Naar de reacties

24 Weken zwanger

Week 24 begint bij zwangerschapsdag 168 en loopt tot dag 175.Het is je vijfentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 32 centimeter
Gewicht van je baby: 560 gram

Het einde van het tweede trimester is in zicht. Je hebt bijna twee derde van je zwangerschap achter de rug, en je bent waarschijnlijk al aan het aftellen.

De baby is vanaf de buitenkant een stuk duidelijker te voelen, omdat hij al best groot en sterk is geworden. omdat deze een reactie kan krijgen op zijn stem of als bij het wrijven van de handen over de buik.

Je kindje is bedekt met heel fijne haartjes, lanugo. Zijn kwetsbare huid wordt beschermd door een waslaagje. Dit noemen we 'vernix'. Deze was kan tijdens de geboorte nog aanwezig zijn op het huidje van de baby, maar wordt al snel geabsorbeerd. Meestal is het alleen nog te zien bij kindjes die wat eerder geboren worden. Baby's die ruim na de 40e week worden geboren, zijn vaak al helemaal 'schoon'.

Het gehoor van de baby is volledig ontwikkeld. Je kindje kan reageren op bepaalde gebeurtenissen die in jouw omgeving gebeuren, zoals ruzies of harde geluiden. Het kindje hoeft niet te schrikken van invloeden van buitenaf, maar reageert wel op jouw reacties. Probeer situaties die stress kunnen veroorzaken te vermijden, omdat baby's hier erg onrustig van kunnen worden. Dit kan na de geboorte ook nog merkbaar zijn, omdat je baby dan bijvoorbeeld veel kan huilen.

De baby heeft nu ook een slaap- en waakritme. Dat betekent dat hij op bepaalde tijden slaapt en wakker is. Dit hoeft niet gelijk te zijn aan jouw eigen ritme. Vaak zul je zien dat het juist andersom is. Als jij druk bezig bent, wordt de baby als het ware in slaap gewiegd. Zit je net lekker rustig op de bank, of lig je in bed, dan zul je zien dat de baby juist tekeer gaat!Het grootste gedeelte van de dag slaapt hij, zo'n 16 tot 20 uur. Dit heeft hij nodig om hard te kunnen groeien. De organen zijn goed ontwikkeld, alleen de longetjes zijn nog niet helemaal klaar. Door het in- en uitademen van vruchtwater zijn de longetjes over een paar weken rijp genoeg om de baby buiten de baarmoeder te kunnen laten overleven.

De ruggengraat van je kindje bestaat uit ongeveer 150 gewrichten en 1000 banden.

De foetus had tot nu toe nog weinig vet en was daarom erg mager. Vanaf deze week begint zich onderhuids vet te vormen. Dit vet heeft je kindje nodig om na de geboorte goed op temperatuur te blijven. Baby's die te vroeg geboren worden, zullen daarom vaak eerst een tijdje in de couveuse verblijven, tot ze een goed gewicht hebben (zo'n 2500 gram) om zelf hun temperatuur te kunnen regelen.
 

Reageer in `24 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (868)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Vrnatascha

  Helaas sinds vorige week last van geirriteerde spieren tussen en onder mn ribben! Volgens de arts komt dit door een andere houding en het uitzetten van de borstkast. Zijn er meer mensen die last van hebben (gehad)?

 • -mari-

  Ik denk laatste tijd vaak aan de bevalling😑.. ik vind het zo eng. Zijn er nog meer dames die ook nu al mee bezig zijn? Nemen jullie een ruggenprik?

 • Roosje2018

  Hier ook een behoorlijk traumatische bevalling gehad. Wat mis kon gaan, ging ook mis en niks ging van een leien dakje. Puntje bij paaltje paste mn dochter ook nog eens niet door mn bekken en is ze middels spoedsectio geboren na 25 uur bevallen. Ze kwam er uit met score 2. Niet best. Emdr therapie gehad en nu na 4 jaar kan ik t steeds beter een plekje geven. Deze bevalling wordt ook een sectio. Alles onder controle en weet wat me te wachten staat. Dat geeft echt veel rust! Is een sectio voor jullie niet bespreekbaar?

 • Ririxx

  Ik ook.. Mijn 1e bevalling was een trauma, dus ik zie er nu ook als een berg tegenop. Ik ben wel van plan om deze keer wel naar zwangerschapsgym te gaan. 1e keer niet gedaan, want ik dacht voor die tijd: bevallen doe ik wel eventjes. Not. Lesson learned. VK had me al doorverwezen naar een soort haptonoom die op gebied van zwangerschap ook traumaverwerking doet, maar helaas krijg ik daar niets van vergoed. Dus dan maar niet. Baal er wel van. Ik denk dat ik deze keer wel voor een ruggenprik ga, vorige keer niet gedaan en toen lag ik aan de morfinepomp 😑🤮
  Kies jij voor een ruggenprik?

 • -mari-

  Ik heb dus ook een trauma gehad met mijn eerste bevalling. Het is met een vroegtijdig breken van vliezen begonnen tot alles mis gaan tijdens bevalling. Gelukkig is mijn dochter gezond geboren... vandaar bijna 6 jaar gewacht met het 2e kindje.. Ik denk ook dat ik een ruggenprik ga nemen maar dan kan mijn eigen vk niet meer de bevalling doen dat vind ik wel jammer.. ze zijn zo lief en begaan met mij. Ze weten alles over mij en ik zou het heel fijn vinden als ze mij tijdens bevalling zouden begeleiden.. dilma
  Ik ga ook voor zwangerschapsgym kijken thx voor je tip😘

 • Ririxx

  Ja dat snap ik dat je graag je eigen vk erbij wilt hebben. Beval je thuis of in het ziekenhuis?
  Moeilijke keuzes hè meis, ik zit er ook al weken over te piekeren, maar probeer het toch een beetje van me af te zetten. Maar de weken beginnen nu wel te tikken..

 • -mari-

  In het ziekenhuis en jij? Weken beginnen idd te tikken.. soms denk ik misschien wordt het een hele snelle bevalling zonder ruggenprik met eigen vk dan denk ik dat klint te mooi om waar te zijn... dan denk ik weer: ik neem gewoon die ruggenprik, en miss kunnen vk en gynocoloog dan samenwerken? Ik weet het niet...

 • Saar1986

  Ik had ook een trauma bevalling van de eerste 2 ging zo mega snel zonder pijnbestrijding bevallen in 91min en alles is echt goed gegaan het kan dus bij de volgende wel goed gaan

 • Annelijn

  Hebben jullie al aan een cursus hypnobirthing gedacht? Ik hoor van heel veel vrouwen dat het super fijn is en veel minder pijnlijk om op die manier te bevallen. Blijkt ook uit onderzoek; zowel moeders als kindjes minder complicaties! Ik ga over 2 weken zelf ook met zo’n cursus starten!

 • Ririxx

  Ik ga het eens googelen, dankjewel meid! 😘

 • -mari-

  Nooit van gehoord! Maar bedankt voor je tip

 • Siren
 • wish2bmom88

  Echt mooie foto’s ☺️

 • Siren

  Lief 😘

 • Ririxx

  😍 mooi hoor!

 • Siren

  Dankjewel 🤗😘

 • liefje04

  prachtig wat mooi!!
  ik moet ook nodig eens een buikfoto maken.. heb er nog geen één
  (wordt hier wel een mét kleding, want mijn navel ziet er niet meer uit in deze 4e zwangerschap )
  gaat het verder goed met je??

 • Siren

  Dankjewel . Jaa je moet wel herinneringen hebben ik voel me vrij goed allssn heel erg moe en last van bekken instabiliteit en jij ?

 • liefje04

  hier gaat het best goed! ook wel snel moe en als ik te veel heb lopen poetsen oid wat ischiasklachten.. maar verder hobbelt het zo door!

 • Siren
  Gisteren alweer 24 en ook nog een leuke shoot gehad
 • Annelijn

  Super mooie foto’s Siren!! 😍

 • Siren

  Dankjewel lieve annelijn 😘

 • Mimzzy

  24 weken.. en wat is hij toch bewegelijk.. over 3 weken een pretecho.. kijk er naar uit!

 • Ririxx

  Leuk hè?! Ik heb ook een enorme druktemaker in mij zitten, pfff! Ze verbouwd de hele boel 😂😍

 • liefje04

  heerlijk he dat getrappel in je buik.. hier ook een lekker beweeglijk kindje. manlief en de kids kunnen t inmiddels ook goed voelen, kids vinden het helemaal geweldig! en praten ook steeds tegen mijn buik

 • Mimzzy

  Wat sweet.. hier ook..Mijn dochters dan.. Mijn man niet.. hij vind dat gek.. hij legt wel regelmatig zijn hand op mijn buik om te voelen..

 • Neyi221

  Ik heb onwijs last van obsipatie. Wie nog meer en wat kun je er aan doen?

 • Vrnatascha

  Zakjes vragen bij je huisarts. Ik heb ze ook en neem om de dag 2 dagen een zakje

 • Vrnatascha

  Zakjes vragen bij je huisarts. Ik heb ze ook en neem om de dag 2 dagen een zakje

 • Liselott

  Poephouding checken? (zie google), meer vezels? Tarwe of haverzemelen door de yoghurt, meer beweging, veel water drinken, roosvicee laxo etc..

  Heb er ook steeds vaker last van helaas

 • Nox

  Bij al mijn zwangerschappen wel gehad, en nu bij de 4e ook weer. Zo erg zelfs dat het er soms amper uit kon na x dagen... Duphalac was dan mijn hulpmiddel. Maakt je darmen niet lui, is op basis van lactulose. Zoete brol, maar werkt en erg nuttig voor de noodgevallen waar je dagen niet kan gaan. Verder, voeten hoger zetten bij toiletbezoekje, onze houding op wc is eigenlijk onnatuurlijk. (kijk maar eens reclame's van squatty potty, is echt waar ook ;) ) Verder kan je dingen eten die helpen bij het achtergaan. Zo moest mijn oma altijd appelsienen eten voor beter naar toilet te gaan herinner ik mij als kind. Er zijn nog andere voedingsmiddellen die kunnen helpen. Voldoende drinken is ook belangrijk. Sterkte, leuk is anders he :(

 • Nox

  Yay morgen 24 weekjes <3 Checkpoint bereikt ! Haha :) Voelt toch wel veiliger aan eens je deze hebt bereikt, ze zouden je kleine beeb tenminste proberen te helpen mocht hij vroeger geboren worden. Maar nee, blijf nog maar lekker 13 weekjes in mama's buikje. Wie weet, je 9 maanden oude zusje werd geboren op 36w6d :-) De volgende mijlpaal voor mij is 30 weken, dat is weer een extra stapje verder. Dan 34 weekjes, vanaf dan maak ik me eigenlijk niet direct zorgen meer mocht je komen ^^ ! Lekker veel beweeg je nu, maar ik voel je al van 15weekjes dus we hebben al een echte band ! Je reageert op felle geluiden en als mama eens boos moet worden op de andere kindjes. Ook de honden die blaffen doen je soms reageren. Vrijdag hebben we een 3D/4D echo ingepland, dit wou ik echt wel doen omdat het onze 4e en laatste beeb zal zijn...alles goed vastleggen ! ^^ Ik kijk er zo erg naar uit om je te zien ! Hopelijk toon je jezelf een beetje :D. Verder heb ik sinds 20 weken al een goed buikje, en dat wordt alleen maar meer natuurlijk. Echt zwanger nu, de eerste maanden vlogen voorbij zonder al te veel kwaaltjes. Nu begin ik het sinds enkele weken soms wel te voelen met harde buiken, rugpijn, e.d. . Geniet van jullie laatste maanden zwangerschap dames, het is toch iets magisch (ondanks de kwaaltjes :) )

 • Liselott

  Fijn om die 24-weken grens gehaald te hebben.. Natuurlijk beter van dat kindje nog minstens 10 weken blijft zitten, wel fijn idee dat de kleine in ieder geval wat hulp krijgt mocht het toch gebeuren.

  Merk overigens ook dat ik nu steeds slechter slaap al: begint dat bij jullie ook al? Vaak om 4u wakker en dan niet meer in slaap kunnen komen. Vanmiddag in plaats van thuiswerken een middagdutje gedaan..

 • Nox

  Heb ik ook, slechtere nachtrust, hoort erbij. Denk dat het voorbereiden is op de kleine beeb straks ;)

 • Liselott

  Dat belooft niet veel goeds nog haha!

  Vandaag kindje heel druk bezig met schoppen. Was tijdens een begrafenis en daardoor toch vaker naar beneden kijken: manlief kon t behoorlijk goed zien trappen! toch best heel bijzonder op zo'n moment (en had eigenlijk baaldag van even geen zin in zwangerschap en gedoe dus wel fijn zo toch even kunnen genieten)

 • Nox

  Super hé ! Ook al is het soms op 'ongepaste' momenten :D Hier kan je mijn buikje ook zien gaan :D Vandaag een 3D/4D echo gehad op 24w2d, ook echt supert fijn ! <3 <3 Zal blij zijn eens ik 27 weken ben, toch wel weer een beetje veiliger ^^ G


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 24

De bevaldatum van leden die 24 zwanger zijn is van vrijdag, 5 juli 2019 tot en met donderdag, 11 juli 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50