwd naar ons meisje. Meer dames die dit laten doen?

 • Mama_Ce
  Dit is onze kleine jongeman 😍 ben zelf van België en hier wordt dit bij mijn gynaecoloog standaard gedaan.. was op 24+4, 3 oktober moet ik terug, tegen dan 29+5 💙
 • bibsje1982
  Mijn meisje in 3d :-)
 • bibsje1982

  Vervelend he.. Als t allemaal niet meer kan.. Hier ook al behoorlijk gas terug aan t nemen.. Langer dan 3 kwartier staan zit er bij mij niet meer in helaas..

 • p0ekiej

  Officieel maandag pas 27 wk zwanger, maar het is zo rustig bij 26 wk. Dat ik me verhaal hier even neerzet.
  Gisteravond kreeg ik volgens mij een lichte paniek aanval. Ik zat op bed de was op te vouwen en kreeg inene een verschrikkelijke steek aan de linkerkant van me buik en voelde inene wat lopen, schrok me kapot en ging naar de douche, bleek ik in me broek geplast te hebben. Pijn bleef, dus maar een warme straal van de douche erop en later een kruik. Gelukkig trok het iets weg, maar kon alleen maar huilen. Nu doodop en nog steeds last van me buik. Misschien vanmiddag toch maar even bellen.

 • bibsje1982

  Zeker even bellen idd!! Hou je ons op de hoogte??
  Waren het niet je banden?

 • p0ekiej

  Hey ben net weer thuis. Het zijn idd me banden. Ze had het erover dat links alles moet dragen en zo overbelast wordt, waarschijnlijk krijg ik daardoor allemaal scheurtjes in me banden en dat is wat die pijn veroorzaakt. Nu de aankomende 24 uur mag ik echt niks doen en moet iedere 4 uur 2 paracetamols innemen en dan verder kijken. Kleine meid doet het super goed.

 • bibsje1982

  Scheurtjes in je banden?? 😳
  Dat klinkt wel heftig! Hoe is het nu??

 • p0ekiej

  Klopt zo zit ik ook met vriendlief en werk ook vanuit huis 😊 ik haak niet de hele dag hoor haha, maar wel veel. Toch wat ontspanning

 • p0ekiej

  Klopt zo zit ik ook met vriendlief en werk ook vanuit huis 😊 ik haak niet de hele dag hoor haha, maar wel veel. Toch wat ontspanning

 • p0ekiej

  Zolang ik me stil houd, gaat het wel goed. Ben alleen doodmoe en krijg hoofdpijn van het niks doen. Vriendlief wil zoveel mogelijk van me overnemen en dat is super fijn en lief, alleen ik wordt er knettergek van en voel me waardeloos zo. Blijf maar haken en beetje hobbyen, maar dat nog 12 wk doen lijkt me ook niet echt wat haha

 • bibsje1982

  Ja das vervelend idd. Ik heb er zelf nu al moeite mee dat manlief al iets meer doet dan normaal omdat ik zo last heb van mijn rug.. Voel me zo bezwaard dan, terwijl hij ook nog de hele dag aan het werk is en ik 'gewoon' thuis zit. (werk vanuit huis)..
  Maar 12 weken haken lijkt me nu ook niet echt lekker voor je handen 😂

  Probeer je er aan over te geven, tis helaas niet anders :-(
  Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk 😉

 • Lynn5

  He wat vervelend zeg. Hoe gaat het nu?

 • p0ekiej

  Ja nu gaat het wel weer, was ook een hoop schrik. Hierboven staat wat het precies is haha. Anders moet ik alles nog een keer typen. 1 okt moeten we weer terug.

 • Vlaflip

  Wat naar zeg, zakt de pijn al wat weg? Gewoon bellen hoor, daar is de vk voor.

 • p0ekiej

  Ja zakt nu wel, wij lopen voor controle in het ziekenhuis, dus nu daar ook heen geweest. Pijn is nu te verklaren en de kleine meid doet het super goed.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 27

De bevaldatum van leden die 27 zwanger zijn is van donderdag, 20 december 2018 tot en met woensdag, 26 december 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden