Naar de reacties

27 Weken zwanger

Week 27 begint bij zwangerschapsdag 189 en loopt tot dag 196.Het is je achtentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 34 centimeter
Gewicht van je baby: 800 gramMet week 27 ben je in de  laatste week van het tweede trimester aangekomen. Behalve je baby, zul jij ook een groeispurt gaan maken. Gemiddeld kom je nu zo'n 400 tot 500 gram per week aan. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby. Zolang je gezond eet is er niets aan de hand. De kilo's verdwijnen vaak vanzelf na de geboorte.

Had je voorheen juist zoveel energie, vanaf nu zal dit weer afnemen. Je kunt je weer erg moe gaan voelen, net zoals in het begin van je zwangerschap. Ook krijg je meer zin om alleen (of met je partner) te zijn en wil je rust.

De baby wordt nu vooral zwaarder, en groeit niet zo hard meer in de lengte. Hij heeft al wenkbrauwen en wimpertjes, en krijgt nu ook een trommelvliesje in zijn oortjes. De kleur van de ogen is leigrijs, een beetje blauwachtig. Pas ruim na de geboorte krijgen de ogen hun definitieve kleur. Dit kan zelfs een jaar duren.

Ongeboren baby's hikken vaak. Vanaf nu zul je dit vaker kunnen voelen.

Bekkeninstabiliteit

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Onder invloed van hormonen worden de banden slapper en het kraakbeen weker. Er ontstaat meer ruimte in je bekken, waardoor het straks voor de baby mogelijk is om op de natuurlijke manier geboren te worden. Als dit echter te slap wordt, kun je pijn krijgen bij het lopen. Dit noemen we bekkeninstabiliteit, en komt veel voor onder zwangere vrouwen. Als jij er ook last van krijgt, begint dat vaak rond deze periode.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, maar je toen wel last had van bekkeninstabiliteit, kun je oefeningen doen met behulp van een fysiotherapeut, of een gespecialiseerde bekkentherapeut. Zo kunnen bepaalde klachten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Lees of praat mee op Infoforum: bekkeninstabiliteit

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is ook een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De spier tussen je maag en slokdarm verslapt door de vele hormonen in je lichaam. Daardoor kan er maagzuur in je slokdarm terecht komen. In de eerste maanden ontstaan hierdoor de zuurbranden.Als je rond de 7 maanden zwanger bent, komt er door de baarmoeder druk op je maag. Het maagzuur wordt zo naar boven gedrukt.

Het kan helpen om je eetgewoontes aan te passen, door vaker te eten, maar kleinere porties te nemen. Probeer ook niet te pittig te eten. Citrusvruchten kunnen er ook voor zorgen dat je het zuur krijgt. Veel mensen helpt het om vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Als dit allemaal niet wil helpen, zijn er ook geneesmiddelen te verkrijgen, die geen kwaad kunnen voor de baby. Overleg het met je verloskundige.

Reageer in `27 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (730)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Risheen

  Ja vandaag precies 27 weken. Pffff gaat ineens zo snel. Vanacht de eerste nacht met krampen in me kuiten. Had ik bij de eerste ook. En zolang het niet zo warm is gaat 't Prima. Bijna aftellen geblazen.

 • Ing1985

  Hai Risheen, ik heb ook al een paar weken krampen zo af en toe. Vervelend he?!?! Ik kan wel tegen die hitte alleen me onderrug is zo irritant.. bukken etc. Is niet echt meer mogelijk.
  Ik heb erg zin om straks in de laatste fase te zitten. Mis me eigen lichaam
  Nog meer dames met lichamelijke klachten naast de roze wolk😉 ?

 • Buuf1989

  Hier vandaag 27 weken en al 2 weken bekkeninstabiliteit. Begin mijn eigen lichaam ook te missen. Liep vandaag in de stad en zag overal leuke zomerse jurkjes hangen en dacht ik... wil ik ook😒

 • Nurcantje

  27+ 1 alweer! Wat is het vanaf week 20 toch heerlijk snel gegaan! Enorm veel last van maagzuuur, soms kramp in mijn darmen en non stop rusteloze benen/ kramp wanneer ik lig. Ben we blij als dit allemaal over is. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat mijn kindje gezond ter wereld komt. He b nogal wat dingen gehad rondom mijn eigen hart. Zo vaag maar ik ben totaal niet bang voor de bevalling. Ben ik de enige die er niet tegenop kijkt? Ik verheug me er zelfs op! Ook al zijn er nog veel vraagtekens rondom mijn bevalling

 • Babysept

  Aah zo herkenbaar. Ik ben alweer 28+3. De tijd vliegt enorm! Heb ook veel maagzuur en kramp in kuiten, altijd snachts wanneer ik wil slapen! Voor mij is het mijn tweede zwangerschap en kijk er totaal niet tegenop om te gaan bevallen. Klinkt gek maar heb er zelfs zin in. Vond het bij de eerste zo’n mooi moment dat je weet binnen nu en een paar uur heb ik ons kindje in mijn armen. Heb het toen zonder ruggenprik gedaan en ik vond het super fijn omdat je zo alles goed meemaakt. Tuurlijk je hebt enorm veel pijn maar je voelt wel wat er met je lichaam gebeurt. Ieder zijn eigen ding natuurlijk;)

 • Sleeperson

  Maagzuur klinkt herkenbaar. Echt een vies en vreemd gevoel in m'n keel.

 • 3love

  Nou idd nadat ik mijn meisje goed ging voelen vliegen de weken voorbij. Ik had bij de 1e ook totaal geen angst voor de bevalling, je hebt ook echt geen idee wat je overkomen gaat en dat is maar goed ook ;) extra spannend voor jou dus!

 • Nurcantje

  Haha ja misschien dat ik bij mijn tweede wel een soort angst zak hebben. Door mijn complicaties maak ik me eigenlijk alleen maar druk om onze gezondheid. Hoe ver ben jij?

 • 3love

  27.4 vandaag, fijn hoor jou nuchtere instelling die heb je nodig ;) ik krijg een geplande ks dit keer maar t blijft spannend!

 • anmh

  27 weken vandaag! Nog heerlijk op vakantie 😍
  Merk dat ik sinds een paar dagen weer wat misselijk ben, een andere stoelgang heb en minder trek heb (Nouja, wel trek maar vol gevoel na een paar happen)... ik denk dat dit komt door n groeiende buik/baarmoeder/darmen die tegen mn maag aandrukken etc, vroeg me zo af: zijn er meer dames die hier last van hebben?

 • 3love

  Moet idd ook wel kleinere porties eten om niet direct zon opgeblazen gevoel te hebben, alsof je een voetbal op hebt pfff... hoort erbij helaas. Zakt straks als je kindje wat dieper/lager gaat liggen dan krijg je ietsje ruimte oo je maag terug.

 • 3love

  Fijne vakantie!!

 • Sleeperson

  Nog veel plezier op reis.
  Ik begin nu soms een druk te ervaren op m'n ribben.

 • Sleeperson

  Jeej weer een week erbij. We zijn dankbaar voor iedere week dat onze meisjes nog in m'n buik zitten.
  Vanavond hebben we in het ziekenhuis een afspraak bij de vroedvrouw van daar. ( ik heb anders een onafhankelijke vroedvrouw) Ik vermoed dat we uitleg gaan krijgen over de werking van de verlosafdeling.

 • eveline1983

  Morgen alweer 28 weken. Nog 4 dagen werken in de hitte en dan verlof!

 • Sleeperson

  Wat fijn dat je bijna in verlof kan. :D

 • Linda-pinda

  Ben me vandaag rot geschrokken... lig bij de tandarts in de stoel om een gaatje te vullen.... nu merkte ik al dat ik mezelf niet lekker begon te voelen en vroeg of ze mw rechtop wouden zetten... eenmaal rechtop ging het lichtje even uit!! Was even helemaal van de wereld... de kleine lag waarschijnlijk op de hoofdslagader en zorgde daardoor dus voor een tekort aan bloedstroom... al vrij vlot kwam ik weer bij en heeft ze het gaatje provisorisch dicht gemaakt ik druf niet meer op de rug te liggen... meer meiden last van gehad?

 • seilram

  Jeetje zeg wat naar. Ik had dar tijdens de bevalling maar mijn bloeddruk ging dus omlaag. Ik lig nog wel op mijn rug merk er nu nog niks van.

 • Pagan-heksje

  Yep! Ik krijg ook een heel vervelend gevoel als ik op mijn rug lig. Mijn hartslag gaat dan heel langzaam kloppen in mijn hoofd en het is dan net of ik ondersteboven hang😕Heel naar dit. Draai dan altijd weer snel op mijn zij😊

 • Chariisa

  Bijna 27 weken!!!!

 • MommyLis

  Hier ook 27 weken :) word net wakker met een flink trappelend meisje in de buik. Langzaam aan kunnen we aftellen! Voel me verder super, hoe gaat het met jullie? Zijn er hier nog meer uit Eindhoven en in Augustus uitgerekend??

 • carlijntje

  Ik kom uit eindhoven, 1 september uitgerekend....

 • MommyLis

  Wat leuk!! Ik ben 20 augustus uitgerekend van de eerste. En jij ook zwanger van de 1e?

 • carlijntje

  Nee, bij mij is het de 3de


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 27

De bevaldatum van leden die 27 zwanger zijn is van dinsdag, 9 oktober 2018 tot en met maandag, 15 oktober 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50